15 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Beatles in India Facebook Twitter
Οι Μπιτλς στην Ινδία
0

Οι Μπιτλς στην Ινδία

The Beatles and India

των Ατζόι Μπόσε, Πίτερ Κόμπτον (διεθνής πρεμιέρα)

Ηνωμένο Βασίλειο, 2021, 95’

Ανοιχτοί Ορίζοντες

Μια μοναδική ιστορική καταγραφή του αστείρευτου έρωτα μεταξύ των Beatles και της Ινδίας, η οποία ξεκίνησε πριν από μισό και πλέον αιώνα. Σπάνιο υλικό, ηχογραφήσεις και φωτογραφίες, μαρτυρίες και σχόλια ειδικών μαζί με υλικό από τα ρεπεράζ σ’ αυτήν τη μακρινή χώρα ξαναζωντανεύουν το συναρπαστικό ταξίδι του Τζορτζ, του Τζον, του Πολ και του Ρίνγκο από το μεγαλείο της δημοσιότητας και τη ζωή τους στη Δύση σε ένα απομονωμένο μοναστήρι των Ιμαλαΐων, όπου κατέφυγαν προς αναζήτηση της πνευματικής ευδαιμονίας που θα πυροδοτούσε μια ανεπανάληπτη songwriting έκρηξη. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική έρευνα του πώς η Ινδία καθόρισε την εξέλιξη του σπουδαιότερου ροκ συγκροτήματος και την πρωτοποριακή συμβολή του στο γεφύρωμα δύο τόσο διαφορετικών μεταξύ τους πολιτισμών.

Μέρες και νύχτες της Δήμητρας Κ.

Days and nights of Demetra K.

της Εύας Στεφανή (παγκόσμια πρεμιέρα)

Ελλάδα, 2021, 72’ 

Διεθνές Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους

15 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter

Η Δήμητρα είναι εργαζόμενη στον χώρο του σεξ και επί χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων Εργαζόμενων στο Σεξ Ελλάδας. Αγαπάει τη δουλειά της και υπήρξε ιδιοκτήτρια ενός από τα παλαιότερα σπίτια της Αθήνας. Η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο της Δήμητρας στη διάρκεια δώδεκα χρόνων. Ταυτόχρονα, η κάμερα καταγράφει όψεις της πόλης, που αλλάζει σημαδεμένη από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Γνωρίζοντας τη Δήμητρα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα στερεότυπά μας για το σεξ, τη γυναικεία επιθυμία, την ατομική ελευθερία αλλά και τον τρόπο που μας αλλάζουν οι δοκιμασίες σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Μέσα από το τζάμι, τρεις πράξεις

Through the glass, Three Acts

του Χρήστου Μπάρμπα (παγκόσμια πρεμιέρα)

Ελλάδα, 2021, 82’

Διεθνές Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους

Μία μοναδική πράξη σε εθνικό, ευρωπαϊκό, ίσως και παγκόσμιο επίπεδο καταγράφει το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Μπάρμπα. Τον Μάιο του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown της χώρας και για δύο μήνες, σε ένα γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο, βόρεια της Αθήνας, το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι έζησαν έναν επιπρόσθετο εγκλεισμό, αφού σφράγισαν τη μονάδα για προληπτικούς λόγους. 

Η φούσκα

The bubble

της Βάλερι Μπλάνκενμπαϊλ (ευρωπαϊκή πρεμιέρα)

Ελβετία - Αυστρία, 2021, 90’

Διεθνές Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους

Καλώς ήρθατε στη φιλικότερη πόλη της Φλόριντα: το «The Villages» είναι η μεγαλύτερη κοινότητα συνταξιούχων της Αμερικής με ενενήντα έξι κέντρα αναψυχής, πενήντα τέσσερα γήπεδα του γκολφ, εβδομήντα πισίνες, τρεις παλιομοδίτικες πλατείες και περίπου τρεις χιλιάδες λέσχες. Ωστόσο, σ’ αυτή την πάντοτε ηλιόλουστη περιοχή η καθημερινότητα ίσως να μην είναι τόσο ειδυλλιακή ή καλοδεχούμενη όσο φαντάζονται πολλοί. Ένας γοητευτικός, προκλητικός αλλά και τρυφερός στοχασμός γύρω από τον αμερικανικό τρόπο ζωής, τα γηρατειά και τον θάνατο.

Χρυσή Αυγή: Yπόθεση όλων μας

Golden Dawn: Α public affair

της Ανζελίκ Κουρούνης

Ελλάδα, 2021, 120’

Διεθνές Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους

Η δίκη που από πλευράς σημασίας μπορεί να συγκριθεί με τη δίκη της Νυρεμβέργης αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του νέου ντοκιμαντέρ της Ανζελίκ Κουρούνης. Η σκηνοθέτις θέτει μια σειρά από ερωτήματα: ποια μπορεί να είναι η αντίσταση στην άκρα δεξιά, στον φασισμό και στον ναζισμό; Η δημοκρατία μπορεί να απαλλαγεί οριστικά από αυτές τις λαίλαπες, χωρίς να ποδοπατήσει τις αρχές της; Εν τέλει, πώς πρέπει να αντισταθούμε; Η απάντηση ανήκει στη Δικαιοσύνη; Μπορεί να προκύψει από ένα μπαράζ των δημοκρατικών κομμάτων; Χρειάζεται ένα δημοσιογραφικό μποϊκοτάζ; Κοινωνική επαγρύπνηση; Σωστή παιδεία; Ή η αντίσταση πρέπει να είναι πιο δυναμική και μαχητική από τα παραπάνω; 

Ο κόμης

The count

του Τζον Μπλέχεντ (παγκόσμια πρεμιέρα)

Σουηδία, 2021, 74’

Διεθνές Διαγωνιστικό Newcomers

15 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter

Ένα πραγματικό σκανδιναβικό νουάρ, το πρώτο στο είδος του. Η μυστηριώδης φιγούρα ενός διαβόητου Σουηδού εγκληματία με το ψευδώνυμο «O κόμης» βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του ντοκιμαντέρ. Η ιστορία της ζωής ενός ανθρώπου που θεωρήθηκε τρεις φορές ύποπτος για φόνο, η οποία υπονομεύει την υποτιθέμενα ακόρεστη δίψα του κοινού για ιστορίες βίας. Ένα συναρπαστικό, επίκαιρο και άκρως πολιτικό ντοκιμαντέρ που φτιάχτηκε για να αμφισβητήσει την ανάγκη του κοινού για τέτοιου τύπου «αληθινά εγκλήματα».

Πράξεις αγάπης

Acts of Love

των Ισιντόρ Μπετέλ, Φρανσίς Λεπλέ (ευρωπαϊκή πρεμιέρα)

Γαλλία - ΗΠΑ, 2021, 71’

Διεθνές Διαγωνιστικό Newcomers

Ένας σκηνοθέτης κλείνει ραντεβού με αγνώστους μέσω εφαρμογών για γνωριμίες και τους ζητά να γυρίσουν μαζί μια ταινία. Μετά από μια σειρά αντισυμβατικών επαφών προκύπτει μια θραυσματική ιστορία για την αγάπη, την απογοήτευση και την επιθυμία. Ερωτικές ιστορίες που δεν βλέπουμε συχνά επί της οθόνης μάς παροτρύνουν σε μια αισθησιακή εξερεύνηση της ομοφυλόφιλης οικειότητας (σε όλες της τις κοινωνικές και σεξουαλικές προεκτάσεις), τρυπώνοντας κάτω από το δέρμα.

Στην άλλη πλευρά

On the οther side

του Ιβάν Γκουαρνίσο (ευρωπαϊκή πρεμιέρα)

Κολομβία - Ισπανία, 2021, 96’

Διεθνές Διαγωνιστικό Newcomers

15 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter

Δύο αδέλφια αποφασίζουν να ξεκινήσουν ένα ταξίδι για να βρουν τους αντάρτες των FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia / Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) που κράτησαν όμηρο τη μητέρα τους για δύο χρόνια. Με τη βοήθεια του ημερολογίου που της είχε επιτραπεί να γράφει κατά τη σύλληψή της εντοπίζουν τοποθεσίες, αποκρυπτογραφούν ονόματα και ξεκινούν ένα ταξίδι μέσα από ζούγκλες και βουνά, ακολουθώντας το μονοπάτι του πόνου της μητέρας τους αλλά και τον δρόμο προς τη συγχώρεση. Ένα ανατριχιαστικά οικείο ταξίδι στη μνήμη και στο συλλογικό και προσωπικό μας τραύμα.

LUX

των Ραφαέλ Ντουμπάκ, Ματέο Ιμπάρα (παγκόσμια πρεμιέρα)

Ελβετία, 2021, 72’

Διεθνές Διαγωνιστικό Newcomers

Η διφορούμενη σχέση μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας βρίσκεται στην καρδιά του ντοκιμαντέρ. Στις αρχές του φθινοπώρου του 2019 η Γενεύη αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση ασφάλειας: την επικείμενη επίθεση από μια αντι-καπιταλιστική τρομοκρατική ομάδα, γνωστή ως Παγκόσμιο Απελευθερωτικό Μέτωπο (GLF). Ο ελβετικός στρατός καλείται αμέσως να βοηθήσει τις αστυνομικές δυνάμεις να περιορίσουν την απειλή για την πόλη του Καλβίνου το συντομότερο δυνατό, κυρίως με την επιχείρηση LUX, μια άσκηση προσομοίωσης, ένα παιχνίδι που αγγίζει τις διαστάσεις της ίδιας της ζωής για να αντιμετωπίσει μια αόρατη απειλή. Με ποιητικούς όρους, η ταινία εκφράζει την πρόθεση να αμφισβητήσει τις προκαθορισμένες ιδέες των θεατών γύρω από έναν απ’ τους πιο ιδιαίτερους στρατούς στον κόσμο και έναν από τους πλέον αμφιλεγόμενους ελβετικούς θεσμούς.

Γιορτή

Feast

του Τιμ Λέιεντεκερ

Ολλανδία, 2021, 85’

Διεθνές Διαγωνιστικό >>Film Forward

Μια σκοτεινή και ποιητική μεταφορά της διαβόητης υπόθεσης του Χρόνινχεν, ενός περιστατικού κατά το οποίο τρεις άνδρες νάρκωσαν άλλους τρεις για να τους μεταδώσουν τον ιό HIV με το ίδιο τους το αίμα. Μέσα από επτά αυτοτελείς βινιέτες, η καθεμιά από τις οποίες γυρίστηκε από διαφορετικό διευθυντή φωτογραφίας, η ταινία μπλέκει το ρεπορτάζ με τον σουρεαλισμό, τη δυσπιστία και την ενσυναίσθηση, ξεδιπλώνοντας τις επιπτώσεις μιας συνταρακτικής αλληλουχίας γεγονότων. Ένα ωμό και προκλητικό ντοκιμαντέρ που διερευνά με μαεστρία ζητήματα ζωής, θανάτου και ηθικής.

Rock Bottom Riser

του Φερν Σίλβα

ΗΠΑ, 2021, 70’

Διεθνές Διαγωνιστικό >>Film Forward

Καθώς η λάβα συνεχίζει να ρέει απειλητικά από τον πυρήνα της Γης στη Χαβάη, ξεσπά μια κρίση. Κάποιοι αστρονόμοι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου στο ιερό βουνό του νησιού. Αντλώντας από τις μεθόδους αστρικής πλοήγησης της αρχαίας Πολυνησίας, την έλευση των Χριστιανών ιεραποστόλων και την ικανότητα του παρατηρητηρίου να ανιχνεύει την προέλευση του σύμπαντος, η ταινία εξετάζει την επιρροή της πρώιμης αποικιοκρατίας, την αναζήτηση για νοήμονα όντα και την ανακάλυψη νέων κόσμων, καθώς περιεργαζόμαστε τον πλανήτη μας.

Μέσα απ’ τα μάτια τους

From where they stood

του Κριστόφ Κονιέ

Γαλλία - Γερμανία, 2021, 101’

Ανοιχτοί Ορίζοντες

Μια μικρή ομάδα κρατουμένων σε στρατόπεδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ρίσκαραν τη ζωή τους τραβώντας κρυφά φωτογραφίες, προκειμένου να αποτυπώσουν την κόλαση που οι ναζί επιμελώς απέκρυπταν. Ένας σκηνοθέτης ιχνηλατεί την πορεία των θαρραλέων αυτών ανδρών και γυναικών στα απομεινάρια των στρατοπέδων, σε μια προσπάθεια να φέρει στο φως τις συνθήκες και τις ιστορίες πίσω από τις φωτογραφίες, υφαίνοντας έτσι την ανατριχιαστική αρχαιολογία των εικόνων που έγιναν σύμβολα αντίστασης.

Οι γείτονες

The Neighbours

του Χαλίλ Ρασναβί

Ιράν, 2021, 42’

Ανοιχτοί Ορίζοντες

Με τη φορτισμένη αφηγηματική του ροή και την αυστηρή δομή του, το καθηλωτικό αυτό ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στην απερίγραπτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι σκύλοι στο Ιράν. Η κάμερα παρακολουθεί τη δράση ενός κληρικού και των συναδέλφων του, οι οποίοι αμφισβητούν τη βάναυση μεταχείριση των σκύλων, που γίνεται υπό το πρόσχημα παρωχημένων θρησκευτικών διδασκαλιών.

Άλβιν Έιλι

Ailey

της Τζαμίλα Γουίγκνοτ

ΗΠΑ, 2021, 90’

Ανοιχτοί Ορίζοντες

Ο Άλβιν Έιλι ήταν ένας οραματιστής καλλιτέχνης που λυτρώθηκε μέσω του χορού. Η ταινία φιλοτεχνεί ένα διεισδυτικό πορτρέτο του που αξιοποιεί ως αφηγητικό όχημα τα λόγια του ίδιου του Έιλι. Ταυτόχρονα, με αφορμή την ανάθεση ενός νέου καλλιτεχνικού έργου εμπνευσμένου από τη ζωή του, παραδίδει μια ολοκληρωμένη προσωπογραφία αυτού του ευφυούς και αινιγματικού δημιουργού, ο οποίος, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν κόσμο που αρνιόταν να τον δεχτεί, αποφάσισε να χτίσει έναν που θα τον δεχόταν.


Σιρανό 2020

Cyrano 2020

του Ρομέν Ζιράρ

Ελβετία, 2020, 70’

Ανοιχτοί Ορίζοντες

Οι δεσμοί της γενιάς Ζ με ένα κείμενο που παραμένει ακόμα και σήμερα ιδιαίτερα σύγχρονο υφαίνονται στο ντοκιμαντέρ του Ρομέν Ζιράρ. Ο «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» αποτελεί ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα της γαλλικής δραματουργίας. Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με τον θεατρικό σκηνοθέτη Ζαν Λιερμέρ και νέους ηθοποιούς.

Το καλοκαιρινό, υβριδικό 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου.

Το πλήρες πρόγραμμα των προβολών θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ του 23ου ΦΝΘ - Αναλυτικά οι 72 ταινίες

Οδηγός Σινεμά / Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ανθρώπινες ιστορίες, γνωστοί καλλιτέχνες, η ζωή μας την εποχή της πανδημίας, η προσφυγική κρίση, τα ζητήματα που απασχολούν την LGBTQI+ κοινότητα είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες ντοκιμαντερίστες.
THE LIFO TEAM
richard spencer

Οθόνες / «Λευκός Θόρυβος»: Η απατηλή λάμψη των influencers της Ακροδεξιάς

Μια από τις καίριες και σημαντικές ταινίες που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει αυτές τις μέρες στην πλατφόρμα streaming του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι και το «White Noise» (2020), η πρώτη κινηματογραφική παραγωγή του περιοδικού Atlantic με θέμα τους αστέρες του alt-right κινήματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Dragon’s Den: Ήταν 5 πλούσιοι και τους έδειξαν λίγο ελληνικό επιχειρείν

Τηλεόραση / Dragon’s Den: Ήταν 5 πλούσιοι και τους έδειξαν λίγο ελληνικό επιχειρείν

Τη νύχτα που μια σχετικά καλοπροαίρετη εκδοχή του καπιταλισμού συναντήθηκε για λίγο με ό,τι συναλλασσόμαστε κάθε μέρα: κάποιους εργατικούς και ταλαντούχους, κάποιους αμετανόητους αεριτζήδες και κάποιους που γιατί δεν τους κάνουμε διευθυντές εδώ και τώρα. Όλα αυτά στο νέο reality επιχειρηματικότητας του ΑΝΤ1.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Ο Αγγελόπουλος δεν έκανε έκπτωση στη δουλειά του»

Ανδρέας Σινάνος / «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος διαρκεί και θα διαρκέσει»

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη μάς μιλάει ο σταθερός του συνεργάτης και κορυφαίος διευθυντής φωτογραφίας με διεθνή καριέρα και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Ανδρέας Σινάνος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η δύναμη των εικόνων της Μάρτα Μέσαρος σε ένα αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη

Οθόνες / Η δύναμη των εικόνων της Μάρτα Μέσαρος σε ένα αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη

Μια αναδρομή στη ζωή και το έργο της σπουδαίας δημιουργού με αφορμή το αφιέρωμα «Μάρτα Μέσαρος: Η γυναίκα στο επίκεντρο της Ιστορίας» που θα παρουσιαστεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πόσο Netflix μπορεί να απορροφήσει ο πλανήτης; Η ‘ισχυρή κυρία’ της πλατφόρμας απαντά

Οθόνες / Πόσο Netflix μπορεί να απορροφήσει ο πλανήτης; Η «ισχυρή κυρία» της πλατφόρμας απαντά

Η Bela Bajaria, υπεύθυνη περιεχομένου τόσο για τις αγγλόφωνες όσο και για τις διεθνείς παραγωγές του Netflix, δηλώνει στο New Yorker ότι η επιτυχία έχει να κάνει με το «να αναγνωρίζεις ότι οι άνθρωποι θέλουν όλο και πιο πολλά».
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ