Final 4 Euroleague LIVE

Αχανές παλάτι των Μάγια αποκαλύφθηκε σε ανασκαφές στο Μεξικό

Αχανές παλάτι των Μάγια αποκαλύφθηκε σε ανασκαφές στο Μεξικό Facebook Twitter
0

Οι αρχαιολόγοι στο Μεξικό αποκάλυψαν ένα αχανές παλάτι των Μάγια, ηλικίας άνω των 1.000 ετών, σε μία αρχαία πόλη, περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά από την Κανκούν. 

Το παλάτι, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Kulubá, έχει μήκος 55 μέτρα, πλάτος 15 και ύψος έξι και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού είχε έξι αίθουσες. Το κτίριο αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος στο οποίο υπάρχουν δύο δωμάτια, έναν βωμό και έναν μεγάλο κυκλικό φούρνο. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επίσης τα ερείπια ενός νεκροταφείου και ελπίζουν ότι η ανάλυση των οστών θα αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για τους κατοίκους της περιοχής. Το παλάτι χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια δύο περιόδων του πολιτισμού των Μάγια που επικαλύπτονται, την ύστερη κλασική, από το 600 ως το 900 μ.Χ. ως την μετακλασική, από το 850 ως το 1050 μ.Χ., ανέφερε ο Alfredo Barrera Rubio, ένας από τους αρχαιολόγους της ανασκαφής. 

«Ξέρουμε πολύ λίγα για τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της περιοχής, βορειοδυτικά της Γιουκατάν. Έτσι, μία από τις προτεραιότητές μας είναι, πέρα από την προστασία και την αποκατάσταση, είναι η μελέτη της αρχιτεκτονικής της Kulubá», αναφέρει. «Είναι η αρχή της δουλειάς. Απλά αποκαλύπτουμε ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια της περιοχής», συνεχίζει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με την πρόοδο των εργασιών τα ευρήματα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες στην περιοχή. 

Αχανές παλάτι των Μάγια αποκαλύφθηκε σε ανασκαφές στο Μεξικό Facebook Twitter

Ο πολιτισμός των Μάγια, ένας από τους πιο σπουδαίους του δυτικού ημισφαιρίου, αναπτύχθηκε στην κεντρική Αμερική, σε περιοχές που σήμερα ανήκουν στο Μεξικό, τη Γουατεμάλα, την Μπελίζ και την Ονδούρα. Στις πόλεις των Μάγιας δημιουργήθηκαν ναοί σε σχήμα πυραμίδας και τεράστια κτίρια από πέτρα. Οι Μάγια καλλιεργούσαν, χρησιμοποιούσαν μεταλλικά εργαλεία, ανέπτυξαν εξεζητημένα συστήματα άρδευσης και δημιούργησαν τα δικά τους ιερογλυφικά. Από το 800 ως το 1000 μ.Χ. ο πολιτισμός τους παρήκμασε. Πιθανά αίτια της παρακμής αποτελούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πόλεμος, το κλίμα, οι ασθένειες και η πολιτική, παρότι πόλεις όπως η Chichén Itzá, που στον έλεγχό της ήταν, κατά πάσα πιθανότητα και η Kulubá, έδειξαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον χρόνο. 
 

Με πληροφορίες από Guardian 

Culture
0

Final 4 Euroleague LIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.