Μέσα στην πόλη των αρχαίων βιβλιοθηκών, στην άκρη της ερήμου

Μέσα στην πόλη των αρχαίων βιβλιοθηκών, στην άκρη της ερήμου Facebook Twitter
0

Η αφρικανική πόλη του Τσινγκέτι, υπήρξε για αιώνες πόλος έλξης και σταθμός για τα εμπορικά καραβάνια, πιστούς και λόγιους, στην άκρη της ερήμου Σαχάρα. 

Ιδρύθηκε το 800μ.Χ και αποτέλεσε μια όαση πάνω στο «μονοπάτι» των εμπόρων και των προσκυνητών. Εύποροι και εγγράμματοι άνδρες διανυκτέρευαν στα πανδοχεία και γρήγορα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες βιβλιοθήκες, για τους μελετητές που συχνά άφηναν και τα δικά τους χειρόγραφα στην πόλη. 

«Οι πρόγονοί μας έγραφαν βιβλία για διάφορα θέματα - για την θρησκεία, την αστρονομία και την αστρολογία», λέει στο BBC ο βιβλιοθηκάριος Σείφ Αλ Ισλάμ. Στο απόγειο της άνθισής του, το Τσινγκέτι είχε 30 βιβλιοθήκες. Πίσω από τις ξύλινες πόρτες τους κρύβονται ακόμα χιλιάδες βιβλία. 

Μέσα στην πόλη των αρχαίων βιβλιοθηκών, στην άκρη της ερήμου Facebook Twitter

Η πόλη αποτελούσε τόπο συνάντησης για ακαδημαϊκούς, νομικούς και ερευνητές. Μαθηματικοί, γιατροί και αστρονόμοι της δυτικής Αφρικής συζητούσαν στους δρόμους του Τσινγκέτι, καταγράφοντας τις παρατηρήσεις και τις θεωρίες τους σε αναρίθμητα χειρόγραφα. Σήμερα όσες βιβλιοθήκες έχουν απομείνει παλεύουν να διατηρήσουν αυτά τα αρχαία βιβλία, στο εχθρικό κλίμα της ερήμου. 

Η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των αυτοχθόνων της Σαχάρας επικρατεί στην παλιά πόλη. Πέτρες κολλημένες με λάσπη και στέγες από φοίνικες. Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Μαυριτανίας, σε συνεργασία με διάφορους μη κυβερνητικούς οργανισμούς επιχειρούν δώσουν νέα ώθηση στην πόλη λανσάροντάς την ως προορισμό για περιπετειώδεις ταξιδιώτες. Οι περισσότεροι από αυτούς προσπερνούν τις παλιές βιβλιοθήκες και προτιμούν το «σκι» στους αμμόλοφους. 

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ