Είναι το Άγαλμα της Ελευθερίας η πιο μεγάλη drag queen στον κόσμο;

Είναι το Άγαλμα της Ελευθερίας η πιο μεγάλη drag queen στον κόσμο; Facebook Twitter
Το νέο ντοκιμαντέρ του HBO που έχει τίτλο "Liberty: Mother of Exiles" και έκανε πρεμιέρα πριν λίγες μέρες, αποτελεί μια διεισδυτική, συναισθηματική εξερεύνηση του πιο διάσημου μάλλον αγάλματος στον κόσμο.
0

Το νέο ντοκιμαντέρ του HBO που έχει τίτλο "Liberty: Mother of Exiles" (Ελευθερία: Μητέρα των εξόριστων) και έκανε πρεμιέρα πριν λίγες μέρες, αποτελεί μια διεισδυτική, συναισθηματική εξερεύνηση του πιο διάσημου μάλλον αγάλματος στον κόσμο.

Με αφορμή την κατασκευή του Μουσείου του Αγάλματος της Ελευθερίας που άνοιξε πρόσφατα, η ταινία ακολουθεί την πορεία του επιβλητικού μνημείου – το οποίο δέχεται πάνω από τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο – από την σύλληψή του το 1874 στη φαντασία του Γάλλου γλύπτη Φρεντερίκ Μπαρτολντί, κατόπιν πρότασης του ιστορικού Εντουάρ ντε Λαμπουλέ να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας – μέχρι τις σύγχρονες διαστάσεις του ως συμβόλου υποδοχής μεταναστών και προσφύγων αλλά και αιώνιου μνημείου κιτς αισθητικής.

Συν-σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Ράντι Μπαρμπάτο, το δημιουργικό ήμισυ (μαζί με τον συνεργάτη του Φέντον Μπέιλι) της εταιρείας παραγωγής The World of Wonder, υπεύθυνη μεταξύ άλλων για κινηματογραφικές βιογραφίες προσώπων όπως η Μόνικα Λεβίνσκι και ο Ρόμπερτ Μάπλθορπ, αλλά και για το τηλεοπτικό σόου του RuPaul, "RuPaul's Drag Race."

«Ίσως γνωρίζεις την φήμη σύμφωνα με την οποία το μοντέλο που πόζαρε στον Μπαρτολντί για να φτιάξει το άγαλμα, ήταν ο αδελφός του», λέει υπαινικτικά ο Μπαρμπάτο απαντώντας στην ερώτηση που του απευθύνει χαριτολογώντας το Salon: «Μήπως πρόκειται τελικά για την πιο μεγάλη drag queen στον κόσμο;».

Εκτός από το ίδιο το άγαλμα, πρωταγωνίστρια-οικοδέσποινα του ντοκιμαντέρ είναι η διάσημη σχεδιάστρια μόδας Diane von Furstenberg η οποία λειτουργεί και ως ζωντανή μετενσάρκωση αυτού που συμβολίζει το μνημείο, ως παιδί του Ολοκαυτώματος που ήρθε στην Αμερική για να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, η κάμερα την ακολουθεί σ' ένα ταξίδι ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του μνημείου.

Είναι το Άγαλμα της Ελευθερίας η πιο μεγάλη drag queen στον κόσμο; Facebook Twitter
«Θυμάμαι να φτάνω εδώ και να αντικρίζω την Κυρά της Ελευθερίας ένα πρωί», λέει η Diane von Furstenberg. «Καθώς την κοιτούσα σκεφτόμουν ότι φορά χλαμύδα, μοιάζει σαφώς θηλυκή αλλά από την άλλη, η στάση του σώματός της είναι τόσο ευθυτενής και ισχυρή».

Η επιλογή της βελγικής καταγωγής σχεδιάστριας δεν είχε να κάνει μόνο με την ιδιότητα της ως μετανάστριας. Η von Furstenberg υπήρξε τόσο αποτελεσματική στον ρόλο της, ως επικεφαλής της καμπάνιας για την δημιουργία του Μουσείου (κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω στα 100 εκ. δολάρια) ώστε ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος Statue of Liberty–Ellis Island Foundation, Ρίτσαρντ Φλαντ την αναγόρευσε επίσημα «νονά της Lady Liberty»

«Θυμάμαι να φτάνω εδώ και να αντικρίζω την Κυρά της Ελευθερίας ένα πρωί», λέει η ίδια για το Άγαλμα. «Καθώς την κοιτούσα σκεφτόμουν ότι φορά χλαμύδα, μοιάζει σαφώς θηλυκή αλλά από την άλλη, η στάση του σώματός της είναι τόσο ευθυτενής και ισχυρή». Σύμφωνα με τους δημιουργούς, η συμμετοχή της 72χρονης σχεδιάστριας, έδωσε έναν πιο πνευματώδη και συγχρόνως πιο παιγνιώδη τόνο στο ντοκιμαντέρ, συμβατό με τις παραδοξότητες και τα αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία που συνδυάζει ως έμβλημα το Άγαλμα της Ελευθερίας.

 

Με στοιχεία από το Salon

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Daily / «Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Η τελευταία ερευνητική δουλειά της βραβευμένης σκηνοθέτριας Πέτρα Κόστα, είναι ένα υποδειγματικό, υποβλητικό ντοκιμαντέρ με κεντρικό άξονα την καθοριστική συμβολή των Βραζιλιάνων Ευαγγελιστών στην άνοδο του «Τραμπ των Τροπικών» στην εξουσία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το «requel» ενός θρίλερ των 90s και 8 ακόμη λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Το requel ενός θρίλερ των ΄90s και 7 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Η ανάσταση του «I Know What You Did Last Summer», η νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν, η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby» και η ταινία που εδραίωσε το άστρο της Μόνικα Μπελούτσι - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ MICHAEL DOUGLAS

Οθόνες / Μάικλ Ντάγκλας: Το ήσυχο αντίο ενός ανήσυχου σταρ

«Nepo baby» πριν καν υπάρξει ο όρος, ο Μάικλ Ντάγκλας βρήκε τη δική του φωνή μέσα από ρόλους που σφράγισαν το Χόλιγουντ, φτάνοντας σε μια καριέρα έξι δεκαετιών γεμάτη σκαμπανεβάσματα και δυνατές στιγμές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TAINIES

Οθόνες / Ο ανανεωμένος Superman και 6 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένας υπερήρωας, μερικοί επικίνδυνοι καρχαρίες, ένα αμερικανικό ρομαντικό δράμα, μπόλικος σουρεαλισμός και γαλλικό chanson: Το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας έχει από όλα - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ