Αίγλη Cinema: Το εμβληματικό θερινό του Ζαππείου επέστρεψε, καλύτερο από ποτέ

Αίγλη Cinema: Το εμβληματικό θερινό του Ζαππείου επέστρεψε, καλύτερο από ποτέ Facebook Twitter
Το Αίγλη Cinema, που θα προβάλλει ταινίες απ’ όλες τις εταιρείες διανομής, θα έχει έναν εμπορικό αλλά ποιοτικό χαρακτήρα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η Αθήνα βράζει, οι μέρες στο κέντρο της είναι ανυπόφορες, κανονίζουμε να βρεθούμε και να βγούμε τέτοια ώρα ώστε «να έχει πέσει λίγο ο ήλιος» – χιλιοειπωμένη ατάκα στο chat μου αυτές τις μέρες. Μέσα σε όλο αυτό υπάρχουν και κάποια λίγα μέρη σε αυτή την πόλη τα οποία έχουν ένα μικροκλίμα που κάνει όσους τα επισκέπτονται να βγάζουν επιφωνήματα ανακούφισης – «αχ, φυσάει», τα ξέρετε.

Τέτοια μέρη είναι κάποια από τα θερινά σινεμά, που είναι κάτι τόσο αθηναϊκό και συνδεδεμένο με το καλοκαίρι. Η επιστροφή ενός τέτοιου σινεμά μόνο ευχάριστο νέο είναι. Εδώ και μερικές μέρες, το θερινό που μας περιμένει ξανά στις κλασικές καρέκλες σκηνοθέτη, που το περιποιήθηκαν, το καλλώπισαν, που το έτριβαν και το έβαφαν μέχρι να ξανανοίξει σε άψογη κατάσταση, είναι αυτό της Αίγλης, ένας ιστορικός κινηματογράφος.

Έχει χωρητικότητα 400 ατόμων και πρόκειται για τον παλαιότερο εναπομείναντα υπαίθριο κινηματογράφο της πόλης, αφού ξεκίνησε να λειτουργεί το 1910, στην Αθήνα της Μπελ Επόκ. Η διατηρητέα πρόσοψή του έχει ανανεωθεί, οι δύο γύψινες ζαρντινιέρες της εποχής πλαισιώνουν το αέτωμα της κτιστής οθόνης του, που είναι ένα κομψοτέχνημα. Ο κινηματογράφος αυτός εξυπηρετεί το Παγκράτι, το Μετς, το Κολωνάκι αλλά ακόμα και όσους έρχονται απ’ άλλες γειτονιές, αφού είναι μεταξύ δύο σταθμών μετρό, του Συντάγματος και της Ακρόπολης. Βρίσκεται σε ένα σημείο φοβερά προνομιακό, περιτριγυρισμένος από ένα καταπράσινο σκηνικό, με τους φοίνικες να ξεπετάγονται πίσω από την οθόνη, ενώ ο μόνος ήχος που ακούγεται απ’ έξω είναι οι πράσινοι παπαγάλοι που πια κατοικοεδρεύουν στον Εθνικό και τον κήπο του Ζαππείου. Έχει δηλαδή την ιδανική ατμόσφαιρα για να χαλαρώσετε, να συγκεντρωθείτε σε αυτό που βλέπετε χωρίς εξωτερικούς θορύβους να σας αποσυντονίζουν και είναι ό,τι πρέπει για να ρομαντζάρετε ή για να ευχαριστηθείτε θρίλερ, τουλάχιστον αν είστε από αυτούς που μετά το τέλος της ταινίας κοιμούνται άφοβα.

«Όταν ψάχναμε να δούμε τι χαρακτήρα θα έχει στη νέα του εποχή, για μένα ήταν ξεκάθαρο ότι πρέπει να είναι ένας κλασικός θερινός κινηματογράφος, οπότε και το κυλικείο θα έπρεπε να είναι ανάλογο, να θυμίζει εκείνα τα σινεμά που τα επισκέπτεσαι γιατί έχουν κάτι το έξτρα».

Μπαίνοντας σε μια νέα εποχή, το Αίγλη Cinema, ο πρώτος από τους έξι χώρους που θα αποτελέσουν το νέο κεφάλαιο της Αίγλης Ζαππείου, εναρμονίζει το παρελθόν με το σήμερα με διάφορους τρόπους. Τι εννοώ: υπάρχει κόσμος που, αν και αγαπάει πολύ τα θερινά, όταν βγαίνει ένα blockbuster προτιμά να το παρακολουθήσει σε έναν κλειστό κινηματογράφο σε κάποιο mall, προκειμένου να μη χάσει τίποτα από τα οπτικά και ηχητικά του εφέ. Όμως ο συγκεκριμένος open air κινηματογράφος έχει εξοπλιστεί πια με έναν υπερσύγχρονο προβολέα λέιζερ 4K και τον εντυπωσιακό ήχο Dolby 7.1, για μια οπτικοακουστική εμπειρία που δεν συνηθίζεται στα θερινά, ενώ είναι και σε σημείο τέτοιο που του επιτρέπεται να ανεβάσει λίγο παραπάνω την ένταση, γείτονας εκεί δεν θα βγει να κάνει παρατήρηση. Από το να κλείνεστε λοιπόν καλοκαιριάτικα, δοκιμάστε να επισκεφθείτε το Αίγλη Cinema – θα  εκπλαγείτε. Επίσης, η πρώτη σειρά έχει διαμορφωθεί ώστε να έχει σεζ λονγκ, οι οποίες είναι δεκατέσσερις και όποιος προλάβει, πρόλαβε.

Αίγλη Cinema: Ο εμβληματικός θερινός κινηματογράφος του κέντρου επέστρεψε, κι είναι καλύτερος από ποτέ Facebook Twitter
Γκρέμισαν όλο το κυλικείο και το ξανάφτιαξαν από την αρχή. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τι θα δούμε εκεί; Στόχος τους δεν ήταν να φτιάξουν έναν arthouse κινηματογράφο, ούτε όμως τον πιο mainstream. Έχοντας ευελιξία ως προς το περιεχόμενο, σε συνεργασία με την οικογένεια Γούναρη που έχει πολυετή εμπειρία στις θερινές αίθουσες, επιλέγοντας ταινίες Α΄ προβολής, το Αίγλη Cinema θα προβάλλει ταινίες απ’ όλες τις εταιρείες διανομής, και θα έχει έναν εμπορικό αλλά ποιοτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, έκανε πρεμιέρα με το «Ιστορίες Καλοσύνης» του Γιώργου Λάνθιμου, αλλά θα παίξει και το «Furiosa: A Mad Max Saga» του Τζορτζ Μίλερ, και επειδή υπάρχουν λογιών λογιών blockbusters, θα έπαιζαν έναν νέο James Bond αλλά όχι και το επόμενο «Fast And Furious». Η ομάδα του Αίγλη Cinema σκοπεύει να είναι δραστήρια, θα οργανώνει θεματικές προβολές και θα συνεργάζεται με διάφορα φεστιβάλ. Για παράδειγμα, στις 25 Ιουνίου και για ένα βράδυ θα προβληθεί η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία των Callas, το «Μετς», θα είναι εκεί οι συντελεστές για Q&A, ενώ πριν και μετά την προβολή θα ακούσουμε μουσική. Επίσης, όποτε κυκλοφορεί μια καλή παιδική ταινία θα τη συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμα, κάτι που δεν συνηθίζεται στα θερινά του κέντρου.

Αίγλη Cinema: Ο εμβληματικός θερινός κινηματογράφος του κέντρου επέστρεψε, κι είναι καλύτερος από ποτέ Facebook Twitter
Προσφέρουν όσα συνηθίζουμε να μασουλάμε όταν παρακολουθούμε μια ταινία, αλλά έβαλαν και το κάτι παραπάνω. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αίγλη Cinema: Ο εμβληματικός θερινός κινηματογράφος του κέντρου επέστρεψε, κι είναι καλύτερος από ποτέ Facebook Twitter
Έχει χειροποίητη και αφράτη πίτσα που κόβεται σε χορταστικό κομμάτι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αίγλη Cinema: Ο εμβληματικός θερινός κινηματογράφος του κέντρου επέστρεψε, κι είναι καλύτερος από ποτέ Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η ανανέωση του Αίγλη Cinema δεν τελειώνει εκεί. Γκρέμισαν όλο το κυλικείο, το ξανάφτιαξαν από την αρχή και σε αυτό πια προσφέρουν όσα συνηθίζουμε να μασουλάμε όταν παρακολουθούμε μια ταινία, αλλά του έβαλαν και το κάτι παραπάνω. «Όταν ψάχναμε να δούμε τι χαρακτήρα θα έχει στη νέα του εποχή, για μένα ήταν ξεκάθαρο ότι πρέπει να είναι ένας κλασικός θερινός κινηματογράφος, οπότε και το κυλικείο θα έπρεπε να είναι ανάλογο, να θυμίζει εκείνα τα σινεμά που τα επισκέπτεσαι γιατί έχουν κάτι το έξτρα». Αν λοιπόν προτιμάτε το Σινέ Θησείον και την Αθηναία για τη φημισμένη τους τυρόπιτα, ή αν έχετε βρεθεί στο Cine Rex της Σάμου που σερβίρει λουκουμάδες με μέλι και καρύδια –ένα σινεμά το οποίο έχει επισκεφθεί ο διευθυντής της Αίγλης, Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος, και του έχει μείνει–, τότε το θερινό του Ζαππείου θα σας δελεάσει σίγουρα, γιατί φτιάχνει εκεί κάτι που αγαπάμε όλοι, και το κάνει και πολύ σωστά. Έχει χειροποίητη και αφράτη πίτσα που κόβεται σε χορταστικό κομμάτι, μια deep dish στην καλύτερή της εκδοχή, που την προσφέρουν σε δύο γεύσεις, μαργαρίτα και πεπερόνι, και έχει σοβαρή υπογραφή, αυτή των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου. Από εκεί που έλεγαν να κάνουν χίλια πράγματα, κατέληξαν στο να προσφέρουν ένα και να το κάνουν άψογο – σωστά το σκέφτηκαν.

Αίγλη Cinema: Ο εμβληματικός θερινός κινηματογράφος του κέντρου επέστρεψε, κι είναι καλύτερος από ποτέ Facebook Twitter
Ο συγκεκριμένος open air κινηματογράφος έχει εξοπλιστεί πια με έναν υπερσύγχρονο προβολέα λέιζερ 4K και τον εντυπωσιακό ήχο Dolby 7.1 για μια οπτικοακουστική εμπειρία που δεν συνηθίζεται στα θερινά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αίγλη Cinema: Το εμβληματικό θερινό του Ζαππείου επέστρεψε, καλύτερο από ποτέ Facebook Twitter
Έχουν και tailor made κοκτέιλ, και αυτά με υπογραφή. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχουν και tailor made κοκτέιλ, και αυτά με υπογραφή, ένα κλασικό negroni, ένα spritz με ροδάκινο που είναι της εποχής και ένα perfect G&T από τον Δημήτρη Ρούσο, έχουν (και) φυσικά κρασιά, παγωτά Ben & Jerry's και Caprice παγωμένα –kudos γι’ αυτήν τη σκέψη–, γρανίτα δική τους, που αυτές τις μέρες έχει γεύση μάνγκο, και όλες τις «παραδοσιακές» γεύσεις ενός θερινού, ποπκόρν, νάτσος και μπίρες δηλαδή. Παίζει και ένα secret menu, έχει για βάση του την πίτσα, είναι ιδέα-αλητεία, ζητήστε το και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Κήπος Ζαππείου Μεγάρου, 210 3369369

Αίγλη Cinema: Το εμβληματικό θερινό του Ζαππείου επέστρεψε, καλύτερο από ποτέ Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ