Η Αίγυπτος μεταφέρει τις Σφίγγες του Λούξορ στην Πλατεία Ταχρίρ

Η Αίγυπτος μεταφέρει τις Σφίγγες του Λούξορ στην Πλατεία Ταχρίρ Facebook Twitter
0

Το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ξεκίνησε την Παρασκευή να μεταφέρει τέσσερις Σφίγγες από το ναό του Καρνάκ του Λούξορ, στην πλατεία Ταχρίρ.


Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μουσταφά Μαντμπουλί, ζήτησε την εκπόνηση μελέτης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για την ολοκλήρωση του αναπτυξιακού έργου της πλατείας Ταχρίρ – το οποίο περιλαμβάνει διακοσμήσεις όπως έναν φαραωνικό οβελίσκο και τις τέσσερις Σφίγγες.


Πηγή στο υπουργείο Αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι οι Σφίγγες που θα μετακινηθούν ήταν μεταξύ των 60 που βρίσκονται πίσω από το πρώτο οικοδόμημα του ναού. Αυτές οι Σφίγγες δεν ανήκουν σε αυτές της Λεωφόρου των Σφιγγών του Λούξορ που συνδέουν τους ναούς του Λούξορ και του Καρνάκ, όπου το Υπουργείο σχεδιάζει την ανακαίνιση του τουριστικού πεζόδρομου.


Η κίνηση αυτή ωστόσο, αντιμετωπίστηκε με δυσαρέσκεια στους τουριστικούς και αρχαιολογικούς κύκλους του Λούξορ καθώς πιστεύεται ότι «γδύνει» την πόλη από την πολιτιστική κληρονομιά του.


Μέλος του Τουριστικού και Τουριστικού Επιμελητηρίου στο Λούξορ, ο Μωάμεθ Κέναουι, δήλωσε ότι η μετεγκατάσταση των Σφιγγών και άλλων αγαλμάτων θα επηρεάσει αρνητικά τις επισκέψεις στην πόλη. Προειδοποίησε ακόμα για τους κινδύνους συγκέντρωσης όλων αυτών των αρχαιοτήτων σε ένα μέρος, καθώς τα καθιστά πιο ευάλωτα σε απώλειες και ζημιές.

Ο διευθυντής του Κέντρου Μελέτης, Διαλόγου και Ανάπτυξης του Luxor, Μοχάμεντ Άμπο Σάλεχ, προέτρεψε το Υπουργείο Αρχαιοτήτων να αναθεωρήσει την απόφασή του. Όπως είπε ο ίδιος, η μεταφορά των 122 αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων και αρχαιοτήτων του Τουταγχαμόν, από τα μουσεία και τους ναούς του Λούξορ τον τελευταίο χρόνο, έχει εξοργίσει τους κατοίκους της πόλης, καθώς επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα μουσείο στην πόλη που θα φιλοξενούσε νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις και όχι την «εκκαθάριση» του Λούξορ από τα αρχαία του.


Ενημερωμένες πηγές στην πόλη ανέφεραν ότι κάποια βασιλικά αγάλματα θα μεταφερθούν στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου, συμπεριλαμβανομένων μερικών από το Ναό του Λούξορ που ανακαλύφθηκε το 1989.

Με πληροφορίες από Εgyptindependent

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.