Με απόφαση του που εκδόθηκε στις 27 Δεκεμβρίου ,το Υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την επανέκδοση των έργων του μεγάλου κρητικού συγγραφέα. Σύμφωνα με την απόφαση συγκροτείται Επιτροπή ειδικών που θα συνεργάζεται με τις εκδόσεις Καζαντζάκη-Πάτροκλος Σταύρου ,το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Ίδρυμα "Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη" ,το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ,τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και ενδεχομένως και με άλλους φορείς.

Η δωδεκαµελής επιτροπή πανεπιστημιακών και άλλων ειδικών την οποία συστήνει ,ορίζει ρητά: «Επιβάλλεται η επανέκδοση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, µε ερµηνευτικά σχόλια και σημειώσεις από έγκυρους µμελετητές και µε τυπογραφική εµφάνιση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αισθητικές απαιτήσεις». Παράλληλα, «η Επιτροπή θα συγκεντρώσει: α) όλα τα ανέκδοτα χειρόγραφα (ηµερολόγια, επιστολογραφία κ.λπ.) αναζητώντας τα όπου και αν βρίσκονται, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, σε χέρια ιδρυµάτων ή ιδιωτών και β) όλα τα κείµενα που έχουν δηµοσιευθεί κατά καιρούς σε περιοδικά, επιθεωρήσεις, εφηµερίδες κ.λπ. Αφού ολοκληρωθεί το έργο της συγκέντρωσης, τα κείµενα θα εκδοθούν σε ενιαίους  τόµους , συνοδευόµενα από ερµηνευτικά σχόλια και σηµειώσεις ειδικών µελετητών». Το κείµενο της απόφασης το οποίο υπογράφεται από τη Γενική Γραµµατέα του υπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού Λίνα Μενδώνη επεκτείνεται και στο ζήτηµα των µεταφράσεων των έργων του Καζαντζάκη:

«Οσο για τις µεταφράσεις, όπου είναι αναγκαίο θα πρέπει να γίνουν από την αρχή στις κυριότερες ξένες γλώσσες από ειδικούς και έµπειρους µεταφραστές».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΕΩΝ ,για την επανέκδοση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη έχει ενδιαφερθεί το Γραφείο του Πρωθυπουργού, μέλη του οποίου μιλούν για εθνική υπόθεση. Ουσιαστικά το Υπουργείο προσπαθεί να "ξεπεράσει" τις δικαστικές διαμάχες των κληρονόμων του Νίκου Καζαντζάκη ώστε να βρεθεί μία λύση και να επανεκδοθεί το έργο του.

Υπενθυμίζεται ότι οι Εκδόσεις Καζαντζάκη πέρασαν από τη χήρα του Νίκου Καζαντζάκη, Ελένη, στον κύπριο φιλόλογο και πολιτικό - υφυπουργό παρά τω προέδρω του Μακαρίου - Πάτροκλο Σταύρου. Η Ελένη Καζαντζάκη υιοθέτησε τον Πάτροκλο Σταύρου το 1982 και του µεταβίβασε τις εκδόσεις το 1995, µε γονική παροχή. Πέθανε το 2004, σε ηλικία 101 ετών. Για το ζήτηµα των πνευµατικών  δικαιωµάτων έχουν γίνει δίκες ανάµεσα στον Πάτροκλο Σταύρου και ορισµένους από τους κληρονόµους του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ µε τον εκδότη έχει έρθει σε αντιπαράθεση και η ∆ιεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη που έχει επικεφαλής τον δικηγόρο Γιώργο Στασινάκη.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Βήματος, ο κ. Γ. Στασινάκης κινείται πίσω από ανιψιές  του Καζαντζάκη  οι οποίες ζουν στο εξωτερικό και αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα πνευματικά δικαιώματα του έργου, του κρητικού συγγραφέα.

Εν αναμονή της δίκης και της απόφασης αυτής, έχουν ληφθεί ασφαλιστικά μέτρα, με αποτέλεσμα να έχει "παγώσει" το μεγαλύτερο μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας και των μεταφράσεων έργων του Νίκου Καζαντζάκη. Μόνο στην Ελλάδα τα βιβλία του Καζαντζάκη πουλάνε περισσότερα από 25 χιλιάδες αντίτυπα το χρόνο.

Η τελευταία του συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση

Συνέντευξη στη γαλλική ραδιοφωνία 1955

Ο Νίκος Καζαντζάκης για το θεό