Την άποψη ότι το The Matrix είναι μία μεταφορά για τα τρανς άτομα υιοθετεί η Λίλι Γουατσόφσκι, μία από τις δύο σκηνοθέτιδες της ταινίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε. 

 

Μετά την κυκλοφορία της ταινίας οι δύο αδερφές Γουατσόφσκι, έκαναν come out ως τρανς, η Λάνα το 2012 και η Λίλι το 2016 και έκτοτε οι οπαδοί των δημιουργιών τους αναζητούν αναφορές σε αυτή τους την κίνηση στις ταινίες τους. «Χαίρομαι που αποδείχτηκε ότι αυτή ήταν η αρχική πρόθεση», δήλωσε η Λίλι Γουατσόφσκι στο Netflix Film Club στις 4 Αυγούστου.

 

«Ο κόσμος δεν ήταν αρκετά έτοιμος για αυτό. Ο εταιρικός κόσμος δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο», ανέφερε για την εποχή που γυρίστηκε η ταινία προσθέτοντας πως είναι σημαντικές για τα τρανς άτομα. «Αυτές οι ταινίες έσωσαν τη ζωή μου» είπε.  

 

Οι θεωρίες σχετικά με την ταινία επικεντρώνονται στην ιδέα ότι ο Neo, χαρακτήρας που υποδύεται ο Κιάνου Ριβς, αισθάνεται δυσφορία ταυτότητας φύλου και το κόκκινο χάπι που λαμβάνει θα μπορούσε να αποτελεί ορμόνη. Η Γουατσόφσκι εξέφρασε ωστόσο τον σκεπτικισμό της για τις θεωρίες αυτές.

 

«Δεν ξέρω πόσο κυριαρχούσε η μετάβαση μου στον εγκέφαλό μου καθώς γράφαμε την ταινία», υποστήριξε προσθέτοντας ωστόσο σε άλλο σημείο της συνέντευξης ότι απελευθερώθηκαν ως δημιουργοί καθώς φαντάστηκαν πράγματα «δεν είδατε απαραίτητα στην οθόνη». 

 

Η Λίλι Γουατσόφσκι αποκάλυψε ωστόσο ότι ο χαρακτήρας της Switch σχεδιαζόταν να είναι gender fluid και συγκεκριμένα θα ήταν άντρας στην πραγματικότητα και γυναίκα στον κόσμο του Matrix. «Το Matrix (...) αφορούσε την επιθυμία για μετασχηματισμό», δήλωσε μεταξύ άλλων. 

 

 

 

Το τέταρτο Matrix αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο. Στο καστ συμμετέχουν οι Κιάνου Ρίβς, Κάρι-Αν Μος και Τζάντα Πίνκετ Σμιθ.

 

 

 


Με πληροφορίες από Guardian