Πόσο εύκολο ήταν να βρείτε τη χημεία που είχατε με τη συμπρωταγωνίστριά σας Gillian Anderson;

Πανεύκολο. Ήταν υπέροχο που ξαναδουλεύαμε μαζί. Δεν γνωρίζω γιατί η χημεία μεταξύ μας είναι τόσο καλή. Είναι λίγο μεταφυσικό όλο αυτό. Με μερικούς ανθρώπους έχεις εξαιρετική σχέση και με άλλους όχι. Με την Gillian πάντα ήμαστε καταπληκτικοί συνάδελφοι.

Γιατί νομίζετε είναι τόσο δημοφιλή τα X-Files;

Είναι νομίζω ο συνδυασμός πολλών πραγμάτων που συμβαίνουν τη σωστή στιγμή. Ο Chris Carter είχε μια σπουδαία ιδέα με δύο πολύ πρωτότυπους χαρακτήρες, τη στιγμή που εγώ και η Gillian εμφανιστήκαμε στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Τα σενάρια της σειράς ήταν εξαιρετικά, υπήρχε όμως και το ανάλογο budget για να επιτευχθεί ένα άριστο αποτέλεσμα. Ακόμα και σήμερα είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις όπου ξοδεύονται τέτοια ποσά για τα γυρίσματα μιας τηλεοπτικής σειράς. Αυτοί πιστεύω ήταν οι κύριοι λόγοι της επιτυχίας των Χ-Files.

Είναι πιο δύσκολα τα γυρίσματα της σειράς απ' ό,τι της ταινίας;

Η μεγάλη δυσκολία με τα γυρίσματα της σειράς ήταν πάντα ο πολύς χρόνος που χρειαζόταν να είσαι στο σετ. Με την ταινία είναι διαφορετικά γιατί ξέρεις πως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Ασχέτως από τις πολλές ώρες που θα δουλέψεις, υπάρχει πάντα ένα τέλος!

Πολλές από τις σκηνές της καινούργιας ταινίας είναι γυρισμένες στα χιόνια. Σας κούρασε αυτό;

Εμένα όχι, γιατί με το πέρας της κάθε σκηνής είχα την πολυτέλεια να επιστρέψω στο τροχόσπιτό μου, όπου ήταν πιο ζεστά. Είναι όμως δύσκολο για το crew της ταινίας, το οποίο είναι αναγκασμένο να στέκεται στο κρύο για πάνω από δεκατέσσερις ώρες συνεχόμενα.

Θα μας αποκαλύψετε κάτι για την καινούργια ταινία;

Είναι ένα θρίλερ. Μυστηριώδες και λίγο τρομακτικό, πάντα με μια μικρή δόση χιούμορ από τη δική μου μεριά. Η σχέση των δύο πρωταγωνιστών είναι ο πυρήνας της ταινίας, η οποία σχέση γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη. Η ταινία μιλά για την εξέλιξη της σχέσης του Mulder και της Scully μέσα από αυτήν τη νέα υπόθεση.

Γιατί πιστεύετε ο κόσμος αγαπά τόσο πολύ τον Mulder;

Είναι δύσκολο για μένα να πω. Ο Mulder βρίσκεται πάντα σε μια καταδικασμένη αναζήτηση και ο κόσμος τον συμπαθεί γιατί τον παρακολουθεί σχεδόν πάντα να αποτυγχάνει. Αυτό είναι κάτι το οποίο συζητούσαμε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς. Όσο η σειρά γινόταν πιο επιτυχημένη, εμείς έπρεπε να προσέξουμε και να προφυλάξουμε το δικό μας image. Πάντα έλεγα πως «ό,τι και να γίνει δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός πως ο Mulder είναι ένας looser. Δεν έχει λύσει ούτε μια υπόθεση, έχει ένα πολύ κακό φάκελο και οι συνάδελφοί του στο FBI δεν τον παίρνουν ποτέ στα σοβαρά». Αυτοί είναι οι ήρωες των X-Files.

Θα κάνατε και άλλη ταινία X-Files;

Ασφαλώς. Πάντα ήθελα να κάνω μια ταινία X-Files κάθε τέσσερα χρόνια, όπως το Die Hard, ή άλλες ταινίες όπου οι κεντρικοί χαρακτήρες συνεχίζουν να είναι δημοφιλείς στο κοινό. Όταν γυρίζαμε τη σειρά, μέσα μου ήλπιζα πως αυτό θα γινόταν κάποτε. Τη λάτρευα τη σειρά, αλλά ήθελα να τελειώσει. Ήταν πιστεύω η κατάλληλη στιγμή. Είχα κουραστεί πολύ με τη δουλειά, αλλά τον Mulder δεν έπαψα να τον συμπαθώ πολύ. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που γυρίζουμε αυτή την ταινία.