Το Μουσείο του Λούβρου εξαφάνισε το όνομα της οικογένειας Σάκλερ, η οποία έχει προσφέρει μεγάλες δωρεές στο μουσείο του, από τους τοίχους και τις πινακίδες του. 

 

Το Λούβρο έγινε έτσι το πρώτο σημαντικό μουσείο του κόσμου που θέλει να διαγράψει τη σχέση του με την οικογένεια Σάκλερ, την οικογένεια που εμπλέκεται στην κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ. 

 

Η συλλογή το Λούβρου που περιλαμβάνει περσικά χειροτεχνήματα, όπως και από άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, φιλοξενείται σε μια πτέρυγα του μουσείου που από το 1997 ονομάζεται «Πτέρυγα Σάκλερ των Ανατολικών Αρχαιοτήτων». 

 

Όμως σήμερα απομακρύνθηκε η πινακίδα που αναγνώριζε τις δωρεές της οικογένειας Σάκλερ από την είσοδο της πτέρυγας και όλες οι αναφορές στην πτέρυγα Σάκλερ, στις πινακίδες του Μουσείου, καλύφθηκαν με γκρι ταινίες. 

 

Μέλη της οικογένειας Σάκλερ κατέχουν την εταιρεία Purdue Pharma, η οποία κατασκευάζει το παυσίπονο OχyContin, ένα πολύ προσοδοφόρο παυσίπονο στο οποίο συχνά γίνεται κατάχρηση. Τo OχyContin είναι το αντικείμενο πολλών δικαστικών προσφυγών αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ. 

 

Ενδεικτικά, μια ομάδα αποτελούμενη από περισσότερες από 500 πόλεις, κομητείες και πολίτες στις ΗΠΑ, έχει καταθέσει μια μαζική μήνυση κατηγορώντας τα μέλη της οικογένειας Σάκλερ - ιδιοκτήτες της εταιρείας παραγωγής του παυσίπονου οπιούχου OxyContin.

 

Η μήνυση κατηγορεί την οικογένεια για την πρόκληση της χειρότερης κρίσης οπιοειδών στην αμερικανική ιστορία. Η ομάδα αντιπροσωπεύει κοινότητες σε 26 πολιτείες και οκτώ φυλές και κατηγορεί τα μέλη της οικογένειας Σάκλερ ότι εν γνώσει τους παραβιάζουν νόμους προκειμένου να πλουτίσουν με δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανών έχασαν τη ζωή τους.

 

«Οκτώ άνθρωποι σε μια οικογένεια έκαναν τις επιλογές που προκάλεσαν μεγάλο μέρος της επιδημίας οπιοειδών», αναφέρει η αγωγή που κατατέθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της νότιας επαρχίας της Νέας Υόρκης.


«Το έθνος αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή επιδημία εθισμού στα οπιοειδή που ξεκίνησε και διαιωνίστηκε από τους Σάκλερ για δικό τους οικονομικό όφελος», αναφέρουν τα έγγραφα.