Αυθεντικός πίνακας του Γιόρντενς κρεμόταν για δεκαετίες σε ένα δημοτικό γραφείο χωρίς να το καταλάβει κανείς

Αυθεντικός πίνακας του Γιόρντενς κρεμόταν για δεκαετίες σε ένα δημοτικό γραφείο χωρίς να το καταλάβει κανείς Facebook Twitter
0

Ένας πίνακας, που για δεκαετίες κοσμούσε ένα δημοτικό κτίριο στις Βρυξέλλες, αποτελεί αυθεντικό έργο του Φλαμανδού ζωγράφου Γιάκομπ Γιόρντενς

Μετά από ανάλυση κατά την οποία πραγματοποιήθηκε και δενδροχρονολόγηση (όπου τα έργα χρονολογούνται με κριτήριο το ξύλο πάνω στο οποίο έχουν ζωγραφιστεί) οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το έργο αποτελεί την παλαιότερη γνωστή εκδοχή της «Αγίας Οικογένειας» του Γιόρντενς και φιλοτεχνήθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα.

Η «απίστευτη ανακάλυψη» πραγματοποιήθηκε από το Βασιλικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τη βοήθεια διεθνών εμπειρογνωμόνων στα πλαίσια καταγραφών της πολιτιστικής ιδιοκτησίας στην περιοχή Saint-Gilles των Βρυξελλών.

Από τη δεκαετία του 1960, ο πίνακας, που είχε θεωρηθεί αντίγραφο, βρισκόταν κρεμασμένος σε γραφείο του δήμου Saint-Gilles. Ο Γιόρντενς, ένας κορυφαίος Φλαμανδός ζωγράφος, σύγχρονος του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς και του Άντονι βαν Ντάικ, δημιούργησε το έργο το 1617 ή το 1618 όταν ήταν μόλις 25 ετών, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το ινστιτούτο.

Η ανάλυση έδειξε πως το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε στον πίνακα, όπου απεικονίζεται ο Ιησούς, ο Ιωσήφ, η Παναγία και η μητέρα της, Αγία Άννα, προήλθε από το ίδιο δέντρο με αυτό που χρησιμοποίησε ο βαν Ντάικ. Σύμφωνα με τον Constantin Pion, Γιόρντενς και βαν Ντάικ είναι πολύ πιθανό να δημιούργησαν κατά την ίδια περίοδο στο εργαστήριο του Ρούμπενς. 

Ο Γιόρντενς χρησιμοποίησε την ίδια σύνθεση, με διαφοροποιήσεις, και στους άλλους τρεις πίνακες της Αγίας Οικογένειας που βρίσκονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, στο Ερμπιτάζ της Αγίας Πετρούπολης και στην Παλαιά Πινακοθήκη του Μονάχου. 

 

Η ανακάλυψη αποτελεί «ένα μάτριξ του τι θα έκανε μετά» σύμφωνα με τον Pierre Dejemeppe, ειδικό σε ζητήματα πολιτιστικής κληρονομίας. «Θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τις επόμενες εκδοχές» του έργου, είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την αποκατάστασή του, ο πίνακας θα εκτεθεί στα Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου, στις Βρυξέλλες.  

 

Με πληροφορίες από Guardian 

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.