Η Chantal Akerman νεκρή στα 65 της

Η Chantal Akerman νεκρή στα 65 της Facebook Twitter
0
Η Chantal Akerman νεκρή στα 65 της Facebook Twitter

H Chantal Akerman, μία από τις κορυφαίες μορφές του ευρωπαϊκού πειραματικού σινεμά και από τις βασικές επιρροές σκηνοθετών όπως ο Gus van Sant, ο Todd Haynes και ο Michael Haneke, πέθανε στα 65 της.

Ο ξαφνικός και απροσδόκητος θάνατός της ήρθε ένα μήνα μετά το φεστιβάλ του Λοκάρνο όπου συμμετείχε με την τελευταία της ταινία No Home Movie, μια σπουδή σε βίντεο για τη μητέρα της Ναταλία που επιβίωσε στο Άουσβιτς και πέθανε το 2014. Οι ανησυχίες της μητέρας της ήταν ένα από τα βασικά ενδιαφέροντά της στη δουλειά της για πολλά χρόνια.

Το No Home Movie πήρε πολύ κακές κριτικές στη δημοσιογραφική προβολή και αυτή η υποδοχή των μέσων έπαιξε σίγουρα κάποιο ρόλο στον πρόωρο χαμό της. Η New York Times αναφέρει ότι οι φίλοι της ανησυχούσαν για την αντίδραση που μπορεί να είχε επειδή η Akerman υπέφερε από κρίσεις μανιοκατάθλιψης.

Η Chantal Akerman νεκρή στα 65 της Facebook Twitter

Τον θάνατό της επιβεβαίωσαν σήμερα Τρίτη η αδερφή της Sylviane Akerman και ο Nicola Mazzanti, διευθυντής του βέλγικου κινηματογραφικού αρχείου. Η Le Monde ανέφερε ότι ο θάνατός της ήταν αυτοκτονία.

Η Chantal Akerman είχε γεννηθεί στις 6 Ιουνίου του 1950 και είναι η σκηνοθέτης μιας από τις πιο τις πιο σημαντικές πειραματικές ταινίες της δεκαετίας του ’70, το Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles, το πρώτο αριστούργημα στην ιστορία του φεμινιστικού σινεμά κατά τη New York Times. Η ταινία που την καθιέρωσε και έγινε το μεγαλύτερο έργο της ζωής της παρουσιάζει την καθημερινότητα μιας γυναίκας σε πραγματικό χρόνο. Η μεσήλικη χήρα ζει με τον έφηβο γιο της σε ένα μικρό διαμέρισμα των Βρυξελλών και εκδίδεται περιστασιακά σε ηλικιωμένους.  Το ψυχρό, αυστηρό στυλ της και η αποστασιοποιημένη ματιά πίσω από την κάμερα έγινε η βασική επιρροή σε ένα σωρό Ευρωπαίους σκηνοθέτες και δημιούργησε σχολή.

Ήταν η κόρη μιας Εβραϊκής οικογένειας Πολωνικής καταγωγής. Ο παππούς και η γιαγιά της από την πλευρά της μητέρας της είχαν σταλεί στο Άουσβιτς μαζί με τα παιδιά τους και μόνο η μητέρα της επιβίωσε. Στα 15 της είδε το Pierrot le fou του Γκοντάρ και το ίδιο βράδυ αποφάσισε να φτιάχνει ταινίες.  Άλλες γνωστές ταινίες της ήταν το A Couch in New York (1996) και το The Captive (2000).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

6 αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον κόσμο που ζούμε τώρα

Οθόνες / 6 αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον κόσμο που ζούμε τώρα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου πρόβαλε φέτος ταινίες πολιτικά φορτισμένες που οραματίζονται ένα μέλλον χωρίς σύνορα. Έξι από αυτές έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση χάρη στην αισθητική και την προβληματική τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βίκι Κριπς στη LIFO: «Καθένας επιλέγει το δικό του δηλητήριο»

Οθόνες / Βίκι Κριπς: «Καθένας επιλέγει το δικό του δηλητήριο»

Η ηθοποιός που στάθηκε σαν ίση προς ίσο απέναντι σε ολόκληρο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις μιλάει στη LiFO σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με αφορμή την κυκλοφορία του «Hot Milk», που συμπεριλαμβάνει γυρίσματα στη χώρα μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο ξεχασμένος απαγωγέας Τόνι Κυρίτσης, που ενέπνευσε τον Γκας Βαν Σαντ για το Dead Man's Wire

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Dead Man’s Wire»: Η χλιαρή επιστροφή του Γκας βαν Σαντ

Μετά από πέντε χρόνια ο Αμερικανός σκηνοθέτης επανέρχεται με την ξεχασμένη ιστορία ενός απαγωγέα, κάνοντας μια βιογραφία με νόημα, που όμως δεν προσθέτει κάτι στη φιλμογραφία του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
To αριστουργηματικό Ran του Κουροσάβα και 8 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / To αριστουργηματικό Ran του Κουροσάβα και 8 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Μια ταινία βασισμένη σε βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, η επιστροφή του Ντάρεν Αρονόφσκι, η καλύτερη ταινία του Κουροσάβα σε επανέκδοση και το τέταρτο μέρος της σειράς ταινιών θρίλερ «Το Κάλεσμα» – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
«Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ζωντανεύει στη Βενετία

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ζωντανεύει στη Βενετία

Έκκληση από τους συντελεστές της ταινίας της Κάουτερ Μπεν Χάνια να σταματήσουν επιτέλους οι δολοφονίες παιδιών στη Γάζα, με αφορμή το σπαρακτικό τηλεφώνημα της 6χρονης Παλαιστίνιας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
A House of Dynamite

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «House of Dynamite»: Η Κάθριν Μπίγκελοου πατάει το κουμπί – και μας κόβει την ανάσα

Με χειρουργική ακρίβεια, η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με Όσκαρ σκηνοθεσίας μας πείθει ανατριχιαστικά για τον επικείμενο πυρηνικό όλεθρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο μάγος του Κρεμλίνου

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Ο μάγος του Κρεμλίνου»: Ο ρυθμιστής του Πούτιν δεν χωρά σε ταινία

Πίσω από το ψυχρό πρόσωπο της εξουσίας, κρύβεται ο ψίθυρος ενός σύγχρονου Ρασπούτιν. Ο Ολιβιέ Ασαγιάς τον ακολουθεί – αλλά μήπως τον πρόδωσε η φόρμα;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
No other choice

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «No other choice»: Η ταινία που θα οδηγήσει τον Παρκ Τσαν-γουκ στα Όσκαρ

Ο Κορεάτης σκηνοθέτης παραμένει ένας από τους μεγάλους σύγχρονους κινηματογραφιστές, αν και η αντικαπιταλιστική του σάτιρα «No other choice» δεν είναι η καλύτερή του ταινία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Είναι σαν να κάνεις τον Δράκουλα χορτοφάγο»: Γιατί το σέξι τέρας του Φρανκενστάιν που παίζει ο Τζέικομπ Ελόρντι είναι λάθος

Οθόνες / Γιατί το σέξι τέρας του νέου «Φρανκενστάιν» είναι λάθος

Στη διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος της Μέρι Σέλεϊ από τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο πρωταγωνιστεί ο «εξωφρενικά όμορφος» Τζέικομπ Ελόρντι στον ρόλο του τέρατος – πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα μια ταινία χωρίς ειρμό. 
THE LIFO TEAM
O Στίβεν Κινγκ στο σινεμά: Οι 10 καλύτερες μεταφορές

Οθόνες / O Στίβεν Κινγκ στο σινεμά: Οι 10 καλύτερες μεταφορές

Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός διασκευών του έργου του δημοφιλούς συγγραφέα που θα δούμε στο πανί, στο γυαλί και στο σανίδι, κι αυτό στάθηκε αφορμή για ένα αφιέρωμα στις καλύτερες ταινίες που ενέπνευσαν τα γραπτά του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Φρανκενστάιν: Ένα θεσπέσιο μελόδραμα που σε παρασύρει και σε ματώνει

Ανταπόκριση από τη Βενετία / Φρανκενστάιν: Ένα θεσπέσιο μελόδραμα που σε παρασύρει και σε ματώνει

O Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο θα έκανε την Μέρι Σέλεϊ περήφανη. Ο δικός του Φρανκενστάιν κατορθώνει να μην προδώσει το πνεύμα του πολυδιασκευασμένου μυθιστορήματός της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
After the Hunt: Το #MeToo στα χέρια του Λούκα Γκουαντανίνο είναι μια μπερδεμένη υπόθεση

Ανταπόκριση από τη Βενετία / After the Hunt: Το #MeToo στα χέρια του Γκουαντανίνο είναι μια μπερδεμένη υπόθεση

Ο Λούκα Γκουαντανίνο νοσταλγεί τη χαμένη τέχνη του διαλόγου, αλλά το After the Hunt χάνει το δίκιο του στην ακαδημαϊκή φλυαρία και τις σεναριακές αστοχίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ