Πώς θα μοιάζει το πρώτο ανθρώπινο χωριό στη Σελήνη;

Το χωριό της Σελήνης στην 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία Facebook Twitter
Courtesy SOM | Biennale Architettura 2021
0

Από τις 22 Μαΐου, με το άνοιγμα της Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας, έφτασε η ώρα να δούμε πώς έχουν φανταστεί οι αρχιτέκτονες το πρώτο ανθρώπινο χωριό στο φεγγάρι, με τη σεληνιακή επιφάνεια να μοιάζει εντελώς διαφορετική από την έρημη γκρίζα εικόνα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.

Με τα σεληνιακά ταξίδια να μοιάζουν όλο και πιο οικεία τα τελευταία χρόνια, με ευφάνταστους Βερν του καιρού μας να οραματίζονται εκδρομές σε άλλους πλανήτες, το περίφημο ΜΙΤ, το πιο διάσημο πανεπιστημιακό και ερευνητικό κέντρο της Μασαχουσέτης, μας δίνει μια πρώτη γεύση και μια πρώτη εικόνα από το μέλλον.

Σε αυτό το διαστημικό ταξίδι που οραματίζονται οι ερευνητές, έχουν ως συνεργάτες το αρχιτεκτονικό γραφείο Skidmore, Owings & Merrill (SOM), γνωστό για την αρχιτεκτονική πρακτική του σχετικά με τη μηδενική εκπομπή άνθρακα των νεόδμητων κτιρίων, βιομηχανικών και οικιστικών συμπλεγμάτων, και τον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό (ESA) και θα παρουσιάσουν το «Χωριό της Σελήνης» στην έκθεση «Ζωή πέρα ​​από τη γη», όπου θα προβάλλονται αρχιτεκτονικά μοντέλα του νέου αυτού οικότοπου, παράλληλα με παραστάσεις και ψηφιακά κινούμενα σχέδια.

Το έργο διερευνά τι θα χρειαζόταν για να επεκταθεί ο ανθρώπινος πολιτισμός πέρα ​​από τη γη και να δημιουργηθεί ένα νέο σύνορο στο διάστημα.

Το χωριό βρίσκεται στο χείλος του κρατήρα Shackleton, στη νότια πολική περιοχή του φεγγαριού, στις «κορυφές του αιώνιου φωτός», που φωτίζεται διαρκώς, καθ' όλη τη σεληνιακή χρονιά.

Το «Χωριό της Σελήνης» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2019 από τη SOM, που άρχισε να αναπτύσσει τη συνεργασία ανάμεσα στους τρεις φορείς, με το έργο να παρουσιάζει ένα γενικό σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει η ανθρώπινη ζωή στη σεληνιακή επιφάνεια, παράλληλα με την εξερεύνηση τρόπων ώστε ένα μέρος του γήινου πληθυσμού να μπορεί να εγκατασταθεί εκεί σε μόνιμη βάση.

Το χωριό βρίσκεται στο χείλος του κρατήρα Shackleton, στη νότια πολική περιοχή του φεγγαριού, στις «κορυφές του αιώνιου φωτός», που φωτίζεται διαρκώς, καθ' όλη τη σεληνιακή χρονιά.

Το χωριό της Σελήνης στην 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία Facebook Twitter
Courtesy SOM | Biennale Architettura 2021

Ο σεληνιακός οικισμός αποτελείται από συστάδες δομών, οι οποίες συνδέονται έτσι ώστε να επιτρέπουν την απρόσκοπτη κινητικότητα μεταξύ τους, με πύργους επικοινωνίας στις υψηλότερες κορυφές του ανώμαλου εδάφους.

Οι μεμονωμένες μονάδες που θα είναι σε συνθήκες ατμοσφαιρικής πίεσης έχουν σχεδιαστεί ως δομές τριών έως τεσσάρων ορόφων, με χώρους εργασίας, χώρους διαμονής και συστήματα περιβαλλοντικού ελέγχου και υποστήριξης της ανθρώπινης ζωής. Κάθε ενότητα μπορεί να επεκταθεί για να αυξήσει τον χώρο των χρηστών της για μελλοντική ανάπτυξη και άλλες απαιτήσεις.

Το «Χωριό της Σελήνης» φιλοξενείται στο Αρσενάλε, στην κεντρική έκθεση της Μπιενάλε που έχει ως κεντρικό θέμα το ερώτημα «Πώς θα ζούμε μαζί;», σε επιμέλεια του Χασίμ Σαρκίς, η οποία θα διαρκέσει από τις 22 Μαΐου έως τις 21 Νοεμβρίου 2021. Η έκθεση είχε αναβληθεί πέρσι και έτσι η φετινή προγραμματισμένη Μπιενάλε τέχνης σε επιμέλεια της Σεσίλια Αλεμάνι θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2022.

Στη φετινή έκθεση, με 112 από 46 χώρες, έχει αυξηθεί η εκπροσώπηση από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία, με υπολογίσιμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών. Η έκθεση διοργανώνεται σε πέντε κλίμακες, τρεις στο Arsenale και δύο στο Κεντρικό Περίπτερο, με θέματα όπως: Among Diverse Beings, As New Households, As Emerging Communities, Across Borders, As One Planet.

Το χωριό της Σελήνης στην 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία Facebook Twitter
Courtesy SOM
Το χωριό της Σελήνης στη 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία Facebook Twitter
Courtesy SOM | Biennale Architettura 2021
Το χωριό της Σελήνης στην 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία Facebook Twitter
Courtesy SOM | Biennale Architettura 2021
Το χωριό της Σελήνης στην 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία Facebook Twitter
Courtesy SOM | Biennale Architettura 2021
Το χωριό της Σελήνης στην 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία Facebook Twitter
Courtesy SOM | Biennale Architettura 2021
Το χωριό της Σελήνης στην 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία Facebook Twitter
Courtesy SOM | Biennale Architettura 2021
Το χωριό της Σελήνης στην 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία Facebook Twitter
Courtesy SOM | Biennale Architettura 2021
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής 2021: Με «σιωπηλά» εγκαίνια, χωρίς κοινό και με διαδικτυακή παρουσία

Πολιτισμός / Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής 2021: Με «σιωπηλά» εγκαίνια, χωρίς κοινό και με διαδικτυακή παρουσία

Το φετινό θέμα της Μπιενάλε είναι «Πώς θα ζήσουμε μαζί;»,  με επιμελητή τον Λιβανέζο αρχιτέκτονα Χασίμ Σαρκίς, στοχεύει να διερευνήσει τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρχουν ενώ ο πλούτος και οι πολιτικές ιδεολογίες αποκλίνουν.
THE LIFO TEAM
Η βάρκα των τραγικών μεταναστών της Λαμπεντούζα επιστρέφει σπό τη Βενετία στην Αουγκούστα

Πολιτισμός / Η βάρκα των τραγικών μεταναστών της Λαμπεντούζα επιστρέφει από τη Βενετία στην Αουγκούστα

Τελικά, το ναυαγισμένο πλοίο το οποίο είχε μεταφέρει στη Βενετία ο ίδιος ο καλλιτέχνης, μεταφέρθηκε με φορτηγίδα και ρυμουλκό από τη Βενετία πριν από μια εβδομάδα, φτάνοντας στη Σικελία.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Πολιτισμός / Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Το Celia, το νέο ιδιωτικό βαγόνι-εστιατόριο της Belmond στο British Pullman, δεν είναι απλώς μια άσκηση πολυτέλειας. Ο Μπαζ Λούρμαν και η Κάθριν Μάρτιν επινόησαν πρώτα μια φανταστική σταρ του West End το 1932, της έδωσαν εραστή, θεατρική μυθολογία, αναφορές στον Πολίτη Κέιν και στο Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, και μετά μετέτρεψαν ένα βαγόνι σε κινηματογραφικό σκηνικό πάνω σε ράγες.
THE LIFO TEAM
Mantility: Μαντίλια που δεν έχεις ξαναδεί

Μόδα & Στυλ / Mantility: Μαντίλια που δεν έχεις ξαναδεί

Το brand που χτίζει η Βασιλική Ζαφειρία Υψηλάντη αφηγείται μια ιστορία μόδας, τέχνης και μνήμης μέσα από συνεργασίες με δεκάδες δημιουργούς και σημείο αναφοράς την παράδοση που έχει το Σουφλί στη μεταξουργία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Μάρμαρο, θάλασσα και ματαιότητα: το βενετσιάνικο σπίτι του Ρικ Όουενς

Design / Μάρμαρο, θάλασσα και ματαιότητα: το βενετσιάνικο σπίτι του Ρικ Όουενς

Στο διαμέρισμα του Ρικ Όουενς στο Λίντο, λίγα μέτρα από το Excelsior και τη λάμψη του Φεστιβάλ Βενετίας, το μάρμαρο, η θάλασσα, οι φουτουριστικές προτομές, οι καθρέφτες και το γυμνασμένο σώμα του σχεδιαστή συνθέτουν κάτι πιο αποκαλυπτικό από ένα σπίτι: τον τρόπο με τον οποίο οργανώνει την απόσυρσή του.
THE LIFO TEAM
Ντέιβιντ Λόιντ: Ο δημιουργός του "V for Vendetta" μιλά στη LifO

Graphic Novel / Ντέιβιντ Λόιντ: Ο δημιουργός του «V for Vendetta» μιλά στη LifO

Ο διακεκριμένος Βρετανός σχεδιαστής, που μαζί με τον συμπατριώτη του, Άλαν Μουρ, δημιούργησε το δυστοπικό όσο και ανατρεπτικό κόμικ «V for Vendetta», στο οποίο βασίστηκε το ομώνυμο κινηματογραφικό blockbuster, θα είναι επίσημος προσκεκλημένος στο φετινό 20ό Comicdom.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Βαλσαμάκης: «Εγώ επέβαλα τον μοντερνισμό»

Αρχιτεκτονική / Νίκος Βαλσαμάκης: «Δεν θα άφηνα ποτέ την Αθήνα για να μείνω στο Μόναχο ή στο Παρίσι»

Υπέγραψε εμβληματικές κατοικίες, σχεδίασε τα ξενοδοχεία «Αμαλία» από τους Δελφούς έως το Ναύπλιο και άφησε το αποτύπωμά του σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της σύγχρονης Αθήνας. Ο Νίκος Βαλσαμάκης ανοίγει σπάνια την πόρτα του γραφείου του στην οδό Πλουτάρχου – και ακόμη σπανιότερα μιλά για τον εαυτό του. Στα 102 του χρόνια, ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας αρχιτέκτονας, που δίδαξε στην Ελλάδα τη γλώσσα του μοντερνισμού και άλλαξε για πάντα τον τρόπο που κατοικούμε, μιλά αποκλειστικά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι που λειτουργεί ως φυτώριο ιδεών

Design / Ένα σπίτι που μόνο στη Μαρία Παπαδημητρίου θα μπορούσε να ανήκει

Το σπίτι της διακεκριμένης εικαστικού στη Δροσιά δεν είναι απλώς ένας ιδιωτικός χώρος· είναι ένα φυτώριο ιδεών, ένας ζωντανός τόπος φιλοξενίας, συνάντησης και συλλογικής δημιουργίας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
10 κτίρια της Αθήνας που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Αθήνα / 10 κτίρια της Αθήνας που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Στους αθηναϊκούς δρόμους, πολύ συχνά, η ιστορία και η μνήμη της πόλης κρύβονται πίσω από ερειπωμένες όψεις και σφραγισμένα παράθυρα αξιόλογων κτιρίων που είναι εκτός χρήσης. Αξίζουν καλύτερη τύχη αυτά τα κτίρια; Το ερώτημα μοιάζει ρητορικό, γιατί το πραγματικό είναι αν τους δόθηκε ποτέ μια ευκαιρία. Εδώ και πολλές δεκαετίες, η απάντηση παραμένει αρνητική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

V&A East Storehouse / Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

Η άλλοτε παραμελημένη βιομηχανική ζώνη μεταμορφώθηκε σε νέο πολιτιστικό προορισμό, με το V&A East Storehouse να επαναπροσδιορίζει την έννοια του μουσείου. Χωρίς προθήκες, χωρίς προκαθορισμένες διαδρομές και με χιλιάδες αντικείμενα σε απόσταση αναπνοής από τον επισκέπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ιερουσαλήμ: Η ιστορία μιας πόλης μέσα από 40 αιώνες μνήμης και συγκρούσεων

Graphic Novel / Μια ελιά στο Όρος των Ελαιών αφηγείται την πολυτάραχη ιστορία της Ιερουσαλήμ

Ένα καθηλωτικό graphic novel για την Ιερουσαλήμ παρουσιάζει 4.000 χρόνια Ιστορίας ― τη γέννηση τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, τις διαδοχικές κατακτήσεις και μεταμορφώσεις της πόλης μέσα στους αιώνες
M. HULOT
Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Design / Όσα θα δούμε στην Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Στη φετινή διοργάνωση, που έχει πάντα στο επίκεντρο την αρχιτεκτονική, την τέχνη και όσα προωθούν την ευζωία, έντονο θα είναι το ελληνικό στοιχείο με τη συμμετοχή του ιστορικού οίκου επιπλοποιίας Saridis of Athens.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η τελευταία θεματοφύλακας του ποιοτικού χαρτιού

Χαρτιά Περράκης / Η τελευταία θεματοφύλακας του ποιοτικού χαρτιού

Εδώ και ενάμιση αιώνα η επιχείρηση Χαρτιά Περράκης εισάγει χαρτιά κάθε είδους― από κάνναβη, τζιν ή φύλλα ορτανσίας. Απέναντι στον καλπασμό της ψηφιακής ανάγνωσης, είχε πάντα το ίδιο όπλο: την ησυχία, την αφή και την όσφρηση ενός καλού χαρτιού στα δάχτυλα.
M. HULOT
Ένα οικοσύστημα μνήμης μέσα σε μια μονοκατοικία

Design / Ένα σπίτι γεμάτο πορτρέτα συγγενών

Το νεοκλασικό του Αλέξανδρου Κεφαλά στα Κάτω Πατήσια έχει ένα υπόγειο χιούμορ και ισορροπεί μεταξύ παρόντος και παρελθόντος: τα πορτρέτα των συγγενών, τα αρ νουβό αντικείμενα δίπλα σε πιο σύγχρονα έργα δημιουργούν μια αίσθηση συνέχειας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ