Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος νέο σπάνιο υλικό της Ελένης Παπαδάκη

Στέλλα Βιολάντη Facebook Twitter
Η Ελένη Παπαδάκη από την ταινία «Στέλλα Βιολάντη»
0

ΜΕΤΑ ΤΗΝ μπομπίνα με την Ελένη Παπαδάκη να πρωταγωνιστεί στην «Εκάβη» στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 1943-44, σε μετάφραση Νίκου Ποριώτη και σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού, που βρέθηκε σε μια αποθήκη του Ναυπλίου και παραδόθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, βρέθηκαν άλλες δυο μπομπίνες με υλικό από την «Εκάβη» αλλά πιθανότατα και από τη μόνη ταινία στην οποία πήρε μέρος η Παπαδάκη, τη «Στέλλα Βιολάντη». 

Το τρίπρακτο δράμα του Γρηγορίου Ξενόπουλου γράφτηκε το 1901 ως διήγημα με τίτλο «Έρως εσταυρωμένος» και το 1909 το διασκεύασε σε θεατρικό έργο ο ίδιος ο συγγραφέας. Την ίδια χρονιά ανέβηκε στο θέατρο με πρωταγωνίστρια τη Μαρίκα Κοτοπούλη και το 1931 έγινε ταινία από την Ελλάς Φιλμ του Τάκη Μεγαρίτη, σε σενάριο του ίδιου του Ξενόπουλου και σκηνοθεσία Ιωάννη Λούμου, με πρωταγωνίστρια την Ελένη Παπαδάκη, όπως μου αναφέρει ο θεατρολόγος και ερευνητής Ηλίας Μαλανδρής

Η Ελένη Παπαδάκη έκανε μία και μοναδική απόπειρα στον κινηματογράφο με τη βωβή ταινία «Στέλλα Βιολάντη, η ψυχή του πόνου». Η ίδια θεώρησε την εμφάνισή της στη μεγάλη οθόνη μάλλον αποτυχημένη και αφοσιώθηκε στο θέατρο.

Μερικές ακόμα ψηφίδες της καριέρας της σπουδαίας πρωταγωνίστριας προστίθενται με την παράδοση του συγκεκριμένου υλικού στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τον κ. Παναγιώτη Νινόπουλο, ο οποίος έζησε μέσα στην οικογένεια και το σπίτι της για 21 χρόνια, την αντιπροσωπεύει νομίμως και είναι κάτοχος σπάνιου αρχειακού υλικού καθώς και πολύτιμων ενθυμίων της. Πρόσφατα, μάλιστα, δώρισε μια πόρπη της ηθοποιού, η οποία κοσμεί πλέον το καμαρίνι της στον χώρο του θεάτρου Απόλλων στη Σύρο.  

Ελένη Παπαδάκη και Φλερί Φιτς Facebook Twitter
Ελένη Παπαδάκη και Φλερί Φιτς

Όπως μου αναφέρει ο κ. Νινόπουλος, το υλικό που παρέδωσε στην Ταινιοθήκη βρίσκεται σε καλή κατάσταση, παρά τη φθορά του χρόνου. Πρόκειται για δυο ομιλούσες μπομπίνες με φιλμ 35mm από την «Εκάβη», με διαφορετική ποιότητα ήχου η μία από την άλλη, και ένα κουτί με διάφορα κομμάτια φιλμ από τη «Στέλλα Βιολάντη», ένα πολύ σπάνιο υλικό από μια ταινία που δεν υπάρχει πια. 

Ο κ. Τάσος Αδαμόπουλος, από το τεχνικό τμήμα εργαστηρίων της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, μου μιλά για το υλικό που παρέδωσε ο κ. Νινόπουλος: «Είναι ένα κομμάτι από την παράσταση “Εκάβη” που έχει ήχο και θα προσπαθήσουμε να το σώσουμε, και υλικό που εικάζουμε ότι είναι από την ταινία “Στέλλα Βιολάντη”. Δεν είμαστε 100% σίγουροι, γιατί πρόκειται για πάρα πολύ μικρά κομματάκια, αλλά η Ελένη Παπαδάκη μία ταινία γύρισε όλη κι όλη. Η μήτρα της ταινίας έχει χαθεί και το υλικό που μας παραδόθηκε −κομματάκια που δεν είναι κατεστραμμένα−, έτσι όπως το είδαμε όταν το ανοίξαμε, μας οδήγησε σε αυτή την ταινία. Και ο κ. Νινόπουλος προς τα εκεί μας καθοδήγησε, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που έχει. Αλλά και κάποια στοιχεία που υπάρχουν στο φιλμ, η χρονική περίοδος, εκεί μας οδηγούν». 

Η Ελένη Παπαδάκη έκανε μία και μοναδική απόπειρα στον κινηματογράφο με τη βωβή ταινία «Στέλλα Βιολάντη, η ψυχή του πόνου». Η ίδια θεώρησε την εμφάνισή της στη μεγάλη οθόνη μάλλον αποτυχημένη και αφοσιώθηκε στο θέατρο.

Στο μπλογκ «Πρώτες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου» βρίσκουμε την πληροφορία ότι η ταινία ήταν μια παραγωγή της Ελλάς Φιλμ του Τάκη Μεγαρίτη, που μετά το «Λαγιαρνί» του 1930 έδωσε και δεύτερο δείγμα γραφής με τη «Στέλλα Βιολάντη». Έκανε πρεμιέρα στο «Αττικόν» στις 27 Απριλίου 1931, ενώ η προβολή της συνεχίστηκε για δύο εβδομάδες. Κατά την έναρξη παιζόταν το πρελούδιο που είχε συνθέσει ο Μ. Καλομοίρης ειδικά για το θεατρικό έργο. Επίσης −τουλάχιστον στην πρεμιέρα− η Παπαδάκη απήγγειλε το ποίημα «Ψυχή του θρήνου» που είχε γράψει ο Παλαμάς για το διήγημα του Ξενόπουλου, όταν εκείνο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό «Παναθήναια» τον Φεβρουάριο του 1901. 

Η ταινία προβλήθηκε και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αλλά και στη Νέα Υόρκη,  στο «Lyric Theatre», ενώ προβολές ακολούθησαν και σε άλλες πόλεις της Αμερικής τα επόμενα χρόνια. 

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος νέο σπάνιο υλικό της Ελένης Παπαδάκη Facebook Twitter
Διαφήμιση στις ΗΠΑ
Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος νέο σπάνιο υλικό της Ελένης Παπαδάκη Facebook Twitter
Διαφήμιση στις ΗΠΑ, Δεκέμβρης 1934

Οι κριτικές που γράφτηκαν στα ελληνικά μέσα ήταν διθυραμβικές. Η «Πρωία» έκανε λόγο για την «πρώτην σοβαράν ελληνικήν ταινίαν», σημειώνοντας ότι η κινηματογράφησή της ήταν άθλος, διότι «ο βωβός κινηματογράφος έχει ν’ αντιμετωπίση μυρίας δυσκολίας προκειμένου να παρουσιάση ένα δραματικόν έργον με όλην του την δράσιν χωρίς να του μειώση την πνευματικήν του αξίαν». Το παίξιμο της Παπαδάκη αξιολογήθηκε ως «ψυχολογημένο, συγκρατημένο και ευγενικό μέχρι της τελευταίας στιγμής του ωραίου θανάτου της, που συγκινεί πραγματικά και κάμνει να δακρύσουν πολλά μάτια όπως τα δικά της». 

Στην εφημερίδα «Ελληνική» ο συντάκτης έγραφε ότι «η “Στέλλα Βιολάντη”, χωρίς βέβαια να αποτελή ένα καύχημα για την ντόπια κινηματογραφική παραγωγή, είνε όμως αναμφισβήτητα η καλλίτερη ελληνική ταινία απ’ όσες είδαμε. Εξαιρετικά καλοπαιγμένη, με καλή φωτογραφία, επιτυχημένους φωτισμούς και σκηνοθετική επιμέλεια», με εξαίρεση κάποια σφάλματα που αποδίδονταν «στη βιασύνη του κ. Λούμου να παρουσιάση την ταινία του το ταχύτερο». Η κριτική υμνούσε την ερμηνεία της Παπαδάκη.

Παρόμοιου ύφους ήταν και η κριτική που δημοσιεύτηκε στην «Ελληνική». Ο συντάκτης (που υπέγραφε ως Ψ.) ξεκινούσε επισημαίνοντας ότι «στην περίπτωσι του ντόπιου κινηματογράφου έχουμε όλα τα ελαφρυντικά για το δισταγμό, με τον οποίο θα διαβάσουμε μία ρεκλάμα ντόπιας ταινίας. Γιατί είνε αδύνατο να μη σκεφθούμε ότι μέσα σε επτά ολόκληρα χρόνια κινηματογραφικού οργασμού δημιουργικότητος (;) στην Ελλάδα, που έδωκε το φως σε δέκα πέντε ταινίες, δεν εβγήκε κανένα φιλμ υπέρτερο του άλλου ντόπιου», με αποτέλεσμα «το γκρέμισμα του γοήτρου της μεγαλειτέρας θεαματικής τέχνης του αιώνος μας στην Ελλάδα», ώστε το κοινό να «αλλάζει πεζοδρόμιο όταν ιδή στον κινηματογράφο όπου ετοιμάζεται να μπη ότι παίζεται ελληνική ταινία, για να πάη στον αντικρυνό, όπου παίζεται ξένη». 

Ακόμη ένας ύμνος γράφτηκε για την ερμηνεία της Ελένης Παπαδάκη, που συνοψιζόταν σε τρία σημεία: α) στην «τόσο ραγδαία μετάπτωση της φυσιογνωμικής εκφράσεως [που] αντικαθιστά παραγράφους ολοκλήρους επεξηγηματικών τίτλων της ταινίας», β) στο ότι «δεν διστάζει να μορφάση ακόμη και στα μεγαλήτερα πλάνα, τόσο αχάριστα για τον ηθοποιό από αισθητικής απόψεως, για την πληρέστερη, την αληθοφανέστερη απεικόνισι του συναισθήματος της ηρωίδος που ενσαρκώνει» και γ) στο ότι «παρουσιάζεται τέλεια γνώστρια της κινήσεως του ηθοποιού του κινηματογράφου, μολονότι το θέατρο των σκιών, στο οποίο ντεμπουτάρει, απαιτεί λίγες κινήσεις διαφορετικής αρμονίας από της σκηνής, και πολλή, πάρα πολλή φυσιογνωμική έκφρασι». 

Ο Ξενόπουλος έγραψε επιστολή στην εταιρεία παραγωγής, θωρώντας χρέος του να εκφράσει «την πλήρη ευαρέσκειάν μου διά την πιστοτάτην, πράγματι, απόδοσιν του σεναρίου μου. Ομολογώ ότι είχα πολλούς δισταγμούς αν θα κατωρθούτο να υπερνικηθούν αι μεγάλαι δυσκολίαι τας οποίας παρουσιάζει πάντοτε τοιαύτη εργασία. Αλλ’ οι δισταγμοί μου διελύθησαν άμα είδα την εργασίαν αυτήν επί της οθόνης». Ο Ξενόπουλος, άλλωστε, είχε σχολιάσει για την Παπαδάκη ότι «παρέχει όλα τα εχέγγυα για μια επικράτησι σε προσεχέστατο μέλλον και εγώ θα της εμπιστευόμουν οποιοδήποτε έργο μου, είτε δράμα, είτε κωμωδία».

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα σπάνιο οπτικό και ηχητικό ντοκουμέντο με τη σπουδαία Ελένη Παπαδάκη

Θέατρο / Μια χαμένη μπομπίνα έρχεται στο φως και μαζί της η φωνή της Ελένης Παπαδάκη

To αρχείο της, που ήταν παραπεταμένο σε μια αποθήκη, και μια μπομπίνα με ανέκδοτο υλικό έρχονται στο φως για να προσθέσουν μερικές ψηφίδες στην καλλιτεχνική διαδρομή της θρυλικής ηθοποιού. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η προγιαγιά μου Ελένη Παπαδάκη: Η δισεγγονή της μεγάλης ηθοποιού σχολιάζει την «γελοία αντιπαράθεση» των ημερών

Σε πρώτο πρόσωπο / Η προγιαγιά μου Ελένη Παπαδάκη: Η δισεγγονή της μεγάλης ηθοποιού σχολιάζει την «γελοία αντιπαράθεση» των ημερών

Η Μαρία Σαμπατακάκη, συγγενής της ηθοποιού, γράφει για την αντιπαράθεση που ξέσπασε με αφορμή την απόφαση του νέου διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη να δοθεί το όνομα της Ελένης Παπαδάκη σε μια σκηνή του θεάτρου,
ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πόσο θα τα έσπαγε/γαμάτη θα ήταν μια θρησκεία με θεό τον Νίκολας Κέιτζ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ / «Αν μοιραστώ μαζί σου την ταινία που αγαπάω, μόνο αγάπη έχω να σου δώσω»

Μυθολογίες / «Φαντάζεστε μια θρησκεία με θεό τον Κέιτζ;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ

Από το After Hours του Σκορσέζε, που την απελευθέρωσε, μέχρι τη Γλυκιά Συμμορία του Νικολαΐδη, που τη σημάδεψε με τη μουσική της, η ηθοποιός μοιράζεται μια ετερόκλητη κινηματογραφική λίστα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ