Ανοιχτοί θα παραμείνουν απόψε περίπου 100 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία σε όλοι τη χώρα, για την πανσέληνο του Δεκαπενταύγουστου

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει από το 2002 τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης Πανσελήνου, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει το φως του φεγγαριού στους επιβλητικούς αρχαιολογικούς χώρους. Πέρυσι, οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 100.000 και φέτος αναμένεται να συγκεντρωθούν περισσότεροι ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή.

 

Ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι για την αποψινή Πανσέληνο
EUROKINISSI

 

Ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι για την αποψινή Πανσέληνο
EUROKINISSI

 

Σε 48 από αυτούς του χώρους θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις - κυρίως μουσικές συναυλίες. Στην πλειονότητά τους οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 9 μ.μ. και διαρκούν περίπου έως τα μεσάνυχτα. Ενδεικτικά:

• Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αφιερώνει τη βραδιά στα πραγματικά και στα νοερά ταξίδια του ανθρώπου στη Γη και στη Σελήνη, και οδηγεί τους επισκέπτες σε επιλεγμένα εκθέματα των μονίμων και των περιοδικών εκθέσεων (8.30 - 10 μ.μ.), ενώ θα παρουσιάσει σπάνια θραύσματα από την αποστολή του «Apollo 11» στη Σελήνη. Αμέσως μετά, στο αίθριο του μουσείου, ο Γιώργης Χριστοδούλου κάνει «Καντάδα στο φεγγάρι».

• Το Μουσείο Ακρόπολης μας προσκαλεί στον αύλειο χώρο του για μια μουσική βραδιά με νέους τραγουδιστές που ερμηνεύουν τραγούδια για το φεγγάρι, ενώ η είσοδος στις συλλογές του μουσείου είναι ελεύθερη από τις 8 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα.

• Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει στο αίθριο συναυλία με τους Γιώργο Καραβελάκη (κιθάρα - τραγούδι), Νέλλη Αμαραντίδου (τραγούδι) και Γιώργο Τζιαφέττα (πιάνο). Το μουσείο είναι επισκέψιμο από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.
• Μουσική συναυλία με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης. Ο χώρος ανοίγει στις 8 μ.μ.
• Μουσική εκδήλωση - παρουσίαση του ορχηστρικού έργου «Les Oiseaus sont dans les Ciel» (σουίτες για μπαλέτο και και κινηματογραφικές σουίτες για ορχήστρα εγχόρδων) και μελοποιημένα ποιήματα σε συνεργασία με τον Α. Κατερινόπουλο και το Κουαρτέτο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Αέναον» στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγρινίου.

• Το γυναικείο νεανικό συγκρότημα Γης Μαδιάμ εμφανίζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ενώ το κοινό μπορεί να επισκεφθεί τις υπαίθριες εκθέσεις έως τις 11 μ.μ.

 

Ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι για την αποψινή Πανσέληνο
EUROKINISSI

 

Ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι για την αποψινή Πανσέληνο
EUROKINISSI