Πότε ανοίγουν τα θερινά σινεμά της Αθήνας;

Πότε ανοίγουν τα θερινά σινεμά της Αθήνας; Facebook Twitter
To Θησείον στην ομώνυμη περιοχή
0

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΤΟΥ 2022 είχε τέτοιες δυσκολίες για τους ιδιοκτήτες των χειμερινών αιθουσών, ώστε αν ήταν εφικτό, τα θερινά θα άνοιγαν από την 25η Μαρτίου. Στην αγορά υπήρχε μια ανησυχία να ανοίξουν όσο πιο σύντομα γίνεται για να σωθεί η χρονιά.

Φέτος η κατάσταση είναι διαφορετική. Από τα μέσα Δεκέμβρη και έπειτα παρατηρήθηκε ανάκαμψη στην κίνηση των χειμερινών κινηματογράφων, η οποία δεν ήταν απλό πυροτέχνημα χάρη σε 2-3 τίτλους, αλλά κρατά μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές και αποδεικνύει ότι η κλειστή αίθουσα δεν περνά ακριβώς κρίση, αλλά βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο.

Θυμίζουμε ότι σε μια τέτοια είχαν βρεθεί και τα θερινά σινεμά στα ‘90s και μετά την επιμονή και τις πιέσεις της Μελίνας Μερκούρη, το 1997 το υπουργείο Περιβάλλοντος, με απόφασή του, τίμησε το όραμά της και κήρυξε διατηρητέα αρκετά από αυτά, τα οποία σήμερα αποτελούν, μεταξύ άλλων, κερδοφόρες επιχειρήσεις και πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Η έξοδος στο θερινό σινεμά έχει γίνει event στη συνείδηση του κοινού, με τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις θα ξαναγίνει και η έξοδος στις κλειστές αίθουσες, αλλά αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση που θα αφήσουμε για άλλη στιγμή.

Προς το παρόν οι εραστές των προβολών υπό τον έναστρο ουρανό έχουν να περιμένουν το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων της Αθήνας, το οποίο φέτος δεν έχει τον επείγοντα χαρακτήρα της περασμένης χρονιάς.

Φέτος θα έχουμε και μια επάνοδο που πολλοί περιμέναμε πώς και πώς. Το «Cine Paris» στην Πλάκα, ίσως ο ιδανικότερος κινηματογράφος του λεκανοπεδίου για ρομαντζάδα λόγω της θέας του –προτιμήστε εξώστη και την πρώτη προβολή, ώστε να συμπέσουν οι διαφημίσεις με την magic hour– πρόκειται να επαναλειτουργήσει.

Πέρυσι τον χορό είχε ανοίξει το Cine «Γέρακας», που ξεκίνησε τις προβολές στις 25 Απριλίου. Και φέτος ο προτζέκτοράς του θα είναι ο πρώτος που θα τεθεί σε λειτουργία, αλλά λίγες μέρες μετά – την προσεχή Παρασκευή 28 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, λοιπόν, στις 4 Μαΐου, καιρού επιτρέποντος, θα μας καλωσορίσουν το «Cine Αττικόν» στο Άλσος Γαλατσίου, το «Φλερύ» στην Καλλιθέα και το «κρυμμένο μυστικό» της «Αλεξάνδρας» που βρίσκεται κοντά στο μετρό Χολαργού. Τότε αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του και το «Θησείον», που βλέπουμε κατά καιρούς σε λίστες με τους καλύτερους κινηματογράφους στον κόσμο – όχι άδικα.

Πότε ανοίγουν τα θερινά σινεμά της Αθήνας - Όλες οι ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές Facebook Twitter
Η Ριβιέρα στα Εξάρχεια.

Στις 11 Μαΐου θα έχουμε ένα μαζικότερο άνοιγμα κινηματογράφων. Τότε είναι που το θερινό «Αβάνα» θα θέσει και πάλι σε λειτουργία την ταράτσα του. Κατεβαίνοντας την Κηφισίας θα συναντήσουμε το «Άνεσις», ακόμα μια περιποιημένη ταράτσα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το ομώνυμο θέατρο στους Αμπελοκήπους.

Από την ίδια ημερομηνία θα τρέχουν οι θεατές να προλάβουν την «τελευταία την παράσταση» στο «Εκράν», που λέει και ο Βασίλης Καζούλης στην «Αμοργό» του, και θα μπορούν να απολαύσουν μια ταινία στην «Ηλέκτρα» στην Πατησίων, στο «Αμίκο» στο Χαλάνδρι και, όπως όλα δείχνουν, και στην «Αθηναία», που παραμένει ακλόνητη σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους πεζόδρομους του Κολωνακίου.

Πρεμιέρα στις 11 Μαΐου κάνει και το cine «Μίμης Φωτόπουλος» στο Μαρούσι, που ο υπογράφων εκτιμά ιδιαιτέρως για τα σουβλάκια του και γιατί από παλιά κρατά την παράδοση να αλλάζει έργο συχνότερα μέσα στην εβδομάδα.

Αρκετοί διαχειριστές και ιδιοκτήτες κινηματογράφων αμφιταλαντεύονται για το αν θα ανοίξουν στις 11 ή στις 18 Μαΐου – οι εκλογές της 21ης Μαΐου δυσχεραίνουν την απόφαση. Ανάμεσά τους βρίσκονται το «Cine Πολεμικό Μουσείο», που ξεκίνησε τη λειτουργία του πέρυσι, το ολοένα και πιο δημοφιλές Σινέ «Κάρμεν» στην Κατεχάκη, η «Στέλλα» στην Κυψέλη και το Σινέ «Δάφνη» στην Ηλία Ηλίου.

Κλειδωμένη ημερομηνία έναρξης στις 18 Μαΐου έχουν το «Cine Γαλάτσι» στο Άλσος Βεΐκου και το «Cine Φιλοθέη», αμφότερα σε εξαιρετική τοποθεσία, καλά φυλαγμένη από εξωτερικούς θορύβους.

Μια εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα στις 24 Μαΐου ανοίγει και η «Ριβιέρα» των Εξαρχείων, από τους κινηματογράφους που είχαν κηρυχθεί διατηρητέοι με την υπουργική απόφαση που αναφέραμε στην εισαγωγή, ο οποίος έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα πιο αγαπημένα θερινά στέκια των Αθηναίων σινεφίλ, σημειώνοντας απανωτά sold-out. Παραμένοντας στα Εξάρχεια, το «Vox» θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την 1η Ιουνίου, εγκαινιάζοντας και τυπικά το καλοκαίρι.

Φέτος θα έχουμε και μια επάνοδο που πολλοί περιμέναμε πώς και πώς. Το «Cine Paris» στην Πλάκα, ίσως ο ιδανικότερος κινηματογράφος του λεκανοπεδίου για ρομαντζάδα λόγω της θέας του –προτιμήστε εξώστη και την πρώτη προβολή, ώστε να συμπέσουν οι διαφημίσεις με την magic hour– πρόκειται να επαναλειτουργήσει. Θα χρειαστεί να κάνουμε λίγη υπομονή, καθώς πιθανότερες ημερομηνίες έναρξης λειτουργίας είναι η 1η Ιουλίου ή η 8η Ιουλίου, σκεφτείτε, όμως, ότι και πάλι θα έχουμε ακόμα τρεις μήνες για να το επισκεφτούμε ξανά και ξανά. Όπως και τα σινεμά που αναφέραμε ήδη, αλλά και πολλά ακόμα, για την έναρξη λειτουργίας των οποίων προς το παρόν δεν έχουμε πληροφορίες.

Το σίγουρο είναι ότι με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τρανταχτούς εμπορικούς τίτλους, επιστροφές μεγάλων δημιουργών, διαλεχτές επανεκδόσεις, αλλά και ταινίες που βγήκαν μέσα στον χειμώνα και αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία, θα έχουμε αρκετές αφορμές για να ξεχυθούμε στα θερινά σινεμά του λεκανοπεδίου.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

Απώλειες / Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

O ιδιόμορφος, μοναδικός, αισιόδοξος σε πείσμα του ζόφου που περιγράφει, σημαίνων Ούγγρος δημιουργός ταινιών όπως οι Αρμονίες του Βερκμάιστερ και το Άλογο του Τορίνο έφυγε χθες από τη ζωή. Αναδημοσιεύουμε μια παλαιότερη συνέντευξή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 τεράστιες ταινίες που περιμένουμε μέσα στο 2026

Οθόνες / Οι 10 ταινίες που θα σπάσουν τα ταμεία το 2026

Από την επιστροφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ στην επιστημονική φαντασία και την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, μέχρι το φινάλε του «Dune», αυτές είναι οι δέκα ταινίες που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας τη νέα χρονιά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Οθόνες / 10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από την ξεσηκωτική μουσική βιογραφία του Ρόμπι Γουίλιαμς στο εκλεκτό σινεμά του Μιγκέλ Γκόμες κι από μια πολύ προσωπική δουλειά του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ σε ένα animation που δεν αφήνει μάτι στεγνό, αυτές είναι οι ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Απώλειες / Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός σόκαρε χωρίς ποτέ να το μετανιώσει, ερωτεύτηκε με όλο της το είναι, έκανε ασταμάτητα ταινίες, αλλά σταμάτησε πρόωρα, στα 39. Την κέρδισε ο φιλοζωικός ακτιβισμός, δραστηριότητα που κράτησε ως το τέλος. Μέχρι το τέλος έμειναν μαζί της και οι ακροδεξιές και ομοφοβικές της απόψεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

Η λίστα / Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

Ζητήσαμε από τέσσερις επαγγελματίες του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης αλλά και από έναν ακαδημαϊκό να ψηφίσουν τις καλύτερες ταινίες της εποχής της ελληνικής αθωότητας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι θα δούμε στα σινεμά μέσα στις γιορτές

Οθόνες / 10 ταινίες που παίζουν τις γιορτές και αξίζουν το εισιτήριο του σινεμά

Ένας οδηγός με έξι νέες κυκλοφορίες και τέσσερις που συνεχίζουν να παίζονται με επιτυχία στις αίθουσες, ώστε να προγραμματίσετε τις χριστουγεννιάτικες κινηματογραφικές σας εξόδους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιάννης Οικονομίδης: «Κάνω ταινίες “λαϊκές” κι ας χαρακτηρίζονται σκληρές κι ακραίες»

Οθόνες / Γιάννης Οικονομίδης: «Με τη "Σπασμένη Φλέβα" πήρα ρεβάνς από κάποιους που με πολεμάνε λυσσαλέα»

Με πρόσφατη την επιτυχία της νέας του ταινίας ο σκηνοθέτης μάς μίλησε για όσα ήθελε να πει μέσα από αυτήν, για τη φιλμογραφία του γενικότερα αλλά και για τον τρόπο που βλέπει το σύγχρονο ελληνικό σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτιά και σταχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Οθόνες / Φωτιά και στάχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Είναι ένα από τα ελάχιστα blockbusters που μας έχουν απομείνει και αξίζει τον κόπο. Μαζί με το Avatar έχουμε άλλες τρεις ταινίες που αξίζουν την έξοδο στο σινεμά της πόλης!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Βιβλίο / Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Μια συζήτηση με τη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου Νικολαΐδου για την ταινία που αδικήθηκε στην εποχή της, αλλά σήμερα προκαλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, και για την «επιστροφή» της μέσα από ένα βιβλίο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Οθόνες / «Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Κάνουμε χιούμορ, αλλά η ταινία της Μπρόνστιν παίρνει τα περισσότερα αστέρια της εβδομάδας (με ντεμπούτο A$AP Rocky). Άλλες πέντε ταινίες «βγαίνουν» στα σινεμά από σήμερα και υπάρχει κάτι για όλους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ