Το γλυπτό με τα γιγαντιαία χέρια που αναδύονται από το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας είναι μια ηχηρή απάντηση στην κλιματική αλλαγή

Το γλυπτό με τα γιγαντιαία χέρια που αναδύονται από το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας είναι μια ηχηρή απάντηση στην κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
0
Το γλυπτό με τα γιγαντιαία χέρια που αναδύονται από το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας είναι μια ηχηρή απάντηση στην κλιματική αλλαγή Facebook Twitter

Η Βενετία και τα διάσημα κανάλια της χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα και προσελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο. Με τους ραγδαίους όμως ρυθμούς αύξησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την συνεπακόλουθη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ο δημοφιλής αυτός τουριστικός προορισμός κινδυνεύει δραματικά να χαθεί μια για πάντα κάτω από το νερό. 

Το γλυπτό με τα γιγαντιαία χέρια που αναδύονται από το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας είναι μια ηχηρή απάντηση στην κλιματική αλλαγή Facebook Twitter

Ο Ιταλός καλλιτέχνης Lorenzo Quinn αποφάσισε να δημιουργήσει ένα έργο για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το ζήτημα και παρέδωσε πριν λίγες ημέρες στο κοινό ένα τεραστίων διαστάσεων γλυπτό, που αναπαριστά δύο χέρια να αναδύονται μέσα από το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας και να αρπάζουν τους τοίχους του ιστορικού ξενοδοχείου Ca' Sagredo. «Έχω τρία παιδιά και συλλογίζομαι την γενιά τους και τι κόσμο θα τους παραδώσουμε. Ανησυχώ, ανησυχώ πάρα πολύ», είπε σε συνέντευξή του.

One down... one to go #venicebiennale2017 #halcyongallery #lorenzoquinn

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lorenzo Quinn (@lorenzoquinnartist) στις


Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού έγιναν στις 13 Μαΐου και στόχος είναι να λειτουργήσει ως έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα -επιστήμονες, πολιτικούς αλλά και πολίτες- να αναλάβουν δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της στην κοινωνία και το περιβάλλον. «Κάτι πρέπει να γίνει», λέει ο 51χρονος καλλιτέχνης. 

'SUPPORT' in Venice to support this wonder of city that is threatened by climate change like many other world Heritage sites around the world. I hope my art brings a new focus of attention to a global calamity that we are faced with. Art in 'Support' of art: Venice is now the art capital of the world during the Venice Biennale but the city of art is threatened and needs our help and protection. ------A big thank you to the city of Venice and especially to its Mayor Luigi Brugnaro for believing in this installation from the beginning, to Ca' Sagredo hotel represented by Lorenza Lain (the force of Nature) to C and C architectural Studio, Fulvio Caputo, Marco Zanon, Ufficine delle Zattere, Luisa Flora, Tecmolde, Julio and Irene Luzan and the entire team, She Digital, Grupoo Orseolo with Rein srl and the Gondolieri of Venice. To my super team in Spain at Quinn Creations To my family, my wife and especially my son Anthony for letting me use his hands, and of course to @halcyongallery , representanted by Paul Green, Udi Sheleg and assisted by Shani, Helga and all in the gallery, because without their continued organizational, moral, artistic and financial 'support' none of this could have happened. #biennale2017venezia #biennale2017 #lorenzoquinn #lorenzoquinnartist #venezia #halcyongallery #support #supportart #climatechange Video credit: Sam Ramsden @dojofilms_sam

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lorenzo Quinn (@lorenzoquinnartist) στις

Ο Quinn λέει πως αρχικά προόριζε την ιδέα του γλυπτού με τα χέρια, που ονομάζεται «Support» για την φετινή Μπιενάλε της Βενετίας αλλά το πρότζεκτ του δεν έγινε δεκτό. Οπότε αποφάσισε μαζί με την Halcyon Gallery του Λονδίνου που τον εκπροσωπεί, να συνεργαστεί απευθείας με τις αρχές της Βενετίας προκειμένου να εγκαταστήσει το γλυπτό, το οποίο κατασκεύασε στο εργαστήρι του στην Ισπανία σε τρεις εβδομάδες. Χρησιμοποίησε ως μοντέλο τα χέρια του 11χρονου γιου του.


«Τα χέρια συμβολίζουν τα εργαλεία που μπορούν να καταστρέψουν τον κόσμο αλλά έχουν επίσης την δυνατότητα να τον σώσουν», αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου. «Το γλυπτό έχει έναν αέρα ταπεινότητας αλλά και συναγερμού ταυτόχρονα. Με την κίνηση που κάνουν, δείχνουν σαν να συγκρατούν το κτίριο αλλά παράλληλα δημιουργούν και την αίσθηση του ευάλωτου, καθώς αυτό περιτριγυρίζεται από νερό», συνεχίζει.


Η πόλη της Βενετίας, που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα της UNESCO για τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που κινδυνεύουν, είναι χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την άνοδο του νερού στα κανάλια αλλά και σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές παγκοσμίως. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αν η θερμοκρασία του πλανήτη ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν το 80% της παγκόσμιας ακτογραμμής θα καταγράψει άνοδο στην στάθμη της θάλασσας μεγαλύτερη από αυτήν του παγκόσμιου μέσου όρου.

Το γλυπτό του Lorenzo Quinn θα «υποβαστάζει» το Ca' Sagredo Hotel έως τις 26 Νοεμβρίου. Μετά, ο ίδιος σκέφτεται να κάνει περιοδεία αφού έχει λάβει πολλά αιτήματα για να εγκαταστήσει το έργο και σε άλλα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως ο πύργος της Πίζας στην Ιταλία και άλλα που υποφέρουν επίσης από την κλιματική αλλαγή. 


Με πληροφορίες από Mashable 

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.