Ιστορική ανακάλυψη στο Μεξικό: Ταυτοποιήθηκε ναυάγιο που μετέφερε Μάγια ως σκλάβους στην Κούβα [ΒΙΝΤΕΟ]

Ιστορική ανακάλυψη στο Μεξικό: Ταυτοποιήθηκε ναυάγιο που μετέφερε Μάγια ως σκλάβους στην Κούβα [ΒΙΝΤΕΟ] Facebook Twitter
EPA
0

Οι αρχαιολόγοι στο Μεξικό επιβεβαίωσαν πως το ναυαγισμένο πλοίο που εντοπίστηκε ανοιχτά της χερσονήσου Γιουκατάν, μετέφερε κάποτε αιχμάλωτους Μάγια που πωλούνταν ως σκλάβοι. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού, πρόκειται για το πρώτο πλοίο που μετέφερε σκλάβους Μάγια, το οποίο εντοπίζεται. Το τροχήλατο ατμόπλοιο, που ονομαζόταν «La Unión», βρέθηκε από αρχαιολόγους στον κόλπο του Μεξικού, δύο μίλια από τις ακτές της πόλης Sisal, το 2017. Χρειάστηκαν ωστόσο τρία χρόνια για να πιστοποιηθεί πως πρόκειται για δουλεμπορικό.

Όπως μεταδίδει το CNN, το «La Unión» μετέφερε περίπου 25 με 30 Μάγια, κάθε μήνα, στην Κούβα. Εκεί οι Μάγια, που είχαν φυλακιστεί παράνομα, ήταν υποχρεωμένοι να δουλεύουν σε φυτείες ζαχαροκάλαμου κατά το διάστημα από το 1855 έως το 1861. 

Ιστορική ανακάλυψη στο Μεξικό: Ταυτοποιήθηκε ναυάγιο που μετέφερε Μάγια ως σκλάβους στην Κούβα [ΒΙΝΤΕΟ] Facebook Twitter
EPA

«Κάθε σκλάβος πωλούταν σε μεσάζοντες έναντι 25 πέσος και μεταπωλούταν στην Αβάνα έναντι 160 πέσος, για τους άνδρες και 120 πέσος, για τις γυναίκες», ανέφερε η αρχαιολόγος του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού, Helena Barba Meinecke.

Το πλοίο βυθίστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1861 ενώ κατευθυνόταν προς την Κούβα. Το ναυάγιο αποδυκνείει ότι η δουλεία συνεχίστηκε παρά την απαγόρευσή της στο Μεξικό το 1829 και παρά το διάταγμα που εκδόθηκε την ίδια χρονιά και απαγόρευε την αναγκαστική έξοδο των Μάγια από τη χώρα. 

 

Η Helena Barba Meinecke κάνει λόγο για μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη καθώς, πέρα από τη δυσκολία ταυτοποίησης του ναυαγίου, αποκαλύπτει ένα ζοφερό κομμάτι του παρελθόντος του Μεξικού που πρέπει να μελετηθεί μέσα στο ιστορικό του πλαίσιο. 

Οι αρχαιολόγοι ταυτοποίησαν το «La Unión» από τους λέβητες του, οι οποίοι εξερράγησαν και προκάλεσαν φωτιά στο σκάφος, καθώς και τον ξύλινο πλευρικό τροχό που είχε διατηρηθεί. Βρήκαν επίσης αντικείμενα, όπως γυαλί από μπουκάλια, κεραμικά και οκτώ μαχαιροπήρουνα από ορείχαλκο που χρησιμοποιούνται από επιβάτες της πρώτης θέσης.

Κατά το δυστύχημα σκοτώθηκαν τα μισά από τα 80 μέλη του πληρώματος και 60 επιβάτες. Δεν είναι σαφές πόσοι από τους νεκρούς ήταν Μάγια, καθώς καταχωρούνταν ως φορτίο ή εμπορεύματα, και όχι ως επιβάτες. 

Με πληροφορίες από CNN

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ