Με φεγγάρι και μπίρες: Τα τέσσερα θερινά φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας

Με φεγγάρι και μπίρες: Τα τέσσερα θερινά φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας Facebook Twitter
Το φετινό πρόγραμμα του Sssh! Silent Movies, είναι αφιερωμένο στις πόλεις και η επόμενη προγραμματισμένη προβολή είναι το Do the right thing (1989) του Σπάικ Λι.
0

Athens Open Air Film Festival

Το καλοκαιρινό αδερφάκι των Νυχτών Πρεμιέρας έφτασε αισίως στην όγδοη διοργάνωσή του και περιλαμβάνει φέτος ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που εκτείνεται στους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, μετατρέποντας σε θερινά σινεμά πλατείες, άλση και άλλα όμορφα σημεία της πόλης. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις προβολές και οι θεατές μοιάζουν με μεγάλη παρέα, καθώς καταλαμβάνουν κάθε φορά όλες τις διαθέσιμες καρέκλες, αλλά δεν διστάζουν να αράξουν και σε αυτοσχέδια καθίσματα, παγκάκια ή στο έδαφος με μια μπίρα ανά χείρας.

Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουμε την προβολή του Μικρού Δραπέτη, της πρώτης ταινίας του Σταύρου Τσιώλη που συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια στο ελληνικό σινεμά (25/6, Σινέ Ριβιέρα), το Βαγόνι Δολοφόνων, το ντεμπούτο του Κώστα Γαβρά από το 1965 (6/7, Σινέ Ριβιέρα), την Οικογένεια Τένενμπαουμ του αγαπημένου στο ελληνικό κοινό Γουές Άντερσον (11/7, Τεχνόπολη), τον θρυλικό Στοιχειωμένο Πύργο (1963) του Ρόμπερτ Γουάιζ, που θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών (13/7, Άλσος Πετραλώνων), το Γουίκεντ (1967) του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, που θα προβληθεί την ημέρα της Εθνικής Γιορτής της Γαλλίας (14/7, Τρένο στο Ρουφ), το Fight Club του Ντέιβιντ Φίντσερ, μία από τις πιο επιδραστικές ταινίες της τελευταίας εικοσαετίας (25/7, προαύλιος χώρος θεάτρου Λυκαβηττού), τις αξέχαστες Ξέφρενες Νύχτες, δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον (27/7, παραλία Αγίου Κοσμά), τον Άρχοντα των Μυγών (1963) του Πίτερ Μπρουκ, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του νομπελίστα Γουίλιαμ Γκόλντινγκ, και, φυσικά, την πρώτη στα χρονικά κινηματογραφική προβολή στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου της Ηλέκτρας του Μιχάλη Κακογιάννη (30/6).

Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι

Με φεγγάρι και μπίρες: Τα τέσσερα θερινά φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας Facebook Twitter
Η περιπέτεια φαντασίας Upgrade του Λι Γουανέλ που θα προβληθεί στο «Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι», υπόσχεται μια προβολή που θα μας μείνει αξέχαστη.

Στην έβδομη διοργάνωσή του φτάνει όμως και το «Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι», το κινηματογραφικό φεστιβάλ που επιμελείται ο κριτικός κινηματογράφου και ιδρυτής του site freecinema.gr Ηλίας Φραγκούλης. Από τις 12 Ιουλίου και για μία εβδομάδα ο θερινός κινηματογράφος Ριβιέρα στα Εξάρχεια θα προβάλλει κλασικές ταινίες από το παρελθόν, cult και σπάνιες δημιουργίες, επιλεγμένες μία προς μία με στόχο την ομαδική διασκέδαση του σινεφίλ κοινού της πόλης αλλά και μια άτυπη «εκπαίδευση» των μη μυημένων θεατών.


Εν αναμονή της ανακοίνωσης του φετινού προγράμματος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η έναρξη θα γίνει με μια ταινία που έχει δημιουργήσει μεγάλο word of mouth από την πρεμιέρα της στο πρόσφατο φεστιβάλ South by Southwest στο Τέξας. Η περιπέτεια φαντασίας Upgrade του Λι Γουανέλ υπόσχεται μια προβολή που θα μας μείνει αξέχαστη.

Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου

Με φεγγάρι και μπίρες: Τα τέσσερα θερινά φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας Facebook Twitter
Σκηνή από τη Μπλε Ταινία (1993) του Κριστόφ Κισλόφσκι που θα προβληθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Έπειτα από την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, το θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου επιστρέφει στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών με τέσσερις δωρεάν προβολές που δεν θέλουμε να χάσουμε: Άγριος Πλανήτης (1973) του Ρενέ Λαλού, ένα αλληγορικό sci-fi animation που κέρδισε ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών εκείνης της χρονιάς (19/6), Τρία Χρώματα: Η Μπλε Ταινία (1993) του Κριστόφ Κισλόφσκι, το πρώτο μέρος της κλασικής πλέον Tριλογίας των Xρωμάτων του μεγάλου Πολωνού σκηνοθέτη με πρωταγωνίστρια τη Ζιλιέτ Μπινός (4/7), Casque d' or (1952) του Ζακ Μπεκέρ με τη Σιμόν Σινιορέ, που μας μεταφέρει στην Μπελ Επόκ (19/7), και Jules & Jim (1961) του Φρανσουά Τριφό, μια υπέροχη στιγμή της Νουβέλ Βαγκ με πρωταγωνίστρια την πρόσφατα εκλιπούσα Ζαν Μορό (7/9).

Sssh! Silent Movies 

H πρωτότυπη ιδέα του Bios είναι και φέτος εδώ και καλεί το κοινό να απολαύσει κλασικές κινηματογραφικές στιγμές στις σεζλόνγκ της ταράτσας με τη χρήση ακουστικών και την επιλογή του πρωτότυπου ήχου της ταινίας ή ενός ειδικά σχεδιασμένου γι' αυτήν DJ set.

Το φετινό πρόγραμμα, που επιμελείται ο Γιώργος Δημητρακόπουλος, είναι αφιερωμένο στις πόλεις και η επόμενη προγραμματισμένη προβολή είναι το Do the right thing (1989) του Σπάικ Λι.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Robert Duvall

Απώλειες / Ρόμπερτ Ντιβάλ (1931-2026): Η σιωπηλή δύναμη του αμερικανικού σινεμά

O Ρόμπερτ Ντιβάλ ανέδειξε τα χαρακτηριστικά και τις αντιφάσεις της «λευκής» αμερικανικής ψυχής και πήρε Όσκαρ Α' ρόλου, παίζοντας έναν ρημαγμένο μουσικό της κάντρι σε μία από τις πολλές ιδιοφυείς και εξαιρετικά σύνθετες ερμηνείες του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 150 χρόνων;

Μόδα & Στυλ / «Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 180 χρόνων;

Χωρίς ψυχή, παρά την καυτή χημεία μεταξύ Μάργκο Ρόμπι και Τζέικομπ Ελόρντι, το μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ διαβάζεται σαν ένα σύγχρονο μελόδραμα με άπειρα κοστούμια και σουρεαλιστικά σκηνικά.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τι κοινό έχουν ο Μπάρακ Ομπάμα και η Ντούα Λίπα;

The Review / Ας μιλήσουμε για το βιβλίο που ενθουσίασε τη Ντούα Λίπα και τον Μπάρακ Ομπάμα

Διάβασαν και προώθησαν και οι δυο το μυθιστόρημα «Σάρκα» του Ουγγροβρετανού Ντέιβιντ Σόλοϊ, που κέρδισε το βραβείο Booker του 2025 και θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός. H Βένα Γεωργακοπούλου συζητά γι’ αυτό με τον σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτο, πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Uchronia»: Τα ΦΥΤΑ πάνε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου με μια κουήρ ταινία για τον Rimbaud

Οθόνες / ΦΥΤΑ: «Ήρθε η ώρα να επεκτείνουμε το hate-base μας»

Ο Φιλ και ο Φοίβος, το conceptual duo που αποτελεί τα θρυλικά ΦΥΤΑ, μιλούν στη LifO για τη νέα τους ταινία. Το «Uchronia» είναι εμπνευσμένο από το το βιβλίο του Rimbaud «Μια εποχή στην κόλαση», και είναι η μόνη ελληνική ταινία που συμμετέχει φέτος στο φεστιβάλ του Βερολίνου.
M. HULOT
«Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Οθόνες / «Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Το ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη διαδρομή της «βασίλισσας του grunge» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Sundance, προκαλώντας αίσθηση, ωστόσο η ίδια δεν παρευρέθηκε στην πρεμιέρα, για αδιευκρίνιστους λόγους.
THE LIFO TEAM
«Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

The Review / «Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

Ανάμεσα στα μεγαθήρια «Μια μάχη μετά την άλλη» και «Sinners», το «Άμνετ» της Κλόε Ζάο, μια τολμηρή, φανταστική ιστορία για το πώς ο Σαίξπηρ έγραψε τον «Άμλετ», διεκδικεί 8 Όσκαρ. Η ταινία παίζεται στις ελληνικές αίθουσες, ενώ στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορεί και το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάγκι Ο’Φάρελ, στο οποίο η Ζάο χρωστάει πολλά. Η Βένα Γεωργακοπούλου συζητά με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για την ταινία και το βιβλίο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Οι 16 οσκαρικές υποψηφιότητες του «Sinners» δεν είναι έκπληξη!

Pulp Fiction / Οι 16 οσκαρικές υποψηφιότητες του «Sinners» δεν είναι έκπληξη!

Δέκα μήνες μετά την έξοδό του στις αίθουσες, το «Sinners» του Ράιαν Κούγκλερ μετατρέπει ένα τολμηρό μουσικό horror σε κινηματογραφικό γεγονός που διεκδικεί την κορυφή και επιστρέφει στο προσκήνιο ως το απόλυτο φαινόμενο της φετινής οσκαρικής σεζόν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Winter PREVIEW LIFO ΤΑΙΝΙΕΣ

Οθόνες / Η χρονιά ξεκινά με πολύ καλό σινεμά

Από τον Σαίξπηρ και τη χαμένη του οικογένεια μέχρι rave τραγωδίες στην έρημο, πολιτικά θρίλερ στη σκιά δικτατοριών, απρόσμενα ρομάντσα και γοτθικούς εφιάλτες, η σεζόν είναι γεμάτη με βραβευμένες ταινίες, που βάζουν πλώρη για τα Όσκαρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Έχει, τελικά, σημασία η ιστορική ακρίβεια στην ταινία «Καποδίστριας»;

Pulp Fiction / Καποδίστριας: Έχει σημασία η ιστορική ακρίβεια της ταινίας;

Η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Καποδίστρια γέμισε τις αίθουσες, δίχασε το κοινό και άναψε τη συζήτηση στα social media. Είναι όμως το σινεμά πεδίο εθνικής εξύψωσης ή χώρος κριτικής σκέψης; Ο ιστορικός και συγγραφέας Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά για την ταινία, τον μύθο και την αναγκαιότητα της ιστορικής ακρίβειας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ