Ένας Έλληνας συντηρητής βυζαντινών εικόνων στην Κωνσταντινούπολη
Chris McGrath/Getty Images

 

Ο  συντηρητής έργων Τέχνης, Βενιζέλος Γαβριλάκης εργάζεται για να καθαρίσει και να αποκαταστήσει μια βυζαντινή χριστιανική εικόνα του 16ου αιώνα σε μια ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στις 4 Δεκεμβρίου 2020 στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.

 

Ως επικεφαλής των εργαστηρίων συντήρησης και αποκατάστασης της Ιερής Παρακαταθήκης, ο Βενιζέλος Γαβριλάκης εργάζεται ως συντηρητής ζωγραφικής, πολιτιστικών αντικειμένων και έργων τέχνης για περισσότερα από 25 χρόνια.

 

Μετεγκαταστάθηκε από την Ελλάδα στην Τουρκία πριν από οκτώ χρόνια με αποστολή του, τη διατήρηση των αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην Τουρκία υπάρχουν περισσότερες από 435 εκκλησίες, όπου στεγάζονται πολλά έργα χριστιανικής τέχνης. Καθ 'όλη τη διάρκεια της ιστορίας, πολλές από αυτές τις θρησκευτικές εικόνες έχουν καταστραφεί, αλλοιωθεί ή χαθεί, κατά τη διάρκεια πολέμων, ξένης κατοχής, πολιτικών αλλαγών και θρησκευτικών πογκρόμ, δημιουργώντας μεγάλη ζήτηση για τους ειδικούς της συντήρησης.

 

Ένας Έλληνας συντηρητής βυζαντινών εικόνων στην Κωνσταντινούπολη
Chris McGrath/Getty Images

 

Στις αρχές του 2020, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την μετατροπή του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ έχει χρησιμεύσει ως βυζαντινός καθεδρικός ναός, τζαμί υπό οθωμανική κυριαρχία και πιο πρόσφατα μουσείο. Από τότε που μετατράπηκε στο Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας, οι παγκοσμίου φήμης βυζαντινές τοιχογραφίες των κτιρίων καλύπτονται από τέντες και κουρτίνες, κατά τη διάρκεια της προσευχής. (Φωτογραφία από τον Chris McGrath / Getty Images) (Photo by Chris McGrath/Getty Images)

 

Ένας Έλληνας συντηρητής βυζαντινών εικόνων στην Κωνσταντινούπολη
Chris McGrath/Getty Images