Ένα εντυπωσιακό σε μέγεθος γλυπτό του διάσημου εικαστικού Τζεφ Κουνς, που παραχωρείται στο Παρίσι από τον ίδιο τον Αμερικανό καλλιτέχνη, πρόκειται να εγκατασταθεί στην πόλη τις επόμενες ημέρες. Αλλά μάλλον είναι λίγο αυτοί που το θέλουν στο Παρίσι.

 

Η γαλλική πρωτεύουσα είναι μια πόλη που έχει ιστορία στο πόσο μεγάλη εκτίμηση δείχνει στην σύγχρονη και την πρωτοποριακή τέχνη.

 

Αλλά το «Μπουκέτο με Τουλίπες» του Κουνς, κατασκευασμένο από 33 τόνους χαλκού και αλουμινίου που έχει ύψος 12 μέτρων, δεν κέρδισε τους Γάλλους.

 

Το έργο είναι ένας φόρος τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2015 και πρόκειται να εγκατασταθεί στο Παρίσι, μεταξύ της γκαλερί Palais de Tokyo και του μουσείου σύγχρονης τέχνης της πόλης, σε τμήμα του 16ου διαμερίσματος τις επόμενες μέρες.

 

«Είναι σπέρμα η γλειφιτζούρια;» - Οι Γάλλοι σνομπάρουν το γλυπτό δώρο του Τζεφ Κουνς

 

Όμως η πόλη δεν καλωσορίζει το γλυπτό. «Είναι ένα είδος περίεργου μπαλονιού ... δεν το βρίσκω πολύ όμορφο», δήλωσε κάτοικος σε ρεπορτάζ της γαλλικής τηλεόρασης. Έριδες για την αισθητική του έργου έχουν ξεκινήσει και στα social media ενώ αρκετά δημοσιεύματα δείχνουν πως η κοινή γνώμη είναι μάλλον διχασμένη.

 

«Τι είναι; Γιγαντιαία γλειφιτζούρια; Σπέρμα;», αναρωτήθηκε ένας άλλος κάτοικος, ενώ ο Stéphane Corréard, ιδιοκτήτης μιας παρισινής γκαλερί, έστειλε μια αναφορά για να σταματήσει την τοποθέτηση του έργου.

 

Ο γκαλερίστας ισχυρίζεται πως ένας καλλιτέχνης όπως ο Τζεφ Κουνς, σήμερα λειτουργεί ως πολυεθνική εταιρία. «Δεν προάγει την τέχνη», δήλωσε.

 

«Το Palais de Tokyo είναι αφιερωμένο στους νέους καλλιτέχνες, στις αναδυόμενες τέχνες, στη γαλλική σκηνή», πρόσθεσε. «Το να εγκαταστήσει αυτό το έργο σε αυτό το είδος χώρου είναι σαν να του δίνεται μια γιγαντιαία ευκαιρία διαφήμισης με τίποτα ως αντάλλαγμα», προσθέτει.

 

«Είναι σπέρμα η γλειφιτζούρια;» - Οι Γάλλοι σνομπάρουν το γλυπτό δώρο του Τζεφ Κουνς

 

Το γλυπτό κοστίζει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ και έλαβε χρηματοδότηση από ιδιώτες χορηγούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

 

Ο Κουνς είπε ότι σχεδιάστηκε στη μνήμη των θυμάτων και ως σύμβολο αισιοδοξίας, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το Παρίσι να ξεπεράσει τα τρομοκρατικά χτυπήματα που έπληξαν την πόλη.

 

Ο Κουνς δήλωσε επίσης ότι το χέρι που κρατά τις τουλίπες έχει σκοπό να μιμηθεί το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη.

 

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Χιντάλγκο εμφανίζεται ωστόσο θετική για το γλυπτό και κάνει λόγο για μια προσφορά από έναν σπουδαίο καλλιτέχνη.