Christie's: Σε δημοπρασία δεκάδες επιστολές του Μαρσέλ Προυστ

Christie's: Σε δημοπρασία δεκάδες επιστολές του Μαρσέλ Προυστ Facebook Twitter
Φωτογραφία: Christie's
0

Επιστολές του Μαρσέλ Προυστ, μεταξύ των οποίων ορισμένες που δείχνουν πώς ο συγγραφέας είχε αποδυθεί σε μια εκστρατεία για να εκδώσει τα βιβλία του και να λάβει το βραβείο Γκονκούρ, δημοπρατούνται στις 7 Οκτωβρίου στο Παρίσι από τον οίκο δημοπρασιών Christie's.

Η πώληση αυτή πραγματοποιείται ενώ φέτος είναι η 100ή επέτειος από την απονομή του βραβείου Γκονκούρ στον διάσημο συγγραφέα. Ανάμεσα στις περιζήτητες επιστολές της πώλησης (που περιλαμβάνει συνολικά σχεδόν 75 κομμάτια εκτιμώμενης συνολικής αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ), είναι 16 επιστολές που είχε στείλει ο Μαρσέλ Προυστ στον φίλο του Ρενέ Μπλουμ, γενικό γραμματέα τότε στην εφημερίδα Gil Blas, που είχε πολύ καλή πρόσβαση στον εκδοτικό κόσμο.

Γραμμένες από το 1913 έως το 1916, οι επιστολές αυτές (η αξία των οποίων εκτιμάται μεταξύ 200.000 και 300.000 ευρώ) εκτείνονται σε περισσότερες από 90 σελίδες. Στην πρώτη, με ημερομηνία του Φεβρουαρίου 1913, ο Προυστ ζητά από τον φίλο του να υποβάλει το «Από τη μεριά του Σουάν», τον πρώτο τόμο του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο», στον εκδότη Μπερνάρ Γκρασέ, προκειμένου να τον εκδώσει για λογαριασμό του συγγραφέα.

Προκειμένου να είναι σίγουρος ότι το βιβλίο θα εκδοθεί όπως αυτός θέλει, ο συγγραφέας προτείνει να πληρώσει ο ίδιος την έκδοση. «Αν ο κ. Γκρασέ εκδώσει το βιβλίο με δικά του έξοδα, θα το διαβάσει, θα με κάνει να περιμένω, θα μου προτείνει αλλαγές, θα κάνει μικρούς τόμους, κ.λπ.», εξηγεί ο Προυστ προκειμένου να δικαιολογήσει την επιλογή του να κυκλοφορήσει το βιβλίο με δικά του έξοδα και άρα με τους δικούς του όρους.

Τον Φεβρουάριο του 1913, κι ενώ το συμβόλαιο έκδοσης δεν έχει ακόμη ούτε καν υπογραφεί, ο Προυστ σκέπτεται ήδη να υποβάλει το μυθιστόρημά του ως υποψήφιο για λογοτεχνικά βραβεία. «Αν αυτό θα ευαρεστούσε τον κ. Γκρασέ, θα μπορούσα να το παρουσιάσω για ένα οποιοδήποτε βραβείο Γκονκούρ, το λέω αυτό κάπως στην τύχη επειδή δεν ξέρω πολύ καλά τι είναι το βραβείο Γκονκούρ», γράφει ο Προυστ στον φίλο του.

Christie's: Σε δημοπρασία δεκάδες επιστολές του Μαρσέλ Προυστ Facebook Twitter
Φωτογραφία: Christie's
Christie's: Σε δημοπρασία δεκάδες επιστολές του Μαρσέλ Προυστ Facebook Twitter
Φωτογραφία: Christie's

Διψώντας για αναγνώριση

Ο Ρενέ Μπλουμ θα καταφέρει να πείσει τον Μπερνάρ Γκρασέ να εκδώσει τον πρώτο τόμο του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο». Ο Μαρσέλ Προυστ πολύ υποχρωμένος. «Αγαπητέ Ρενέ Μπλουμ, πρέπει οπωσδήποτε να μου ζητήσετε κάποια εξυπηρέτηση, θα με ευχαριστούσατε πολύ», λέει.

Σε πολλές επιστολές, ο Προυστ δεν διστάζει να παρακαλέσει στενούς φίλους των λογοτεχνικών κύκλων (Ζαν Κοκτό, Λισιέν Ντοντέ, Λουί ντε Ρομπέρ...) να διαφημίσουν το βιβλίο του. Όταν ο NRF (ο εκδοτικός οίκος του Γκαλιμάρ) δείχνει ενδιαφέρον για να το εκδώσει, ο Προυστ ικετεύει εκ νέου τον Ρενέ Μπλουμ να τον βοηθήσει προκειμένου να αποδεσμευθεί από τις συμβατικές υποχρεώσεις του στον Γκρασέ.

Γνωρίζουμε τη συνέχεια της ιστορίας. Τον Οκτώβριο του 1917, ο Γκαστόν Γκαλιμάρ αγοράζει από τον Γκρασέ τα περίπου 200 αντίτυπα του «Από την μεριά του Σουάν» που δεν είχαν πουληθεί. Τα επικαλύπτει με ένα εξώφυλλο του NRF προτού τα ξαναθέσει προς πώληση.

Christie's: Σε δημοπρασία δεκάδες επιστολές του Μαρσέλ Προυστ Facebook Twitter
Φωτογραφία: Christie's
Christie's: Σε δημοπρασία δεκάδες επιστολές του Μαρσέλ Προυστ Facebook Twitter
Φωτογραφία: Christie's

Οι επανεκδόσεις από τον Γκαλιμάρ του «Από τη μεριά του Σουάν» και του «Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών» θα τεθούν προς πώληση μετά τον πόλεμο τον Ιούνιο του 1919. Είναι ένα κερδισμένο στοίχημα για τον οίκο Γκαλιμάρ. Στις 10 Δεκεμβρίου 1919, ο Μαρσέλ Προυστ παίρνει το 17ο βραβείο Γκονκούρ για το «Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών», το δεύτερο μέρος του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο», απέναντι στο μεγάλο φαβορί Ρολάν Ντορζελέ.

Ένα αρχικό αντίτυπο του «Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών», το οποίο περιλαμβάνει ένα αυτόγραφο και στάλθηκε στον κριτικό και ποιητή Ανρί Γκεόν, θα τεθεί επίσης σε δημοπρασία από τον Christie's (8.000/12.000 ευρώ). Ο οίκος θα προτείνει επίσης μια πολυτελή έκδοση του «Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών» (80.000/120.000 ευρώ) που προέρχεται από τη συλλογή του πιανίστα Αλφρέντ Κορτό (1877-1962).

  

Ανάμεσα σε άλλα κομμάτια που προτείνονται για δημοπρασία με την ευκαιρία αυτής της πώλησης σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων, βρίσκεται μια πρωτότυπη έκδοση του "Champfleury" (1529), του θεμέλιου λίθου της ιστορίας της γαλλικής τυπογραφίας και γλώσσας, που εκτιμάται ανάμεσα στα 40.000 και τα 60.000 ευρώ.

Οι συλλέκτες θα διαγκωνιστούν το δίχως άλλο για μια έκδοση του «Άγνωστου αριστουργήματος» του Μπαλζάκ την οποία κοσμούν δώδεκα πρωτότυπες γραμμικές οξυγραφίες του Πικάσο (40.000/60.000 ευρώ). Η δημοπρασία περιλαμβάνει επίσης ένα σύνολο αυθεντικών σχεδίων του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί που σχετίζονται με τον «Μικρό πρίγκιπα» (40.000/50.000 ευρώ).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.