Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει με ένα δυνατό πρόγραμμα

«O κινηματογράφος παραμένει καταφύγιο για τους τολμηρούς». Ξεκινά το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Ή Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου γιορτάζει τη ζωή! Facebook Twitter
H ταινία Langue Etrangere θα προβληθεί στο πλαίσιο της ενότητας PANORAMA
0

Ένα τέταρτο του αιώνα κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος (FFF 25), ένας θεσμός με μεγάλη αποδοχή από το κινηματογραφόφιλο κοινό και όχι μόνο. Κάθε χρόνο το φεστιβάλ παρουσιάζει αξιόλογες ταινίες από την πρόσφατη δημιουργική σοδιά της Γαλλίας και των υπόλοιπων γαλλόφωνων χωρών σε πρώτη προβολή. Σε πολλές περιπτώσεις είναι ταινίες που δεν έχουμε δυνατότητα να δούμε στην Ελλάδα, ενώ έχουν δώσει το παρών αμέτρητες προσωπικότητες του διεθνούς κινηματογράφου, λιγότερο ή περισσότερο διάσημοι, παλιότεροι ή νεότεροι σκηνοθέτες, σκηνοθέτριες, ηθοποιοί, σεναριογράφοι, διευθυντές φωτογραφίας, παραγωγοί κριτικοί, διανοητές. 


Η φετινή διοργάνωση ξεχωρίζει για τον γιορτινό της χαρακτήρα αλλά και τη συγκινητική της διάσταση κι ως εκ τούτου το κεντρικό της θέμα είναι η «Γιορτή», το οποίο διατρέχει όλο το πρόγραμμα μέσα από τις προβολές των 45 επιλεγμένων ταινιών και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Όπως αναφέρει η Αλεξάνδρα Ματθαίου που σκηνοθέτησε το τρέιλερ του φεστιβάλ, «Τα 25 χρόνια του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου μας θυμίζουν κάτι ουσιαστικό: σε μια εποχή εχθρική προς τη χαρά και τα όνειρα, ο κινηματογράφος παραμένει καταφύγιο για τους τολμηρούς. Έτσι, κάθε φορά που μια ιστορία γεννιέται στο σκοτάδι της αίθουσας, το βλέμμα μας ξαναβρίσκει το φως».  

Η διοργάνωση διαρκεί 10 μέρες από τις 26 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου σε Αθήνα (Δαναός, Άστορ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Auditorium Théo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου), Θεσσαλονίκη (Σταύρος Τορνές), Πάτρα (Πάνθεον), Λάρισα (Victoria Cinemas,) Χανιά (Cine Αττικόν), Καβάλα (Απόλλων) και Καστοριά (Ολύμπιον). 

Η ενότητα «Ιστορίες Γιορτής» σχετίζεται με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την καθιέρωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και φέρνει στο προσκήνιο τη χαρά της γιορτής σε όλες τις εκφάνσεις της, υπενθυμίζοντας μας πόσο σημαντικό είναι, τόσο ατομικά όσο και σε συλλογικά να γιορτάζουμε τη ζωή.  

Ωστόσο ξεχωρίσαμε μερικές από τις πιο δυνατές προτάσεις του προγράμματός της Αθήνας: 

Η ταινία έναρξης, την Τρίτη 26 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, «En fanfare» (Η Ορχήστρα του αδερφού μου) του Emmanuel Courcol, με τους Benjamin Lavernhe, Pierre Lottin, Sarah Suco, Jacques Bonnaffé, Clémence Massart-Weit, Anne Loiret, Mathilde Courcol-Rozès, Yvon Martin. Πρόκειται για μια ταινία για την αγάπη της μουσικής δύο αδελφών που μεγάλωσαν χωριστά, όταν ανακαλύπτουν ότι είναι το μόνο που τους ενώνει. Αλλά και η ταινία λήξης έχει να κάνει με τη μουσική καθώς είναι εμπνευσμένη από τη ζωή του σπουδαίου Γαλλο-Αρμένιου τραγουδιστή Σαρλ Αζναβούρ. Στις 2 Απριλίου, λοιπόν, στον κινηματογράφο Δαναό το «Monsieur Aznavour» (Ο κύριος Αζναβούρ) των Mehdi Idir & Grand Corps Malade με τους Tahar Rahim, Bastien Bouillon, Marie-Julie Baup θα κλείσει το φετινό φεστιβάλ.  

«O κινηματογράφος παραμένει καταφύγιο για τους τολμηρούς». Ξεκινά το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Ή Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου γιορτάζει τη ζωή! Facebook Twitter
Στις 2 Απριλίου στον κινηματογράφο Δαναό το «Monsieur Aznavour» (Ο κύριος Αζναβούρ) των  Mehdi Idir & Grand Corps Malade με τους Tahar Rahim, Bastien Bouillon, Marie-Julie Baup θα κλείσει το φετινό φεστιβάλ.  

Η ενότητα «Ιστορίες Γιορτής» που βέβαια σχετίζεται με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την καθιέρωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αλλά φέρνει στο προσκήνιο τη χαρά της γιορτής σε όλες τις εκφάνσεις της, υπενθυμίζοντας μας πόσο σημαντικό είναι, τόσο ατομικά όσο και σε συλλογικά να γιορτάζουμε τη ζωή.  Το αφιέρωμα συμπεριλαμβάνει το θρυλικό «Orfeu negro» του Μαρσέλ Καμί (1959) με την αξεπέραστη μουσική των Λουίζ Μπονφά και Αντόνιο Κάρλος Ζομπίμ, το περίφημο «La Boum» (Το πρώτο μου πάρτι) του Κλοντ Πινοτό (1980) με τη Σοφί Μαρσό, το «Jour de fête» (Ημέρα Γιορτής) του Ζακ Τατί (1949), το «Trois nuits par semaine» (Τρεις νύχτες την εβδομάδα) του  Florent Gouëlou (γνωστός και ως drag περσόνα Javel Habibi που εμφανίζεται στη σκηνή του Flèche d'Or στο Παρίσι) και το «Le Sens de la fête» (Έτσι είναι η ζωή) των Eric Toledano και Olivier Nakache. 

«O κινηματογράφος παραμένει καταφύγιο για τους τολμηρούς». Ξεκινά το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Ή Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου γιορτάζει τη ζωή! Facebook Twitter
Σκηνή από το περίφημο «La Boum» (Το πρώτο μου πάρτι) του Κλοντ Πινοτό (1980) με τη Σοφί Μαρσό.
«O κινηματογράφος παραμένει καταφύγιο για τους τολμηρούς». Ξεκινά το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Ή Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου γιορτάζει τη ζωή! Facebook Twitter
Το αφιέρωμα συμπεριλαμβάνει το θρυλικό «Orfeu negro» του Μαρσέλ Καμί (1959) με την αξεπέραστη μουσική των Λουίζ Μπονφά και Αντόνιο Κάρλος Ζομπίμ
«O κινηματογράφος παραμένει καταφύγιο για τους τολμηρούς». Ξεκινά το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Ή Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου γιορτάζει τη ζωή! Facebook Twitter
«La Vie est belle» ( Η ζωή είναι όμορφη) των Dieudonné Ngangura Mweze και Benoît Lamy (Κονγκό, 1987)

Την Παρασκευή 28 Μαρτίου μετά την προβολή του La Boum, το FFF θα γιορτάσει τα 25α του γενέθλια του με ένα πάρτι «Eighties», στο Maya le bistro του Γαλλικού Ινστιτούτου, με μουσικές εμπνευσμένες από τη χρυσή δεκαετία των πάρτι. Ενώ στο πλαίσιο της ίδιας ενότητας την Κυριακή 30 Μαρτίου, μετά την προβολή της ταινίας «Τρεις νύχτες την εβδομάδα», θα λάβει χώρα μια συζήτηση με εκπροσώπους της ελληνικής drag κοινότητας σε συνεργασία με το Athens Pride.

Για τους λάτρεις της hip-hop και ηλεκτρονικής μουσικής, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια βραδιά αφιέρωμα στον αυτοδίδακτο συνθέτη και οραματιστή παραγωγό DJ Mehdi. Παιδί-θαύμα των πλατινών και οραματιστής παραγωγός, ο DJ Mehdi υπήρξε ο μόνος Γάλλος καλλιτέχνης που κατάφερε να γεφυρώσει δύο κόσμους που φαινομενικά αντιτίθενται: το ραπ και την ηλεκτρονική μουσική. Δεκατρία χρόνια μετά τον ξαφνικό θάνατό του, αυτή η επαναστατική ντοκιμαντέρ σειρά, που δημιουργήθηκε από τον παιδικό του φίλο Thibaut de Longeville, ρίχνει φως στον ρόλο αυτού του ελεύθερου πνεύματος στην εμφάνιση αυτών των δύο μουσικών σκηνών στη Γαλλία, τη δεκαετία του 1990 και του 2000.

Το Σάββατο 29 Μαρτίου, θα προβληθούν τα τρία πρώτα επεισόδια (από τα έξι) στο Άστορ, παρουσία του σκηνοθέτη Thibault de Longeville. Μετά τη προβολή θα ακολουθήσει μια βραδιά στο Romantso με τους DJ Noiz και Blue Lagoon, σε συνεργασία με την Athens Music Week. Την Κυριακή 30 Μαρτίου μετά την προβολή της ταινίας Τρεις νύχτες την εβδομάδα στο Auditorium Théo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου θα λάβει χώρα μια συζήτηση  με εκπροσώπους της ελληνικής drag κοινότητας σε συνεργασία με το Athens Pride.

«O κινηματογράφος παραμένει καταφύγιο για τους τολμηρούς». Ξεκινά το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Ή Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου γιορτάζει τη ζωή! Facebook Twitter
A son Image

Η Λευκή Κάρτα στην φετινή διοργάνωση δίνεται στην Ταινιοθήκη της Αφρικής του Institut Français (Παρίσι), ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα κινηματογραφικά αρχεία αφρικανικών ταινιών στον κόσμο. Ένα αρχείο που καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1950 έως σήμερα και περιλαμβάνει πάνω από 1800 τίτλους ταινιών από 45 χώρες. Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα προβληθούν 4 αριστουργηματικές ταινίες αυτής της συλλογής, εκ των οποίων οι τρεις στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Πρόκειται για τα «Nationalité immigré» (Εθνικότητα : Mετανάστης)  του Sydney Sokhona (Μαυριτανία, 1976), «La Vie est belle» ( Η ζωή είναι όμορφη) των Dieudonné Ngangura Mweze και Benoît Lamy (Κονγκό, 1987), «Bal Poussière» (Μπάλα από σκόνη) του Henri Duparc (Ακτή Ελεφαντοστού, 1988) και «La Petite vendeuse de soleil» (Μικρή πωλήτρια ηλιαχτίδας) του Djibril Diop Mambéty (Σενεγάλη, 1998). 

Θα προβληθεί επίσης μιας από τις μεγάλες επιτυχίες των τελευταίων ετών, «L’Histoire de Souleymane» (Το Παρίσι του Σουλεϋμάν) του Boris Lojkine, η οποία συγκλόνισε τη γαλλική κριτική και το κοινό κερδίζοντας αρκετά βραβεία Σεζάρ. Μετά τη προβολή της ταινίας στον Δαναό, τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ του σκηνοθέτη και του Moussa Sangaré, εκπρόσωπου της ελληνικής κοινότητας της Ακτής του Ελεφαντοστού. Η συζήτηση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Αφρική ανάμεσά μας».

«O κινηματογράφος παραμένει καταφύγιο για τους τολμηρούς». Ξεκινά το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Ή Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου γιορτάζει τη ζωή! Facebook Twitter
H «L'Amour ouf»  (Ραγισμένες Καρδιές) του Ζυλ Λελούς (γιου του Κλοντ Λελούς) με τους Adèle Exarchopoulos, François Civil, Mallory Wanecque

Ξεχωρίσαμε επίσης τους παρακάτω τίτλους: 

Προφεστιβαλική προβολή στις 24 Μαρτίου της τεράστιας επιτυχίας στην Γαλλία  «L'Amour ouf»  (Ραγισμένες Καρδιές) του Ζυλ Λελούς (γιου του Κλοντ Λελούς) με τους Adèle Exarchopoulos, François Civil, Mallory Wanecque, «Quand vient l'automne» (Όταν έρθει το φθινόπωρο) του Φρανσουά Οζόν,  Miséricorde του Alain Guiraudie,  «Vingt Dieux» (Θεϊκό Τυρί) της Louise Courvoisier, «Brûle le sang» (Στο όνομα του αίματος) ένα δυνατό θρίλερ του Akaki Popkhadze, «Le Royaume» (Το Βασίλειο) του Julien Colonna, «Trois amies»  (Τρεις φίλες) του Emmanuel Mouret και το «La Prisonnière de Bordeaux» (Ασυνήθιστες Φίλες) της Patricia Mazuy με την Ιζαμπέλ Ιπέρ και το La Prisonnière de Bordeaux (Ασυνήθιστες Φίλες) της Patricia Mazuy με την Ιζαμπέλ Ιπέρ η οποία και θα παραβρεθεί στην έναρξη της προβολής της το Σάββατο 29 Μαρτίου στις 16:00 στο Άστορ  

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Lifo Videos / Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Κεκάτος, μαζί με την πρωταγωνίστριά του, Δάφνη Πατακιά, μιλούν για όσα έζησαν στα γυρίσματα της ταινίας «Οι άγριες μέρες μας» – μιας ιστορίας με χαρακτήρες που είναι «γλυκά τσογλανάκια».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM