Ένας Έλληνας συντηρητής βυζαντινών εικόνων στην Κωνσταντινούπολη

Ένας Έλληνας συντηρητής βυζαντινών εικόνων στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
Chris McGrath/Getty Images
0

Ένας Έλληνας συντηρητής βυζαντινών εικόνων στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
Chris McGrath/Getty Images

Ο  συντηρητής έργων Τέχνης, Βενιζέλος Γαβριλάκης εργάζεται για να καθαρίσει και να αποκαταστήσει μια βυζαντινή χριστιανική εικόνα του 16ου αιώνα σε μια ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στις 4 Δεκεμβρίου 2020 στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.

Ως επικεφαλής των εργαστηρίων συντήρησης και αποκατάστασης της Ιερής Παρακαταθήκης, ο Βενιζέλος Γαβριλάκης εργάζεται ως συντηρητής ζωγραφικής, πολιτιστικών αντικειμένων και έργων τέχνης για περισσότερα από 25 χρόνια.

Μετεγκαταστάθηκε από την Ελλάδα στην Τουρκία πριν από οκτώ χρόνια με αποστολή του, τη διατήρηση των αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην Τουρκία υπάρχουν περισσότερες από 435 εκκλησίες, όπου στεγάζονται πολλά έργα χριστιανικής τέχνης. Καθ 'όλη τη διάρκεια της ιστορίας, πολλές από αυτές τις θρησκευτικές εικόνες έχουν καταστραφεί, αλλοιωθεί ή χαθεί, κατά τη διάρκεια πολέμων, ξένης κατοχής, πολιτικών αλλαγών και θρησκευτικών πογκρόμ, δημιουργώντας μεγάλη ζήτηση για τους ειδικούς της συντήρησης.

Ένας Έλληνας συντηρητής βυζαντινών εικόνων στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
Chris McGrath/Getty Images

Στις αρχές του 2020, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την μετατροπή του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ έχει χρησιμεύσει ως βυζαντινός καθεδρικός ναός, τζαμί υπό οθωμανική κυριαρχία και πιο πρόσφατα μουσείο. Από τότε που μετατράπηκε στο Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας, οι παγκοσμίου φήμης βυζαντινές τοιχογραφίες των κτιρίων καλύπτονται από τέντες και κουρτίνες, κατά τη διάρκεια της προσευχής. (Φωτογραφία από τον Chris McGrath / Getty Images) (Photo by Chris McGrath/Getty Images)

Ένας Έλληνας συντηρητής βυζαντινών εικόνων στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
Chris McGrath/Getty Images

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ