Το Λούβρο αφαιρεί κάθε αναφορά στην οικογένεια Σάκλερ - Την οικογένεια πίσω από την κρίση των οπιοειδών

Το Λούβρο αφαιρεί κάθε αναφορά στην οικογένεια Σάκλερ - Την οικογένεια πίσω από την κρίση των οπιοειδών Facebook Twitter
0

Το Μουσείο του Λούβρου εξαφάνισε το όνομα της οικογένειας Σάκλερ, η οποία έχει προσφέρει μεγάλες δωρεές στο μουσείο του, από τους τοίχους και τις πινακίδες του. 

Το Λούβρο έγινε έτσι το πρώτο σημαντικό μουσείο του κόσμου που θέλει να διαγράψει τη σχέση του με την οικογένεια Σάκλερ, την οικογένεια που εμπλέκεται στην κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ. 

Η συλλογή το Λούβρου που περιλαμβάνει περσικά χειροτεχνήματα, όπως και από άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, φιλοξενείται σε μια πτέρυγα του μουσείου που από το 1997 ονομάζεται «Πτέρυγα Σάκλερ των Ανατολικών Αρχαιοτήτων». 

Όμως σήμερα απομακρύνθηκε η πινακίδα που αναγνώριζε τις δωρεές της οικογένειας Σάκλερ από την είσοδο της πτέρυγας και όλες οι αναφορές στην πτέρυγα Σάκλερ, στις πινακίδες του Μουσείου, καλύφθηκαν με γκρι ταινίες. 

Μέλη της οικογένειας Σάκλερ κατέχουν την εταιρεία Purdue Pharma, η οποία κατασκευάζει το παυσίπονο OχyContin, ένα πολύ προσοδοφόρο παυσίπονο στο οποίο συχνά γίνεται κατάχρηση. Τo OχyContin είναι το αντικείμενο πολλών δικαστικών προσφυγών αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ. 

Ενδεικτικά, μια ομάδα αποτελούμενη από περισσότερες από 500 πόλεις, κομητείες και πολίτες στις ΗΠΑ, έχει καταθέσει μια μαζική μήνυση κατηγορώντας τα μέλη της οικογένειας Σάκλερ - ιδιοκτήτες της εταιρείας παραγωγής του παυσίπονου οπιούχου OxyContin.

Η μήνυση κατηγορεί την οικογένεια για την πρόκληση της χειρότερης κρίσης οπιοειδών στην αμερικανική ιστορία. Η ομάδα αντιπροσωπεύει κοινότητες σε 26 πολιτείες και οκτώ φυλές και κατηγορεί τα μέλη της οικογένειας Σάκλερ ότι εν γνώσει τους παραβιάζουν νόμους προκειμένου να πλουτίσουν με δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανών έχασαν τη ζωή τους.

«Οκτώ άνθρωποι σε μια οικογένεια έκαναν τις επιλογές που προκάλεσαν μεγάλο μέρος της επιδημίας οπιοειδών», αναφέρει η αγωγή που κατατέθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της νότιας επαρχίας της Νέας Υόρκης.


«Το έθνος αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή επιδημία εθισμού στα οπιοειδή που ξεκίνησε και διαιωνίστηκε από τους Σάκλερ για δικό τους οικονομικό όφελος», αναφέρουν τα έγγραφα.

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ