ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για το ''Daisies'' της Vera Chytilova που μάγεψε τους Κύπριους σινεφίλ

Για το ''Daisies'' της Vera Chytilova που μάγεψε τους Κύπριους σινεφίλ Facebook Twitter
0

Από τον Αντώνη Μποσκοίτη

Για το ''Daisies'' της Vera Chytilova που μάγεψε τους Κύπριους σινεφίλ Facebook Twitter

Για την Τσέχα σκηνοθέτιδα Vera Chytilova είχα γράψει αυτό πριν μερικούς μήνες με αφορμή το θάνατο της. Τότε δεν γνώριζα ότι στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου της Λευκωσίας θα εντασσόταν κι η ταινία της, Daisies, του 1966.

Μία λατρεμένη ταινία που το κυπριακό κοινό, φοιτητόκοσμος κυρίως, τίμησε δεόντως όχι στο Θέατρο Ένα τούτη τη φορά, αλλά στο Point Centre for Contemporary Art της πόλης.

Ταινία σαν το Daisies δεν έχει ξαναγίνει σχεδόν πενήντα χρόνια μετά τη δημιουργία της. Μία ανατρεπτική pop κωμωδία, στυλιζαρισμένη σαν ένας φόρος τιμής στο βωβό σινεμά, πνιγμένη στα χρώματα και απαλλαγμένη από κάθε είδους συμβατική ή συνηθισμένη κινηματογραφική αφήγηση.

Η Chytilova, απ' την άλλη, δεν έμεινε μόνο σ' αυτό που θα ορίζαμε αγγλιστί ως visual delight. Πρόθεση της ήταν να στηλιτεύσει το καθεστώς της πρώην Τσεχοσλοβακίας, γι' αυτό και στο τέλος έβαλε τις δύο νεαρές ηρωίδες της να κάνουν Ανάστα ο Κύριος ένα έτοιμο επίσημο δείπνο αξιωματούχων.

Ως τιμωρία, όμως, το καθεστώς και την ταινία της απαγόρευσε και η ίδια έκανε μία δεκαετία σχεδόν να ξαναπεί μοτέρ...

Και να που σήμερα η Vera Chytilova έχει εγκαταλείψει τα εγκόσμια, αλλά οι ταινίες της συνεχίζουν να παίζονται παγκοσμίως και να ανακαλύπτονται από τους νέους, δώρο, κληρονομιά και παρακαταθήκη μαζί!

Την προβολή του Daisies ακολούθησαν τα μικρού μήκους Φιλμικά Αρχιτεκτονήματα των Αμερικανών Charles και Ray Eames. Ένα από αυτά, το Powers of Ten, μας συγκλόνισε δεδομένης της χρονιάς που γυρίστηκε κιόλας (1968). Ευτυχώς υπάρχει στο youtube και το παραθέτω αυτούσιο:

Από τον Chris Zimmermann, επιμελητή του προγράμματος με τις πειραματικές μικρομηκάδικες ταινίες, μάθαμε αρκετά για το ζεύγος Eames: τον Charles και τη Ray που έζησαν για σαράντα χρόνια μαζί και έκαναν τομή πραγματική στη μοντέρνα αρχιτεκτονική, τη γραφιστική, τις εικαστικές τέχνες και τον κινηματογράφο. 

Σήμερα, τελευταία μέρα του φεστιβάλ, θα προβληθεί η 15λεπτη κυπριακή ταινία Greenhouse του Ιωακείμ Μυλωνά και η ουγγρική ασπρόμαυρη ελεγεία Werckmeister Harmonies (2000) του Bela Tarr.

Οθόνες
0

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Succession» δεν ήταν ποτέ περί «διαδοχής»

Daily / Το «Succession» δεν ήταν ποτέ περί «διαδοχής»

Το αριστουργηματικό φινάλε της σειράς που τακτικά μας καθήλωνε κατά την τελευταία τραυματική και αλλοπρόσαλλη πενταετία συγκέντρωσε στη μιάμιση ώρα του όλα τα υποβλητικά και καίρια συστατικά της (SPOILER ALERT).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Συνέντευξη με την Σιγκούρνι Γουίβερ

Οθόνες / Σιγκούρνι Γουίβερ στη LiFO: «Με εξίταρε να παίξω μια γυναίκα με έντονη σεξουαλική ζωή»

Στο «Master Gardener» του Πολ Σρέιντερ η αγαπημένη ηθοποιός δεν διστάζει να αναδείξει τη σεξουαλικότητά της, ενώ δηλώνει πως της αρέσει να πηγαίνει από την κωμωδία στο δράμα και από εκεί στο θρίλερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
POT AU FEU

Κάννες 2023 / «Pot Au Feu»: Ασταμάτητη γαστριμαργία και λεπτεπίλεπτος έρωτας

Κάτι πολύ ανώτερο από το σινέ-food porn της μόδας είναι το νέο έργο του Τραν Αν Χουνγκ, με τον Μπενουά Μαζιμέλ και τη Ζιλιέτ Μπινός, που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ