ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
9.10.2022 | 15:04

Κληρονομιά

είμαι κοπέλα και ζω και δουλεύω εξωτερικό πολλά χρόνια. Έχώ 1 μεγαλύτερο αδελφή και αδελφή. Είχα διαπληκτισμό με τους γονείς μου για το θέμα της κληρονομιάς. Να διευκρινήσω ότι δεν θα είχα κανένα θέμα, αντιθέτως θα προτιμούσα, να μην έδιναν τίποτα σε κανέναν μας και να τα κρατούσαν για τον εαυτό τους. Παρόλα η αδελφή μου πηρε ενα σπίτι και ο αδελφός μου το αντίστοιχο ποσό σε μετρητά. Θα πάρω και εγώ ενα σπίτι Ελλάδα ‘οταν επιστρέψω’. Προς το παρόν αυτο το σπιτι ενοικιάζεται και ολο το ενοίκιο το παίρνουν οι γονείς μου. Οταν ανάφερα οτι το θεωρω άδικο, επειδή δεν σκοπεύω να επιστρέψω (ειμαι ήδη πανω απο 35), τότε αρχίζουν να με λενε αχάριστη και οτι παίρνω πολύ καλο μισθό στο εξωτερικό που είμαι και δεν πρέπει να εχω απαιτήσεις. Εγω απο την άλλη θεωρώ οτι απο τη στιγμή που αποφασίζεις να δώσεις κατι στα παιδιά σου, καλο είναι να το κάνεις ισάξια. Το να αποκλειστω επειδή κατάφερα να κτίσω μια καλή καριέρα θεωρώ οτι με αδικεί. Από την άλλη νιώθω τύψεις και απορώ αν το σκέφτομαι όντως πολύ εγωιστικά. Τι λέτε;
22
 
 
 
 
σχόλια

Καταλαβαίνω ότι σε πνίγει το δίκιο, αλλά, για να σου πω την αλήθεια, καλύτερα να προσποιηθείς ότι δεν υπάρχει κληρονομιά για σένα, οπότε τι είχες, τι έχασες. Φαίνεται ότι η στάση αυτή των γονιών σου οφείλεται σε κάποια βαθύτερη δυσαρέσκεια από μεριάς τους, είτε γιατί δεν έμεινες "στην πατρίδα" ή επειδή δεν έμεινες κοντά τους και κοντά στην υπόλοιπη οικογένεια. (Λες και φταις εσύ που θες ν' ανοίξεις τα φτερά σου και το τωρινό τοπίο της πατρίδας κοντά στην οικογένεια δεν έχει να σου προσφέρει τίποτα.) Εν πάσει περιπτώσει, άσ' το να πάει στο καλό. Μπορεί να μην είναι δίκαιο μεν, αλλά σκέψου κιόλας ότι δεν είναι λεφτά δεδουλευμένου μισθού. Ουρανοκατέβατα είναι, άσ' τα να κατεβούν αλλού και κοίταξε τη ζωή σου. Άσε που αν επιμείνεις στο να πάρεις τα κληρονομημένα, μετά θ' αρχίσουν χειρότερες τριβές μεταξύ εσού και των γονιών σου και ακόμα και μεταξύ εσού και των αδερφών σου, που θα τους βγαίνει η ζήλεια που έκανες τη ζωή σου και θα σε βγάζουν από αχάριστη έως και δεν ξέρω τι άλλο επειδή πήρες το κομμάτι κληρονομιάς, αλλά δεν έρχεσαι εκεί μαζί τους να φροντίζεις τους γονείς σου (κι είναι ζήτημα να έχουν ανάγκη τη φροντίδα). Χάρισμά τους, λοιπόν, γιατί δεν πρόκειται για "free money," έχουν το τίμημά τους που ακόμα δεν σου είναι ορατό, γι' αυτό στην πορεία θα λες πάλι καλά που δεν τα διεκδίκησες.

Δε βρισκω πως εισαι αχαριστη... Ισως οι γονεις σου θα ταν προτιμοτερο να εξηγησουν για ποιους λογους το κανουν αντι να εκτοξευσουν κατηγοριες. Πχ οτι χρειαζονται αυτα τα χρηματα κ επειδη εσυ ισως δεν τα χεις τοσο αναγκη, επιλεγουν να τα καρπωνονται οι ιδιοι για την ωρα.

Για κάποιο λόγο δε θέλω να πιστέψω ότι διάβασα αυτή την εξομολόγηση. Και για κάποιον άλλο λόγο θα ήθελα να σχολιάσω τα εξής:
1) από την περιγραφή δεν τεκμηριώνεται κάποια αδικία. Κι ως φαίνεται οι γονείς σου είναι νοικοκυραίοι και όταν κάποτε έρθει το τέλος δε θα είναι κι άδειος ο κουμπαράς που θα αφήσουν. Βιάστηκες να διαπληκτιστείς αγαπητή...
2) οι γονείς έχουν δικαίωμα να κάνουν την περιουσία τους ό,τι γουστάρουν. Πραγματικά ό,τι γουστάρουν. Για μένα είναι ξεκάθαρο αυτό
3) Δημιούργησες ρήγμα στην οικογένεια σου και θα φέρεις εφεξής αυτό το βάρος. Κι όσο περνάνε τα χρόνια το βάρος εδραιώνεται σε τύψεις. Το κυριότερο όμως είναι ότι διατάραξες την ψυχική ηρεμία των γονιών σου και πιθανά να αναθεωρήσουν προς το δυσμενέστερο για σένα την απόφασή τους.

Μα ισαξια τα μοιρασαν. Απο τη στιγμη που εκει που ζεις αμειβεσαι ικανοποιητικα, τι σε πειραζει που παιρνουν το ενοικιο οι γονεις σου. Το σπιτι αυτο σου ανηκει. Καποια στιγμη οταν γυρισεις θα το χαρεις (ειτε μενοντας, ειτε νοικιαζοντας το). Δεν νομιζω οτι ειναι τοσο κακο να εισπραττουν οι γονεις προσωρινα.

Αν ήταν ισάξια τότε θα έπρεπε να εισπράττει το ενοίκιο εκείνη από το σπίτι της. Ομως το σπίτι ΘΑ το πάρει ΟΤΑΝ επιστρέψει ενώ τα αδέρφια της έχουν ΗΔΗ πάρει το δικό τους μερίδιο. Όσον αφορά τα γεράματά ποιος μας εγγυάται ότι τα αδέρφια θα τους φροντίσουν; Γιατί κι εγώ ξέρω περιπτώσεις που τα παιδιά τα πήραν όλα και οι γονείς κατέληξαν στο γηροκομείο. Τέλος δεν έχει σημασία εαν κάποιο από τα αδέρφια τα βγάζει δύσκολα πέρα γιατί με αυτήν την λογική και ο άλλος που τώρα μπορεί να έχει ένα πολύ καλό μισθό αυριο να μείνει άνεργος και να χρειάζεται κι εκείνος οικονομική βοήθεια. Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να κάνεις διακρίσεις ανάμεσα στα παιδιά γιατί τότε δεν είσαι καλός γονιός. Εξαιρώ μόνο την περίπτωση που κάποιο από τα παιδιά έχει συνεισφέρει οικονομικα στην οικογένεια. Εκεί δικαιούται παραπάνω από τα υπόλοιπα.
Όμως με τα τωρινα δεδομένα τα δύο παιδιά έχουν λάβει το μερίδιο τους από την περιουσία και το τρίτο όχι. Τα υπόλοιπα είναι απλά σενάρια (φροντίδα, οικονομική ενίσχυση στο μέλλον κλπ. κλπ)

@Miss

Η τελευταία σου φράση μεταφράζεται και αλλιώς.
Η συνεισφορά δεν είναι μόνο οικονομική αλλά έχει και την μορφή φροντίδας, αγάπης κλπ. Το να λέει η εξ ότι δεν έχει σκοπό να γυρίσει Ελλάδα, ακούστηκε κάπως αρνητικό στα αυτιά μου, σε συνδυασμό πάντα με τα λεγόμενα της περί μοιρασιάς.
Σενάρια του στυλ ''τα παιδιά ίσως δεν τους γηροκομήσουν'' ή ''αυτός με τον καλό μισθό μπορεί να μείνει άφραγκος'' δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε. Με την λογική αυτή και η εξ μπορεί να πουλήσει το σπίτι και να χάσει τα λεφτά στο καζίνο. Και ένα σωρό άλλα. Εγώ το βλέπω με τα τωρινά δεδομένα καθώς και με το γεγονός ότι η εξ δεν έχει σκοπό να γυρίσει Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται.
(Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι είναι απίθανο να συμβούν τέτοια σενάρια, αλλά δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε.)
Το θέμα είναι ότι η συγκεκριμένη κοπέλα δίνει βάση περισσότερο στα υλικά αγαθά και όχι στον θεσμό της οικογένειας. Εκεί θέλω να καταλήξω.
Anyway, πολλές τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν, όπου τα περουσιακά σπέρνουν διχόνοια στην οικογένεια.

Έχεις δίκιο. Όμως εμένα μου φάνηκε σαν εκβιασμός αυτό που σου ειπαν. Δηλαδή επέστρεψε για να πάρεις κι εσύ, διαφορετικα δεν έχει. Ε σίγουρα δεν θέλουν να χάσουν και τα λεφτά από το ενοίκιο, όπως και να έχει πρέπει να τους δείξεις την ενόχληση σου και να τους εξηγήσεις ότι αυτά που έχεις καταφέρει σε προσωπικό επίπεδο δεν έχουν καμία σχέση με την μοιρασιά της περιουσίας σας. Εφόσον είστε τρία παιδιά το σωστο είναι να μοιραστεί ισάξια.

@Miss

''Εφόσον είστε τρία παιδιά το σωστο είναι να μοιραστεί ισάξια.''

Γενικά ναι, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Ανάλογα και την οικονομική / οικογενειακή κατάσταση του παιδιού. Αν ένα παιδί τους πχ παίρνει 500/μήνα και έχει γυναίκα και παιδάκι, ενώ ένα άλλο παίρνει 5000, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, ε δεν θα είναι δίκαιο το ισάξιο μοίρασμα..
Και στην τελική τα αδέρφια θα πρέπει να είναι αγαπημένα μεταξύ τους και να μην έχουν διχόνοια λόγω λεφτών.
Είναι πραγματικά άθλιο και δυσάρεστο.

Ζητησε τους να δωσουν το σπιτι στον αδερφο σου που μενει Ελλαδα κι εσενα να σου δωσουν τα μετρητα. Ομως ετσι δεν θα χεις κατι αν ποτε θελησεις να γυρισεις πισω, θα κοπουν κατα καποιο τροπο οι ριζες σου. Νομιζω καπως ετσι το βλεπουν. Παντως (και το λεω αυτο σαν γονιος) ειναι αδικο που δεν τα κρατησαν για τον εαυτο τους να τα κανουν οτι θελουν ή να σας τα δωσουν μετα θανατον. Θα γκρινιαζατε δικαιως τουλαχιστον!

Καλά τα πιστεύω και τα λέω κιόλας πως όλα είναι μέχρι κάποια ηλικία. Εννοώ μέχρι και τη παιδική μας ηλικία. Μετά βγαίνουν ''μαχαίρια'' για τα κληρονομικά. Οι γονείς σου φυσικά πρέπει να μοιράσουν ισάξια τη περιουσία τους και να μην αδικήσουν κανένα παιδί. Θεωρώ ότι είναι το σωστό, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, πρέπει να μην περιμένεις κανέναν και να μην εξαρτάσαι γενικώς από τους άλλους. Αν κάποιος δεν εργάζεται και φέρεται τεμπέλικα, ως γονιός αν ήμουν δεν θα έδινα τίποτα και ας φερόμουν άδικα.

Σε πικραίνει ο διαχωρισμός που έκαναν και θεωρείς ευνοημένα τα αδέρφια σου.
Από την άλλη αυτά μπορεί να θεωρούν ευνοημένη εσένα επειδή ζεις μια ζωή που αυτά δεν έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν.
Δεν μπορώ να σε χαρακτηρίσω κάπως, έχεις ένα σαράκι που σε τρώει.
Όμως από τη στιγμή που έχεις φτιάξει μια ωραία ζωή στο εξωτερικό (κατανοώ πως μπορεί να δουλεύεις πολύ και να κουράζεσαι) δε νομίζω πως πρέπει να σε απασχολεί τόσο πολύ αυτό το θέμα. Από τη στιγμή κιόλας που δεν σκοπεύεις να επιστρέψεις. Η υγεία της οικογένειάς σου θα έπρεπε να σε απασχολεί πρωτίστως.

Ξέχασα να αναφέρω οτι και τα 2 αδέλφια μου ειναι πολυ καλα από οικονομικής άποψης και καριέρας, και απο επιλογή δεν έφυγαν εξωτερικό, αλλιως δεν νομίζω να το είχα τόσο παράπονο

@τυχαίος περαστικός

''Η υγεία της οικογένειάς σου θα έπρεπε να σε απασχολεί πρωτίστως.''

Όταν μιλάει το χρήμα, δυστυχώς για πολλούς η οικογένεια είναι σε 2η μοίρα.

Κάτσε ρε κοπελιά θα μας τρελάνεις...
Οι γονείς σου μια χαρά ισάξια τα μοιράζουν. Η αδερφή σου πήρε σπίτι, ο αδερφός σου μετρητά και εσύ θα πάρεις επίσης σπίτι κάποια στιγμή.
Το να κρατάνε το νοίκι οι γονείς σου το θεωρώ λογικό. Μπορεί να έχουν έξοδα οι άνθρωποι, να χρειάζονται τα λεφτά.

Υ.Γ. 'Όταν χρειαστούν ιατρική βοήθεια και φροντίδα οι γονείς σας μόλις γεράσουν μάντεψε ποιος θα τους προσέχει. Τα αδέρφια σου. Εσύ άντε να τους στέλνεις κανα email και καμιά κάρτα τα Χριστούγεννα -Πάσχα. 'Οπως λες δεν έχεις σκοπό να γυρίσεις... Και έχεις γλώσσα και μιλάς?
Το να λες ότι δεν θα γυρίσεις ποτέ λέει πολλά πράγματα...
Εγώ στην θέση τους θα τα μοίραζα ανάλογα την οικονομική κατάσταση του κάθε παιδιού. Το θεωρώ πιο δίκαιο και έχει και μια λογική. Δηλαδή αν ένα παιδί είναι φτωχό και το άλλο πλούσιο, θα τα μοιράσω ισάξια? Ε όχι, δεν είναι σωστό ούτε δίκαιο.
Είναι λυπηρό να τσακώνονται τα αδέρφια / γονείς για περουσιακά...

Δεν είναι δίκαιο. Τι σημαίνει ότι εχτισες καριέρα; Η δίκαιη μοιρασιά είναι δια τρία. Ένα σπίτι εσύ ένα η αδερφή και ο αδερφός την Αξια του σπιτιού σε μετρητά. Το ενοίκιο του σπιτιού σου θα έπρεπε εσύ να το κάνεις κουμάντο ή θα έπρεπε να σε ρωτήσουν τι να το κάνουν αν οι ίδιοι τα χρειάζονται.

@Little goat

Η δίκαιη μοιρασιά είναι σχετική...Αν ένα παιδί πχ γηροκομάει τους γονείς (τους φροντίζει γενικά), ειδικά όταν είναι ανήμποροι ακόμα και για βασικά πράγματα, ενώ ένα άλλο ζει εξωτερικό και δεν έρχεται ποτέ, ε τότε είναι λογικό να πάρει μεγαλύτερη περιουσία το παιδί της 1ης περίπτωσης.

Θεέ μου τι ακούω...Έχω την εντύπωση ότι δεν θες να δεις καν τους γονείς σου (από τα λεγόμενα σου) ή δεν σε νοιάζει, αλλά την περιουσία τους την θες. Όταν παίζει χρήμα στην μέση η οικογένεια παραμερίζεται ε?
Υ.Γ. Να υποθέσω ότι αφού θες ισάξια περιουσία, αν και όταν έρθει η στιγμή που θα θέλουν φροντίδα οι γονείς 24/7 λόγω γήρατος, δεν θα έχεις θέμα να έρθεις Ελλάδα να βοηθήσεις ισάξια και στο ξεσκάτισμα ε? Τι, όχι?

Εννοείται πως (σχεδόν) πάντα αυτό συμβαίνει όταν παίζει χρήμα στη μέση.
Τα ξαδέρφια μου στο χωριό έτσι τσακώθηκαν και σκυλοβρίστηκαν και δεν μιλάνε πλέον ούτε μεταξύ τους ούτε με τον πατέρα τους.
Είναι κάποιες αλήθειες που λέγονται για τις ανθρώπινες σχέσεις, τα χρήματα και τη ζωή γενικά που πονάνε αλλά η αισιόδοξη φύση του ανθρώπου προσπαθεί να μην τις βλέπει και τις απομακρύνει από τη σκέψη.
Κι απλώς σε αυτές τις αλήθειες κάνουμε disslikes.
Λογικό από μια μεριά γιατί έχουμε ανάγκη στη ζωή τη χαρά και την αισιοδοξία για να αντέχουμε.
Αλλά κάποια πράγματα δυστυχώς ισχύουν παρά την ασχήμια τους.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ