Το θρυλικό έντυπο "Αρχαιολογία" επιστρέφει!

Το θρυλικό έντυπο "Αρχαιολογία" επιστρέφει! Facebook Twitter
Η Αρχαιολογία είχε αφήσει εποχή για τον πλούτο, το εύρος και το κύρος των θεμάτων της. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του '81 με αφιέρωμα στη «χρυσή» Βεγίνα, την επεξεργασία του χρυσού και την αξία του στην αρχαία Ελλάδα. Το τελευταίο Νο 117-8 τυπώθηκε στα τέλη του '10 και εστίαζε στις γεύσεις και την κουζίνα των αρχαίων. Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

Το θρυλικό έντυπο "Αρχαιολογία" επιστρέφει! Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Ήταν ένα από τα καλύτερα θεματικά περιοδικά των δεκαετιών '80-'90 και έχοντας από παλιά ένα κάποιο «ψώνιο» περί τα αρχαιολογικά, το είχα ιδιαίτερα εκτιμήσει: Η Αρχαιολογία είχε αφήσει εποχή για τον πλούτο, το εύρος και το κύρος των θεμάτων της. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του '81 με αφιέρωμα στη «χρυσή» Βεγίνα, την επεξεργασία του χρυσού και την αξία του στην αρχαία Ελλάδα. Το τελευταίο Νο 117-8 τυπώθηκε στα τέλη του '10 και εστίαζε στις γεύσεις και την κουζίνα των αρχαίων. Το 2009 ξεκίνησε η ιστοσελίδα archaiologia.gr, που του χρόνου συμπληρώνει επτά χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας έχοντας γράψει τη δική της μικρή ιστορία στο χώρο – σερφάροντας στα περιεχόμενα ανακαλύπτεις ένα πλήρες αρχείο των παλιότερων τευχών, ειδήσεις, ατζέντα εκδηλώσεων (ομιλίες, διαλέξεις, εκθέσεις, συνέδρια κ.λπ.), εκθέματα, φωτογραφικό υλικό, άρθρα, απόψεις, συνεντεύξεις, εκδόσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, θέματα έρευνας κι εκπαίδευσης αλλά και «κουίζ» γνώσεων.

Με καθυστέρηση... πέντε ετών, λοιπόν, το τεύχος 119 μόλις κυκλοφόρησε στα περίπτερα, όμως από το επόμενο η έκδοση θα είναι αποκλειστικά συνδρομητική. Θα είναι τετραμηνιαία, πολυτελής και συλλεκτική, όλα ωστόσο τα κείμενα θα ανεβαίνουν παράλληλα στην ηλεκτρονική έκδοση ενώ κάποια αντίτυπα θα διατίθενται δωρεάν σε βιβλιοθήκες και ιδρύματα.

«Είχα τη δική μου εταιρία web design όταν αποσπάστηκε το περιοδικό από τον ΔΟΛ και η μητέρα μου η Άννα Λαμπράκη, εκδότρια και διευθύντρια της Αρχαιολογίας όλα αυτά τα χρόνια, σκεφτόταν να το κλείσει. Της είπα όμως όχι, θα το αναλάβω εγώ, είναι μια πρόκληση που βρήκα ελκυστική κι ας μην είχα ποτέ αρχαιολογικά ενδιαφέροντα. Όντας ωστόσο από μικρός σε τέτοιους κύκλους είχα συνειδητοποιήσει πόσο η ενασχόληση με την αρχαιολογία βοηθά στην κατανόηση όχι μόνο του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, μαζί και του ίδιου μας του εαυτού όταν τον συγκρίνουμε με τις ζωές ανθρώπων που έζησαν πολλούς αιώνες πριν», μας λέει ο 28χρονος Γιάννης Σημηριώτης, επικεφαλής της νέας προσπάθειας.

Το θρυλικό έντυπο "Αρχαιολογία" επιστρέφει! Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Το θρυλικό έντυπο "Αρχαιολογία" επιστρέφει! Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Με καθυστέρηση... πέντε ετών, λοιπόν, το τεύχος 119 έχει μόλις κυκλοφορήσει στα περίπτερα, όμως από το επόμενο η έκδοση θα είναι αποκλειστικά συνδρομητική. Θα είναι τετραμηνιαία, πολυτελής και συλλεκτική, καθένας όμως θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ηλεκτρονική έκδοση όπου θα αναρτώνται όλα τα κείμενα, ενώ κάποια αντίτυπα θα διατίθενται δωρεάν σε βιβλιοθήκες και ιδρύματα. Σκοπεύουν επίσης, μαθαίνω, να δημοσιεύσουν στην έντυπη έκδοση μια σειρά παλιότερα άρθρα και δημοσιεύματα που είχαν ανέβει μόνο στην ιστοσελίδα, αναθεωρημένα και εμπλουτισμένα με βάση καινούργιες μελέτες.


«Ναι, είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό για την αρχαιολογία με αφορμή και τις ανακαλύψεις στην Αμφίπολη που γνώρισαν μεγάλη δημοσιότητα. Θα παρακολουθούμε εννοείται την επικαιρότητα - ανακαλύψεις, ανασκαφές, ευρήματα κ.λπ., δίχως αυτή να δεσμεύει τον σχεδιασμό της υπόλοιπης ύλης μας που θα περιλαμβάνει τέχνη, ιστορικές ανασκοπήσεις, ειδικά αφιερώματα κ.λπ. Τα άρθρα θα συντάσσουν όπως πάντα ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες, αρχαιολόγοι, ιστορικοί τέχνης κ.λπ. Και παρότι το κοινό που ενδιαφέρεται πραγματικά για την αρχαιολογία πέρα από εποχιακές "μόδες" είναι πιστό μεν αλλά σχετικά περιορισμένο, ευελπιστούμε ότι θα αγκαλιάσει το εγχείρημα!», συμπληρώνει.

Το θρυλικό έντυπο "Αρχαιολογία" επιστρέφει! Facebook Twitter
Φωτό; Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Το τρέχον τεύχος περιλαμβάνει μια συνέντευξη της αείμνηστης Μαντώς Οικονομίδου (1929-2015), διευθύντριας του Νομισματικού Μουσείου επί τριαντακονταετία, άρθρα για την ιστορία και τις αρχαιότητες των Αντικυθήρων, τις ανασκαφές στην κοιλάδα του Μέσου Ρου του Αλιάκμονα, την Ανατολική Αχαϊα και το Ιερό Κορυφής του Βρύσινα (Ρέθυμνο), μια «ξενάγηση» στο μοναδικό σωζόμενο βυζαντινό μνημείο των Τζουμέρκων (η «Κόκκινη Εκκλησιά» στο Βουλγαρέλι), ένα ιστορικό-αρχαιολογικό αφιέρωμα στην κοιλάδα των Τεμπών κι έναν πολυσέλιδο οδηγό του αρχαιολογικού χώρου της Ονιθές Γουλεδιανών στο Ρέθυμνο. Καλή ανάγνωση!

Info: archaiologia.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δεσποτόπουλος και το αθηναϊκό όνειρο του μοντερνισμού

Ιστορία μιας πόλης / Ο Δεσποτόπουλος και το αθηναϊκό όνειρο του μοντερνισμού

Από το Ωδείο Αθηνών έως τη Σουηδία της εξορίας, ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος δεν υπήρξε μόνο ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας, αλλά και ένας διανοούμενος που οραματίστηκε μια πιο δημοκρατική, λειτουργική και πολιτισμένη πόλη. Ποια είναι η παρακαταθήκη του στη σύγχρονη Ελλάδα; Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Λουκά Μπαρτατίλα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τι σήμαινε να είσαι ψυχικά ασθενής στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι σήμαινε να είσαι ψυχικά ασθενής στην αρχαία Αθήνα;

Πώς κατανοούσαν οι αρχαίοι Έλληνες την ψυχική ασθένεια; Ήταν θεϊκή τιμωρία, παθολογία του σώματος ή ένα υπαρξιακό βάρος που αποτυπωνόταν στη λογοτεχνία και στο θέατρο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Γιώργο Καζαντζίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, για τον τρόπο με τον οποίο η αρχαιοελληνική κοινωνία εξηγούσε, απεικόνιζε και αντιμετώπιζε τις ψυχικές διαταραχές.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
«Army of Lovers», όπως «Στρατός Εραστών»

Οθόνες / «Army of Lovers»: Μια ταινία για τα ζευγάρια εραστών του Ιερού Λόχου

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος εξηγεί πώς αποφάσισε να θίξει ένα θέμα που για αιώνες θεωρείται ταμπού: τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ αντρών στην Αρχαία Ελλάδα, ακόμη και στο πεδίο της μάχης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μεταλλεία του Λαυρίου: Ένα συναρπαστικό κεφάλαιο της ιστορίας του Λεκανοπεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Μεταλλεία του Λαυρίου: Ένα συναρπαστικό κεφάλαιο της ιστορίας του Λεκανοπεδίου

Κάτω από την επιφάνεια της Λαυρεωτικής κρύβεται ένας λαβύρινθος από υπόγειες στοές και μυστικά που συνδέονται με τη δύναμη της αρχαίας Αθήνας. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον γεωλόγο Μάρκο Βαξεβανόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η Αθήνα της Μαρίας Κάλλας: Η πόλη που την πλήγωσε αλλά και τη διαμόρφωσε

Ιστορία μιας πόλης / Η Αθήνα της Κάλλας: Η πόλη που την πλήγωσε αλλά και τη διαμόρφωσε

Ποιος ήταν ο δεσμός της Μαρίας Κάλλας με την Αθήνα; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Βασίλη Λούρα, δημιουργό του ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Στα άδυτα του Γεντί Κουλέ με τα άνθη του κακού

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Είμαστε στον τάφο βρε παιδιά, θέλετε να μπούμε ακόμη βαθύτερα;»

Τον Οκτώβρη του 1933, ο αστυνομικός ρεπόρτερ της εφημερίδας «Ακρόπολις», Ε. Θωμόπουλος, επισκέφθηκε τις φυλακές του Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη, περιηγήθηκε στο εσωτερικό τους και μίλησε με κατάδικους και μελλοθάνατους.
ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
ΔΟΥΝΕΙΚΑ

Ρεπορτάζ / Σκάνδαλο παιδεραστίας στα Δουνέικα: Το αποκρουστικό πρόσωπο της «αγίας» ελληνικής κοινωνίας

Η υπόθεση παιδεραστίας στα Δουνέικα, ένα χωριό 900 κατοίκων κοντά στην Αμαλιάδα, τη δεκαετία του ’80, φέρνει στο φως όχι μόνο τα φρικιαστικά εγκλήματα «ευυπόληπτων πολιτών», αλλά και τη συνωμοσία της σιωπής και την υποκρισία που επικρατεί σε κλειστές κοινωνίες.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΦΛΙΟΣ
Διάλογος Μηλίων-Αθηναίων: Μαθήματα εξωτερικής πολιτικής από το 416 π.Χ

Ιστορία μιας πόλης / Διάλογος Μηλίων-Αθηναίων: Μαθήματα εξωτερικής πολιτικής από το 416 π.Χ

Γιατί ο Διάλογος Μηλίων και Αθηναίων είναι τόσος σημαντικός για το έργο του Θουκυδίδη; Ποια ήταν η αθηναϊκή αντίληψη για τη δύναμη και τη δικαιοσύνη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Σπύρο Ράγκο, καθηγητή αρχαίας ελληνικής φιλολογίας και φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, για όσα αποκαλυπτικά μάς λέει ακόμα και σήμερα ο διάλογος.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μοναχική διαδρομή του πρώτου Ευρωπαίου φιλέλληνα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πρώτος Ευρωπαίος φιλέλληνας και η άγνωστη ιστορία του

Ο Γερμανός ιστορικός Μαρτίνος Κρούσιος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του 16ου αιώνα μελετώντας την Ελλάδα της οθωμανικής κατοχής –τη γλώσσα, τα έθιμα, τα ρούχα, τα τραγούδια– χωρίς να φύγει ποτέ από την πατρίδα του.
THE LIFO TEAM
Η Αθήνα της Πηνελόπης Δέλτα

Ιστορία μιας πόλης / Η Αθήνα της Πηνελόπης Δέλτα

Ποια είναι η σημασία του μυθιστορήματος «Οι Ρωμιοπούλες»; Με ποιο τρόπο αποτυπώθηκε η Αθήνα στη ζωή και το έργο της Πηνελόπης Δέλτα; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο, υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, για τη σχέση της συγγραφέως με την πόλη που τη σημάδεψε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια επίσκεψη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932 / «Γέλια καμπάνιζαν σαν καγχασμοί του Σατανά!» / Φρίκη και ανθρώπινα ράκη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Γέλια καμπάνιζαν σαν καγχασμοί του Σατανά!»: Στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932

Τα dirty '30s & late '20s «ακολουθούν» τον δημοσιογράφο Χρήστο Εμ. Αγγελομάτη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932 και διασώζουν εικόνες αποτροπιασμού που δύσκολα περιγράφονται. Παρά «τις άναρθρες κραυγές» και «τα στριγκά ξεφωνητά» που άκουσε στην είσοδο, ο ρεπόρτερ πέρασε την πύλη. Τι αντίκρισε;
DIRTY '30S & LATE '20S
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ποιον θεωρούσαν «άσχημο» στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν και «άσχημα» αγαλματίδια στην αρχαία Αθήνα

Μικρά αγαλματίδια ή γλυπτά λατρευτικού ή θρησκευτικού συνήθως χαρακτήρα, που απεικονίζουν ανθρώπινες ή ζωικές μορφές: τα ειδώλια. Είναι όλα oμοιόμορφα ή υπάρχουν και ενδιαφέρουσες, συχνά αναπάντεχες, διαφοροποιήσεις; H Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Αναστασία Μεϊντάνη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η ιστορία του κούρου Αριστοδίκου που στάθηκε ορόσημο της ελληνικής τέχνης

Αρχαιολογία / Κούρος Αριστόδικος: Ένα άγαλμα ορόσημο στην αρχαία ελληνική Τέχνη

Το άγαλμα, λίγο μεγαλύτερο του φυσικού μεγέθους, έχει ύψος 1,95 μ., είναι σμιλεμένο σε παριανό μάρμαρο, χρονολογείται από τους μελετητές γύρω στα 510-500 π.Χ., αποτελεί το τελευταίο δείγμα της μεγάλης σειράς των αττικών κούρων και αποκαλύπτει ποιες ήταν οι ταφικές συνήθειες στην Αθήνα εκείνης της εποχής.
THE LIFO TEAM
Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής και πώς λειτουργούσαν;

Ιστορία μιας πόλης / Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής;

Πώς ήταν η καθημερινότητα στην Αθήνα της γερμανικής Κατοχής; Ποιες στρατηγικές ανέπτυξαν οι Αθηναίοι για να επιβιώσουν; Πώς και πού έβρισκαν τρόφιμα; Πώς επηρέασε η παρουσία των κατακτητών τις μετακινήσεις των κατοίκων της πόλης; H Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για την καθημερινή ζωή στην κατοχική Αθήνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ