Οι υποψήφιοι των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που ανακοινώθηκαν προχθές θα γυρίσουν ταινίες μικρού μήκους από τα σπίτια τους για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Σύντομα οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube.


Οι σκηνοθέτες, με αλφαβητική σειρά είναι οι εξής: Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy), Γιώργος Γεωργόπουλος, Ρηνιώ Δραγασάκη, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Ζαχαρίας Μαυροειδής, Μίνως Νικολακάκης, Μαριάννα Οικονόμου, Σταύρος Παμπαλλής, Σύλλας Τζουμέρκας, Άγγελος Φραντζής και Σταύρος Ψυλλάκης.


Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενεργοποιεί όλες τις δυνατότητες που δίνει το διαδίκτυο, με στόχο να προσφέρει στο κοινό που αγαπά το ελληνικό σινεμά, εναλλακτικές διεξόδους σε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη που βιώνουμε όλοι.


Μέσα από τα online κανάλια του -την ιστοσελίδα του, το Facebook, το Ιnstagram, το ΥouΤube channel – δημιουργεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, ώστε να μοιραστεί μεταξύ άλλων και πρωτότυπο νέο υλικό με την υπογραφή αγαπημένων κινηματογραφιστών.

 

Οι προγραμματισμένες δράσεις

Ανάθεση δημιουργίας ελληνικών ταινιών
Το Φεστιβάλ ανέθεσε σε έντεκα Έλληνες σκηνοθέτες να γυρίσουν μια ταινία με μέγιστη διάρκεια 3 λεπτών μέσα στο σπίτι τους καταθέτοντας το δικό τους επίκαιρο κινηματογραφικό σχόλιο. Η ιδέα είναι να δημιουργήσουν μια ταινία μέσα στο σπίτι τους, αξιοποιώντας το περιβάλλον, τους ανθρώπους ή και τα ζώα μέσα στο σπίτι. Οι μόνοι εξωτερικοί χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι οι εξωτερικοί χώροι του σπιτιού όπως η ταράτσα, ο κήπος, το μπαλκόνι και το κλιμακοστάσιο. Το project θα έχει τίτλο «Χορείες χώρων» από το ομώνυμο βιβλίο του Ζώρζ Περέκ, το οποίο προτείνουμε ως επιπλέον πηγή έμπνευσης.

 

Ψυχαγωγία για παιδιά
Το Φεστιβάλ προσανατολίζεται στην διεξαγωγή δυο διαγωνισμών που θα απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, με στόχο να ενεργοποιήσει τη δημιουργικότητά τους και να τους προσφέρει μια κινηματογραφική πρόκληση στις μέρες της απομόνωσης.

 

Masterclasses online
Μasterclasses που έμειναν αξέχαστα υποτιτλίζονται στα ελληνικά και ανεβαίνουν στο κανάλι του Φεστιβάλ του Youtube. Δείτε πρώτο το masterclass του διεθνούς φήμης Eλληνοαμερικανού illustrator Τζον Μαυρουδή. Ακολουθούν τα masterclasses του θρυλικού εκπροσώπου του cult cinema, Τζον Γουότερς, του διεθνούς διευθυντή φωτογραφίας και προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Αρβανίτη, του βραβευμένου με Όσκαρ κινηματογραφιστή Λούι Ψυχογιού, του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών Ρούμπεν Έστλουντ, του βραβευμένου με 2 Όσκαρ σεναρίου, ελληνικής καταγωγής Αμερικανού σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, του ανατρεπτικού Kαταλανού δημιουργού Αλμπέρτ Σέρα κ.α.

 

Διαβάζουμε
Tο κοινό μπορεί να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ η οποία έχει όλο το πλούσιο ψηφιακό αρχείο του. Εκεί θα βρείτε σπάνιες εκδόσεις, περιοδικά, βιβλία, πολλά από αυτά εξαντλημένα, αλλά όλα διαθέσιμα online. Επίσης εκεί θα βρείτε τη σπάνια συλλογή HELLAFFI που χαρακτηρίστηκε μνημείο από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς και η οποία αποτελείται από κινηματογραφικές αφίσες μεγάλων διαστάσεων, προσχέδια με μολυβί, έργα με ακουαρέλα, λιθογραφίες, έργα με σινική μελάνη και αυτή τη στιγμή φυλάσσεται σε χώρους του Φεστιβάλ.

 

Επίσημο WebsiteΨηφιακό αρχείοFacebook PageAgora / English PageYoutube ChannelInstagram