Στο «Animal Kingdom» η πιο τρομακτική επιδημία είναι η αλλαγή

Στο «Animal Kingdom» η πιο τρομακτική επιδημία είναι η αλλαγή *** Facebook Twitter
Ο έφηβος Πολ Κιρσέρ κλέβει τις εντυπώσεις και ο Ρομέν Ντιρί είναι παντού αξιόπιστος
0

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΝΟΨΗ της ταινίας του Τομά Κεϊλί, μοιραία σκέφτεσαι το «Νησί του δόκτορος Μορό» του Γουέλς − έχει μεταφερθεί ευθέως ή πλαγίως αρκετές φορές στο σινεμά, αλλά μόνο το «Island of Lost Souls» αξίζει να κρατήσουμε. Το μόνο κοινό στοιχείο με το «Ζωϊκό Βασίλειο» («The Animal Kingdom») είναι τα υβρίδια ανθρώπων και ζώων. Στο βιβλίο του Γουέλς, που ασχολείται κυρίως με την επιστημονική ηθική, αυτές οι υβριδικές υπάρξεις πρόεκυψαν από πειράματα γενετικής, εδώ είναι προϊόντα μιας φυσικής εξελικτικής διαδικασίας που, ως συνήθως, προέκυψε τυχαία. Ο Κεϊλί υπογραμμίζει τη φυσικότητά τους, δίνοντας κυρίαρχο ρόλο στο φυσικό τοπίο και στο πράσινο χρώμα εντός του κάδρου. 

Το επίτευγμα του Κεϊλί είναι ότι κατορθώνει να ενσωματώσει το φανταστικό στοιχείο ως αναπόσπαστο, απολύτως ρεαλιστικό μέρος του φιλμικού του σύμπαντος, εκεί που άλλος κινηματογραφιστής θα το προσέγγιζε με όρους αποδραστικού σινεμά, ως αξιοπερίεργο.

Όσο για το θέμα της ταινίας του, δεν έχει να κάνει με την οριοθέτηση της επιστημονικής δράσης και της ανθρώπινης παρέμβασης  στη φύση, αλλά με την αλλαγή και, πιο συγκεκριμένα, την ενδιάθετη αποστροφή του είδους μας προς αυτή. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, η πανδημική συγκυρία και τα υγειονομικά μέτρα που έφερε, ειδικά κατά το πρώτο διάστημα, όταν τα χαρακτηριστικά του «εχθρού» δεν είχαν εξακριβωθεί, αποτελούν καλό παράδειγμα για να διαπιστώσουμε ότι ακόμα και μια προσωρινή μεταβολή στον τρόπο ζωής μας με γνώμονα το κοινό καλό θα οδηγήσει σε επιθετικές αντιδράσεις, θα αντιμετωπιστεί με καχυποψία και θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να φέρουμε στην επιφάνεια τις χειρότερες παρορμήσεις μας, τις οποίες σε δεύτερο χρόνο θα αποδώσουμε στην αναγκαία εκτόνωση, λόγω της καταπίεσής μας. Κι επειδή εγκυμονεί αλλαγές, ακόμα και την ίδια την ύπαρξη του ιού φτάσαμε να αρνηθούμε, τον πολεμήσαμε με ανδρεία – ως γνωστόν, τίποτα δεν διώχνει αποτελεσματικότερα τους παθογόνους μικροοργανισμούς από την άρνησή τους κι από τα συνθήματα στα social.

Στο «Animal Kingdom» η πιο τρομακτική επιδημία είναι η αλλαγή *** Facebook Twitter
H Αντέλ Εξαρχόπουλος εμφανίζεται στον άχαρα γραμμένο ρόλο μιας αστυνομικού, αλλά με ερμηνεία κόντρα σε ό,τι έχουμε δει από αυτήν μέχρι σήμερα.

Μέσα από την ιστορία ενός εφήβου που μεταλλάσσεται και προσπαθεί να το κρύψει από όλους, παρακολουθούμε τόσο τις εξωτερικές αντιδράσεις του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου απέναντι στην αλλαγή τμήματός του, όσο και την αμφιθυμία και τους φόβους του ίδιου του ατόμου, που διαφοροποιείται και πρέπει να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα. Ο Πολ Κιρσέρ, γιος της Ιρέν Ζακόμπ, επικοινωνεί τις συναισθηματικές διακυμάνσεις του ήρωα παλινδρομώντας ερμηνευτικά μεταξύ εσωστρεφούς δραματικότητας και αφιλτράριστης εκδήλωσης –ένας γνήσιος έφηβος− και κλέβει τις εντυπώσεις, ο Ρομέν Ντιρί έτσι κι αλλιώς είναι παντού αξιόπιστος, ενώ η Αντέλ Εξαρχόπουλος εμφανίζεται στον άχαρα γραμμένο ρόλο μιας αστυνομικού, αλλά με ερμηνεία κόντρα σε ό,τι έχουμε δει από αυτήν μέχρι σήμερα, κερδίζοντας και μια υποψηφιότητα για Σεζάρ Β’ Γυναικείου Ρόλου.   

Το επίτευγμα του Κεϊλί είναι ότι κατορθώνει να ενσωματώσει το φανταστικό στοιχείο ως αναπόσπαστο, απολύτως ρεαλιστικό μέρος του φιλμικού του σύμπαντος, εκεί που άλλος κινηματογραφιστής θα το προσέγγιζε με όρους αποδραστικού σινεμά, ως αξιοπερίεργο. Ο τρόπος της ενσωμάτωσης  υπογραμμίζει και τη στάση του δημιουργού απέναντι στο θέμα του – ο Κεϊλί βλέπει την αλλαγή ως δομικό στοιχείο της φύσης. Και, πολύ ορθά, δεν συγκεκριμενοποιεί την παραβολή του, επιχειρεί μια γενικότερη αναφορά στην αλλαγή, ώστε να χωρέσουν εντός της οποιεσδήποτε επιμέρους εκφάνσεις της –από την ταυτότητα φύλου ως την εισροή μεταναστευτικών ρευμάτων− ικανές να εξάρουν τις δυνάμεις της συντήρησης, τόσο εξωγενώς όσο και ενδογενώς. Κι αν ήταν λίγο πιο στοχευμένη η πλοκή, λίγο πιο συμμαζεμένη η δραματική ανάπτυξη της ιστορίας, αν είχε αφαιρεθεί το περιττό λίπος, θα είχε υπογράψει μία από τις συναρπαστικότερες προτάσεις του γαλλικού σινεμά εδώ και καιρό. 

Η ταινία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους την Πέμπτη 30 Μαΐου από τη Spentzos Films.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Οθόνες / «Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Κάνουμε χιούμορ, αλλά η ταινία της Μπρόνστιν παίρνει τα περισσότερα αστέρια της εβδομάδας (με ντεμπούτο A$AP Rocky). Άλλες πέντε ταινίες «βγαίνουν» στα σινεμά από σήμερα και υπάρχει κάτι για όλους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pulp Fiction / Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pluribus ή All is Fair; Έχουν και τα δύο φανατικούς θαυμαστές που τους χωρίζει μία άβυσσος. Τα βρίσκουν στη μέση ίσως με τον τελευταίο κύκλο του Stranger Things. Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και Γιάννης Βασιλείου μιλούν για τις τρεις πολυσυζητημένες σειρές στο studio της LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Οθόνες / Όσα παιδιά βρέθηκαν στην Ολυμπία 29/11-6/12 είδαν πολύ καλό σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ταξίδεψε για μια εβδομάδα τους θεατές του σε κάθε γωνιά της Γης, από τους καταυλισμούς της Παλαιστίνης μέχρι τις Φιλιππίνες και τα νησιά Γκαλάπαγκος.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Τζον Κασσαβέτης, εξέχων δημιουργός της αμερικανικής αβάν-γκαρντ

Οθόνες / Τζον Κασσαβέτης: «Το καλύτερο location στον κόσμο είναι το ανθρώπινο πρόσωπο»

Γεννήθηκε σαν σήμερα ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός που έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο με σπουδαίες ταινίες όπως οι «Μια γυναίκα εξομολογείται», «Νύχτα Πρεμιέρας», «Γκλόρια» και πολλές ακόμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Αθήνα

Οθόνες / Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Ελλάδα

Ένα 6χρονο κορίτσι «φωνάζει» το πιο δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα, οι Έλληνες διασκευάζουν Ντίκενς (και το κάνουν πολύ καλά) και άλλες πέντε ταινίες που μπορείτε να δείτε από σήμερα στα σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Οθόνες / Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει. Για δύο εβδομάδες θα δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες σύχρονων δημιουργών, παράλληλα με αποκατεστημένες κλασικές που άφησαν εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Daily / Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Η μυθική σειρά οκτώ (συν ένα) επεισοδίων που διασχίζει ολόκληρη την εξωπραγματική διαδρομή του πιο σημαντικού και πιο λατρεμένου συγκρότημα στην ιστορία, επέστρεψε στο Disney + σε νέα, αποκατεστημένη εκδοχή με πεντακάθαρη εικόνα και κρυστάλλινο ήχο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Οθόνες / «Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ παραμένει ένα μεγάλο εικαστικό αριστούργημα και σίγουρα μία από τις ωραιότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νταβίντ Πάμπλος: « Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Οθόνες / Νταβίντ Πάμπλος: «Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Βία, καρτέλ ναρκωτικών, τρόμος παντού, σκλάβοι του σεξ αλλά και queer έρωτες στο Μεξικό του σήμερα. Αυτό είναι το σκηνικό της συγκλονιστικής ταινίας «Στον δρόμο» που είδαμε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης μίλησε στη LiFO για τη ζωή στο Μεξικό αλλά και για την τόλμη που χρειάστηκε να γυρίσει μια ταινία με ένα τόσο επικίνδυνο για τη χώρα του θέμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Μουσική / Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Το 1995, όταν βγήκε στους κινηματογράφους το διάσημο άνιμε του Mamoru Oshii, οι αναφορές του στην ΑΙ ακούγονταν εξωγήινες. Σήμερα, μοιάζει πιο επίκαιρο και σύγχρονο από ποτέ. Το ίδιο και το σάουντρακ του Kenji Kawai. Σε λίγες μέρες προβάλλεται ξανά στην Αθήνα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Βιμ Βέντερς: «Είμαι αισιόδοξος για το σινεμά, ο κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Οθόνες / Βιμ Βέντερς στη LifO: «O κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Με αφορμή το αφιέρωμα στο έργο του που είδαμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ο Γερμανός σκηνοθέτης μάς μίλησε για την εκλεκτική συγγένεια που νιώθει με την Ιαπωνία και για τον τρόπο που του αρέσει να κάνει ταινίες, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιστροφή του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ