Ακούστε τον ήχο ενός προϊστορικού μουσικού οργάνου 18.000 ετών

Ακούστε τον ήχο ενός προϊστορικού μουσικού οργάνου 18.000 ετών Facebook Twitter
0

Οι επιστήμονες που μελέτησαν ένα κοχύλι, το οποίο πιστεύεται πως είναι το παλιότερο πνευστό όργανο αυτού του τύπου στον κόσμο, έδωσαν στη δημοσιότητα μία εγγραφή του ήχου του. 

Το κοχύλι είχε εντοπιστεί σε σπήλαιο στα Πυρηναία το 1931 και σε μεγάλο βαθμό είχε αγνοηθεί, ωστόσο, επιστήμονες από τρία γαλλικά ιδρύματα έδωσαν στη δημοσιότητα μία νέα μελέτη η οποία περιείχε την ηχογράφηση. Το κοχύλι (Charonia lampas) είναι σπασμένο στην άκρη του, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα άνοιγμα διαμέτρου 3,5 εκατοστών περίπου. Η άκρη θεωρείται το πιο σκληρό κομμάτι του, αναφέρουν οι επιστήμονες, και το σπάσιμο δεν είναι τυχαίο. 

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις κοπής, διάτρησης και διακόσμησης με τη χρήση αιματίτη, μιας κόκκινης χρωστικής ουσίας η οποία έχει χρησιμοποιηθεί και για τις βραχογραφίες που έκαναν διάσημο το σπήλαιο Marsoulas, στο οποίο βρέθηκε το κοχύλι. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με έναν μουσικό για να επαληθεύσουν την υπόθεσή τους - ότι το κοχύλι χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ήχου. Ο μουσικός κατάφερε να βγάλει ήχους από αυτό οι οποίοι ήταν κοντά στις νότες Ντο, Ντο Δίεση και Ρε. 

Το ασυνήθιστο άνοιγμα και η οργανική επικάλυψη που εντοπίστηκε σε αυτό, οδήγησαν τους επιστήμονες στο να υποθέσουν ότι ένα επιστόμιο είχε αρχικά επικολληθεί στο κοχύλι. Η παρουσία επιστόμιων σε πολλά άλλα κοχύλια ανά τον κόσμο συνηγορεί υπέρ αυτής της ερμηνείας, αναφέρει ο αρχαιολόγος Gilles Tosello του Πανεπιστημίου της Τουλούζης, που συνυπογράφει τη μελέτη. 

Η χρονολόγηση με άνθρακα, που πραγματοποιήθηκε σε ένα κάρβουνο και ένα οστό αρκούδας από την ίδια διαστρωμάτωση με το κοχύλι, έδειξε πως τα αντικείμενα έχουν ηλικία 18.000 ετών. Αυτό κάνει το κοχύλι το παλαιότερο πνευστό μουσικό όργανο αυτού του τύπου. 

Ωστόσο, οι άνθρωποι που το δημιούργησαν, δεν το έφτιαξαν απαραιτήτως για να φτιάχνουν μουσική με τον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε σήμερα, ανέφερε ο Tosello στο CNN. «Μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο επικοινωνίας», ανέφερε συμπληρώνοντας πως ίσως χρησιμοποιήθηκε για τελετουργίες που συνδέονται με τα έργα τα οποία εντοπίστηκαν στις σπηλιές. 

 

Οι ερευνητές εντόπισαν ομοιότητες με υλικά που βρέθηκαν σε άλλες σπηλιές κατά μήκος της ακτογραμμής της Β. Ισπανίας, γεγονός που τους οδηγεί στην υπόθεση πως πρόκειται για νομαδικές φυλές κυνηγών. Πλέον εργάζονται για τη δημιουργία ενός αντιγράφου, με εκτύπωση 3D, ώστε να μάθουν περισσότερα για μία μικρή διάτρηση, που εντοπίστηκε στο κοχύλι. Παράλληλα θα ερευνήσουν πόσο μακριά μπορούσε να φτάσει ο ήχος του. 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances.
 

Με πληροφορίες από CNN

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ