Επίσκεψη στα γυρίσματα της ταινίας "Η Ρόζα της Σμύρνης"

Επίσκεψη στα γυρίσματα της ταινίας "Η Ρόζα της Σμύρνης" Facebook Twitter
0

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη «Ισμαήλ και Ρόζα» (εκδόσεις Πατάκη) που γράφτηκε πριν από 12 χρόνια, η Ρόζα της Σμύρνης είναι μια ιστορία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα κοντά στην περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής, που έμεινε κρυφός για μεγάλο διάστημα και ζωντανεύει περίπου 60 χρόνια αργότερα χάρη σε ένα αντικείμενο και την περιέργεια 2 νέων ανθρώπων. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιούνται αυτό τον καιρό στην Αθήνα, ενώ θα συνεχιστούν στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Μυτιλήνη. Κατά τη διάρκειά τους βρεθήκαμε στο Μουσείο Βορρέ, στην Παιανία, όπου η αίθουσα με τα αντικείμενα σύγχρονης τέχνης που φιλοξενεί, μετατράπηκε για λίγο σε χώρο τέχνης που βρίσκεται στην Τουρκία, για τις ανάγκες μιας σκηνής, όπου τοποθετήθηκαν δημιουργίες του εικαστικού Τριαντάφυλλου Βαΐτση, που κατασκευάζει γλυπτά σκιάς, αντικείμενα δηλαδή που αποκαλύπτονται μόνο όταν πέσει πάνω τους φως και παρατηρήσουμε τη σκιά τους.

Η βουτιά στο παρελθόν που κάνει η ταινία, αφορά όχι μόνο τους ήρωες της αλλά και της σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσα στον 20ο αιώνα. Σχέσεις οι οποίες είναι πολύ καλύτερες όταν αναφερόμαστε σε μικρές ανθρώπινες ιστορίες παρά όταν μιλάμε γενικώς για έθνη.

Ο Γιώργος Κορδέλλας, γνωστός από τις δουλειές του στην τηλεόραση (Αναστασία, Απών, Τζιβαέρι, Λούφα και Παραλλαγή μεταξύ αυτών) για πάνω από 20 χρόνια, ήρεμος, επιβλέπει το στήσιμο του σκηνικού. Στο μεσοδιάστημα μιλά για το βιβλίο και την πρόθεσή του να το μετατρέψει σε κινηματογραφική ταινία. «Το βιβλίο είχε μια πολύ καλή ιδέα: την τυχαία ανακάλυψη κάποιου ίχνους, που οδηγούσε σε μια δραματική ιστορία του παρελθόντος. Σε ένα μυστικό, που χάθηκε στη δίνη της περιπέτειας που ακολούθησε την Καταστροφή της Σμύρνης. Το στοιχείο αυτό και το "αστυνομικού" τύπου ξετύλιγμα του νήματος ήταν κάτι που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σεναριακά και να χτιστεί μια ενδιαφέρουσα πλοκή. Το ότι αφορούσε σε έναν έρωτα που το πάθος του οδήγησε σε τραγωδία και το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές του, χωρίς να έχουν ξαναβρεθεί από τότε, ζουν ακόμα (τέλη της δεκαετίας του 80) στις δύο πλευρές του Αιγαίου, ήταν το δεύτερο καλό στοιχείο του βιβλίου. Τέλος, για μένα προσωπικά, είχε πολύ ενδιαφέρον να γίνει μια ταινία με μια ψύχραιμη ματιά στη σχέση μας με τους γείτονες, σ' αυτά που μας χωρίζουν κι αυτά που μας φέρνουν κοντά». Μεσολάβησαν πάντως χρόνια από την πρώτη ανάγνωση μέχρι την πραγμάτωση της παραγωγής. «Η ιστορία του βιβλίου, κατά τη διασκευή της σε σενάριο, άλλαξε πολλές μορφές μέχρι σήμερα. Δεν ακολουθήθηκε πιστά η ιστορία του βιβλίου, διαφοροποιήθηκε σε πολλά σημεία. Υπάρχουν αλλαγές ακόμα και στον χαρακτήρα κάποιων ηρώων. Οι διάλογοι "χτενίστηκαν" αρκετές φορές και η τελική τους διαμόρφωση έγινε στις πρόβες με τους ηθοποιούς. Μια ταινία άλλωστε, όπως και κάθε έργο, χτίζεται σε πολλά στάδια, περνάει από πολλά φίλτρα μέχρι να ολοκληρωθεί».

Επίσκεψη στα γυρίσματα της ταινίας "Η Ρόζα της Σμύρνης" Facebook Twitter

Η βουτιά στο παρελθόν που κάνει η ταινία, αφορά όχι μόνο τους ήρωες της αλλά και της σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσα στον 20ο αιώνα. Σχέσεις οι οποίες είναι πολύ καλύτερες όταν αναφερόμαστε σε μικρές ανθρώπινες ιστορίες παρά όταν μιλάμε γενικώς για έθνη. «Το να συζητάμε το παρελθόν χωρίς προκαταλήψεις και φανατισμούς βοηθάει στην κατανόηση μεταξύ μας, αλλά και στην κατανόηση της ιστορικής μας σχέσης, που έχει περάσει από χίλια-μύρια κύματα. Οι ιστορίες των ανθρώπων είναι οι "μικρές" ιστορίες, που αποτελούν κομμάτια –και μικρογραφία πολλές φορές– της μεγάλης ιστορίας του κόσμου. Οι καλές σχέσεις χτίζονται όταν παραμεριστεί η καχυποψία και κερδηθεί η εμπιστοσύνη. Κι αυτό γίνεται με μία προϋπόθεση: να αποδεχθούν και τα δύο μέρη την ιστορική αλήθεια, να εξετάσουν τα αίτια, να καταλάβουν το "γιατί". Τίμια και υπεύθυνα».

Στην ταινία, η τυχαία ανακάλυψη ενός αντικειμένου από έναν νέο άνθρωπο, δίνει το έναυσμα για το ξεκίνημα της ιστορίας και το ταξίδι στο χρόνο. Ρωτώντας τον γι' αυτή τη σεναριακή επιλογή αλλά και για το αν ο ίδιος που προσπαθούσε να μάθει το παρελθόν ενός αντικειμένου απαντά: «Εξαρτάται από το αντικείμενο. Ή μάλλον από το τι θα ήταν αυτό που θα αντιπροσώπευε για μένα. Ο ήρωας της ταινίας μας έχει προσωπικούς λόγους για να αναζητήσει την ιστορία του αντικειμένου που ανακαλύπτει, δεν το κάνει μόνο από απλή περιέργεια αλλά από κάποια βαθύτερη ανάγκη του».

Επίσκεψη στα γυρίσματα της ταινίας "Η Ρόζα της Σμύρνης" Facebook Twitter
Παρόμοιες εμπειρίες έχει να διηγηθεί και η Ευγενία Δημητροπούλου. «Ο παππούς μου είχε πολεμήσει στη Σμύρνη και αν δε τον είχε περιθάλψει μια Τουρκάλα δε θα ζούσε, είχα μεγαλώσει από μικρή με αυτή την ιστορία, οι αντιθέσεις αφορούν τους αρχηγούς των κρατών και εμείς δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.

Η Ρόζα της Σμύρνης είναι συμπαραγωγή Ελλάδας και Τουρκίας με γυρίσματα και στις 2 χώρες, κάτι που δεν δείχνει να επηρεάζει αρνητικά το γύρισμα. «Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά έχει πάντα ενδιαφέρον η γνωριμία και η συνεργασία με ανθρώπους που πρωτοσυναντάς εν όψει μιας δουλειάς. Μαθαίνεις πράγματα, αποκτάς νέους φίλους, ανοίγεις δρόμους για αποδοτικές συνεργασίες. Ειδικά με τους Τούρκους, με τους οποίους έχουμε μια ιδιαίτερη συγγένεια».

Τους ήρωες που θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν το μυστήριο και ταυτόχρονα να ζήσουν τη δική τους ιστορία στο παρόν, υποδύονται ο Τάσος Νούσιας και η Ευγενία Δημητροπούλου. Ο Τάσος Νούσιας μας λέει: «Εγώ κάνω τον Δημήτρη, είναι αρχιτέκτονας αλλά και μανιακός συλλέκτης και με αφορμή μια έκθεση που ετοιμάζει για τις χαμένες πατρίδες και τη Σμύρνη ειδικότερα, πηγαίνει και ανακαλύπτει το κεντρικό του έκθεμα, που είναι ένα νυφικό με ένα γράμμα ραμμένο στη φόδρα του. Ανακαλύπτουμε έναν έρωτα ανεκπλήρωτο και βιώνουμε με αυτόν τον έρωτα αυτές τις τεράστιες απώλειες της προσφυγιάς, της μετακίνησης των πληθυσμών. Αν και αρνητικά προκατειλημμένος στην αρχή, μέσα από τις συναντήσεις με το τουρκικό στοιχείο ανακαλύπτει πως υπήρξαν άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αφού, χωρίς να υπάρχει εξίσωση, βλέπει πως με κάποιον τρόπο και οι 2 βίωσαν την προσφυγιά». Μιλά και για τις δικές του εμπειρίες που αφορούν τη σχέση των χωρών « Πριν τα γυρίσματα, έκανα ένα ταξίδι στη Σμύρνη και βρήκα έναν εξαιρετικό ζωγράφο που μένει σε ένα από τα ελάχιστα ελληνικά σπίτια που έχουν απομείνει εκεί, το οποίο και φρόντισε με τέτοιο τρόπο που είναι συγκινητικός ενώ μου μιλούσε με μεγάλη υπερηφάνεια γι αυτό που έκανε. Βρήκαμε έναν άνθρωπο που διέσωσε τη δική μας πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά, με αυτό τον άνθρωπο δε μπορείς να είσαι εχθρός, γλυκαίνει η ψυχή σου γιατί σου δείχνει σεβασμό. Οι λαοί στη βάση τους δεν έχουν να χωρίσουν κάτι, αρχίζει μια πολιτική ιστορία ανάμεσα στις 2 χώρες αλλά και τις ημέτερες δυνάμεις, που έδρασαν ανάλογα με τα συμφέροντα τους χωρίς να σκεφτούν τη λαϊκή βάση».

Επίσκεψη στα γυρίσματα της ταινίας "Η Ρόζα της Σμύρνης" Facebook Twitter
Βρεθήκαμε στο Μουσείο Βορρέ, στην Παιανία, όπου η αίθουσα με τα αντικείμενα σύγχρονης τέχνης που φιλοξενεί, μετατράπηκε για λίγο σε χώρο τέχνης που βρίσκεται στην Τουρκία, για τις ανάγκες μιας σκηνής, όπου τοποθετήθηκαν δημιουργίες του εικαστικού Τριαντάφυλλου Βαΐτση, που κατασκευάζει γλυπτά σκιάς.

Παρόμοιες εμπειρίες έχει να διηγηθεί και η Ευγενία Δημητροπούλου. «Ο παππούς μου είχε πολεμήσει στη Σμύρνη και αν δε τον είχε περιθάλψει μια Τουρκάλα δε θα ζούσε, είχα μεγαλώσει από μικρή με αυτή την ιστορία, οι αντιθέσεις αφορούν τους αρχηγούς των κρατών και εμείς δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Έχω ταξιδέψει 2 φορές στην Κωνσταντινούπολη για δουλειά, η αντιμετώπιση που είχα από τους ανθρώπους εκεί ήταν εξαιρετική. Θέλω να πιστεύω ότι εξελισσόμαστε και αφήνουμε παλιές νοοτροπίες πίσω». Μας μιλά επίσης και για την ηρωίδα της: «Υποδύομαι την Μαριάννα, μια κοπέλα 28 χρονών, που ζει με τη γιαγιά της η οποία κατάγεται από τη Σμύρνη αλλά η Μαριάννα αγνοεί πολλά πράγματα από το παρελθόν γιατί η γιαγιά δεν μιλάει ποτέ γι' αυτό. Είναι εικαστικός και της αρέσει πάρα πολύ να κάνει ιδιαίτερα έργα τέχνης, παίρνει σκουπίδια και τα μεταμορφώνει σε έργα τέχνης και τυχαία γνωρίζεται με τον Δημήτρη, που ψάχνει να βρει την ιστορία που κρύβεται πίσω από ένα ματωμένο νυφικό που βρίσκεται σε ένα παλαιοπωλείο της Σμύρνης».

Επίσκεψη στα γυρίσματα της ταινίας "Η Ρόζα της Σμύρνης" Facebook Twitter
Ο Τάσος Νούσιας μας λέει: «Εγώ κάνω τον Δημήτρη, είναι αρχιτέκτονας αλλά και μανιακός συλλέκτης και με αφορμή μια έκθεση που ετοιμάζει για τις χαμένες πατρίδες και τη Σμύρνη ειδικότερα, πηγαίνει και ανακαλύπτει το κεντρικό του έκθεμα, που είναι ένα νυφικό με ένα γράμμα ραμμένο στη φόδρα του.
Επίσκεψη στα γυρίσματα της ταινίας "Η Ρόζα της Σμύρνης" Facebook Twitter
Οι ιστορίες των ανθρώπων είναι οι "μικρές" ιστορίες, που αποτελούν κομμάτια –και μικρογραφία πολλές φορές– της μεγάλης ιστορίας του κόσμου.

 

 

H Ρόζα της Σμύρνης είναι παραγωγή του Πάνου Παπαχατζή σε συμπαραγωγή με την Τουρκική εταιρεία Sarmasik Sanatlar, τον OTE TV, την Feelgood Entertainment και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης οι Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιλμάζ Γκρουντά, Γιούλικα Σκαφιδά, Πέτρος Λαγούτης και Τζεμ Ακσακάλ.

Επίσκεψη στα γυρίσματα της ταινίας "Η Ρόζα της Σμύρνης" Facebook Twitter
Η βουτιά στο παρελθόν που κάνει η ταινία, αφορά όχι μόνο τους ήρωες της αλλά και της σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσα στον 20ο αιώνα.
Επίσκεψη στα γυρίσματα της ταινίας "Η Ρόζα της Σμύρνης" Facebook Twitter
Η Ρόζα της Σμύρνης είναι συμπαραγωγή Ελλάδας και Τουρκίας με γυρίσματα και στις 2 χώρες, κάτι που δεν δείχνει να επηρεάζει αρνητικά το γύρισμα.

Αναμένεται να κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους τον Δεκέμβριο από την Feelgood.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ