Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά Facebook Twitter

Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά

0

Tο ινστιτούτο Goethe επιτέλους ξανάνοιξε, ύστερα από μια σχεδόν διετή ριζική ανακαίνιση, φωτεινό, φρέσκο και πάντα φιλόξενο, αποκαλύπτοντας στο ισόγειο έναν κομψό διάδρομο που μοιάζει με catwalk και οδηγεί στην πλούσια βιβλιοθήκη και στους υπόλοιπους χώρους του.


Το γνωστό κτίριο της οδού Ομήρου στο Κολωνάκι δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη όψη του. Το φουαγέ συνδέεται πλέον με τον πρώτο όροφο που φιλοξενεί έναν ειδικό χώρο για εργαστήρια και μικρότερης εμβέλειας εκδηλώσεις, η ταράτσα έχει αναδιαμορφωθεί ως κήπος μέσα στην πόλη, η αίθουσα εκδηλώσεων στο υπόγειο έχει ανακαινιστεί με προσοχή και έχει αποκτήσει καινούργιο τεχνολογικό εξοπλισμό.


Η βιβλιοθήκη και όλες οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα γλωσσικά τμήματα και τις εξετάσεις, τους καθηγητές γερμανικής γλώσσας και τις σπουδές στη Γερμανία βρίσκονται πια στο ισόγειο, όπως και η καινούργια καφετέρια, όπου μπορεί να κάνει κανείς ένα διάλειμμα για έναν καφέ, ένα γλυκό ή αλμυρό σνακ.

Έχουν περάσει 68 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το Ινστιτούτο των Αθηνών και ότι είναι το παλιότερο στο σύνολο του δικτύου των Goethe-Instituts σε όλο τον κόσμο, του συλλόγου που δημιουργήθηκε για τη διάδοση της γερμανικής γλώσσας και παιδείας στο εξωτερικό.


«Όποιος έρχεται στο Ινστιτούτο Goethe για να μάθει γερμανικά μπαίνει στη σφαίρα μιας ολόκληρης κουλτούρας. Άλλωστε, μια ξένη γλώσσα τη μαθαίνει κανείς καλύτερα και ευκολότερα ζώντας στη χώρα όπου τη μιλούν, ζώντας την καθημερινότητά της, έτσι δεν λένε; Εδώ προσπαθούμε να παρέχουμε αυτήν τη δυνατότητα στους σπουδαστές μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν προσφέρουμε μόνο μαθήματα εκμάθησης της γλώσσας αλλά και ένα ολοκληρωμένο πακέτο πολιτισμού και παιδείας» λένε οι άνθρωποι του ινστιτούτου.

Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά Facebook Twitter
Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο ισόγειο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Όντως, μπαίνοντας κανείς στο κτίριο, αντικρίζει ένα φωτεινό φουαγέ με ενδιαφέρουσες εικαστικές προτάσεις όπου μπορεί να εξασκήσει τη γερμανική γλώσσα είτε διαβάζοντας τα συνοδευτικά κείμενα των εκθέσεων είτε παραγγέλνοντας τον καφέ του στην καφετέρια.


Σημειωτέον ότι έχουν περάσει 68 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το Ινστιτούτο των Αθηνών και ότι είναι το παλιότερο στο σύνολο του δικτύου των Goethe-Instituts σε όλο τον κόσμο, του συλλόγου που δημιουργήθηκε για τη διάδοση της γερμανικής γλώσσας και παιδείας στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η γερμανομάθεια πολλών Ελλήνων έχει ως αφετηρία το Ινστιτούτο Goethe, αν και οι σχέσεις των δύο λαών είναι πολύ βαθύτερες. Ο πολιτισμός της ίδιας μας της πόλης συνδέεται με τη γερμανική κουλτούρα, π.χ. είναι εμφανής στην αρχιτεκτονική της.


Το Ινστιτούτο Goethe, βέβαια, είναι πολύ περισσότερα από ένα μέρος εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας, καθώς, μέσα από τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις, αποκτά ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στην αθηναϊκή πολιτιστική ζωή. Επιπλέον, με στοχευμένα, ειδικά προγράμματα μετάφρασης υποστηρίζει τις ελληνογερμανικές ανταλλαγές στον τομέα της λογοτεχνίας. Συνεργάζεται στενά με εκδότες και μεταφραστές, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα.


Η βιβλιοθήκη του κτιρίου της Ομήρου προσφέρει τη δυνατότητα ηλεκτρονικού δανεισμού πάνω από 20.000 τίτλων βιβλίων, εφημερίδων, ταινιών και πολλών άλλων, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά Facebook Twitter
Στην καινούργια καφετέρια μπορεί να κάνει κανείς ένα διάλειμμα για έναν καφέ, ένα γλυκό ή αλμυρό σνακ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά Facebook Twitter
Το Ινστιτούτο Goethe είναι πολύ περισσότερα από ένα μέρος εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά Facebook Twitter
Το γνωστό κτίριο της οδού Ομήρου στο Κολωνάκι δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη όψη του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ομήρου 14-16, www.goethe.de

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Design
0

Μερόπη Κοκκίνη

Η Μερόπη Κοκκίνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Άρχισε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «01». Ανήκει στην συντακτική ομάδα της LIFO.
Email: [email protected]
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Design / Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Συνδυάζοντας τον τρόπο που διακοσμούσαν τα αρχαία ελληνικά αγγεία με τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις κινεζικές πορσελάνες και φέρνοντάς τα όλα αυτά στο σήμερα, η βραβευμένη Κύπρια εικονογράφος δημιουργεί κεραμικά έργα που δεν μοιάζουν με άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ