Επίτιμος δημότης Ύδρας ο σπουδαίος συγγραφέας και ελληνιστής Μάριο Βίττι

Επίτιμος δημότης Ύδρας ο σπουδαίος συγγραφέας και ελληνιστής Μάριο Βίττι Facebook Twitter
Οι φωτογραφίες του Mario Vitti μαρτυρούν πως υπήρξε σημαντικό μέλος στην παρέα της ελληνικής και ιταλικής διανόησης της εποχής του.
0

Επίτιμος δημότης Ύδρας ανακηρύχθηκε ο σπουδαίος Ιταλός συγγραφέας Μάριο Βίττι, στο πλαίσιο των «Κουντουριώτειων 2020» που διοργάνωσε και φέτος ο δήμος του νησιού. 

Η εκδήλωση για την ανακήρυξη του μεγάλου Ελληνιστή σε επίτιμο Δημότη Ύδρας πραγματοποιήθηκε μαζί με την τελετή εγκαινίων της έκθεσης «Γραφείο με Θέα, Φωτογραφίες 1948-1981» του Μάριο Βίττι.

«Η Ύδρα μας τίμησε τον μεγαλύτερο εν ζωή πρεσβευτή της Ελληνικής Γραμματολογίας διεθνώς. Τίμησε έναν σπάνιο Άνθρωπο και επιστήμονα, ο οποίος είναι παντρεμένος με την Υδραία Αλεξάνδρα Πέρκιζα και διατηρούν σπίτι στο Νησί μας. Με μικρές αλλά υψηλής ποιότητας εκδηλώσεις που τιμούν τον πολιτισμό κοιτάμε μπροστά και συνεχίζουμε με ασφάλεια την ζωή μας», δήλωσε ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης.

Στην έκθεση, που οργανώνεται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, μέσα από τις φωτογραφίες του Βίττι παρουσιάζονται πρόσωπα και πράγματα της λογοτεχνίας μας μιας τριακονταετίας, αλλά και του κοσμοπολίτικου λόγιου περιβάλλοντος στο οποίο έζησε ο συγγραφέας-φωτογράφος.

Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενοι – Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, Τζουζέππε Ουνγκαρέττι, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Μανώλης Αναγνωστάκης, Μαργαρίτα Λυμπεράκη, Στρατής Τσίρκας, Τάκης Σινόπουλος και άλλοι– ζωντανεύουν στον ασπρόμαυρο κόσμο του Μάριο Βίττι.

Στην Αθήνα ή στη Ρώμη, στην Ύδρα ή τη Μύκονο, σε δρόμους, βιβλιοπωλεία, αμμουδιές αλλά και αυλές και εσωτερικά κατοικιών, ο Βίττι δεν έχανε την ευκαιρία να απαθανατίζει στιγμές με τους συνομιλητές και φίλους του.

«Ποτέ δεν έλειπε η κατάλληλη στιγμή για μια πόζα ή για αιφνιδιασμούς με τον φακό, χωρίς ωστόσο να κόβεται η ορμή και η έξαψη της συζήτησης», σημείωνε ο ίδιος. (Αίθουσα τέχνης και πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη». Διάρκεια έκθεσης μέχρι 14 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: 11.00-14.00 και 19.00-22.00).

Επίτιμος δημότης Ύδρας ο σπουδαίος συγγραφέας και ελληνιστής Μάριο Βίττι Facebook Twitter
Ο ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο στη Ρώμη το 1949. Συλλογές ΜΙΕΤ-Φωτογραφικό Αρχείο: Μario Vitti
Επίτιμος δημότης Ύδρας ο σπουδαίος συγγραφέας και ελληνιστής Μάριο Βίττι Facebook Twitter
Ο Γιώργος Σεφέρης στο ξενοδοχείο «Park» της Κωνσταντινούπολης, τον Σεπτέμβριο του 1949. Συλλογές ΜΙΕΤ- Φωτογραφικό Αρχείο: Μario Vitti
Επίτιμος δημότης Ύδρας ο σπουδαίος συγγραφέας και ελληνιστής Μάριο Βίττι Facebook Twitter
Η Αλεξάνδρα, μετέπειτα σύζυγος του Mario Vitti, στην Ύδρα του 1953. Συλλογές ΜΙΕΤ- Φωτογραφικό Αρχείο: Μario Vitti
Επίτιμος δημότης Ύδρας ο σπουδαίος συγγραφέας και ελληνιστής Μάριο Βίττι Facebook Twitter
Την ίδια χρονιά, ο ζωγράφος Σπύρου Βασιλείου (αριστερά) συζητά, έξω από το σπίτι του, με τον Γιώργο Κατσίμπαλη (στη μέση) και τον Μ. Καραγάτση. Συλλογές ΜΙΕΤ- Φωτογραφικό Αρχείο: Μario Vitti
Επίτιμος δημότης Ύδρας ο σπουδαίος συγγραφέας και ελληνιστής Μάριο Βίττι Facebook Twitter
O Οδυσσέας Ελύτης και ο Νίκος Γκάτσος (δεξιά) περπατούν το 1951 στην Πανεπιστημίου, κατευθυνόμενοι στο ζαχαροπλαστείο «Πικαντίλι». Συλλογές ΜΙΕΤ- Φωτογραφικό Αρχείο: Μario Vitti

O Μάριο Βίττι γεννήθηκε το 1926 στην Κωνσταντινούπολη και είναι Ιταλός ερευνητής της νέας ελληνικής φιλολογίας και ομότιμος καθηγητής της ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Tuscia στο Βιτέρμπο της Ιταλίας. Από την πλευρά της μητέρας του ο Βίττι είναι ελληνικής καταγωγής. Μεγάλωσε μέσα στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και μιλάει και γράφει εξίσου καλά στα ελληνικά και στα ιταλικά.

Λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η οικογένεια μετακόμισε από την Κωνσταντινούπολη στην Ιταλία. Σπούδασε στη Ρώμη όπου ξεκίνησε το έργο του ως ερευνητής της νέας ελληνικής λογοτεχνίας. Από το 1957 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης «L'Orientale». Το 1968 διορίστηκε μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο. Υπήρξε επίσης επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Παρισιού, Γενεύης και Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Τοσκάνης. Ο Βίττι ζει στη Ρώμη και είναι ο πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης των Νέων Ελληνικών Σπουδών (Associazione Nazionale di Studi Neogreci). Είναι ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της Ιταλίας σχετικά με το πλήρες φάσμα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Επίτιμος δημότης Ύδρας ο σπουδαίος συγγραφέας και ελληνιστής Μάριο Βίττι Facebook Twitter
Ο συγγραφέας Μάριο Βίττι και η ποιήτρια Κική Δημούλα σε απονομή βραβείου από την Ελληνική Εταιρεία Συγγραφέων, για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα, τον Φεβρουάριο του 2006. ΑΠΕ/ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ

Η Ελληνική λογοτεχνία χρωστά στον Βίττι τη δεύτερη γέννηση του παλαιότερου κειμένου του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου (ο διάλογος του Νικολάου Σοφιανού) του θρησκευτικού δράματος Ευγένα – (Βενετία 1646) του Θεόδωρου Μοντσελέζε από την Ζάκυνθο και 2 τόμων κειμένων του Ανδρέα Κάλβου. Ο Βίττι ανακάλυψε και έκανε γνωστό το βιβλίο ενός ανώνυμου Έλληνα συγγραφέα, που δημοσιεύθηκε στην Βραΐλα της Ρουμανίας το 1870, με τίτλο «Η Στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι»), μελέτησε τα έργα των Ελύτη και Σεφέρη, ενώ έχει λάβει τιμητικά διδακτορικούς τίτλους από τα πανεπιστήμια Παρισιού, Θεσσαλονίκης και Κύπρου και βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.