Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά Facebook Twitter

Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά

0

Tο ινστιτούτο Goethe επιτέλους ξανάνοιξε, ύστερα από μια σχεδόν διετή ριζική ανακαίνιση, φωτεινό, φρέσκο και πάντα φιλόξενο, αποκαλύπτοντας στο ισόγειο έναν κομψό διάδρομο που μοιάζει με catwalk και οδηγεί στην πλούσια βιβλιοθήκη και στους υπόλοιπους χώρους του.


Το γνωστό κτίριο της οδού Ομήρου στο Κολωνάκι δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη όψη του. Το φουαγέ συνδέεται πλέον με τον πρώτο όροφο που φιλοξενεί έναν ειδικό χώρο για εργαστήρια και μικρότερης εμβέλειας εκδηλώσεις, η ταράτσα έχει αναδιαμορφωθεί ως κήπος μέσα στην πόλη, η αίθουσα εκδηλώσεων στο υπόγειο έχει ανακαινιστεί με προσοχή και έχει αποκτήσει καινούργιο τεχνολογικό εξοπλισμό.


Η βιβλιοθήκη και όλες οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα γλωσσικά τμήματα και τις εξετάσεις, τους καθηγητές γερμανικής γλώσσας και τις σπουδές στη Γερμανία βρίσκονται πια στο ισόγειο, όπως και η καινούργια καφετέρια, όπου μπορεί να κάνει κανείς ένα διάλειμμα για έναν καφέ, ένα γλυκό ή αλμυρό σνακ.

Έχουν περάσει 68 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το Ινστιτούτο των Αθηνών και ότι είναι το παλιότερο στο σύνολο του δικτύου των Goethe-Instituts σε όλο τον κόσμο, του συλλόγου που δημιουργήθηκε για τη διάδοση της γερμανικής γλώσσας και παιδείας στο εξωτερικό.


«Όποιος έρχεται στο Ινστιτούτο Goethe για να μάθει γερμανικά μπαίνει στη σφαίρα μιας ολόκληρης κουλτούρας. Άλλωστε, μια ξένη γλώσσα τη μαθαίνει κανείς καλύτερα και ευκολότερα ζώντας στη χώρα όπου τη μιλούν, ζώντας την καθημερινότητά της, έτσι δεν λένε; Εδώ προσπαθούμε να παρέχουμε αυτήν τη δυνατότητα στους σπουδαστές μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν προσφέρουμε μόνο μαθήματα εκμάθησης της γλώσσας αλλά και ένα ολοκληρωμένο πακέτο πολιτισμού και παιδείας» λένε οι άνθρωποι του ινστιτούτου.

Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά Facebook Twitter
Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο ισόγειο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Όντως, μπαίνοντας κανείς στο κτίριο, αντικρίζει ένα φωτεινό φουαγέ με ενδιαφέρουσες εικαστικές προτάσεις όπου μπορεί να εξασκήσει τη γερμανική γλώσσα είτε διαβάζοντας τα συνοδευτικά κείμενα των εκθέσεων είτε παραγγέλνοντας τον καφέ του στην καφετέρια.


Σημειωτέον ότι έχουν περάσει 68 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το Ινστιτούτο των Αθηνών και ότι είναι το παλιότερο στο σύνολο του δικτύου των Goethe-Instituts σε όλο τον κόσμο, του συλλόγου που δημιουργήθηκε για τη διάδοση της γερμανικής γλώσσας και παιδείας στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η γερμανομάθεια πολλών Ελλήνων έχει ως αφετηρία το Ινστιτούτο Goethe, αν και οι σχέσεις των δύο λαών είναι πολύ βαθύτερες. Ο πολιτισμός της ίδιας μας της πόλης συνδέεται με τη γερμανική κουλτούρα, π.χ. είναι εμφανής στην αρχιτεκτονική της.


Το Ινστιτούτο Goethe, βέβαια, είναι πολύ περισσότερα από ένα μέρος εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας, καθώς, μέσα από τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις, αποκτά ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στην αθηναϊκή πολιτιστική ζωή. Επιπλέον, με στοχευμένα, ειδικά προγράμματα μετάφρασης υποστηρίζει τις ελληνογερμανικές ανταλλαγές στον τομέα της λογοτεχνίας. Συνεργάζεται στενά με εκδότες και μεταφραστές, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα.


Η βιβλιοθήκη του κτιρίου της Ομήρου προσφέρει τη δυνατότητα ηλεκτρονικού δανεισμού πάνω από 20.000 τίτλων βιβλίων, εφημερίδων, ταινιών και πολλών άλλων, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά Facebook Twitter
Στην καινούργια καφετέρια μπορεί να κάνει κανείς ένα διάλειμμα για έναν καφέ, ένα γλυκό ή αλμυρό σνακ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά Facebook Twitter
Το Ινστιτούτο Goethe είναι πολύ περισσότερα από ένα μέρος εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά Facebook Twitter
Το γνωστό κτίριο της οδού Ομήρου στο Κολωνάκι δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη όψη του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ομήρου 14-16, www.goethe.de

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Design
0

Μερόπη Κοκκίνη

Η Μερόπη Κοκκίνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Άρχισε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «01». Ανήκει στην συντακτική ομάδα της LIFO.
Email: [email protected]
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Cabana x Μουσείο Μπενάκη: Μια συνεργασία-φόρος τιμής στην ελληνική χειροτεχνία

Design / Cabana x Μουσείο Μπενάκη: Μια συνεργασία-φόρος τιμής στην ελληνική χειροτεχνία

Το σπουδαίο ιταλικό περιοδικό για το interior design και την αρχιτεκτονική συνεργάζεται για πρώτη φορά με ένα δημόσιο ίδρυμα. Εμπνέεται από τον ευφάνταστο διάκοσμο υφασμάτων και κεραμικών του νεοελληνικού πολιτισμού και τον φέρνει στο σήμερα μέσα από μια σειρά αντικειμένων, με τραπεζομάντιλα, κεντημένα μαξιλάρια και σερβίτσια ζωγραφισμένα στο χέρι που μπορούν να γίνουν μέρος ενός σύγχρονου σπιτιού.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα illustrations της monakrive είναι για φάγωμα

Design / Τα illustrations της monakrive είναι για φάγωμα

H Αριστέα Ρέλλου απασχολείται στον χώρο της τέχνης με διάφορους δημιουργικούς τρόπους. Και αποκτώντας μια πιο στενή σχέση με την τέχνη του φαγητού, άρχισε να ζωγραφίζει ψηφιακά τα πιάτα που την έχουν συγκινήσει περισσότερο και να τα δημοσιεύει σε έναν λογαριασμό που σου φτιάχνει τη διάθεση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σπίτι Ανθουλάκης Γιαννικόπουλος Ανακύκλωση πέραν του αναμενόμενου

Design / Ανακύκλωση πέραν του αναμενόμενου σ' ένα σπίτι της Δροσοπούλου

Σε μια πολυκατοικία που χτίστηκε σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Βατικανού τη δεκαετία του ‘70, οι νέοι ιδιοκτήτες φρόντισαν από τα υλικά που σε άλλους φαίνονται άχρηστα να δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ