«Freaky»: Ένα κωμικό slasher ολίγον φρίκη

Φρίκη (Freaky, 2020) Facebook Twitter
Οι χαρακτήρες της ταινίας είναι ως επί το πλείστον εκνευριστικοί, κάτι που θα ήταν πιστό στην παράδοση του είδους εάν στόχος ήταν να ευχαριστηθούμε τον θάνατό τους.
0

Φοιτήτρια σε αμερικανικό λύκειο βρίσκεται κυνηγημένη από serial killer και, σε ένα παιχνίδι της μοίρας, αλλάζει σώμα μαζί του. Τώρα έχει 24 ώρες προκειμένου να πάρει πίσω το σώμα της, να γλιτώσει από την αστυνομία και να σώσει τους ανυποψίαστους συμμαθητές της.

Έχοντας δανειστεί εις διπλούν το εύρημα της επανάληψης της ίδιας μέρας από το Groundhog Day για να κάνει ένα κωμικό slasher (Happy Death Day και Happy Death Day 2 U), ο Κρίστοφερ Λάντον επιχειρεί να επαναλάβει τη συνταγή με το Freaky, όπου δανείζεται από το Freaky Friday την ανταλλαγή σωμάτων ανάμεσα σε έναν ανήλικο κι έναν ενήλικο για να κάνει –τι άλλο;– ένα κωμικό slasher.

Αν πιστεύεις ότι αρχίζει να μοιάζει επικίνδυνα με τον θείο που λέει τα ίδια αστεία κάθε χρόνο στο οικογενειακό τραπέζι, δεν πέφτεις πολύ έξω.

Το meta χιούμορ της ταινίας καμία ουσιώδη δια-κινηματογραφική παρατήρηση δεν έχει να επιδείξει, οι χαρακτήρες της είναι ως επί το πλείστον εκνευριστικοί, κάτι που θα ήταν πιστό στην παράδοση του είδους εάν στόχος ήταν να ευχαριστηθούμε τον θάνατό τους, μα δυστυχώς αρκετοί τη γλιτώνουν και πρέπει να περάσουμε περισσότερο χρόνο μαζί τους, ενώ οι θάνατοι είναι γενναιόδωρα gory μεν, αλλά η προπαρασκευή και η πορεία ως το αιματηρό punchline δεν έχουν τη σπουδή των καλύτερων τίτλων του είδους.

Το ανέκδοτο με τον Βινς Βον να μιμείται τους μανιερισμούς ενός έφηβου κοριτσιού ίσως έχει λίγη πλάκα, αλλά εξαντλείται στην πρώτη σχετική σκηνή. Oλίγον φρίκη το Freaky. Κι αν βρίσκεις αυτό το λογοπαίγνιο μέτριο, που να δεις και την ταινία. 

Πληροφορίες ταινίας

Κατηγορία: Τρόμου

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Λάντον

Έτος Παραγωγής: 2020

Χωρα Παραγωγής: ΗΠΑ

Διάρκεια: 103’

Έγχρωμο

Πρωταγωνιστούν: Βινς Βον, Κάθριν Νιούτον , Μίσα Οσέροβιτς, Άλαν Ρακ

*Διαθέσιμη στο movies club της Cosmote TV


Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Robert Duvall

Απώλειες / Ρόμπερτ Ντιβάλ (1931-2026): Η σιωπηλή δύναμη του αμερικανικού σινεμά

O Ρόμπερτ Ντιβάλ ανέδειξε τα χαρακτηριστικά και τις αντιφάσεις της «λευκής» αμερικανικής ψυχής και πήρε Όσκαρ Α' ρόλου, παίζοντας έναν ρημαγμένο μουσικό της κάντρι σε μία από τις πολλές ιδιοφυείς και εξαιρετικά σύνθετες ερμηνείες του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 150 χρόνων;

Μόδα & Στυλ / «Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 180 χρόνων;

Χωρίς ψυχή, παρά την καυτή χημεία μεταξύ Μάργκο Ρόμπι και Τζέικομπ Ελόρντι, το μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ διαβάζεται σαν ένα σύγχρονο μελόδραμα με άπειρα κοστούμια και σουρεαλιστικά σκηνικά.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τι κοινό έχουν ο Μπάρακ Ομπάμα και η Ντούα Λίπα;

The Review / Ας μιλήσουμε για το βιβλίο που ενθουσίασε τη Ντούα Λίπα και τον Μπάρακ Ομπάμα

Διάβασαν και προώθησαν και οι δυο το μυθιστόρημα «Σάρκα» του Ουγγροβρετανού Ντέιβιντ Σόλοϊ, που κέρδισε το βραβείο Booker του 2025 και θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός. H Βένα Γεωργακοπούλου συζητά γι’ αυτό με τον σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτο, πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Uchronia»: Τα ΦΥΤΑ πάνε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου με μια κουήρ ταινία για τον Rimbaud

Οθόνες / ΦΥΤΑ: «Ήρθε η ώρα να επεκτείνουμε το hate-base μας»

Ο Φιλ και ο Φοίβος, το conceptual duo που αποτελεί τα θρυλικά ΦΥΤΑ, μιλούν στη LifO για τη νέα τους ταινία. Το «Uchronia» είναι εμπνευσμένο από το το βιβλίο του Rimbaud «Μια εποχή στην κόλαση», και είναι η μόνη ελληνική ταινία που συμμετέχει φέτος στο φεστιβάλ του Βερολίνου.
M. HULOT
«Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Οθόνες / «Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Το ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη διαδρομή της «βασίλισσας του grunge» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Sundance, προκαλώντας αίσθηση, ωστόσο η ίδια δεν παρευρέθηκε στην πρεμιέρα, για αδιευκρίνιστους λόγους.
THE LIFO TEAM
«Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

The Review / «Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

Ανάμεσα στα μεγαθήρια «Μια μάχη μετά την άλλη» και «Sinners», το «Άμνετ» της Κλόε Ζάο, μια τολμηρή, φανταστική ιστορία για το πώς ο Σαίξπηρ έγραψε τον «Άμλετ», διεκδικεί 8 Όσκαρ. Η ταινία παίζεται στις ελληνικές αίθουσες, ενώ στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορεί και το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάγκι Ο’Φάρελ, στο οποίο η Ζάο χρωστάει πολλά. Η Βένα Γεωργακοπούλου συζητά με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για την ταινία και το βιβλίο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Οι 16 οσκαρικές υποψηφιότητες του «Sinners» δεν είναι έκπληξη!

Pulp Fiction / Οι 16 οσκαρικές υποψηφιότητες του «Sinners» δεν είναι έκπληξη!

Δέκα μήνες μετά την έξοδό του στις αίθουσες, το «Sinners» του Ράιαν Κούγκλερ μετατρέπει ένα τολμηρό μουσικό horror σε κινηματογραφικό γεγονός που διεκδικεί την κορυφή και επιστρέφει στο προσκήνιο ως το απόλυτο φαινόμενο της φετινής οσκαρικής σεζόν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Winter PREVIEW LIFO ΤΑΙΝΙΕΣ

Οθόνες / Η χρονιά ξεκινά με πολύ καλό σινεμά

Από τον Σαίξπηρ και τη χαμένη του οικογένεια μέχρι rave τραγωδίες στην έρημο, πολιτικά θρίλερ στη σκιά δικτατοριών, απρόσμενα ρομάντσα και γοτθικούς εφιάλτες, η σεζόν είναι γεμάτη με βραβευμένες ταινίες, που βάζουν πλώρη για τα Όσκαρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Έχει, τελικά, σημασία η ιστορική ακρίβεια στην ταινία «Καποδίστριας»;

Pulp Fiction / Καποδίστριας: Έχει σημασία η ιστορική ακρίβεια της ταινίας;

Η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Καποδίστρια γέμισε τις αίθουσες, δίχασε το κοινό και άναψε τη συζήτηση στα social media. Είναι όμως το σινεμά πεδίο εθνικής εξύψωσης ή χώρος κριτικής σκέψης; Ο ιστορικός και συγγραφέας Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά για την ταινία, τον μύθο και την αναγκαιότητα της ιστορικής ακρίβειας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ