Το αμερικανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Field Architecture σχεδίασε την τραπεζαρία αυτού του σπιτιού, σε ένα προάστιο της Silicon Valley της Καλιφόρνια, έτσι ώστε να είναι ανοιχτή στο ύπαιθρο και να πλαισιώνει μια βελανιδιά.

 

To Field Architecture, που εδρεύει στο Palo Alto, ολοκλήρωσε το Dawnridge House στο Los Altos Hills σε ένα οικόπεδο που έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: ένα ρυάκι που ρέει ανά διαστήματα και μεγάλες βελανιδιές.

 

Χωρίζεται σε δύο μέρη, έτσι ώστε να μπορεί να περιβάλλει ένα από τα μεγάλα δέντρα και επίσης να ακολουθήσει τη ροή του νερού.

 

«Ο διαχωρισμός του κτιρίου δεν δημιουργεί απλώς χώρο για το δέντρο αλλά ακολουθεί και την κλίση του ρέματος, συμπληρώνοντας τέλεια το τοπίο και σπάζοντας τη συμμετρία της γεωμετρίας του κτιρίου», δήλωσαν οι υπεύθυνοι του γραφείου.

 

Ο διαχωρισμός του κτιρίου δεν δημιουργεί απλώς χώρο για το δέντρο αλλά ακολουθεί και την κλίση του ρέματος, συμπληρώνοντας τέλεια το τοπίο και σπάζοντας τη συμμετρία της γεωμετρίας του κτιρίου.

 

Οι πτέρυγες του Dawnridge House - η μία αποτελείται από έναν όροφο και η άλλη από δύο - συνδέονται από μια ψηλή, γυάλινη κατασκευή και περικλείουν μια εξωτερική αυλή κάτω από τη σκιά του δέντρου. Το γραφείο είπε ότι ο σχεδιασμός του σπιτιού προήλθε από προσεκτική μελέτη του γύρω τοπίου, το οποίο τους οδήγησε επίσης στο να αφήσουν άθικτο μεγάλο μέρος του περιβάλλοντος.

 

Πώς μια γιγαντιαία βελανιδιά έγινε μέρος ενός σπιτιού
Φωτ.: Joe Fletcher
Πώς μια γιγαντιαία βελανιδιά έγινε μέρος ενός σπιτιού
Φωτ.: Joe Fletcher

 

Ως μέρος της φιλοδοξίας των αρχιτεκτόνων να δημιουργήσουν μια ισχυρή σύνδεση με τον εξωτερικό χώρο, σχεδίασαν την τραπεζαρία του σπιτιού έτσι ώστε να είναι ανοιχτή προς τα έξω. Συρόμενες γυάλινες πόρτες οδηγούν από την κουζίνα στην σκεπαστή τραπεζαρία με το μπάρμπεκιου. Ένα μονοπάτι οδηγεί από εδώ στο δάσος.

 

Γυάλινες επιφάνειες συνδέουν επίσης άλλους χώρους του σπιτιού με συμπληρωματικούς εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου του καθιστικού, το οποίο ανοίγει σε μια τριγωνική αυλή με χαλίκι γεμάτη με μεγάλους ογκόλιθους "δανεισμένους" από το εξωτερικό τοπίο και το κύριο υπνοδωμάτιο στο δεύτερο επίπεδο, το οποίο ανοίγει σε μια βεράντα. 

 

Στην επίπλωση και τη διακόσμηση κυριαρχούν στοιχεία όπως το γκρι πέτρινο δάπεδο, ανοιχτόχρωμα ξύλινα ντουλάπια στο σαλόνι και την κουζίνα, διάφορα ξύλινα έπιπλα - όπως ένα τραπέζι φτιαγμένο από κούτσουρο -  και γκρι ξύλινα σκαλοπάτια. 

 

Με πληροφορίες από το Dezeen.

 

Πώς μια γιγαντιαία βελανιδιά έγινε μέρος ενός σπιτιού
Φωτ.: Joe Fletcher

 

Πώς μια γιγαντιαία βελανιδιά έγινε μέρος ενός σπιτιού
Φωτ.: Joe Fletcher

 

Πώς μια γιγαντιαία βελανιδιά έγινε μέρος ενός σπιτιού
Φωτ.: Joe Fletcher

 

Πώς μια γιγαντιαία βελανιδιά έγινε μέρος ενός σπιτιού
Φωτ.: Joe Fletcher

 

Πώς μια γιγαντιαία βελανιδιά έγινε μέρος ενός σπιτιού
Φωτ.: Joe Fletcher
Πώς μια γιγαντιαία βελανιδιά έγινε μέρος ενός σπιτιού
Φωτ.: Joe Fletcher

 

Πώς μια γιγαντιαία βελανιδιά έγινε μέρος ενός σπιτιού
Φωτ.: Joe Fletcher

 

Πώς μια γιγαντιαία βελανιδιά έγινε μέρος ενός σπιτιού
Φωτ.: Joe Fletcher

 

Πώς μια γιγαντιαία βελανιδιά έγινε μέρος ενός σπιτιού
Φωτ.: Joe Fletcher
Πώς μια γιγαντιαία βελανιδιά έγινε μέρος ενός σπιτιού
Φωτ.: Joe Fletcher

 

Πώς μια γιγαντιαία βελανιδιά έγινε μέρος ενός σπιτιού
Φωτ.: Joe Fletcher

 

Πώς μια γιγαντιαία βελανιδιά έγινε μέρος ενός σπιτιού
Φωτ.: Joe Fletcher