Η Chantal Akerman νεκρή στα 65 της

Η Chantal Akerman νεκρή στα 65 της Facebook Twitter
0
Η Chantal Akerman νεκρή στα 65 της Facebook Twitter

H Chantal Akerman, μία από τις κορυφαίες μορφές του ευρωπαϊκού πειραματικού σινεμά και από τις βασικές επιρροές σκηνοθετών όπως ο Gus van Sant, ο Todd Haynes και ο Michael Haneke, πέθανε στα 65 της.

Ο ξαφνικός και απροσδόκητος θάνατός της ήρθε ένα μήνα μετά το φεστιβάλ του Λοκάρνο όπου συμμετείχε με την τελευταία της ταινία No Home Movie, μια σπουδή σε βίντεο για τη μητέρα της Ναταλία που επιβίωσε στο Άουσβιτς και πέθανε το 2014. Οι ανησυχίες της μητέρας της ήταν ένα από τα βασικά ενδιαφέροντά της στη δουλειά της για πολλά χρόνια.

Το No Home Movie πήρε πολύ κακές κριτικές στη δημοσιογραφική προβολή και αυτή η υποδοχή των μέσων έπαιξε σίγουρα κάποιο ρόλο στον πρόωρο χαμό της. Η New York Times αναφέρει ότι οι φίλοι της ανησυχούσαν για την αντίδραση που μπορεί να είχε επειδή η Akerman υπέφερε από κρίσεις μανιοκατάθλιψης.

Η Chantal Akerman νεκρή στα 65 της Facebook Twitter

Τον θάνατό της επιβεβαίωσαν σήμερα Τρίτη η αδερφή της Sylviane Akerman και ο Nicola Mazzanti, διευθυντής του βέλγικου κινηματογραφικού αρχείου. Η Le Monde ανέφερε ότι ο θάνατός της ήταν αυτοκτονία.

Η Chantal Akerman είχε γεννηθεί στις 6 Ιουνίου του 1950 και είναι η σκηνοθέτης μιας από τις πιο τις πιο σημαντικές πειραματικές ταινίες της δεκαετίας του ’70, το Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles, το πρώτο αριστούργημα στην ιστορία του φεμινιστικού σινεμά κατά τη New York Times. Η ταινία που την καθιέρωσε και έγινε το μεγαλύτερο έργο της ζωής της παρουσιάζει την καθημερινότητα μιας γυναίκας σε πραγματικό χρόνο. Η μεσήλικη χήρα ζει με τον έφηβο γιο της σε ένα μικρό διαμέρισμα των Βρυξελλών και εκδίδεται περιστασιακά σε ηλικιωμένους.  Το ψυχρό, αυστηρό στυλ της και η αποστασιοποιημένη ματιά πίσω από την κάμερα έγινε η βασική επιρροή σε ένα σωρό Ευρωπαίους σκηνοθέτες και δημιούργησε σχολή.

Ήταν η κόρη μιας Εβραϊκής οικογένειας Πολωνικής καταγωγής. Ο παππούς και η γιαγιά της από την πλευρά της μητέρας της είχαν σταλεί στο Άουσβιτς μαζί με τα παιδιά τους και μόνο η μητέρα της επιβίωσε. Στα 15 της είδε το Pierrot le fou του Γκοντάρ και το ίδιο βράδυ αποφάσισε να φτιάχνει ταινίες.  Άλλες γνωστές ταινίες της ήταν το A Couch in New York (1996) και το The Captive (2000).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Winter PREVIEW LIFO ΤΑΙΝΙΕΣ

Οθόνες / Η χρονιά ξεκινά με πολύ καλό σινεμά

Από τον Σαίξπηρ και τη χαμένη του οικογένεια μέχρι rave τραγωδίες στην έρημο, πολιτικά θρίλερ στη σκιά δικτατοριών, απρόσμενα ρομάντσα και γοτθικούς εφιάλτες, η σεζόν είναι γεμάτη με βραβευμένες ταινίες, που βάζουν πλώρη για τα Όσκαρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Έχει, τελικά, σημασία η ιστορική ακρίβεια στην ταινία «Καποδίστριας»;

Pulp Fiction / Καποδίστριας: Έχει σημασία η ιστορική ακρίβεια της ταινίας;

Η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Καποδίστρια γέμισε τις αίθουσες, δίχασε το κοινό και άναψε τη συζήτηση στα social media. Είναι όμως το σινεμά πεδίο εθνικής εξύψωσης ή χώρος κριτικής σκέψης; Ο ιστορικός και συγγραφέας Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά για την ταινία, τον μύθο και την αναγκαιότητα της ιστορικής ακρίβειας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

Απώλειες / Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

O ιδιόμορφος, μοναδικός, αισιόδοξος σε πείσμα του ζόφου που περιγράφει, σημαίνων Ούγγρος δημιουργός ταινιών όπως οι Αρμονίες του Βερκμάιστερ και το Άλογο του Τορίνο έφυγε χθες από τη ζωή. Αναδημοσιεύουμε μια παλαιότερη συνέντευξή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 τεράστιες ταινίες που περιμένουμε μέσα στο 2026

Οθόνες / Οι 10 ταινίες που θα σπάσουν τα ταμεία το 2026

Από την επιστροφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ στην επιστημονική φαντασία και την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, μέχρι το φινάλε του «Dune», αυτές είναι οι δέκα ταινίες που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας τη νέα χρονιά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Οθόνες / 10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από την ξεσηκωτική μουσική βιογραφία του Ρόμπι Γουίλιαμς στο εκλεκτό σινεμά του Μιγκέλ Γκόμες κι από μια πολύ προσωπική δουλειά του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ σε ένα animation που δεν αφήνει μάτι στεγνό, αυτές είναι οι ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Απώλειες / Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός σόκαρε χωρίς ποτέ να το μετανιώσει, ερωτεύτηκε με όλο της το είναι, έκανε ασταμάτητα ταινίες, αλλά σταμάτησε πρόωρα, στα 39. Την κέρδισε ο φιλοζωικός ακτιβισμός, δραστηριότητα που κράτησε ως το τέλος. Μέχρι το τέλος έμειναν μαζί της και οι ακροδεξιές και ομοφοβικές της απόψεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

Η λίστα / Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

Ζητήσαμε από τέσσερις επαγγελματίες του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης αλλά και από έναν ακαδημαϊκό να ψηφίσουν τις καλύτερες ταινίες της εποχής της ελληνικής αθωότητας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι θα δούμε στα σινεμά μέσα στις γιορτές

Οθόνες / 10 ταινίες που παίζουν τις γιορτές και αξίζουν το εισιτήριο του σινεμά

Ένας οδηγός με έξι νέες κυκλοφορίες και τέσσερις που συνεχίζουν να παίζονται με επιτυχία στις αίθουσες, ώστε να προγραμματίσετε τις χριστουγεννιάτικες κινηματογραφικές σας εξόδους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιάννης Οικονομίδης: «Κάνω ταινίες “λαϊκές” κι ας χαρακτηρίζονται σκληρές κι ακραίες»

Οθόνες / Γιάννης Οικονομίδης: «Με τη "Σπασμένη Φλέβα" πήρα ρεβάνς από κάποιους που με πολεμάνε λυσσαλέα»

Με πρόσφατη την επιτυχία της νέας του ταινίας ο σκηνοθέτης μάς μίλησε για όσα ήθελε να πει μέσα από αυτήν, για τη φιλμογραφία του γενικότερα αλλά και για τον τρόπο που βλέπει το σύγχρονο ελληνικό σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτιά και σταχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Οθόνες / Φωτιά και στάχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Είναι ένα από τα ελάχιστα blockbusters που μας έχουν απομείνει και αξίζει τον κόπο. Μαζί με το Avatar έχουμε άλλες τρεις ταινίες που αξίζουν την έξοδο στο σινεμά της πόλης!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Βιβλίο / Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Μια συζήτηση με τη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου Νικολαΐδου για την ταινία που αδικήθηκε στην εποχή της, αλλά σήμερα προκαλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, και για την «επιστροφή» της μέσα από ένα βιβλίο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ