Το αρχαιότερο πεδίο μάχης στον κόσμο ανακαλύφθηκε στην Κένυα

Το αρχαιότερο πεδίο μάχης στον κόσμο ανακαλύφθηκε στην Κένυα Facebook Twitter
0

Από πότε οι άνθρωποι πολεμούν; Αρχαιολόγοι και ανθρωπολόγοι ανακάλυψαν στην Κένυα ένα σύνολο σκελετών που φέρουν ίχνη θανάσιμων τραυμάτων. Τα στοιχεία αυτά επιτρέπουν την διατύπωση της υπόθεσης περί "μαζικής σφαγής" σε έναν παραδεισένιο υδροβιότοπο πριν απο 10.000 χρόνια, όταν ακόμα ο προϊστορικός άνθρωπος ζούσε μια νομαδική ζωή. 


Τα αποδεδειγμένα περιστατικά δολοφονίας εκ προθέσεως ανάμεσα στους προϊστορικούς πληθυσμούς κυνηγών/τροφοσυλλεκτών είναι εξαιρετικά σπάνια, ωστόσο τα στοιχεία στο Νατάρουκ κοντά στην Λίμνη Τουρκάνα δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας.

"Αυτά τα ανθρώπινα λείψανα μαρτυρούν δολοφονίες που διαπράχθηκαν εσκεμμένα από μία μικρή ομάδα ανθρώπων σε αναζήτηση τροφής. Πρόκειται για το μοναδικό τεκμηριωμένο πολεμικό περιστατικό στο οποίο εμπλέκονται κυνηγοί-τροφοσυλέκτες της Προϊστορικής Εποχής." υπογραμμίζουν οι ερευνητές στην μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό Nature. "Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα ανακαλύψω τα ίχνη της αρχαιότερης ιστορικά καταγεγραμμένης σφαγής ανάμεσα σε κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες" ήταν η ενθουσιώδης δήλωση της Marta Mirazon Lahr, ανθρωπολόγου στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ η οποία ηγείτο της ανασκαφής.

Το αρχαιότερο πεδίο μάχης στον κόσμο ανακαλύφθηκε στην Κένυα Facebook Twitter

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε τα λείψανα τουλάχιστον 27 ατόμων, ανδρών, γυναικών και παιδιών, στην ημιερημική περιοχή του Ναταρούκ, κοντά στην Λίμνη Τουρκάνα στην κοιλάδα του Ριφτ. Πριν απο 10.000 χρόνια η περιοχή αυτή ήταν ένα τελειώς διαφορετικό τοπίο. Φιλοξενούσε έναν μεγάλο υδροβιότοπο και τεράστιο αριθμό ζώων και φυτών, γεγονός που το καθιστούσε ιδανικό μέρος για τους κηνυγούς-τροφοσυλέκτες προς άγρα τροφής. Ένα μέρος των λειψάνων που χρονολογούνται 9.500 με 10.500 χρόνια πριν, ήταν διασκορπισμένα στην περιοχή αυτή.

 

Εκτός όμως από τα ορατά με γυμνό μάτι οστά, η ομάδα προχώρησε στην εκταφή δώδεκα σκελετών, οι περισσότεροι άθικτοοι, εκ των οποίων οι δέκα παρουσιάζουν θανάσιμες κακώσεις. "Τέσσερις εξ αυτών παρουσιάζουν τραύματα που προκλήθηκαν από βλήματα, αναμφίβολα βέλη" αποκαλύπτει η Lahr στο βίντεο που δημοσίευσε το Nature. Τέσσερις άλλοι σκελετοί φέρουν σημάδια κρανιακών κακώσεων, ο ένας μάλιστα είχε μια λάμα οψιδιανού σφηνωμένη στο κεφάλι αλλά έχασε την ζωή του από κάποιο άλλο όπλο που χρησιμοποιήθηκε για να του τσακίσει το πρόσωπο. Ο οψιδιανός είναι ένα ηφαιστειογενές πέτρωμα που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή εργαλείων και όπλων κατά τους Προοϊστορικούς χρόνους. 


Άλλα άτομα εμφανίζουν κατάγματα στα πόδια, τα χέρια και τα πλευρά. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι πρόκειται για τραύματα μάχης. "Ανακαλύψαμε και μία νεαρή γυναίκα σε καθιστή στάση, με χέρια σταυρωμένα ανάμεσα στα πόδια και τα πόδια επίσης σταυρωμένα. Θεωρούμε πιθανό ότι την έδεσαν στην στάση αυτή πριν την σκοτώσουν. Ήταν έγκυος..." λέει η ανθρωπολόγος. Ο σκελετός ενός εμβρύου έξι έως εννέα μηνών βρέθηκε στην κοιλιακή χώρα του σκελετού της γυναίκας.  


"Η δική μου ερμηνεία είναι ότι επρόκειτο για μια μικρή κοινότητα ανθρώπων σε αναζήτηση τροφής η οποία δέχθηκε αιφνιδιαστική επίθεση." συνεχίζει η Marta Mirazon Lahr. Τα οστά του Ναταρουκ "αποδεικνύουν ότι υπήρξε μία μάχη ανάμεσα σε δύο ομάδες, πολύ πριν οι κοινότητες αρχίσουν να εγκαθίσταστανται σε έναν τόπο και χτίσουν χωριά και κοιμητήρια. Είναι μοναδικό εύρημα." 


Οι αιτίες της σύρραξης είναι ανοικτές προς συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα ελλείψει απτών στοιχείων σχετικά με τις σχέσεις των διαφορετικών ομάδων ανθρώπων σε ένα τόσο μακρινό παρελθόν. Περιστατικά κτηνώδεους βίας στα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας έχουν ανακαλυφθεί στο παρελθόν αλλά δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι αν επρόκειτο για περιστατικά στα οποία εμπλέκονταν δύο άτομα μόνο ή μεγάλες ομάδες ατόμων σημειώνει η ερευνήτρια. 

Στοιχεία από την δημοσιεύση της μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

 

Το αρχαιότερο πεδίο μάχης στον κόσμο ανακαλύφθηκε στην Κένυα Facebook Twitter

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δεσποτόπουλος και το αθηναϊκό όνειρο του μοντερνισμού

Ιστορία μιας πόλης / Ο Δεσποτόπουλος και το αθηναϊκό όνειρο του μοντερνισμού

Από το Ωδείο Αθηνών έως τη Σουηδία της εξορίας, ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος δεν υπήρξε μόνο ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας, αλλά και ένας διανοούμενος που οραματίστηκε μια πιο δημοκρατική, λειτουργική και πολιτισμένη πόλη. Ποια είναι η παρακαταθήκη του στη σύγχρονη Ελλάδα; Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Λουκά Μπαρτατίλα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τι σήμαινε να είσαι ψυχικά ασθενής στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι σήμαινε να είσαι ψυχικά ασθενής στην αρχαία Αθήνα;

Πώς κατανοούσαν οι αρχαίοι Έλληνες την ψυχική ασθένεια; Ήταν θεϊκή τιμωρία, παθολογία του σώματος ή ένα υπαρξιακό βάρος που αποτυπωνόταν στη λογοτεχνία και στο θέατρο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Γιώργο Καζαντζίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, για τον τρόπο με τον οποίο η αρχαιοελληνική κοινωνία εξηγούσε, απεικόνιζε και αντιμετώπιζε τις ψυχικές διαταραχές.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
«Army of Lovers», όπως «Στρατός Εραστών»

Οθόνες / «Army of Lovers»: Μια ταινία για τα ζευγάρια εραστών του Ιερού Λόχου

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος εξηγεί πώς αποφάσισε να θίξει ένα θέμα που για αιώνες θεωρείται ταμπού: τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ αντρών στην Αρχαία Ελλάδα, ακόμη και στο πεδίο της μάχης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μεταλλεία του Λαυρίου: Ένα συναρπαστικό κεφάλαιο της ιστορίας του Λεκανοπεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Μεταλλεία του Λαυρίου: Ένα συναρπαστικό κεφάλαιο της ιστορίας του Λεκανοπεδίου

Κάτω από την επιφάνεια της Λαυρεωτικής κρύβεται ένας λαβύρινθος από υπόγειες στοές και μυστικά που συνδέονται με τη δύναμη της αρχαίας Αθήνας. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον γεωλόγο Μάρκο Βαξεβανόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η Αθήνα της Μαρίας Κάλλας: Η πόλη που την πλήγωσε αλλά και τη διαμόρφωσε

Ιστορία μιας πόλης / Η Αθήνα της Κάλλας: Η πόλη που την πλήγωσε αλλά και τη διαμόρφωσε

Ποιος ήταν ο δεσμός της Μαρίας Κάλλας με την Αθήνα; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Βασίλη Λούρα, δημιουργό του ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Στα άδυτα του Γεντί Κουλέ με τα άνθη του κακού

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Είμαστε στον τάφο βρε παιδιά, θέλετε να μπούμε ακόμη βαθύτερα;»

Τον Οκτώβρη του 1933, ο αστυνομικός ρεπόρτερ της εφημερίδας «Ακρόπολις», Ε. Θωμόπουλος, επισκέφθηκε τις φυλακές του Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη, περιηγήθηκε στο εσωτερικό τους και μίλησε με κατάδικους και μελλοθάνατους.
ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
ΔΟΥΝΕΙΚΑ

Ρεπορτάζ / Σκάνδαλο παιδεραστίας στα Δουνέικα: Το αποκρουστικό πρόσωπο της «αγίας» ελληνικής κοινωνίας

Η υπόθεση παιδεραστίας στα Δουνέικα, ένα χωριό 900 κατοίκων κοντά στην Αμαλιάδα, τη δεκαετία του ’80, φέρνει στο φως όχι μόνο τα φρικιαστικά εγκλήματα «ευυπόληπτων πολιτών», αλλά και τη συνωμοσία της σιωπής και την υποκρισία που επικρατεί σε κλειστές κοινωνίες.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΦΛΙΟΣ
Διάλογος Μηλίων-Αθηναίων: Μαθήματα εξωτερικής πολιτικής από το 416 π.Χ

Ιστορία μιας πόλης / Διάλογος Μηλίων-Αθηναίων: Μαθήματα εξωτερικής πολιτικής από το 416 π.Χ

Γιατί ο Διάλογος Μηλίων και Αθηναίων είναι τόσος σημαντικός για το έργο του Θουκυδίδη; Ποια ήταν η αθηναϊκή αντίληψη για τη δύναμη και τη δικαιοσύνη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Σπύρο Ράγκο, καθηγητή αρχαίας ελληνικής φιλολογίας και φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, για όσα αποκαλυπτικά μάς λέει ακόμα και σήμερα ο διάλογος.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μοναχική διαδρομή του πρώτου Ευρωπαίου φιλέλληνα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πρώτος Ευρωπαίος φιλέλληνας και η άγνωστη ιστορία του

Ο Γερμανός ιστορικός Μαρτίνος Κρούσιος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του 16ου αιώνα μελετώντας την Ελλάδα της οθωμανικής κατοχής –τη γλώσσα, τα έθιμα, τα ρούχα, τα τραγούδια– χωρίς να φύγει ποτέ από την πατρίδα του.
THE LIFO TEAM
Η Αθήνα της Πηνελόπης Δέλτα

Ιστορία μιας πόλης / Η Αθήνα της Πηνελόπης Δέλτα

Ποια είναι η σημασία του μυθιστορήματος «Οι Ρωμιοπούλες»; Με ποιο τρόπο αποτυπώθηκε η Αθήνα στη ζωή και το έργο της Πηνελόπης Δέλτα; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο, υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, για τη σχέση της συγγραφέως με την πόλη που τη σημάδεψε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια επίσκεψη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932 / «Γέλια καμπάνιζαν σαν καγχασμοί του Σατανά!» / Φρίκη και ανθρώπινα ράκη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Γέλια καμπάνιζαν σαν καγχασμοί του Σατανά!»: Στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932

Τα dirty '30s & late '20s «ακολουθούν» τον δημοσιογράφο Χρήστο Εμ. Αγγελομάτη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932 και διασώζουν εικόνες αποτροπιασμού που δύσκολα περιγράφονται. Παρά «τις άναρθρες κραυγές» και «τα στριγκά ξεφωνητά» που άκουσε στην είσοδο, ο ρεπόρτερ πέρασε την πύλη. Τι αντίκρισε;
DIRTY '30S & LATE '20S
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ποιον θεωρούσαν «άσχημο» στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν και «άσχημα» αγαλματίδια στην αρχαία Αθήνα

Μικρά αγαλματίδια ή γλυπτά λατρευτικού ή θρησκευτικού συνήθως χαρακτήρα, που απεικονίζουν ανθρώπινες ή ζωικές μορφές: τα ειδώλια. Είναι όλα oμοιόμορφα ή υπάρχουν και ενδιαφέρουσες, συχνά αναπάντεχες, διαφοροποιήσεις; H Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Αναστασία Μεϊντάνη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η ιστορία του κούρου Αριστοδίκου που στάθηκε ορόσημο της ελληνικής τέχνης

Αρχαιολογία / Κούρος Αριστόδικος: Ένα άγαλμα ορόσημο στην αρχαία ελληνική Τέχνη

Το άγαλμα, λίγο μεγαλύτερο του φυσικού μεγέθους, έχει ύψος 1,95 μ., είναι σμιλεμένο σε παριανό μάρμαρο, χρονολογείται από τους μελετητές γύρω στα 510-500 π.Χ., αποτελεί το τελευταίο δείγμα της μεγάλης σειράς των αττικών κούρων και αποκαλύπτει ποιες ήταν οι ταφικές συνήθειες στην Αθήνα εκείνης της εποχής.
THE LIFO TEAM
Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής και πώς λειτουργούσαν;

Ιστορία μιας πόλης / Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής;

Πώς ήταν η καθημερινότητα στην Αθήνα της γερμανικής Κατοχής; Ποιες στρατηγικές ανέπτυξαν οι Αθηναίοι για να επιβιώσουν; Πώς και πού έβρισκαν τρόφιμα; Πώς επηρέασε η παρουσία των κατακτητών τις μετακινήσεις των κατοίκων της πόλης; H Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για την καθημερινή ζωή στην κατοχική Αθήνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ