CONFERENCE LEAGUE

H Μάνια Παπαδημητρίου θα υποδυθεί την Έντα Γκάμπλερ στη σκηνή του «Τόπος Αλλού»

H Μάνια Παπαδημητρίου θα υποδυθεί την Έντα Γκάμπλερ στη σκηνή του «Τόπος Αλλού» Facebook Twitter
Το έργο που θα κάνει πρεμιέρα στις 23 Νοεμβρίου 2019 σκηνοθετεί ο Νίκος Καμτσής
0

Η Έντα Γκάμπλερ του Ίψεν, με πρωταγωνίστρια τη Μάνια Παπαδημητρίου, είναι η νέα παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του «Τόπος Αλλού» για την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Το έργο που θα κάνει πρεμιέρα στις 23 Νοεμβρίου 2019 σκηνοθετεί ο Νίκος Καμτσής, ο οποίος μάλιστα θα υποδυθεί και τον εμβληματικό ρόλο του δικαστικού επιτρόπου Μπρακ, του ανθρώπου που κινείται στο παρασκήνιο και κινεί τα νήματα μένοντας στη σκιά, ενώ τον ομώνυμο ρόλο θα κρατήσει η Μάνια Παπαδημητρίου. Τον ρόλο του Eilert Lovborg θα υποδυθεί ο Όμηρος Πουλάκης.

Το έργο

Σήμερα, τη στιγμή που ολόκληρη η ανθρωπότητα μοιάζει να συμπεριφέρεται το ίδιο αυτοκαταστροφικά με την Έντα Γκάμπλερ, είναι και πάλι η κατάλληλη στιγμή να σταθούμε στο κλασικό έργο του Ίψεν.


Καταστροφική και αυτοκαταστροφική η Έντα είναι ένας επικός αντιήρωας η απώλεια της οποίας είναι η ομολογία και παραδοχή μας ότι αποτύχαμε. Αποτύχαμε να αντικαταστήσουμε το μεγαλείο της παλιάς αριστοκρατίας με μία νέα δόξα που θα εγκαθιδρύσει την δημιουργικότητα στο επίκεντρο και θα εξασφαλίσει μια ενδιαφέρουσα ζωή για τους παγκόσμιους πολίτες.


Στο έργο το μόνο δημιούργημα που αξίζει και που κυκλοφορεί είναι το χειρόγραφο του Lovborg και της Κας Elvestet. Η Κα Elvestet, μία ασήμαντη επαρχιακή νοικοκυροπούλα κατάφερε να βάλει την ιδιοφυΐα του Lovborg σε τροχιά δημιουργίας. Έτσι ο Lovborg, ο ανομολόγητος έρωτας της Έντα κατάφερε να γράψει ένα σπουδαίο, πολυσήμαντο επιστημονικό έργο, χωρίς να εμπνευστεί από την Έντα Γκάμπλερ, χωρίς η ίδια να έχει καμία συμμετοχή.


Αυτό δεν το ανέχεται δεν το επιτρέπει η εγωπάθεια της Γκάμπλερ και το καίει πάνω στη σκηνή, μπροστά στα μάτια μας χωρίς να νιώθει καμία ενοχή.

H Μάνια Παπαδημητρίου θα υποδυθεί την Έντα Γκάμπλερ στη σκηνή του «Τόπος Αλλού» Facebook Twitter
Από τη στιγμή που ο στρατηγός Γκάμπλερ πέθανε η Έντα δεν βλέπει καμία πιθανότητα να υπάρξει τίποτα ωραίο σ΄ αυτόν τον κόσμο εκτός από έναν ωραίο θάνατο. Και εκεί οδηγείται.


Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει δεν χωράει παρερμηνείες. Το ταξίδι του μέλιτος με τον σύζυγο και «βιβλιοπόντικα» Τέσμαν τελείωσε. Η Έντα επιστρέφει στην πραγματικότητα που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κόσμο αποπνικτικό και ασφυκτικό. Η θεία Γιούλια, ο σύζυγος Τέσμαν, τα δανεικά σπίτια και χρήματα που ο επίτροπος Μπρακ τους εξασφαλίζει, όχι χωρίς ανταλλάγματα, κάνουν αυτόν τον κόσμο αφόρητο.


Από τη στιγμή που ο στρατηγός Γκάμπλερ πέθανε η Έντα δεν βλέπει καμία πιθανότητα να υπάρξει τίποτα ωραίο σ΄ αυτόν τον κόσμο εκτός από έναν ωραίο θάνατο. Και εκεί οδηγείται. Οι μαριονέτες που τα νήματα τους κρατάει και ελέγχει ο Μπρακ ή θα υπακούσουν στα κελεύσματα του ή θα καταλήξουν εκεί που καταλήγει και το χειρόγραφο του Λοβμπόργκ. Στη φωτιά.

Πράγματι. Όσα από τα πλάσματα δεν καταφέρνουν να μεταλλαχθούν, να προσαρμοστούν και να ζήσουν τελικά στις νέες τοξικές συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας, τρελαίνονται και τελικά πεθαίνουν.

H Μάνια Παπαδημητρίου θα υποδυθεί την Έντα Γκάμπλερ στη σκηνή του «Τόπος Αλλού» Facebook Twitter
Σήμερα, τη στιγμή που ολόκληρη η ανθρωπότητα μοιάζει να συμπεριφέρεται το ίδιο αυτοκαταστροφικά με την Έντα Γκάμπλερ, είναι και πάλι η κατάλληλη στιγμή να σταθούμε στο κλασικό έργο του Ίψεν.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής

Κοστούμια: Μίκα Παναγού

Μουσική: Χρίστος Ξενάκης

Διανομή: 

Hedda Gabler: Μάνια Παπαδημητρίου

Eilert Lovborg: Όμηρος Πουλάκης

Thea Elvestet: Λαμπρινή Θάνου

Jorgen Tesman: Νίκος Καραστέργιος

Juliane Tesman: Παναγιώτα Χαϊδεμένου

Berte: Άντα Κούγια

Και στον ρόλο του δικαστικού επίτροπου Μπρακ ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής

Info

«Τόπος Αλλού» - Κεντρική Σκηνή

Πρεμιέρα: 23 Νοεμβρίου 2019

Culture
0

CONFERENCE LEAGUE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.