Μέχρι και τις 4 Αυγούστου βραβευμένες ταινίες από το 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα προβάλλονται δωρεάν από το κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση.     

 

H Μελίσσα Αναστάση μας υποδέχεται στον δύσκολο κόσμο ενός εφήβου σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα με την ταινία της «Υπνοβατώντας». Ο Κωστής Θεοδοσόπουλος με το «Ρουζ» μοιράζεται την ιστορία τριών κοριτσιών που δρουν σαν ασπίδα μεταξύ τους για να αντιμετωπίσουν την πατριαρχία.

 

Η αίσθηση που έχει μια εγγονή για τα γηρατειά του παππού της, πρώην μηχανόβιου με το παρατσούκλι Γκριζογένη Μάικλ αποτυπώνεται από τον Γιώργο Καψανάκη στο πολυταξιδεμένο «Chopper». Ο Αντώνης Ντούσιας μας ταξιδεύει σε έναν πολύχρωμο ζωγραφικό κόσμο σε βίαιες εποχές με την ταινία κινουμένων σχεδίων «Βίαιη εξίσωση». Ο Στέλιος Κουπετώρης μας μιλά για την κινητήρια δύναμη πίσω από τις ανθρώπινες πράξεις μέσα από το καθημερινό μάθημα ενός δασκάλου στο  «W».

 

W
Στέλιος Κουπετώρης

Ένας δάσκαλος ετοιμάζεται να κάνει το καθημερινό του μάθημα στο σχολείο που εργάζεται, κατά την διάρκεια μίας από τις πιο δύσκολες μέρες να διδάξει.

 

Ρουζ
Κωστής Θεοδοσόπουλος

Ένα περιστατικό σεξιστικής βίας πυροδοτεί εντάσεις στη φιλία της Δανάης με την Ιλόνα και την Τούφα. Διχασμένες ανάμεσα σε θεωρία και πράξη, οι τρεις φίλες αντιλαμβάνονται πως η πατριαρχία δεν πεθαίνει (μόνο) με μπουκάλια, και πλέον έχουν τα σημάδια για να το αποδείξουν.

 

Chopper
Γιώργος Καψανάκης
H Άντζυ, μη μπορώντας να δεχτεί ότι θα στείλουν τον παππού της στο γηροκομείο –έναν πρώην μηχανόβιο που πάσχει από άνοια– κλειδώνεται στο δωμάτιό του και παίρνει δραστικά μέτρα.

 

Υπνοβατώντας
Μελίσσα Αναστάση
Σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα, ένας έφηβος πρέπει να βοηθήσει τη μητέρα του να γλιτώσει από τον φανατικό πατριό του, καθώς η αφοσίωσή του και η αντίληψή του για τον έξω κόσμο δοκιμάζονται. 

 

Βίαιη εξίσωση

Αντώνης Ντούσιας

Σε έναν πολύχρωμο εξπρεσιονιστικό κόσμο, κάποιες μορφές αρχίζουν μια εξελικτική πορεία προς την τελειότητα. Κάποιες από τις υπόλοιπες μορφές αντιμετωπίζουν τις "εξελιγμένες" με φόβο και αποφασίζουν να τις καταστρέψουν. Όταν το κατορθώνουν στρέφουν τη βία τους σε όποιον τολμά να είναι διαφορετικός. Κυριαρχεί η λατρεία της άγνοιας και το ευαγγέλιο του φθόνου μιας οργανωμένης μειοψηφίας. 

 

Στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση είναι διαθέσιμες και άλλες παραστάσεις, εικόνες, συζητήσεις, μουσικές.  Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο onassis.org