Ο εξωτερικός χώρος είναι το ίδιο σημαντικός με τους εσωτερικούς χώρους στη Villa Fifty-Fifty. Η κατοικία σχεδιάστηκε από τη Studioninedots, μια αρχιτεκτονική εταιρεία που εδρεύει στο Άμστερνταμ και δημιουργήθηκε ως ένα συνονθύλευμα εναλλασσόμενων αυλών και εσωτερικών χώρων.

 

Χτίστηκε σε μια νέα κατοικημένη γειτονιά στο Αϊντχόβεν για μια νεαρή οικογένεια που είχε ως ζητούμενα τη στενή σχέση με τη φύση και μια μινιμαλιστική προσέγγιση. «Η επιθυμία των πελατών μας ήταν ένα οικογενειακό σπίτι όπου θα μπορούσαν να ζήσουν περισσότερο με τη φύση, θα μπορούσαν να τη βιώσουν όντας μέσα στο σπίτι» δήλωσε το στούντιο.

 

«Θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το πρότζεκτ με τον κλασικό, κλισέ τρόπο σχεδιάζοντας ένα μικρό σπίτι με κήπο και γυάλινη πρόσοψη, που συγχωνεύει απρόσκοπτα τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους» ανέφεραν οι σχεδιαστές. «Αντ 'αυτού, αποφασίσαμε την αντίθετη προσέγγιση. Θέσαμε στον εαυτό μας την πρόκληση να αντιμετωπίσουμε όλες τις λειτουργίες με την ίδια σημασία. Ο συνδυασμός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων ήταν η βασική ιδέα αυτού του έργου. Μισό σπίτι, μισός κήπος μαζί σαν μία μονάδα. Πενήντα-πενήντα».

 

 

Το σπίτι μοιάζει να ξεδιπλώνεται κατά μήκος του κήπου, ενισχύοντας τη σχέση μεταξύ του κτηρίου και του τοπίου και σε ένα μοναδικό συνονθύλευμα συνδέσεων μεταξύ ανοιχτού και κλειστού, μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού και είναι τυχαία οργανωμένα ώστε να διασφαλίζουν ότι είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

 

Η κατοικία βρίσκεται στο Strijp R, μια νέα γειτονιά στην πόλη που πλαισιώνεται από ένα δάσος και μια βιομηχανική περιοχή που κάποτε φιλοξενούσε εργοστάσια που ανήκαν στην Philips. Το μέγεθός της κατοικίας υπαγορεύτηκε από τα καθορισμένα όρια του οικοπέδου που αγόρασε ο πελάτης, το οποίο επιλέχθηκε καθώς μπορούσε να φιλοξενήσει άνετα ένα σπίτι και έναν κήπο. Ωστόσο, αντί να δημιουργήσουν ένα σπίτι με τον παρακείμενο εξωτερικό χώρο του, οι Studioninedots επέλεξαν να «τεντώσουν» το κτίριο ακριβώς στα άκρα του χώρου.

 

 

Ο σχεδιασμός καθορίζεται από δύο πλωτές πλάκες σκυροδέματος, εκ των οποίων η μία σχηματίζει το ισόγειο και η άλλη ανυψώνεται. Το μεγάλο δέντρο στη μέση της βίλας σχηματίζει μια οπτική σύνδεση με τους γύρω χώρους. Ο σχεδιασμός είναι ευέλικτος, με πλήρως ανοιγόμενα παράθυρα για ενίσχυση της σχέσης εσωτερικού-εξωτερικού χώρου.

 

Το σπίτι μοιάζει να ξεδιπλώνεται κατά μήκος του κήπου, ενισχύοντας τη σχέση μεταξύ του κτιρίου και του τοπίου, σε ένα μοναδικό συνονθύλευμα συνδέσεων μεταξύ ανοιχτού και κλειστού, εσωτερικού και εξωτερικού, που είναι τυχαία οργανωμένα ώστε να διασφαλίζουν ότι είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Η Villa Fifty-Fifty ενσωματώνει εσωτερικούς χώρους 240 τ. μ. και αυλές 240 τ.μ.. Αυτή η ισορροπία εξωτερικού και εσωτερικού χώρου δίνει στο σπίτι το όνομά του.

 

Το ισόγειο φιλοξενεί τους κοινούς οικογενειακούς χώρους, τα υπνοδωμάτια των ενήλικων και τα μπάνια. Ορισμένα αφήνονται ανοιχτά ή μερικώς προστατευμένα, ενώ κάποια άλλα είναι επενδεδυμένα πλήρως με γυάλινους ή αδιαφανείς τοίχους, παρέχοντας σε κάθε χώρο «τη δική του ατμόσφαιρα και φως». Ένας από τους πιο ιδιωτικούς και αυτόνομους χώρους είναι αυτός των παιδικών υπνοδωματίων που έχει τη μορφή ενός μεγάλου γυαλισμένου πύργου με επένδυση αλουμινίου.

 

Η βίλα ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2020.

 

 

 

 

Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι εναλλάσσονται αρμονικά στη «Villa Fifty-Fifty»
Φωτο: Frans Parthesius

 

Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι εναλλάσσονται αρμονικά στη «Villa Fifty-Fifty»
Φωτο: Frans Parthesius

 

Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι εναλλάσσονται αρμονικά στη «Villa Fifty-Fifty»
Φωτο: Frans Parthesius

 

Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι εναλλάσσονται αρμονικά στη «Villa Fifty-Fifty»
Φωτο: Frans Parthesius

 

Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι εναλλάσσονται αρμονικά στη «Villa Fifty-Fifty»
Φωτο: Frans Parthesius

 

Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι εναλλάσσονται αρμονικά στη «Villa Fifty-Fifty»
Φωτο: Frans Parthesius

 

Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι εναλλάσσονται αρμονικά στη «Villa Fifty-Fifty»
Φωτο: Frans Parthesius

 

LIFO Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι εναλλάσσονται αρμονικά στη «Villa Fifty-Fifty»
Φωτο: Frans Parthesius