Κεκάτος για ελληνική επιτροπή Όσκαρ: «Είναι cringe το υπουργείο να υποτιμά τη νοημοσύνη ανθρώπων του πολιτισμού»

Ο Βασίλης Κεκάτος μιλά στη Lifo για το «φιάσκο» του υπουργείου Πολιτισμού με την κριτική επιτροπή των ελληνικών υποψηφιοτήτων για τα ‘Όσκαρ Facebook Twitter
Δε μπορώ να γνωρίζω ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι αυτής της ενέργειας, ούτε εγώ ούτε καμία και κανένας από τους συναδέλφους μου, γι’ αυτό και ζητάμε διακαώς να μας εξηγήσει ο επίσημος σχετικός φορέας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Σε ένα «απίστευτο κι όμως ελληνικό» σκηνικό που έχει ξεσηκώσει σάλο, το υπουργείο Πολιτισμού όρισε μια κριτική επιτροπή για την ελληνική πρόταση στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου σχετικά με τα Όσκαρ για να την… καθαιρέσει στη συνέχεια μέσω email , κάνοντας λόγο για πρόσκληση «εκ παραδρομής» αφενός, επικαλούμενο την «έλλειψη κύρους» των ανθρώπων που το ίδιο είχε αρχικά προτείνει αφετέρου!

Μέλη της «παρ’ ολίγον» επιτροπής ήταν η δημοσιογράφος Λήδα Γαλανού, η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη, η σεναριογράφος Κάλλια Παπαδακη, η σκηνοθέτρια Ασημίνα Προέδρου (η οποία δεν καθαιρέθηκε μεν αλλά παραιτήθηκε μόνη της ύστερα από αυτή την εξέλιξη) και ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος. «Λίγες μέρες αφότου δεχτήκαμε την πρόσκληση, λάβαμε ένα mail με τα links όλων των ταινιών που πρέπει να παρακολουθήσουμε, καθώς και σχετικές οδηγίες. Μέσα στις επόμενες μέρες έλαβα προσωπικά ένα ακόμη επίσημο mail από το υπουργείο στο οποίο μου γνωστοποιούνταν πως ορίσθηκα και ως πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής», γράφει ο τελευταίος σε ανάρτηση που έκανε χτες στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb, κάνοντας λόγο για πρωτοφανές φιάσκο.

Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, οι περισσότεροι σκηνοθέτες οι ταινίες των οποίων συμμετείχαν στη διαδικασία τις απέσυραν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ζήτησε εξηγήσεις από το υπουργείο για το θέμα που προέκυψε, αιτούμενη ταυτόχρονα να ανατεθεί σε αυτήν η ευθύνη επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες, κάτι που υποστηρίζει θερμά ο Βασίλης Κεκάτος όπως και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής. Ιδού, όμως, πώς σχολιάζει ο ίδιος τα όσα συνέβησαν σε επικοινωνία που είχαμε σχετικά:

«Έχοντας την τύχη να έχω βραβευτεί για το έργο μου, ξέρω καλά πως τα βραβεία δεν έχουν σημασία, αν δεν σε σέβονται οι άνθρωποι που παλεύουν για τα ίδια πράγματα που παλεύεις κι εσύ κάθε μέρα».

— Τι ακριβώς συνέβη Βασίλη, πώς τη μια μέρα σας «έχρισαν» από το ΥΠΠΟ κριτική επιτροπή για την ελληνική πρόταση στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου σχετικά με τα Όσκαρ –με εσένα μάλιστα πρόεδρο– και την επομένη σάς «παραίτησαν» μέσω email;
Το υπουργείο μάς ενημέρωσε πως καθαιρούμαστε από μέλη της επιτροπής χωρίς να προβάλει καμία ουσιαστική δικαιολογία, μεταφέροντας το βάρος ευθύνης της πρόσκλησής μας σε μια υπάλληλο. Στην πραγματικότητα, η ιστορία που μας αφηγήθηκαν ήταν πως κάποια υπάλληλος αυθαίρετα βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας μας, μίλησε μαζί μας ξεχωριστά πολλάκις, είτε τηλεφωνικώς είτε μέσω email, μας έστειλε τις ταινίες, μας έστειλε σχετικές οδηγίες και μου ανακοίνωσε πως ορίσθηκα πρόεδρος της επιτροπής. Εντελώς μόνη της και προφανώς μυστικά από τους υπόλοιπους συναδέλφους της. Αυτή είναι η ιστορία που συνοπτικά μας αφηγήθηκε μια ανώτερη υπάλληλος του υπουργείου και αυτό είναι το αφήγημα που συνεχίζει ο υφυπουργός. Ας σημειωθεί πως εμείς δεν καταφέραμε να έρθουμε ποτέ ξανά σε επικοινωνία με την εν λόγω υπάλληλο.

— Υπήρξε απάντηση του υπουργείου στη δημόσια καταγγελία σας η οποία αναφέρει την «έλλειψη κύρους» ως αιτία της «παύσης» σας. Πώς τη σχολιάζεις;
Ο υφυπουργός συγκεκριμένα ανέφερε πως η νέα επιτροπή συγκροτήθηκε από «πρόσωπα υψηλού κύρους σχετιζόμενα με τον θεσμό και έχοντας επιδείξει σημαντικά δείγματα γραφής»  διότι «έτσι διασφαλίζεται η ακεραιότητα της διαδικασίας και της επιλογής της πλέον κατάλληλης ταινίας». Φυσικά, αυτομάτως, αυτό συνεπάγεται πως εμείς θα αποτελούσαμε μια επιτροπή δίχως κύρος, δίχως σοβαρή πορεία στον χώρο που να αιτιολογεί την παρουσία μας και φυσικά δεν θα διασφαλίζαμε επ’ ουδενί την ακεραιότητα της διαδικασίας. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι πάνω σε αυτό, απλώς ήθελα να αποσαφηνίσω τι λέει ο υφυπουργός για να μπορέσει να το διαβάσει ο κόσμος αλλά κι ο ίδιος την ώρα που ενδεχομένως τρώει το πρωινό του και να κρίνει μόνος του πόσο ανάρμοστη είναι μια τέτοια δήλωση.

— «Κρύβονται» πιστεύεις άλλοι λόγοι πίσω από αυτή την ενέργεια και ποιοι μπορεί να είναι αυτοί;
Δε μπορώ να γνωρίζω ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι αυτής της ενέργειας, ούτε εγώ ούτε καμία και κανένας από τους συναδέλφους μου, γι’ αυτό και ζητάμε διακαώς να μας εξηγήσει ο επίσημος σχετικός φορέας. Θα ήταν όμως σημαντικό να αποφευχθούν στο μέλλον δικαιολογίες τύπου «εκ παραδρομής» γιατί είναι λίγο cringe να βλέπεις το υπουργείο Πολιτισμού να υποτιμά τόσο τη νοημοσύνη των ανθρώπων του πολιτισμού.

— Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στην επίσημη ερώτηση της στο ΥΠΠΟ για το ζήτημα που προέκυψε ζητά διακαώς να ανατεθεί σε αυτήν η ευθύνη επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας για το βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Βρίσκεις δίκαιο το αίτημα; Τι συμβαίνει αντίστοιχα σε άλλες χώρες;
Στην Αγγλία και την Ισπανία, φερ’ειπειν, η απόφαση βγαίνει από τις αντίστοιχες ακαδημίες. Στη Γαλλία που τόσα χρόνια έβγαινε από επιτροπή του υπουργείου και του CNC, και όχι από την Ακαδημία των βραβείων Σεζάρ, από φέτος φαίνεται πως θα αλλάξει διότι πέρυσι ξέσπασε σκάνδαλο που δεν αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα στα Όσκαρ η «Ανατομία μιας Πτώσης», που είχε τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα. Κάθε χώρα φυσικά μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Η ερώτηση που προκύπτει στη δική μας περίπτωση είναι γιατί ο υφυπουργός αισθάνεται πως «το ΥΠΠΟ παραμένει θεματοφύλακας της διαδικασίας προκειμένου να διασφαλίζεται όχι μόνον η αντικειμενικότητα αλλά και το κύρος της επιτροπής», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Αλλά ποιος έχει αλήθεια μεγαλύτερο κύρος από μια Ακαδημία που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου ελληνικού σινεμά; Από μεγάλους ηθοποιούς και σκηνοθέτες που έχουν διακριθεί σε όλα τα φεστιβάλ του κόσμου, μέχρι καλλιτεχνικούς συντελεστές και τεχνικούς που γνωρίζουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε έναν-έναν τους λόγους που μια ταινία ενδεχομένως να είναι καλύτερη από μια άλλη;

— Πώς κρίνεις τη μαζική απόσυρση όλων των υποψηφίων ταινιών από τη διαδικασία μετά από αυτές τις εξελίξεις πλην τριών;
Το γεγονός πως καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της ελληνικής κινηματογραφίας, που ενδεχομένως δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε κοινό χώρο, κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα πράγμα, είναι πολύ αισιόδοξο. Όταν βλέπεις τον Γιάννη Τσιμιτσέλη, ο οποίος με εντιμότητα υπηρετεί διαχρονικά το εμπορικό σινεμά, και τον Αλέξανδρο Βούλγαρη, που εκπροσωπεί το ελληνικό underground, να βρίσκονται μαζί ενωμένοι από τη μια πλευρά της ιστορίας, καταλαβαίνεις πως η άλλη πλευρά δεν είναι εκεί που θα ήθελες να είσαι. Δεν είναι αργά φυσικά για κανέναν. Προσωπικά καλώ την Εύα Νάθενα, σκηνοθέτιδα της «Φόνισσας», που με καλλιτεχνικό σθένος μετέφερε ένα από τα διαμάντια της λογοτεχνίας μας στον κινηματογράφο παραδίδοντας μας μια τεράστια εμπορική επιτυχία, μαζί με τον παραγωγό Διονύση Σαμιώτη, ο οποίος έχει υπογράψει ταινίες που είναι ανεκτίμητα κομμάτια στο ψηφιδωτό της συλλογικής μας μνήμης, να αποσυρθούν κι εκείνοι από τη διαδικασία ψηφοφορίας της ελληνικής πρότασης για το Όσκαρ διεθνούς ταινίας. Γιατί κανείς δε χρειάζεται μια νίκη που έχει αμαυρωθεί τόσο από αυτούς που όφειλαν να την προφυλάξουν. Καλώ επίσης τον Κώστα Χαραλάμπους, σκηνοθέτη της ταινίας «Καπετάν Μιχάλης», να βρει την τόλμη να αποχωρήσει κι εκείνος. Εφόσον τόλμησε να αναμετρηθεί με τον πνευματικό ογκόλιθο Νίκο Καζαντζάκη, θέλω να πιστεύω πως δε θα του είναι πρόβλημα. Τους καλώ, εκ μέρους σύσσωμης της ελληνικής κινηματογραφίας, να παραιτηθούν από μια διαδικασία που, όπως κατέληξε, δεν τιμά κανέναν και να συσπειρωθούν μαζί μας στο αίτημα να περάσει η ψηφοφορία στα χέρια της ΕΑΚ, άρα στα χέρια της δημοκρατίας, η οποία μπορεί να εκφραστεί μόνο μέσα από τη φωνή της ανώνυμης πλειοψηφίας. Έχοντας την τύχη να έχω βραβευτεί για το έργο μου, ξέρω καλά πως τα βραβεία δεν έχουν σημασία, αν δεν σε σέβονται οι άνθρωποι που παλεύουν για τα ίδια πράγματα που παλεύεις κι εσύ κάθε μέρα. Είναι σημαντικότερο από ποτέ να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κεκάτος: «Αυτή είναι η Ελλάδα, μπετό, ξύλο και ένα εικονοστάσι»

Οθόνες / Βασίλης Κεκάτος: «Αυτή είναι η Ελλάδα, μπετό, ξύλο κι ένα εικονοστάσι»

Η πολυαναμενόμενη μίνι σειρά «Milky Way» δεν μοιάζει με τίποτα απ’ όσα έχουμε δει στην ελληνική τηλεόραση αισθητικά και καλλιτεχνικά, ενώ ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα δημιουργός της αγγίζει μια σειρά σύγχρονων θεμάτων με τολμηρό τρόπο που αναμένεται να συζητηθεί, ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Βασίλης Κεκάτος: «Είναι ολοφάνερο ότι μας έχουν στο φτύσιμο»

Οθόνες / Βασίλης Κεκάτος: «Είναι ολοφάνερο ότι μας έχουν στο φτύσιμο»

Ο ορμητικός σκηνοθέτης που βραβεύτηκε με Χρυσό Φοίνικα μιλά για τη μεθυστική του εμπειρία στις Κάννες, τη μικροψυχία όσων είπαν ότι εκμεταλλεύτηκε τα queer θέματα, το γεγονός ότι δεν έχει φράγκο στα 28 του χρόνια και ότι γράφει το υπουργείο Πολιτισμού στ΄ αρχ... του!
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πόσο θα τα έσπαγε/γαμάτη θα ήταν μια θρησκεία με θεό τον Νίκολας Κέιτζ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ / «Αν μοιραστώ μαζί σου την ταινία που αγαπάω, μόνο αγάπη έχω να σου δώσω»

Μυθολογίες / «Φαντάζεστε μια θρησκεία με θεό τον Κέιτζ;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ

Από το After Hours του Σκορσέζε, που την απελευθέρωσε, μέχρι τη Γλυκιά Συμμορία του Νικολαΐδη, που τη σημάδεψε με τη μουσική της, η ηθοποιός μοιράζεται μια ετερόκλητη κινηματογραφική λίστα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το ακαταμάχητο ντεμπούτο της Λουίζ Κουρβουαζιέ που σάρωσε εισπρακτικά στη Γαλλία και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περσινό Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα.
THE LIFO TEAM
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ