Οι θαυμαστές του συγγραφικού έργου του Μαρσέλ Προυστ και ειδικά του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» είναι ενθουσιασμένοι με την είδηση πως ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Gallimard, θα κυκλοφορήσει ένα αδημοσίευτο έργο του, το "Les Soixante-quinze feuillets" (Οι εβδομηνταπέντε σελίδες).

 

Tα κείμενα του Προυστ που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, γράφτηκαν το 1908, περίπου την εποχή που άρχισε την συγγραφή του φημισμένου επτάτομου έργου «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» και ήταν μέρος συλλογής εγγράφων που είχε ο εκδότης Bernard de Fallois, ο οποίος πέθανε το 2018. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο De Fallois επέβλεψε την έκδοση πολλών έργων του Προυστ και αποκάλυψε για πρώτη φορά την ύπαρξη των κειμένων σε έναν πρόλογο για μια συλλογή μη δημοσιευμένων δοκιμίων του γάλλου συγγραφέα.

 

Ο De Fallois περιέγραψε το "Les Soixante-quinze feuillets" ως «πολύτιμο οδηγό» για την κατανόηση του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» και «ημερολόγιο της δημιουργίας του». Στα κείμενα περιλαμβάνονται έξι κεφάλαια τα οποία ο Προυστ ανέπτυξε και τελικά συμπεριέλαβε στο έργο του. Ωστόσο, ο De Fallois ανέφερε ότι ο πρωταγωνιστής Charles Swann δεν εμφανίζεται σε αυτά.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, τα κείμενα της συλλογής θεωρούνταν χαμένα και αναζητήθηκαν από Γάλλους ακαδημαϊκούς για δεκαετίες, με ορισμένους να αμφισβητούν ακόμη και την ύπαρξή τους. Αλλά, αυτή την εβδομάδα, ο Gallimard αποκάλυψε ότι τα έγγραφα ανακαλύφθηκαν ξανά στα αρχεία του De Fallois, τα οποία κληροδότησε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Μεταξύ των εγγράφων ήταν δύο αδημοσίευτα έργα που η ανιψιά του Προυστ, Αντριέν (γνωστή ως Σούζι) έδωσε στον De Fallois το 1949.

 

Σε μια δήλωση στον ιστότοπό του, ο οίκος Gallimard χαρακτήρισε τα κείμενα «Το ιερό δισκοπότηρο του Προυστ» και χωρίς να αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες, είπε ότι το βιβλίο είναι ένα «ουσιαστικό κομμάτι του παζλ» και θα ρίξει νέο φως στο έργο «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο». Για την ώρα, την ανάγνωση του έργου θα απολαύσουν μόνο όσοι γνωρίζουν γαλλικά καθώς δεν έχει ανακοινωθεί μετάφραση σε κάποια άλλη γλώσσα.

 

Η κυκλοφορία του βιβλίου είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαρτίου.