«Daredevil: Born again»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

«Daredevil: Born again»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα Facebook Twitter
Το Daredevil: Born again φαίνεται να είναι η σπάνια δημιουργία της Marvel που θα αφήσει το περιθώριο να συζητήσεις και πέντε πράγματα μετά το τέλος της.
0



ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ
 όλους τους ήρωες των ιλουστρασιόν σελίδων των κόμικς κάτω από τη στέγη τους, τα Marvel Studios της Disney εξαγόρασαν το marvel-ικό σύμπαν του Netflix, συστήνοντας σιγά σιγά τους χαρακτήρες στο MCU – τον Κίνγκπιν στο Hawkeye, τον Daredevil στα Spiderman: No way home και She-Hulk. Στα σύντομα γκεστ περάσματα των ηρώων παρατηρούσες έναν τόνο κωμικό, μια διάθεση ελαφρύτερη, μια προσαρμογή στο οικογενειακού προσανατολισμού θέαμα του MCU. Με αυτόν τον προσανατολισμό ξεκίνησε και η παραγωγή του χαλαρού reboot της βασικής ατραξιόν της marvel-ικής κληρονομιάς του Netflix, της τέταρτης σεζόν του «Daredevil» – ή της πρώτης του αναγεννημένου «Daredevil», αν θέλετε. Tα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2023, αλλά οι απεργίες τα διέκοψαν τρεις μήνες μετά. Καθώς οι συντελεστές μόνταραν το υλικό, διαπίστωσαν ότι δεν δούλευε το πράγμα και έπεισαν τα μεγάλα κεφάλια του στούντιο να κάνουν πίσω, να πεταχτεί το υλικό που είχε γυριστεί και να ξεκινήσει η παραγωγή από την αρχή, αυτήν τη φορά πιο κοντά στη βλοσυρή, street-level προσέγγιση της δράσης που έκανε τη σειρά επιτυχία στο Netflix. 

Εκείνο που βρίσκουμε αναζωογονητικό είναι ότι πρόκειται για τη σπάνια δημιουργία των Marvel Studios που επιχειρεί να αφουγκραστεί τον κόσμο γύρω μας, με θεματικές που δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του υπερηρωικού είδους ή στον σχολιασμό του.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους φαν, δεν πρόκειται να δουν μια νερωμένη εκδοχή των περιπετειών του τυφλού δικηγόρου με τις οξυμένες λοιπές αισθήσεις, που τα βράδια αποκαθιστά με γροθιές τις πλημμέλειες του θετικού δικαίου. Αυτό καθίσταται σαφές από την εισαγωγή του πρώτου επεισοδίου που ενώνει την παλιοπαρέα και κορυφώνεται με ένα αιματηρό, βιρτουόζικο μονοπλάνο που θα ζήλευε και ο Ντε Πάλμα και αναμένεται να συζητηθεί πολύ από τους φαν, για λόγους που δεν κάνει να αναφέρουμε εδώ. Έχουμε ξαναδεί σεκάνς ανάλογης λογικής στη σειρά παλιότερα, αυτή μάλλον αποτελεί το highlight της λόγω της παράλληλης δράσης τόσο στο οπτικό όσο και στο ηχητικό background.

«Daredevil: Born Again»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα Facebook Twitter
Τσάρλι Κοξ και Βίνσεντ Ντ'Ονόφριο στo τραπέζι ενός diner, σε μια σκηνή που παραπέμπει ευθέως στη διάσημη συνάντηση των Πατσίνο και Ντε Νίρο στην ταινία Heat.

Επειδή γνωρίζουμε ότι ο φαν της υπερηρωικής μυθοπλασίας είναι υπερευαίσθητος στα spoilers –αν και τα κυνηγά ταυτόχρονα σαν παιδί που θέλει να βάλει το χέρι του στο ανοιχτό μάτι της κουζίνας– επισημαίνουμε πως τα περισσότερα από όσα ακολουθούν είναι ήδη γνωστά από το προωθητικό υλικό. Ο Γουίλσον Φισκ, λοιπόν, επιβλητικά ενσαρκωμένος από τον καρατερίστα Βίνσεντ Ντ’Ονόφριο, παριστάνει ότι θέλει να αφήσει πίσω του τον Κίνγκπιν, βάζει υποψηφιότητα για δήμαρχος της Νέας Υόρκης και κερδίζει θεαματικά. Ταυτόχρονα, ο Ματ Μέρντοκ αφήνει πίσω του το εκδικητικό alter ego του και προσπαθεί να πολεμήσει το έγκλημα αποκλειστικά από τα έδρανα των δικαστηρίων – είναι «πολύ καλός δικηγόρος» άλλωστε, όπως έλεγε με χαριτωμένη έπαρση στο cameo του στο Spiderman: No way home.

Οι δύο χαρακτήρες ακολουθούν βίους παράλληλους, λοιπόν, προσπαθώντας να δράσουν στο πλαίσιο της νομιμότητας και δίνοντας αφορμή στους δημιουργούς της σειράς να κλείσουν το μάτι στο Heat (1995), καθίζοντας τους ηθοποιούς στo τραπέζι ενός diner σε μια σκηνή που παραπέμπει ευθέως στη διάσημη συνάντηση των Πατσίνο και Ντε Νίρο στην ταινία του Μάικλ Μαν.  Η σειρά φαίνεται να χτίζει μια σύγκρουσή τους στα δικαστήρια μέσω μιας υπόθεσης που ανακύπτει στο δεύτερο επεισόδιο, όλοι, όμως, γνωρίζουμε ότι αργά ή γρήγορα η σύγκρουση θα μεταφερθεί στους δρόμους. 

«Daredevil: Born Again»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα Facebook Twitter
Στο πρόσωπο του Γουίλσον Φισκ σε αυτήν τη σεζόν βρίσκουν την ενσάρκωσή τους όλες εκείνες οι φιγούρες που υπόσχονται τομές και άμεσες λύσεις μέσω της πυγμής και της κατάχρησης εξουσίας, σαγηνεύοντας μεγάλη μερίδα των απογοητευμένων λαϊκών στρωμάτων.

Εκείνο που βρίσκουμε αναζωογονητικό είναι ότι πρόκειται για τη σπάνια δημιουργία των Marvel Studios που επιχειρεί να αφουγκραστεί τον κόσμο γύρω μας, με θεματικές που δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του υπερηρωικού είδους ή στον σχολιασμό του. Γιατί στο πρόσωπο του Γουίλσον Φισκ σε αυτήν τη σεζόν βρίσκουν την ενσάρκωσή τους όλες εκείνες οι φιγούρες που υπόσχονται τομές και άμεσες λύσεις μέσω της πυγμής και της κατάχρησης εξουσίας, σαγηνεύοντας μεγάλη μερίδα των απογοητευμένων λαϊκών στρωμάτων. Και από μια σκοπιά πρόκειται για μια απλή μετάθεση της μεσσιανικής φαντασίωσης από το επίπεδο των αυτόκλητων υπερηρωικών εκδικητών σε εκείνο της πολιτικής ηγεσίας – καθόλου μη γελάτε, δυστυχώς για πολλούς ανθρώπους εκεί έξω ο Τραμπ δεν είναι παρά ο αληθινός υπερήρωάς τους.

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα εκπληρώσει η σειρά αυτή την υπόσχεση μιας υπέρβασης του είδους της – το οποίο υπηρετεί καλά, σε περίπτωση που δεν έγινε σαφές. Κρίνοντας από τα δύο πρώτα επεισόδια που είδαμε για τις ανάγκες του παρόντος, πάντως, το Daredevil: Born again φαίνεται να είναι η σπάνια δημιουργία της Marvel που θα αφήσει το περιθώριο να συζητήσεις και πέντε πράγματα μετά το τέλος της, πέρα από το ποιος ήταν αυτός ο υπερήρωας που εμφανίστηκε 40 δευτερόλεπτα στην τάδε σκηνή και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του MCU. 

Τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς «Daredevil: Born Again» είναι διαθέσιμα από 5 Μαρτίου στο Disney+ και στο Vodafone TV.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Οθόνες / «Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το βραβευμένο λογοτεχνικό έργο γίνεται ταινία από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη. Η LiFO βρέθηκε στα γυρίσματα και στην κοινή τους συνέντευξη, μητέρα και γιος, μιλούν για τη συνεργασία τους και τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.
M. HULOT
«Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

The Review / «Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

«Βαλκανιζατέρ», «Ευτυχία», «Φόνισσα», «Υπάρχω», «Τελευταία Κλήση». Πίσω από τα μεγαλύτερα ελληνικά blockbusters βρίσκεται ο Διονύσης Σαμιώτης. Ποιο είναι το μυστικό του που φέρνει τον κόσμο στις αίθουσες; Υπάρχει μια «σχολή Σαμιώτη»; Τι πιστεύει για τον σημερινό ελληνικό κινηματογράφο;
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο πόλεμος στο επίκεντρο του 79ου Φεστιβάλ Καννών

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Τι θα δούμε στο 79ο Φεστιβάλ Καννών

Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτυπώσει την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, φέρνοντας στο επίκεντρο ιστορικές συρράξεις, από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο διάβολος φοράει Prada 2

Οθόνες / «Ο Διάβολος φοράει Prada 2»: Είδαμε την πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς

Επανέρχονται οι αρχικοί συντελεστές, αλλά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τη μόδα, και την εντύπωση που προκαλεί, στη «δολοφονία» της δημιουργικότητας και του ταλέντου σε μια εποχή συγχωνεύσεων και πολιτιστικών εκπτώσεων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν η Κέιτ συνάντησε τον Λούσιαν

Οθόνες / Όταν η Κέιτ Μος συνάντησε τον Λούσιαν Φρόιντ

Τέλη Μαΐου βγαίνει στις βρετανικές αίθουσες τo «Moss & Freud» που αποτυπώνει τη σχέση της Κέιτ Μος με τον Λούσιαν Φρόιντ: το μοντέλο εξομολογήθηκε το όνειρό του να ποζάρει στον ζωγράφο και λίγους μήνες μετά προέκυψε το «Γυμνό Γεύμα» που πωλήθηκε για 5 εκατ. ευρώ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Στο «Apex» η Σαρλίζ Θερόν συνεχίζει το ταξίδι της στην υπέρβαση

Οθόνες / Μόνο η Σαρλίζ Θερόν επιβιώνει από το «Apex»

Σε μια ταινία που περιφρονεί τη λογική και αποθεώνει την ομορφιά της, η Νοτιοαφρικανή ηθοποιός επιβεβαιώνει την προτίμησή της σε ρόλους περίπου «εξωγήινων» ηρωίδων που θέλουν να παίζουν με τους δικούς τους όρους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Απώλειες / Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Ήταν ένας από τους ελάχιστους ελληνικής καταγωγής που βραβεύτηκε με Όσκαρ. Αληθινός αρχιτέκτονας του νέου αμερικανικού σινεμά, αγαπημένος συνεργάτης του Κόπολα, conceptual καλλιτέχνης του production design ισορροπούσε πάντα ιδιοφυώς μεταξύ Τέχνης και τεχνικής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Οθόνες / «Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της βιογραφίας του στο Βερολίνο, είδαμε πρώτοι πώς ο σούπερ σταρ βρήκε το κουράγιο να δραπετεύσει από τον πατέρα του και θυμηθήκαμε τη συναυλία που σύστησε τη σκηνική του ιδιοφυΐα σε όλον τον πλανήτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Οθόνες / «Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Το νέο σίριαλ του Netflix είναι φασαριόζικο, προβλέψιμο και κάπως κουραστικό. Αν όμως αντέξεις τα πρώτα επεισόδια, ανταμείβει την υπομονή σου με χιούμορ, ανατροπές και έναν Νταν Λέβι που ξέρει πώς να μετατρέπει την οικογενειακή δυσλειτουργία σε απολαυστικό χάος.
M. HULOT
ΝΑΤΑΛΙ ΜΠΑΪ, Η ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (1949-2026)

Οθόνες / Ναταλί Μπάι: Η χαμογελαστή κυρία του γαλλικού σινεμά (1948-2026)

Έξυπνη, ενστικτώδης και αστεία, κυριάρχησε τη δεκαετία του '80 στο γαλλικό σινεμά, μετρώντας συνεργασίες με τους Τριφό, Γκοντάρ, Ταβερνιέ αλλά και 4 Σεζάρ, χωρίς ποτέ να χάσει την κοριτσίστικη καρδιά που τη διέκρινε από την αρχή της καριέρας της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η ζωή του Ρουκέλι, του Ρομά θρύλου της πυγμαχίας, γίνεται ταινία

Οθόνες / Ένας Έλληνας Ρομά ενσαρκώνει τον θρύλο της πυγμαχίας Ρουκέλι

Η ιστορία του Γιόχαν Ρουκέλι Τρόλμαν, που έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή στη Γερμανία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της καταγωγής του, βασανίστηκε και θανατώθηκε από τους ναζί, γίνεται διεθνής παραγωγή με ηθοποιούς Ρομά.
M. HULOT
Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Pulp Fiction / Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Με αφορμή το «Backrooms», ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και ο Μάκης Παπασημακόπουλος αναλύουν τις πιο αναμενόμενες ταινίες τρόμου των επόμενων εβδομάδων, ξεχωρίζοντας εκείνες που έχουν κάτι νέο να πουν από άλλες που απλώς επαναλαμβάνουν γνωστές συνταγές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στέφανος Τσιβόπουλος / «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο εικαστικός Στέφανος Τσιβόπουλος θίγει το πόσο δύσκολο είναι να κτίσεις μια νέα εστία και ταυτότητα όντας ξένος σε έναν τόπο μεγάλων ανισοτήτων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Οθόνες / Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Το ελληνικό κοινό, πέρα από μια μικρή σχετικά κοινότητα ορκισμένων φαν, ποτέ δεν τιμούσε ιδιαίτερα το είδος στις αίθουσες, σίγουρα όχι όπως το αμερικανικό. Ο Δημήτρης Κολιοδήμος και ο Αβραάμ Κάουα εξηγούν τους λόγους της περιορισμένης προσέλευσης.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
O Χριστός του Παζολίνι, μαρξιστής, σκακιστής και ακτιβιστής

Οθόνες / O Χριστός του Παζολίνι, μαρξιστής, σκακιστής και ακτιβιστής

Η ιστορία του ισπανού ερασιτέχνη ηθοποιού Ενρίκε Ιραζόκουι που στα 20 του ο Πιερ Πάολο Παζολίνι του εμπιστεύθηκε τον ρόλο του Θεανθρώπου, παρά το ότι βρισκόταν μακριά από τα ξανθογάλανα πρότυπα του δυτικού κινηματογράφου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ