Για νόμο «λογοκρισίας» της τέχνης, διαμαρτύρεται ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα. 

 

Το νομοσχέδιο συζητείται στη Βουλή και, σύμφωνα με τον ΠΜΣ, η εφαρμογή του νόμου «δεν χωρά παρερμηνείες». Φέρνει δε ως παράδειγμα την Ισπανία, όπου με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις, πολλές εκ των οποίων αφορούν καλλιτέχνες. «Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και "ωραιοποίηση της τρομοκρατίας"» σημειώνει ο σύλλογος. 

 

Οι μουσικοί υποστηρίζουν πως με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται και θα διαγράφεται, αλλά και ο δημιουργός του θα διώκεται ποινικά, αντιμετωπίζοντας ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου.

 

«Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους».

 

Ο Σύλλογος καλεί σε κινητοποίηση αύριο Πέμπτη στις 12.00 στα Προπύλαια με αιτήματα, μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης του εισοδήματος για το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου, επιδότηση ενοικίου για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στον Πολιτισμό και διαγραφή χρεών προς Εφορία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ «για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων και για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν.»

 

Κυβερνητικές πηγές: Δεν περιορίζεται η έκφραση, θωρακίζεται η καλλιτεχνική δημιουργία

 

Κυβερνητικές πηγές απαντούν πως η κοινοτική οδηγία που ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο «όχι μόνο δεν έχει ως στόχο να περιορίσει την έκφραση αλλά, αντιθέτως, θωρακίζει την καλλιτεχνική δημιουργία από τον μισαλλόδοξο, ρατσιστικό και βίαιο λόγο.»

 

«H ελεύθερη έκφραση ή είναι απολύτως ελεύθερη ή απλώς δεν υπάρχει. Την Τέχνη, όμως, δεν μπορεί να την βρωμίζει, όποιος προσχηματικά τη χρησιμοποιεί. Το άρθρο 8 δεν περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από την προσαρμογή στην ελληνική νομοθεσία της αντίστοιχης κοινοτικής πρόνοιας (άρθρο 6 της ευρωπαϊκής οδηγίας 2010/13, όπως επικαιροποιήθηκε από την Οδηγία 2018/1808)», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές. 

 

Σύμφωνα με αυτό, τα οπτικοακουστικά μέσα κάθε είδους δεν πρέπει να εκπέμπουν μηνύματα υποκίνησης σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού κ.ά. Δεν πρέπει, επίσης, να εκπέμπουν μηνύματα δημόσιας πρόκλησης σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 187Α και 187Β του Ποινικού Κώδικα του Ιουνίου του 2019, καθώς και τα άρθρα 32 έως 35 του ν.4689/2020.

 

«Ο καλλιτεχνικός κόσμος, που εδώ και αρκετά χρόνια πρωτοστάτησε ενάντια στα μηνύματα μίσους και βίας, τα οποία εκπέμπονταν με στόχο να προσβάλουν το χρώμα, τις πεποιθήσεις ή την ανθρώπινη προσωπικότητα, δεν έχει να φοβάται απολύτως τίποτα. Πνευματικός, καλλιτεχνικός και πολιτικός κόσμος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προάσπιση της ελεύθερης έκφρασης, η οποία αποτελεί τον πυρήνα του νομοσχεδίου που ψηφίζεται στη Βουλή».

 

Το Bella Ciao #απαγορεύεται Η Guernica #απαγορεύεται Το 1900 #απαγορευεται Μετά από πρόταση του...

Δημοσιεύτηκε από Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

«Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του «τρομονόμου» στην Τέχνη μας!
Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή - ψηφίζεται στις 11/02 - , νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα. («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»). Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό - καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα».

 

Η ανάρτηση για το σχέδιο νόμου

 

Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του «τρομονόμου» στην Τέχνη μας! Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή -...

Δημοσιεύτηκε από Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στις Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021

 

Αναλυτικά το σχόλιο των κυβερνητικών πηγών

 

«Η κοινοτική οδηγία που ενσωματώνεται στο εθνικό μας δίκαιο όχι μόνο δεν έχει ως στόχο να περιορίσει την έκφραση αλλά, αντιθέτως, θωρακίζει την καλλιτεχνική δημιουργία από τον μισαλλόδοξο, ρατσιστικό και βίαιο λόγο. Οι εξελίξεις στο τεχνολογικό πεδίο έχουν κάνει την πραγματικότητα στο οπτικοακουστικό τοπίο ακόμη πιο σύνθετη.

 

»H ελεύθερη έκφραση ή είναι απολύτως ελεύθερη ή απλώς δεν υπάρχει. Την Τέχνη, όμως, δεν μπορεί να την βρωμίζει, όποιος προσχηματικά τη χρησιμοποιεί. Το άρθρο 8 δεν περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από την προσαρμογή στην ελληνική νομοθεσία της αντίστοιχης κοινοτικής πρόνοιας (άρθρο 6 της ευρωπαϊκής οδηγίας 2010/13, όπως επικαιροποιήθηκε από την Οδηγία 2018/1808).

 

»Σύμφωνα με αυτό, τα οπτικοακουστικά μέσα κάθε είδους δεν πρέπει να εκπέμπουν μηνύματα υποκίνησης σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού κ.ά. Δεν πρέπει, επίσης, να εκπέμπουν μηνύματα δημόσιας πρόκλησης σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 187Α και 187Β του Ποινικού Κώδικα του Ιουνίου του 2019, καθώς και τα άρθρα 32 έως 35 του ν.4689/2020.

 

»Ο καλλιτεχνικός κόσμος, που εδώ και αρκετά χρόνια πρωτοστάτησε ενάντια στα μηνύματα μίσους και βίας, τα οποία εκπέμπονταν με στόχο να προσβάλουν το χρώμα, τις πεποιθήσεις ή την ανθρώπινη προσωπικότητα, δεν έχει να φοβάται απολύτως τίποτα. Πνευματικός, καλλιτεχνικός και πολιτικός κόσμος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προάσπιση της ελεύθερης έκφρασης, η οποία αποτελεί τον πυρήνα του νομοσχεδίου που ψηφίζεται στη Βουλή».