To Metropolitan Museum διώχνει επισκέπτρια που ήταν ντυμένη με στολή ευγενούς του 18ου αιώνα

To Metropolitan Museum διώχνει επισκέπτρια που ήταν ντυμένη με στολή ευγενούς του 18ου αιώνα Facebook Twitter
1

Αν δεν πρόκειται για τη νύχτα που οι φιλοξενούμενοι του Met Gala μπορούν να διαβούν τις πύλες του φορώντας περίτεχνα κοστούμια εποχής εξαιτίας κάποιου θεματικού πάρτι ή αντίστοιχης έκθεσης, καλό θα είναι να μην επιχειρήσετε ποτέ να επισκεφθείτε το Μουσείο με ρούχα εποχής.

Γιατί αυτό επέλεξε να κάνει μια γυναίκα το απόγευμα του προηγούμενου Σαββάτου, φορώντας χειροποίητο φόρεμα, το οποίο είχε φτιάξει ίδια σε στυλ τουαλέτας ευγενούς κυρίας a la francaise και τελικά της απαγορεύθηκε η είσοδος... 

Ο λόγος για τη νεαρή ιστορικό Ελίζα Βιντς, η οποία ειδικεύεται στη μόδα και την πολιτική του 18ου αιώνα και βρέθηκε στο μουσείο προκειμένου να πάρει μέρος σε μία σειρά διαλέξεων υπό τον τίτλο «Γιορτή μόδας και ομορφιάς» και με επικεφαλής τον ιδρυτή της Shady Ladies Tours, Andrew Lear, ιστορικό και ακαδημαϊκό της ιστορίας της τέχνης.

Η Βιντς φορούσε φόρεμα από μπλε ταφτά και μετάξι στο ύφος των φορεμάτων που φορούσαν οι κυρίες γύρω στο 1765-1775, έχοντας προηγουμένως συμβουλευθεί πορτρέτα και έργα τέχνης εκείνης της εποχής. Μάλιστα το φόρεμα αυτό έμοιαζε πολύ σε μία τουαλέτα εποχής -εκείνης της περιόδου- που εκτίθεται στη μόνιμη συλλογή του Met. Όμως, η ιστορικός δεν πρόλαβε να προχωρήσει πολύ μακρύτερα από τη είσοδο του Μουσείου. 

Ένας φύλακας παρατήρησε το τι ακριβώς φορούσε και τη σταμάτησε. 

«Πραγματικά ανυπομονούσα γι' αυτό το event, το προγραμματίζαμε ήδη από τον Δεκέμβριο με τον Andrew Lear και μάλιστα είχα κάνει και ένα διαφημιστικό βίντεο για όλη αυτή την εκδήλωση», εξήγησε η Βιντς μιλώντας στον Τύπο και συνέχισε: «Ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε με το δρώμενο και ξαφνικά ήρθε ο φρουρός και μου είπε ότι δεν μπορούν να βρίσκονται έργα τέχνης στον προθάλαμο της εισόδου του Μουσείου και ότι θα πρέπει να αποχωρήσω άμεσα από τον χώρο.

To Metropolitan Museum διώχνει επισκέπτρια που ήταν ντυμένη με στολή ευγενούς του 18ου αιώνα Facebook Twitter

»Ήταν το χειρότερο καλύτερο κομπλιμέντο που θα μπορούσε να μου κάνει, καθώς από τη μία υπονοούσε ότι έχω κλέψει το φόρεμα από Μουσείο, από την άλλη, όμως, γινόταν σαφές ότι η τουαλέτα μου ήταν τόσο κοντά στο πρωτότυπο, που θα μπορούσε να είναι ένα αυθεντικό κομμάτι της συλλογής του Μουσείου. Από τη μία εξοργίστηκα, από την άλλη, όμως, δεν μπορώ να πω πως δεν ένιωσα ελαφρώς κολακευμένη». 

Βέβαια, μόλις της έγινε σαφές ότι δεν πρόκειται να της επιτραπεί η είσοδος στο Μουσείο, η Βιντς φρόντισε να προχωρήσει σε μία σύντομη παρουσίαση της δουλειάς που είχε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα και πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον χώρο του Μουσείου. 

«Έκανα τόσο δρόμο από το Νιου Τζέρσι, έχω δώσει άπειρες διαλέξεις για την πολιτική και τη διπλωματία των ρούχων και της μόδας πίσω στον 18ο αιώνα, αυτή ακριβώς είναι η δουλειά μου. Διδάσκω ιστορία και διδάσκω το πώς η μόδα επέδρασε στην πολιτική και τους ανθρώπους μέσω των αιώνων. Πίστεψα, λοιπόν, ότι το Met θα ήταν ο τέλειος χώρος για να μιλήσω για όλα αυτά. Το να βρεθώ εκεί γι' αυτόν τον λόγο ήταν κάτι σαν όνειρο ζωής για εμένα, το οποίο φυσικά, όταν μου είπαν να αποχωρήσω μετατράπηκε σε εφιάλτη».  

Φυσικά και σε όλο αυτό υπήρξε απάντηση από τους επικεφαλής του Μητροπολιτικού Μουσείου, οι οποίοι έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι σαφώς και δεν υπάρχει συγκεκριμένο dress code για τους επισκέπτες του Μουσείου, ωστόσο, δεν μπορεί να επιτρέπεται στον καθένα να εισέρχεται σε αυτό φορώντας ό,τι νομίζει -είτε αυτό είναι ρούχο εποχής ή κάποια... αποκριάτικη στολή, λόγου χάριν- ακριβώς για να μη βρεθούν οι άνθρωποι του μουσείου, μπροστά σε ένα γενικευμένο τέτοιο φαινόμενο. 

«Το Met δεν έχει ενδυματολογικό κώδικα, αλλά σίγουρα υπάρχουν κατευθυντήριες για το τι επιτρέπεται να φορούν οι επισκέπτες και ποιες είναι οι δραστηριότητες που επιτρέπονται μέσα στο Μουσείο. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας του Μουσείου βρίσκονται εκεί ακριβώς για να διασφαλίσουν ότι οποιοσδήποτε μπαίνει στο κτήριο δεν θα διαταράξει τόσο τους επισκέπτες, όσο και τους εργαζόμενους σε αυτό, ότι δεν θα ενοχλήσει κανέναν και ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα έργα τέχνης», εξήγησε στη New York Daily News εκπρόσωπος του Μουσείου. 

Από την άλλη, η Βιντς, με παράπονο εξηγεί ότι όχι μόνο δεν είχε πρόθεση να ενοχλήσει, αλλά επιζητούσε να διαφωτίσει τους επισκέπτες για τις άγνωστες πτυχές ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος αιώνα για την ευρωπαϊκή ζωή. 

«Το είχα ράψει ολόκληρο στο χέρι. Δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο σ' ολόκληρο το φόρεμα που να πέρασε από γαζωτική μηχανή. Ακόμη και μερικές εδουαρδιανής εποχής παγέτες τις πέρασα με το χέρι, προτιμώντας να χρησιμοποιήσω στοιχεία της εποχής ακόμη και για την παραμικρή λεπτομέρεια. Ξέρετε, συνήθως πληρώνομαι γι' αυτή τη δουλειά, όμως για τη συγκεκριμένη εκδήλωση το έκανα εθελοντικά, γιατί το ήθελα με την καρδιά μου», καταλήγει η ιστορικός. 

Το επόμενο αντίστοιχης θεματικής event έχει προγραμματιστεί από το Met για τις 3 Μαρτίου και η Βιντς δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των συμμετεχόντων... 

Με στοιχεία από το Ηyperallergic.com

Culture
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ