Αρχαιολόγοι: Η κυβέρνηση προβάλει την Αμφίπολη ως ριάλιτι

Αρχαιολόγοι: Η κυβέρνηση προβάλει την Αμφίπολη ως ριάλιτι Facebook Twitter
15

Κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει και προβάλλει το θέμα του μακεδονικού τάφου στην Αμφίπολη, κάνει με επιστολή του ο Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός και το υπουργείο Πολιτισμού αντιμετωπίζουν το θέμα σαν ριάλιτι και σαν τουριστική ατραξιόν μιας εκποιούμενης χώρας ενώ υποστηρίζεται ότι ο τάφος είναι συλημένος αλλά η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες για να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Από μια δεύτερη σύληση, σύγχρονη αυτή τη φορά, κινδυνεύει το εύρημα της Αμφίπολης. Θέλοντας να κλέψουν λίγη από την αίγλη του, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχείρησαν -επιστρατεύοντας όλες τις διαθέσιμες κάμερες και τους τηλεοπτικούς φακούς- να συνδέσουν τα πρόσωπά τους με μία, επιτέλους, ευχάριστη είδηση για τον ελληνικό λαό: την αποκάλυψη ενός σημαντικού μνημείου, τουλάχιστον από ιστορική και αρχαιολογική άποψη.

Αυτό που ξέχασαν βέβαια να πουν οι Αντ. Σαμαράς (πρωθυπουργός και πρώην υπουργός πολιτισμού), Κ. Τασούλας (νυν υπουργός πολιτισμού), Λ. Μενδώνη (γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού) στα ΜΜΕ τα οποία οι ίδιοι προσκάλεσαν για να τους αποθανατίσουν στην είσοδο του μνημείου, είναι ότι βλέπουν το εύρημα πρωτίστως από την εμπορευματική του πλευρά, βασικά σαν μια υποσχόμενη νέα τουριστική ατραξιόν της γενικώς εκποιούμενης χώρας.

Αυτό που επίσης παρέλειψαν να θυμίσουν, είναι ότι επί των ημερών τους και ειδικά στα τελευταία μνημονιακά χρόνια, ο τομέας του Πολιτισμού έχει γονατίσει, ενώ τα αρχαία μνημεία και οι σύγχρονοι εργαζόμενοι (και) στον Πολιτισμό στη μεγάλη πλειονότητά τους υποφέρουν από τις κυβερνητικές, βαθιά αντι-κοινωνικές πολιτικές, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν υπηρετούν τα ιδεώδη ή κάποια από τις γνωστές αρχές του Πολιτισμού.

Μολονότι διατελούν βασικά μεταφραστές εντολών από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ τώρα επιχειρούν να δείξουν ότι ασκούν πολιτική στη χώρα τους, και λογοκοπούν με εκφράσεις εθνικής έπαρσης, την ώρα μάλιστα που ξεπουλούν τον τόπο και, μαζί, τα μνημεία του.

Εμφανίζονται τιμητές της αρχαιολογίας και δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν το ποσό των «100 χιλιάδες ευρώ» το οποίο χορηγήθηκε φέτος αφειδώς στην ανασκαφή του λόφου Καστά. Στην πραγματικότητα, οι 100 χιλιάδες ευρώ δεν επαρκούν ούτε για τους μισθούς επτά εργατών για το τρέχον έτος, και χωρίς να επιμένουμε στο γεγονός ότι αναφερόμαστε σε ένα εμβληματικής σημασίας μνημείο, με περίβολο περί τα 500 μέτρα, σχετικές διαστάσεις, και προφανείς ανάγκες σε ειδικευμένο προσωπικό.

Στην καλύτερη περίπτωση «ανεπαρκείς» στους αρχικούς πολιτικούς ρόλους τους, κυβέρνηση και ηγεσία του ΥΠΠΟΑ τώρα επιπλέον επιλέγουν να υποδυθούν τους αρχαιολόγους ή τους ιστορικούς, και να μιλήσουν στο όνομά τους.

Προφητεύουν ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχουν αποκαλύψει το εσωτερικό του τάφου, πρόβλεψη επιστημονικά επισφαλής λόγω των πολλαπλών αγνώστων παραγόντων που συνοδεύουν κάθε ανασκαφική διαδικασία, πόσο μάλλον μια ανασκαφή τέτοιου μεγέθους.

Αν και στέκονται μπροστά σε μνημείο εμφανώς συλημένο, επιλέγουν να καλλιεργούν προσδοκίες οι οποίες θα κρατούν, όσο αυτό είναι δυνατό, αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Μετατρέπουν τον χώρο της ανασκαφής σε κέντρο Τύπου, και μια επιστημονική εργασία σε ριάλιτι· δυστυχώς, με την πληροφόρηση που χορηγούν, δεν επιθυμούν να ενημερώσουν για τα αρχαία, αλλά να αποπροσανατολίσουν από τα νέα.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων αποδοκιμάζει τις απόπειρες πολιτικής εκμετάλλευσης του ασφαλώς σημαντικού όσο και μοναδικού ευρήματος της Αμφίπολης, οι οποίες στρώνουν το δρόμο για μια δεύτερη σύληση του .

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

9 σχόλια
Σύλλογος ΈΚτακτων Αρχαιολόγων είναι ο σύλλογος των αρχαιολόγων του Υπουργείου Πολιτισμού που δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι ή αορίστου χρόνου, δηλαδή έχουν συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.Πώς λέμε ΣΥΡΙΖΑ; Ουδεμία σχέση.
Αν δεν βρούμε αφορμή για φαγωμάρα γίνεται;;ακόμα και σε τέτοια θέματα.Διαβάζω ότι πρόκειται για έκτακτους αρχαιολόγους,νά υποθέσω ότι το πρόβλημά τους είναι άλλης φύσεως;
Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων;; Τι ειναι αυτοι;Να υποθεσω οργανο του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατι εκτος αρχαιολογικων θεματων βλεπω παιρνουν και πολιτικη θεση επι αλλων θεματων.Σοβαροτατο..
"αντιμετωπίζουν το θέμα σαν ριάλιτι και σαν τουριστική ατραξιόν μιας εκποιούμενης χώρας"Το βρίσκω σωστό να μιλήσουν για τα θέματα που τους αφορούν δηλ. για το μνημείο και να κάνουν κριτική για το πώς το χειρίζεται η κυβέρνηση. Υπάρχει ένα ΑΛΛΑ...Κάθε λέξη που χρησιμοποιούν κάθε άλλο παρά ως αρχαιολόγοι μιλούν αλλά θέλουν να εκμεταλλευτούν και αυτοί την ευκαιρία από τα λίγα λεπτά δημοσιότητας για να βγάλουν χολή, για να τοποθετηθούν πολιτικά ως ενταγμένοι σε συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα και όχι ως επιστήμονες. Δικαίωμά τους σαφώς, αλλά κάνει μπαμ οτι η δήθεν επιστημονική τους τοποθέτηση ότι είναι άκρως κομματική. Συνεπώς ούτε αυτοί είναι καλύτεροι από την κυβέρνηση, μία από τα ίδια...
Δεν βλέπω ποια σχέση έχει η αναφορά σου στον ΣΥΡΙΖΑ με την κατάσταση στην αρχαιολογική υπηρεσία, που περιγράφει η ανακοίνωση των Ελλήνων αρχαιολόγων και η οποία είναι πέρα για πέρα αληθινή.Αναρωτιέμαι πόσο άνετα θα δούλευαν όσοι τώρα κάνουν τους έξυπνους και τους παντογνώστες με το αρχαιολογικό έργο, αν είχαν κάθε μέρα, στο χώρο εργασίας τους, συνεργεία τηλεόρασης και την ηγεσία να βγαίνει και να κάνει ανακοινώσεις για το έργο που οι ίδιοι διενεργούν.Α, και παρεμπιπτόντως: το 15% των εργαζομένων στην ανασκαφή της Αμφίπολης πρέπει υποχρεωτικά, σύμφωνα με το νόμο περί αξιολόγησης στο Δημόσιο, να βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση.
1.Η αξιολόγησγ αφορά μόνιμους, όχι συμβασιούχους, όπως είναι η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομενων σε αρχαιολογικά έργα.2. Έχω δουλέψει με μόνιμους εργάτες με έδρα την Αμφίπολη. Με τυπικό ωράριο 7.30 - 15.00 οι κύριοι έρχονταν κατά τις 8 και κάτι, έκαναν ένα διάλειμμα μιας ώρας για ουζάκι στις 12 και στις 14.00 μας χαιρετούσαν.Και φυσικά για να δουλέχουν ήθελαν συνέχεια παρακάλια και καλοπιάσματα.Σε διαμαρτυρία μου στην Περιστέρη για την κατάσταση μου απάντησε "δεν μπορω να κάνω τίποτα". Στην περίπτωσή τους το 15% ίσως θα έπρεπε να πάρει πάνω από τη βάση και όλοι οι υπόλοιποι απόλυση.