Cash rebate: Οικονομικό κίνητρο για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα

Cash rebate: Οικονομικό κίνητρο για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα Facebook Twitter
Cash rebate: Οικονομικό κίνητρο που φέρνει το Χόλιγουντ στην Ελλάδα
0

Αυξάνεται τo cash rebate, ένα επενδυτικό κίνητρο που στόχο έχει να προσελκύει διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα.

  

Στα τέλη Μαΐου, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε το σχέδιο νόμου για την «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις». Με το νομοσχέδιο αυξάνεται το cash rebate από 35% σε 40% επί των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής, με παράλληλη διεύρυνση των δικαιούχων ενίσχυσης. 

Πώς λειτουργεί

 

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, η επιδότηση ανερχόταν στο 25% των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, για κάθε δικαιούχο. Από τον Σεπτέμβριο του 2018, και χάρη στην τροποποίηση του νόμου, το ποσοστό της επιδότησης αυξήθηκε στο 35% και τώρα θα αυξηθεί εκ νέου. 

Το πλαίσιο προβλέπει για τις τηλεοπτικές σειρές, κατώτερο όριο τα €30.000 ανά επεισόδιο και νέο σημείο εκκίνησης τα 60.000 ευρώ για τα ψηφιακά παιχνίδια, ενώ η χρηματοδότηση πραγματοποιείται χωρίς πλαφόν.

Το επενδυτικό αυτό κίνητρο θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως εγγύηση για τους παραγωγούς, προκειμένου να δανειοδοτηθούν μέσω των ελληνικών τραπεζών. Η χρηματοδότηση της επιχορήγησης εξασφαλίστηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το οποίο έχουν δεσμευτεί 75 εκατ. ευρώ για τα έτη 2018 έως 2022.

Η διαδικασία συμμετοχής

Οι παραγωγοί που θα αναδείξουν εμμέσως την Ελλάδα στη μεγάλη οθόνη, μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή χρημάτων που εγγυάται το πρόγραμμα, με αίτηση για διεθνείς και εγχώριες παραγωγές ή/και συμπαραγωγές που επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα γυρισμάτων, παραγωγής ή/και μεταπαραγωγής.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν το αργότερο 2 μήνες πριν από την έναρξη της παραγωγής ή/και μεταπαραγωγής, μέσω του EKOME Α.Ε.

Το ποσό της επιδότησης καταβάλλεται το αργότερο μέσα σε έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών παραγωγής, με δεδομένο ότι έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις του νόμου 4487/2017.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ