Ο Αλβις Χερμάνις είναι το αστέρι του λετονικού θεάτρου , ο Δημήτρης Καταλειφός, ο «Επιστάτης» του Χάρολντ Πίντερ στο "Απλό Θέατρο". Κοινός τους τόπος, εκτός από το θέατρο και το ΔΝΤ. Α, και μια χαραμάδα  αισιοδοξίας στα λεγόμενα τους.

Σε συνεντεύξεις  τους στην Ελευθεροτυπία εκφράζουν τις απόψεις τους για την κρίση:

«Αυτό που ξέρω καλά είναι ότι έως και πέρσι η χειρότερη κατάσταση επί ευρωπαϊκού εδάφους ήταν της Λετονίας. Οι Λετονοί πετάξαμε τη σκούφια μας όταν μάθαμε ότι υπάρχει και χειρότερη οικονομία, η ελληνική. Πριν από 2 χρόνια έγιναν μαζικές περικοπές στα πάντα. Ο προϋπολογισμός για τον πολιτισμό μειώθηκε 60%. Αγωνιζόμαστε να επιβιώσουμε. Δεν είναι πόλεμος, βεβαίως. Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν και η Λετονία συνεχίζει να πορεύεται».

Αλβις Χερμάνις

"Πιστεύω ότι μας τσάκισαν το ευρώ, η φοβερή κατασπατάληση απ' το Δημόσιο, συν τα σκάνδαλα. Και σήμερα "πληρώνουμε" οι μικρομεσαίοι πολύ οδυνηρά. Μιλώ και για τον εαυτό μου, που δεν ξέρω πώς να τα βγάλω πέρα δουλεύοντας 7 ημέρες τη βδομάδα. Δεν κάνω τίποτα άλλο από το να πληρώνω λογαριασμούς. Βλέπεις στο δικό μας χώρο τρομακτική ανεργία. Φυτοζωούμε. Κι όμως, ηθικά την προτιμώ την κρίση από το νεοπλουτισμό και το lifestyle του Καγιέν. Βρισκόμαστε σε μια μετέωρη εποχή. Ισως τελικά γίνει μια ευρωπαϊκή επανάσταση. Πρέπει πάντως όλοι να βρούμε ένα προσωπικό καταφύγιο, μέσα στην κρίση. Εγώ το καταφύγιό μου το έχω βρει στο θεάτρο».

Δημήτρης Καταλειφός