Άγαλμα της Θεάς Κυβέλης βρέθηκε στα Κοτύωρα του Πόντου

Άγαλμα της Θεάς Κυβέλης βρέθηκε στα Κοτύωρα του Πόντου Facebook Twitter
0

Αρχαιολογική ομάδα του Πανεπιστημίου Γκάζι ανακάλυψε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στον Αρχαιολογικό Χώρο Κουρούλ Καλεσί, ο οποίος βρίσκεται στην επαρχία των Κοτυώρων (Όρντου) ένα άγαλμα της Θεάς Κυβέλης, ηλικίας 2300 ετών. Το άγαλμα είναι ύψους 1.10 μέτρων και ζυγίζει περί τα 200 κιλά.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής τόνισε τη σημασία αυτής της ανακάλυψης μιας και αυτό είναι το πρώτο άγαλμα της θεάς Κυβέλης που ανακαλύπτουν οι αρχαιολόγοι στην περιοχή. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το άγαλμα βρέθηκε σε άριστη κατάσταση.

Η μικρασιατική φρυγική θεότητα Κυβέλη, (Matar Kubileya/Kubeleya "Κυβέλεια Μήτηρ, πιθανώς "Μητέρα Ορέων") γνωστή μεταγενέστερα στους Έλληνες ως Ρέα ήταν θεά γενικά της άγριας φύσης και των δημιουργικών δυνάμεων της Γης και της γονιμότητας. Ο Πίνδαρος την προσφωνεί «Κυβέλα, μάτερ θεών»

Άγαλμα της Θεάς Κυβέλης βρέθηκε στα Κοτύωρα του Πόντου Facebook Twitter

Πρόκειται για τη μοναδική θεότητα της Φρυγίας που έχουμε στοιχεία. Η λατρεία της έγινε αποδεκτή από τους Έλληνες αποίκους από τη Μικρά Ασία και εξαπλώθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα και πιο μακρινές δυτικές αποικίες της κατά τον 6ο αιώνα π.Χ.

Στην Ελλάδα, η η υποδοχή της θεότητας Κυβέλης έγινε με ανάμεικτες αντιδράσεις και πρακτικές. Κάποιες πόλεις – κράτη όπως η Αθήνα την είχαν ορίσει προστάτιδα της Πόλης. Αλλού όμως εθεωρείτο μια ξένη μυστηριώδης θεότητα που οδηγούσε ένα άρμα που έσερναν λιοντάρια πάντα με τη συνοδεία πιστών που τραγουδούσαν και έπιναν. Η λατρεία της συνδέθηκε με τον μύθο του Άττιδος και οι λατρευτικές εκδηλώσεις έπαιρναν οργιαστικό χαρακτήρα, συμβολίζοντας την περιοδική αναγέννηση της φύσης. 

Άγαλμα της Θεάς Κυβέλης βρέθηκε στα Κοτύωρα του Πόντου Facebook Twitter

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ