Licorice Pizza: Είδαμε τη νέα πολυαναμενόμενη ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον

Licorice Pizza: Είδαμε τη νέα πολυαναμενόμενη ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον Facebook Twitter
0

Με τις ρευστές κινήσεις της κάμερας, απευθείας βγαλμένες από τον κανόνα του κρυφού μέντορά του, Μαξ Οφίλς και το βάπτισμα της πιο ξεκούραστης, αν και ιδιαίτερα πολυεπίπεδης, αφήγησης στην καριέρα του, στην αγαπημένη του γειτονιά, το San Fernando Valley, ο Πολ Τόμας Άντερσον μας παρασύρει σε ένα υπνωτιστικό ‘70s ρομάντσο μετ’ εμποδίων, εφαρμόζοντας παραισθητικό ρεαλισμό σε μια δεκαετία που ο Κουέντιν Ταραντίνο αποθεώνει μυθολογικά – όταν δεν τη διορθώνει ιστορικά, όπως και τις υπόλοιπες άλλωστε.

Η νοσταλγική αχλή του Πολ Τόμας Άντερσον δεν εξιδανικεύει την εποχή, αλλά κατευθύνεται στην αίσθηση που αναδίδει, στην καρδιά των πρωταγωνιστών της, στο πώς νιώθει ο 15χρονος Γκάρι  απέναντι στην τουλάχιστον 25χρονη Αλάνα. Τι του βρίσκει; Prima vista, είναι ένας άχαρος ανήλικος, πρώην παιδί-θαύμα με συμμετοχές σε τηλεοπτικές παραγωγές, που δεν το βάζει κάτω, αλλά έχει την πείρα για να καταλάβει πως η με το ζόρι ξεχειλωμένη καριέρα του έχει τελειώσει.

Η ουσία της ταινίας βρίσκεται στις εκστατικές ή όχι και τόσο υπέροχες λεπτομέρειες και ο Άντερσον, ως lo fi ενισχυτής, είναι μάστορας στον σκηνικό σχεδιασμό και τη μουσική υπόκρουση, από την επιλογή τραγουδιών.  Και όπως αναμενόταν, αναδεικνύει τους πρωταγωνιστές του μοναδικά.

Στο μεταξύ, έχει αποκτήσει επιχειρηματικό κριτήριο, σαν έμφυτη δικλείδα επιβίωσης και ανέλιξης, και με τις διασυνδέσεις και την αντίληψή του δικτυώθηκε και είναι έτοιμος να ξεκινήσει μπίζνα με στρώματα νερού. Είναι αντράκι, περπατημένος παρά τα χρόνια του και την έλλειψη μαγνητισμού, ενώ η σέξι Αλάνα είναι παγιδευμένη στο επόμενο μεταίχμιο, τη γραμμή που χωρίζει την έφηβη από τη γυναίκα. Τον συναντά στο γυμνάσιο όπου αυτός φοιτά κι εκείνη βοηθά έναν τυπικά σεξιστή φωτογράφο. Αμέσως καταλαβαίνουμε, σε ένα μαγευτικό εισαγωγικό μονοπλάνο, πως κάτι θα τρέξει μεταξύ τους, αλλά το ταίριασμά τους είναι δύσκολο και η φάση τους άνιση.

Δεν είναι ακριβώς το ηλικιακό το θέμα (σήμερα θα σκανδάλιζε, αλλά στο σύμπαν του 1973 περνά απαρατήρητο από τους εμπλεκόμενους και τους τριγύρω τους), αλλά ο ανεξήγητος δισταγμός της Αλάνα απέναντι στον γεμάτο αυτοπεποίθηση Γκάρι. Ψάχνει δουλειά και δοκιμάζεται σε οντισιόν σε μια πόλη που ζει και αναπνέει στη σκιά της πρωτεύουσας του κινηματογράφου, αλλά Λος Άντζελες δεν είναι. Ωστόσο, ο Άντερσον ρίχνει στο ηλιόλουστο καζάνι που βράζει από την πετρελαϊκή κρίση (εντυπωσιακή η σκηνή με τους συνωστισμένους αυτοκινητιστές που παίζουν ξύλο για ένα μπιτόνι βενζίνης) δυο εμβληματικές φιγούρες του παλιού, μεθυσμένου, αλλά και του νέου «κοκαρισμένου» μέχρι παράνοιας Χόλιγουντ: ο Τζακ Χόλντεν, που στην ουσία είναι φτυστός ο Γουίλιαμ Χόλντεν και τον υποδύεται ευειδώς ο δυσεύρετος πλέον Σον Πεν στην καλύτερή του εμφάνιση τα τελευταία χρόνια, και ο Τζον Πίτερς, εραστής της Μπάρμπαρα Στράϊσαντ, που έμελλε να γυρίσει μαζί της το «Ένα Αστέρι Γεννιέται» και από κομμωτής να γίνει uber-παραγωγός.

Ο πρώτος έχει ένα ρομαντικό παραλήρημα με την Αλάνα, αλλά ουσιαστικά μονολογεί για το περασμένο μεγαλείο που κουβαλάει, και ο δεύτερος πρωταγωνιστεί στην εκτροχιασμένη, με φορτηγό και φουλ όπισθεν, και πιο συναρπαστική σεκάνς της ταινίας, εκεί όπου η Αλάνα και ο Γκάρι διασταυρώνονται συνωμοτικά, και ενώνουν τα κομμάτια του παζλ που συναποτελεί η φιλία, η έλξη και η ανάγκη τους να συνυπάρχουν. Ο Κούπερ ορμά σαν ταύρος και τα κάνει λίμπα. Εκπροσωπεί επάξια το χολιγουντιανό bullshit των ‘70s, την καμμένη υπερβολή, σε ένα μεγάλο cameo που ροντάρει δεξιοτεχνικά, κλωτσώντας ηθελημένα τον ρυθμό μακριά από τον ράθυμο βηματισμό του –πετάει το κυνικό Λος Άντζελες στα μούτρα των χωριατόπαιδων.

Η σωματικότητα του «Licorice Pizza», που πήρε το όνομά του από ένα αληθινό δισκάδικο του προαστίου, είναι ο αέναος συντελεστής μιας κινηματογραφικής συνθήκης όπου όλοι περπατούν ασταμάτητα ή τρέχουν για να φτάσουν στον προορισμό τους, όταν δεν συνεννoούνται αναγκαστικά και αποκλειστικά από τηλεφώνου. Η ουσία της ταινίας βρίσκεται στις εκστατικές ή όχι και τόσο υπέροχες λεπτομέρειες (σαν τις ειλικρινείς αναμνήσεις που επιφυλάσσουμε μόνο για το ιδιωτικό μας λεύκωμα) και ο Άντερσον, ως lo fi ενισχυτής, είναι μάστορας στον σκηνικό σχεδιασμό και τη μουσική υπόκρουση, από την επιλογή τραγουδιών όπως η ροκ ελεγεία της αποξένωσης «Life on Mars» του Μπόουι, το ερωτικά εξομολογητικό «Let me Roll it» των Wings, το παραγνωρισμένο διαμάντι «Softly Whispering I Love you» των Congregation και οι μουσικές γέφυρες του εκλεκτικού συγγενή του, Τζόνι Γκρίνγουντ. Και όπως αναμενόταν, αναδεικνύει τους πρωταγωνιστές του μοναδικά.

Ο Κούπερ Χόφμαν, γιος του αείμνηστου Φίλιπ Σίμορ, πιάνει συγκινητικά το νήμα από το γεμάτο ανθρωπιά και ειλικρίνεια βλέμμα του πατέρα του στο «Magnolia», ακόμη κι όταν αντιδρά άτσαλα, πικαρισμένος από την αντίσταση της ανάφτρας γυναίκας που ποθεί τόσο πρόδηλα. Η Αλάνα Κέιν της Αλάνα Χάιμ (του γνωστού γυναικείου συγκροτήματος, με ολόκληρη την οικογένειά της να την πλαισιώνει σε μια art imitating life σεναριακή χειρονομία) είναι η ερμηνευτική αποκάλυψη της χρονιάς, παίζοντας μια κομπλικέ ύπαρξη, με γκάμα και αυθεντικότητα, αφοπλιστική, κυρίως στο απορημένο, γεμάτο περιέργεια βλέμμα της. Της προσφέρει τα κλειδιά για την αυτογνωσία, τον χάρτη για να αποφύγει τις κακοτοπιές, το εισιτήριο για την προσωπική ενδυνάμωση, σε μια περίοδο γεμάτη με πολιτικά ανορθόδοξες πρακτικές, απατηλά σύμβολα και συγκεχυμένα σημάδια. Αυτή είναι μια σπουδαία ταινία για τη διαδρομή του συναισθήματος και την παρατεταμένη περιπέτεια της ενηλικίωσης στην ουσία της, έμπλεη ανθρώπινης παρατήρησης και κινηματογραφικών αναφορών.

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Οθόνες / «Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Κάνουμε χιούμορ, αλλά η ταινία της Μπρόνστιν παίρνει τα περισσότερα αστέρια της εβδομάδας (με ντεμπούτο A$AP Rocky). Άλλες πέντε ταινίες «βγαίνουν» στα σινεμά από σήμερα και υπάρχει κάτι για όλους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pulp Fiction / Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pluribus ή All is Fair; Έχουν και τα δύο φανατικούς θαυμαστές που τους χωρίζει μία άβυσσος. Τα βρίσκουν στη μέση ίσως με τον τελευταίο κύκλο του Stranger Things. Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και Γιάννης Βασιλείου μιλούν για τις τρεις πολυσυζητημένες σειρές στο studio της LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Οθόνες / Όσα παιδιά βρέθηκαν στην Ολυμπία 29/11-6/12 είδαν πολύ καλό σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ταξίδεψε για μια εβδομάδα τους θεατές του σε κάθε γωνιά της Γης, από τους καταυλισμούς της Παλαιστίνης μέχρι τις Φιλιππίνες και τα νησιά Γκαλάπαγκος.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Τζον Κασσαβέτης, εξέχων δημιουργός της αμερικανικής αβάν-γκαρντ

Οθόνες / Τζον Κασσαβέτης: «Το καλύτερο location στον κόσμο είναι το ανθρώπινο πρόσωπο»

Γεννήθηκε σαν σήμερα ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός που έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο με σπουδαίες ταινίες όπως οι «Μια γυναίκα εξομολογείται», «Νύχτα Πρεμιέρας», «Γκλόρια» και πολλές ακόμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Αθήνα

Οθόνες / Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Ελλάδα

Ένα 6χρονο κορίτσι «φωνάζει» το πιο δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα, οι Έλληνες διασκευάζουν Ντίκενς (και το κάνουν πολύ καλά) και άλλες πέντε ταινίες που μπορείτε να δείτε από σήμερα στα σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Οθόνες / Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει. Για δύο εβδομάδες θα δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες σύχρονων δημιουργών, παράλληλα με αποκατεστημένες κλασικές που άφησαν εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Daily / Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Η μυθική σειρά οκτώ (συν ένα) επεισοδίων που διασχίζει ολόκληρη την εξωπραγματική διαδρομή του πιο σημαντικού και πιο λατρεμένου συγκρότημα στην ιστορία, επέστρεψε στο Disney + σε νέα, αποκατεστημένη εκδοχή με πεντακάθαρη εικόνα και κρυστάλλινο ήχο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Οθόνες / «Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ παραμένει ένα μεγάλο εικαστικό αριστούργημα και σίγουρα μία από τις ωραιότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νταβίντ Πάμπλος: « Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Οθόνες / Νταβίντ Πάμπλος: «Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Βία, καρτέλ ναρκωτικών, τρόμος παντού, σκλάβοι του σεξ αλλά και queer έρωτες στο Μεξικό του σήμερα. Αυτό είναι το σκηνικό της συγκλονιστικής ταινίας «Στον δρόμο» που είδαμε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης μίλησε στη LiFO για τη ζωή στο Μεξικό αλλά και για την τόλμη που χρειάστηκε να γυρίσει μια ταινία με ένα τόσο επικίνδυνο για τη χώρα του θέμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Μουσική / Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Το 1995, όταν βγήκε στους κινηματογράφους το διάσημο άνιμε του Mamoru Oshii, οι αναφορές του στην ΑΙ ακούγονταν εξωγήινες. Σήμερα, μοιάζει πιο επίκαιρο και σύγχρονο από ποτέ. Το ίδιο και το σάουντρακ του Kenji Kawai. Σε λίγες μέρες προβάλλεται ξανά στην Αθήνα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Βιμ Βέντερς: «Είμαι αισιόδοξος για το σινεμά, ο κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Οθόνες / Βιμ Βέντερς στη LifO: «O κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Με αφορμή το αφιέρωμα στο έργο του που είδαμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ο Γερμανός σκηνοθέτης μάς μίλησε για την εκλεκτική συγγένεια που νιώθει με την Ιαπωνία και για τον τρόπο που του αρέσει να κάνει ταινίες, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιστροφή του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ