Αποχαιρετισμός στον Albert Maysles (1926-2015)

Αποχαιρετισμός στον Albert Maysles (1926-2015) Facebook Twitter
Με το θάνατο του Άλμπερτ Μέισλι κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία όχι μόνο των ταινιών τεκμηρίωσης παγκοσμίως, αλλά και του λεγόμενου χημικού σινεμά
1

Αποχαιρετισμός στον Albert Maysles (1926-2015) Facebook Twitter

 

Για όλους όσοι σπουδάσαμε κινηματογράφο μια φορά κι έναν καιρό και τα δάχτυλα μας γλιστρούσαν συχνά πάνω στη γοητευτική εμουλσιόν του φιλμ, ο θάνατος του ντοκιμαντερίστα Άλμπερτ Μέισλι, ακόμη κι αν τον βρήκε στα 88 του, είναι ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός. Μέσω του Μέισλι, βλέπεις, νομίσαμε ότι κι εμείς μπορούμε να κάνουμε cinema direct με τα δεκαεξάρια φιλμάκια μας. Κι αν ήδη από τις αρχές των 90s το φιλμ 16mm θεωρείτο ξεπερασμένο σε αντίθεση μ' αυτό των 35mm, που γυρίζονταν όλες οι επαγγελματικές ταινίες, εμείς λέγαμε το εξής και το πιστεύαμε κιόλας: ''Δε μπορεί, για νά' χει γυρίσει όλα τα αριστουργήματα του σε 16mm ο μεγάλος, κάτι παραπάνω θά 'ξερε''. Βέβαια, θα είναι λάθος μου να αναλωθώ στο κείμενο αυτό μόνο στα τεχνικά μέσα του Μέισλι και όχι στο σημαντικό έργο του, που διασχίζει αγέρωχα πολλές δεκαετίες.

 

Δείτε όμως όλα τα ρολά με τα σκόρπια δεκαεξαράκια του που εικονίζονται στο πρώτο δισέλιδο της υπέροχης έκδοσης ''A Maysles Scrapbook''. Δεν θα αποφύγω να περιαυτολογήσω πάλι και θα πω πως όταν γυρίζαμε το 2010 το ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Κούνδουρο, είχα τη σκέψη ακόμη και τα στατικά πλάνα με το αρχειακό υλικό να αποτελούν ένα hommage στον παλιό κινηματογράφο που πεθαίνει ελέω ψηφιακής τεχνολογίας.

 

Αποχαιρετισμός στον Albert Maysles (1926-2015) Facebook Twitter
Οι αδελφοί Μaysles στα γυρίσματα του Grey Gardens -που απεδείχθη το πιό γνωστό και με τη μεγαλύτερη επιρροή έργο τους. Δημιούργησε συρμό στη μόδα και ανέβηκε επανειλημμένως ως θεατρικό στο Broadway, με πρώτες την Τζέσικα Λανγκ και την Ντρου Μπάριμορ

 

Ένα απ' αυτά τα στατικά πλάνα το βλέπετε εδώ και ήταν ένα ξεκάθαρο hommage στον Μέισλι και για την ακρίβεια στο ''A Maysles Scrapbook'' που τότε ανακάλυψα και έπαθα την πλάκα της ζωής μου! Θα μου πεις, σάμπως το κατάλαβε κανείς το εύρημα σου; Δε βαριέσαι, εγώ πάντως τό'κανα και το φχαριστήθηκα.

 

Το εν λόγω βιβλίο θεωρείται ήδη συλλεκτικό παρ' ότι έχουν περάσει λίγα χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του (2007). Ήταν ένα πανάκριβο δώρο του ποιητή και θεωρητικού του κινηματογράφου, Αντρέα Παγουλάτου, που ανταλλάζαμε καθημερινά απόψεις για τα ντοκιμαντέρ διεθνώς (ή για τις ταινίες τεκμηρίωσης, όπως σχεδόν επιβάλλεται να ονομάζονται εδώ και κάποια χρόνια). ''Πανάκριβο'' δε θα πει τίποτα, αφού το να αγοράσει κανείς σήμερα ένα αντίτυπο του μέσω διαδικτύου θα του κοστίσει περίπου 200 δολάρια.

 

Το ''A Maysles Scrapbook'' είναι ένα μοναδικό βιβλίο στα χρονικά της κινηματογραφικής βιβλιογραφίας για πολλούς λόγους: Ογκωδέστατο, διασώζει στην κυριολεξία την αισθητική της ματιέρας που προκύπτει από την εκτύπωση θετικού κινηματογραφικού (για προβολή) φιλμ. Λόγου χάριν, ένα εκτυπωμένο καρέ φιλμ καταλαμβάνει δύο σελίδες - σαλόνι σε μεγέθυνση ή πολλά καρέ στη σειρά (ένα φιλμ - strip), αντιπροσωπευτικά του μήκους ενός πλάνου από ταινία του, βρίσκονται παραταγμένα με όμορφο τρόπο. Ως αποτέλεσμα, ο αναγνώστης - ερευνητής προσλαμβάνει στον ύψιστο βαθμό την αισθητική προσέγγιση της κινηματογραφικής ματιάς του Μέισλι, την οποία είχε χρησιμοποιήσει και ο Ζαν - Λυκ Γκοντάρ στο μικρού μήκους ''Montparnasse - Levallois'' από τη σπονδυλωτή ταινία ''Paris vu par...'' (1965). Πέραν όλων αυτών, πιστεύω πως η καλύτερη κριτική που θα μπορούσα να κάνω στο ''A Maysles Scrapbook'' είναι πώς ανοίγεις ένα βιβλίο και δε βλέπεις απλά φωτογραφίες, αλλά ταινίες ολόκληρες και, εν προκειμένω, τις ταινίες της ιλιγγιώδους φιλμογραφίας του Μέισλι!

 

Αποχαιρετισμός στον Albert Maysles (1926-2015) Facebook Twitter
Σκηνή από το Gimme Shelter. O Μικ Τζάγκερ επί σκηνής.

 

Άλλωστε, όπως είχε πει και ο Όρσον Ουέλες, το Θηρίο, ''The cameraman's camera should have behind its lens the eye of a poet'' - άποψη που ενστερνίστηκε ο Μέισλι και που μπορείτε να βρείτε, μεταξύ άλλων, στην επίσημη ιστοσελίδα του: www.mayslesfilms.com/the-documentary/

 

Αποχαιρετισμός στον Albert Maysles (1926-2015) Facebook Twitter
Στους κήπους της παρατημένης έπαυλης των Χάμπτονς όπου ζούσαν ως επιφανείς κλοσάρ οι πρωταγωνίστριες του Grey Gardens, oι αδελφοί Maysles επί το έργον.

 

Όσο για το εξώφυλλο του ''A Maysles Scrapbook'', αυτό δε θα μπορούσε να είναι άλλο παρά ένα πλάνο από το οριακό ντοκιμαντέρ του Μέισλι με τίτλο ''Grey Gardens'' (1975). Μία από τις πιο γνωστές ταινίες του δημιουργού, καταγραφή της συμβίωσης της Έντιθ Έβινγκ Μπουβιέ Μπιλ με την κόρη της, Έντιθ Μπουβιέ Μπιλ (της θείας και πρώτης εξάδελφης, αντίστοιχα, της Τζάκλιν Κέννεντι-Ωνάση) μέσα σ' ένα παρατημένο εξαθλιωμένο σπίτι.

 

Στο cinema direct του Μέισλι είχε αναφερθεί και ο άλλος σπουδαίος Αμερικανός ντοκιμαντερίστας, ο D. A. Pennebaker, σε συνέντευξη που μου είχε δώσει το 1996 στο Augsburg της Γερμανίας. Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί στο πολιτικό ντοκιμαντέρ ''Primary'' (1960), ακόμη μία συλλογική δουλειά των 60s με τον Άλμπερτ Μέισλι στη θέση του οπερατέρ μαζί με τον Ρίτσαρντ Λίκοκ και τον Pennebaker στο πόστο του μοντέρ. Και όχι μόνο βέβαια, εφόσον στο ντοκιμαντέρ του Pennebaker για το Monterey International Pop Festival, ο Μέισλι ανήκε στο team των οπερατέρ που επί τρεις ημέρες, τον Ιούνιο του 1967, κινηματογραφούσαν το πρώτο ένδοξο μουσικό φεστιβάλ των χίπις.

 

Έτσι ίσως να δικαιολογείται και το ότι ο, διάσημος σήμερα, σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορτσέζε προλογίζει το ''A Maysles Scrapbook''. Νεαρός τεχνικός του κινηματογράφου στα 60s ο Σκορτσέζε, γνώριζε τον Μέισλι και έτρεφε μεγάλο θαυμασμό γι'αυτόν και κυρίως για τα μουσικά ντοκιμαντέρ του. Τον ίδιο θαυμασμό σίγουρα θα έτρεφαν και οι Rolling Stones όταν το 1969 ανάθεσαν στον Άλμπερτ Μέισλι, στον αδερφό του, Ντέιβιντ, και στην Charlotte Swerin, την κινηματογράφηση της περιοδείας τους επί αμερικανικού εδάφους, που κορυφώθηκε με την τραγωδία του Altamont Free Concert - αξίζει να σημειωθεί πως στο ντοκιμαντέρ που προέκυψε με τίτλο ''Gimme Shelter'' και που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Κανών του 1971, μεταξύ των οπερατέρ ήταν και ο Τζορτζ Λούκας, ο μετέπειτα πολυβραβευμένος δημιουργός του ''Star Wars''.

 

Το trailer του μουσικού ντοκιμαντέρ ''Gimme Shelter'' (1970) των αδερφών Μέισλι που κατέγραψε και τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού Μέρεντιθ Χάντερ από τους Hells Angels, οι οποίοι εκτελούσαν χρέη σεκιούριτι στο Altamont Free Concert των Rolling Stones.

 


Κι από τους Rolling Stones και το ''Gimme Shelter'', στον Rufus Winwright και το Pampst Theater του Milwaukee. Ο Άλμπερτ Μέισλι το 2007, σε ηλικία 81 ετών, κινηματογράφησε τη συναυλία του 34χρονου τότε Rufus Wainwright. Το ντοκιμαντέρ με τίτλο ''Milwaukee at Last!!!'', ένα από τα τελευταία του, κυκλοφόρησε το 2009 για την αγορά του DVD μαζί με το ομότιτλο ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ του Αμερικανο-καναδού τροβαδούρου!

 


Στο ''The Love we make'', πάλι, του 2011, ο Άλμπερτ Μέισλι είχε ακολουθήσει τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ, καταγράφοντας τις εμπειρίες του Βρετανού μουσικού στη Νέα Υόρκη αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Λίγο μετά, ο κορμός του ντοκιμαντέρ του θα γινόταν το περίφημο ''Concert for New York City'' που διοργάνωσε ο ΜακΚάρτνεϊ στη μνήμη των θυμάτων και που έλαβε χώρα στις 20 Οκτωβρίου του 2001 με τη συμμετοχή επίσης των Μικ Τζάγκερ - Κιθ Ρίτσαρντς, του Έλτον Τζον, του Έρικ Κλάπτον, του Τζέιμς Τέιλορ κ.α. Αν και γυρίστηκε εκείνη τη χρονιά, το ντοκιμαντέρ ''The Love we make'' του Μέισλι έκανε πρεμιέρα στις 10 Σεπτεμβρίου του 2011, στην επέτειο των 10 χρόνων από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους.

 

Έχω την αίσθηση πως με το θάνατο του Άλμπερτ Μέισλι κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία όχι μόνο των ταινιών τεκμηρίωσης παγκοσμίως, αλλά και του λεγόμενου χημικού σινεμά. Κι όσο κι αν ο ίδιος μέχρι το λυκόφως της ζωής του υπήρξε παραγωγικός, ανακαλύπτοντας τις ευκολίες της ψηφιακής τεχνολογίας (τον βλέπετε σε μία σχετικά πρόσφατη φωτογραφία με μια βιντεοκάμερα στα χέρια), για μένα, όπως και για πολλούς άλλους σινεφίλ και κινηματογραφιστές - φαντάζομαι, ήταν και θα είναι ταυτισμένος για πάντα με το φιλμ των 16 χιλιοστών, τις περφορασιόν του και τη μαγνητική επίστρωση της ηχητικής μπάντας. Μια μαγεία ήταν ο άνθρωπος αυτός!

Αποχαιρετισμός στον Albert Maysles (1926-2015) Facebook Twitter
Μια σκηνή από το Salesman. Ένα έξοχο ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ για τους πωλητές Βίβλων στις επαρχίες της Αμερικής.

Αποχαιρετισμός στον Albert Maysles (1926-2015) Facebook Twitter
Η φωτογραφία που ανέβασε στο facebook η κόρη του Sara. Τραβήχτηκε τις τελευταιες στιγμές της ζωής του. "Άνοιξε τα μάτια του, μας κοίταξε έναν-έναν βαθιά μέσα στα μάτια, τον αδελφό μου, τη μητέρα μου, εμένα, με εκείνο το δυνατό, διεισδυτικό βλέμμα, καθώς κλαίγαμε όλοι γύρω του, κρατώντας του τα χέρια."

 

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

6 αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον κόσμο που ζούμε τώρα

Οθόνες / 6 αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον κόσμο που ζούμε τώρα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου πρόβαλε φέτος ταινίες πολιτικά φορτισμένες που οραματίζονται ένα μέλλον χωρίς σύνορα. Έξι από αυτές έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση χάρη στην αισθητική και την προβληματική τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βίκι Κριπς στη LIFO: «Καθένας επιλέγει το δικό του δηλητήριο»

Οθόνες / Βίκι Κριπς: «Καθένας επιλέγει το δικό του δηλητήριο»

Η ηθοποιός που στάθηκε σαν ίση προς ίσο απέναντι σε ολόκληρο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις μιλάει στη LiFO σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με αφορμή την κυκλοφορία του «Hot Milk», που συμπεριλαμβάνει γυρίσματα στη χώρα μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο ξεχασμένος απαγωγέας Τόνι Κυρίτσης, που ενέπνευσε τον Γκας Βαν Σαντ για το Dead Man's Wire

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Dead Man’s Wire»: Η χλιαρή επιστροφή του Γκας βαν Σαντ

Μετά από πέντε χρόνια ο Αμερικανός σκηνοθέτης επανέρχεται με την ξεχασμένη ιστορία ενός απαγωγέα, κάνοντας μια βιογραφία με νόημα, που όμως δεν προσθέτει κάτι στη φιλμογραφία του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
To αριστουργηματικό Ran του Κουροσάβα και 8 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / To αριστουργηματικό Ran του Κουροσάβα και 8 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Μια ταινία βασισμένη σε βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, η επιστροφή του Ντάρεν Αρονόφσκι, η καλύτερη ταινία του Κουροσάβα σε επανέκδοση και το τέταρτο μέρος της σειράς ταινιών θρίλερ «Το Κάλεσμα» – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
«Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ζωντανεύει στη Βενετία

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ζωντανεύει στη Βενετία

Έκκληση από τους συντελεστές της ταινίας της Κάουτερ Μπεν Χάνια να σταματήσουν επιτέλους οι δολοφονίες παιδιών στη Γάζα, με αφορμή το σπαρακτικό τηλεφώνημα της 6χρονης Παλαιστίνιας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
A House of Dynamite

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «House of Dynamite»: Η Κάθριν Μπίγκελοου πατάει το κουμπί – και μας κόβει την ανάσα

Με χειρουργική ακρίβεια, η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με Όσκαρ σκηνοθεσίας μας πείθει ανατριχιαστικά για τον επικείμενο πυρηνικό όλεθρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο μάγος του Κρεμλίνου

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Ο μάγος του Κρεμλίνου»: Ο ρυθμιστής του Πούτιν δεν χωρά σε ταινία

Πίσω από το ψυχρό πρόσωπο της εξουσίας, κρύβεται ο ψίθυρος ενός σύγχρονου Ρασπούτιν. Ο Ολιβιέ Ασαγιάς τον ακολουθεί – αλλά μήπως τον πρόδωσε η φόρμα;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
No other choice

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «No other choice»: Η ταινία που θα οδηγήσει τον Παρκ Τσαν-γουκ στα Όσκαρ

Ο Κορεάτης σκηνοθέτης παραμένει ένας από τους μεγάλους σύγχρονους κινηματογραφιστές, αν και η αντικαπιταλιστική του σάτιρα «No other choice» δεν είναι η καλύτερή του ταινία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Είναι σαν να κάνεις τον Δράκουλα χορτοφάγο»: Γιατί το σέξι τέρας του Φρανκενστάιν που παίζει ο Τζέικομπ Ελόρντι είναι λάθος

Οθόνες / Γιατί το σέξι τέρας του νέου «Φρανκενστάιν» είναι λάθος

Στη διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος της Μέρι Σέλεϊ από τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο πρωταγωνιστεί ο «εξωφρενικά όμορφος» Τζέικομπ Ελόρντι στον ρόλο του τέρατος – πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα μια ταινία χωρίς ειρμό. 
THE LIFO TEAM
O Στίβεν Κινγκ στο σινεμά: Οι 10 καλύτερες μεταφορές

Οθόνες / O Στίβεν Κινγκ στο σινεμά: Οι 10 καλύτερες μεταφορές

Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός διασκευών του έργου του δημοφιλούς συγγραφέα που θα δούμε στο πανί, στο γυαλί και στο σανίδι, κι αυτό στάθηκε αφορμή για ένα αφιέρωμα στις καλύτερες ταινίες που ενέπνευσαν τα γραπτά του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Φρανκενστάιν: Ένα θεσπέσιο μελόδραμα που σε παρασύρει και σε ματώνει

Ανταπόκριση από τη Βενετία / Φρανκενστάιν: Ένα θεσπέσιο μελόδραμα που σε παρασύρει και σε ματώνει

O Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο θα έκανε την Μέρι Σέλεϊ περήφανη. Ο δικός του Φρανκενστάιν κατορθώνει να μην προδώσει το πνεύμα του πολυδιασκευασμένου μυθιστορήματός της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
After the Hunt: Το #MeToo στα χέρια του Λούκα Γκουαντανίνο είναι μια μπερδεμένη υπόθεση

Ανταπόκριση από τη Βενετία / After the Hunt: Το #MeToo στα χέρια του Γκουαντανίνο είναι μια μπερδεμένη υπόθεση

Ο Λούκα Γκουαντανίνο νοσταλγεί τη χαμένη τέχνη του διαλόγου, αλλά το After the Hunt χάνει το δίκιο του στην ακαδημαϊκή φλυαρία και τις σεναριακές αστοχίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια