ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

H μοναξιά του Αλέξη Τσίπρα

H μοναξιά του Αλέξη Τσίπρα Facebook Twitter
Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα με τον ίδιο χαμογελαστό να παίζει με το σκυλάκι του ήταν μια προσπάθεια να βγάλει ένα πιο «ανθρώπινο πρόσωπο», όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ.
49


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ που δείχνουν την επιρροή και τη δημοτικότητά του να συρρικνώνονται είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος –με μικρές εξαιρέσεις– απέφυγε να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του σχεδόν σε όλη την πρώτη φάση της πανδημίας.

Εννέα μήνες μετά τις εκλογές, δεν φαίνεται να έχει ξεπεράσει ακόμα τις συνέπειες της ήττας. Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, τον οποίον οι πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να έχει απομακρύνει από το στενό περιβάλλον, τον είχε πείσει ότι προηγούνταν «βραχεία κεφαλή» –λένε– και έχασε με δέκα μονάδες διαφορά. «Δεν ήταν εύκολο να διαχειριστεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ειδικά όταν όλοι οι συνεργάτες του έλεγαν "εσύ από τον Μητσοτάκη δεν χάνεις"» αναφέρει πρώην υπουργός.

Είναι γεγονός ότι αυτό το πίστευαν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άκουγες να το λένε παντού στην τότε κυβέρνηση, από τους υπουργούς μέχρι τον κάθε διορισμένο μετακλητό. Και φυσικά το είχε πιστέψει και ο ίδιος. Όλοι του έλεγαν ότι υπερείχε επικοινωνιακά και ότι ο Μητσοτάκης δεν ήταν ένας χαρισματικός – άρα δεν ήταν επικίνδυνος.


Εκ των υστέρων κάποιοι, όπως έχουν αναφέρει και σε τοποθετήσεις τους στα κομματικά όργανα, παραδέχονται ότι είχαν υποτιμήσει τον αντίπαλο και αυτό ήταν μάλλον λάθος.

Αμέσως μετά την ήττα, χωρίς να αναλύσουν ποτέ επί της ουσίας γιατί έχασαν και, ακόμα περισσότερο, χωρίς να έχουν καταλάβει ακόμα γιατί κέρδισαν όταν κέρδισαν, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την τακτική του «ώριμου φρούτου». Θα περίμενε δηλαδή την κυβέρνηση Μητσοτάκη να φθαρεί και να πέσει. Ο σχεδιασμός από μέρους τους μιας νέας πολιτικής πρότασης, πειστικής και επεξεργασμένης, μπορούσε να περιμένει. 

Στο μεταξύ, στην κοινωνία συντελούνταν αλλαγές, όπως η συντηρητικοποίησή της σε πολλά θέματα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του δεν παρατηρούσαν τα σημάδια. Γιατί κοιτούσαν προς τα μέσα.

Την επομένη της ήττας ξεκίνησε μια περίοδος έντονης εσωστρέφειας. Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του εργάζονταν σχεδόν αποκλειστικά για το πώς θα «πάρουν» το συνέδριο. Τους ενδιέφερε η απόλυτη κυριαρχία του αρχηγού στο κόμμα και ο έλεγχος των οργάνων, ώστε να να μην αναγκάζεται να μοιράζεται την κομματική εξουσία με την κάθε ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, στην κοινωνία συντελούνταν αλλαγές, όπως η συντηρητικοποίησή της σε πολλά θέματα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του δεν παρατηρούσαν τα σημάδια. Γιατί κοιτούσαν προς τα μέσα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά τον «μήνα του μέλιτος», άρχισε να δέχεται αμφισβήτηση για τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά, η οποία αποτυπώθηκε και στις δημοσκοπήσεις μετά το φθινόπωρο, αλλά η δυσαρέσκεια αυτή δεν μπορούσε να κεφαλαιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κριτική προς την κυβέρνηση απαιτούσε πιο αυστηρή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία. Δεν ήταν κριτική από τα αριστερά.

Κι όσο ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν σε κατάσταση αμηχανίας απέναντι στην κυβέρνηση, καθώς δεν μπορούσε να αξιοποιήσει προς όφελός του τη δυσαρέσκεια αυτή, τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για εκείνον. Οι επιθετικές ενέργειες του Ερντογάν, που χρησιμοποίησε ως «όπλο» τους μετανάστες, ωθώντας τους να παραβιάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, υπό τις οδηγίες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, συσπείρωσαν τον ελληνικό λαό που επιδοκίμασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν κατάφερε να φυλάξει τα σύνορα.

Τα θέματα αυτά οπωσδήποτε δεν αποτελούν προνομιακό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν κάποτε τα «μνημόνια». Αντιθέτως, σε κάθε κρίση που αφορά εθνικά ζητήματα, σύνορα κ.λπ., χάνουν, αντί να κερδίζουν πόντους.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις που άρχισαν να καταγράφουν περαιτέρω υποχώρηση, έδωσε συνέντευξη για να πει ότι και εκείνος, αν ήταν πρωθυπουργός, θα φύλαγε τα σύνορα στον Έβρο, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επειδή όμως η τοποθέτηση εκείνη είχε δυσαρεστήσει πάρα πολλούς στον πυρήνα του κόμματος, αποφασίστηκε τότε να ακολουθήσουν κάτι σαν διπλή γραμμή και διπλή γλώσσα. Ο Τσίπρας θα εμφανιζόταν πιο θεσμικός και συναινετικός και το υπόλοιπο κόμμα θα συνέχιζε όπως πριν.

Τα ίδια ακριβώς έκανε και με την πανδημία, η οποία δεν είναι ένα στενά πολιτικό ζήτημα, αλλά μια απειλή εναντίον της δημόσιας υγείας.

Κατάφεραν ωστόσο να βραχυκυκλώσουν και με αυτό. Αρχικά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποτιμήσει το ζήτημα, ενώ στη συνέχεια, παραβλέποντας ότι στα δύσκολα και απέναντι στην κοινή απειλή οι πολίτες ζητάνε ενότητα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να καταγγέλλουν σχεδόν τα πάντα.

Τα κομματικά ΜΜΕ κατέκριναν τα μέτρα περιορισμού και τα έβλεπαν με καχυποψία, κάποιοι υιοθέτησαν συνθήματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που ζητούσαν «να λογαριαστούμε μετά», ένας ευρωβουλευτής και ένας δημοσιογράφος του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν κατάλληλη στιγμή, εν μέσω πανδημίας, να απευθύνουν την γκροτέσκα «απειλή» προς την κυβέρνηση «Όταν γυρίσω θα σας... κ.λπ.», χρησιμοποιώντας τη γνωστή φράση του Καραϊσκάκη προς τους Τούρκους, ενώ άλλα μέλη του κόμματος βρήκαν καλή ιδέα να μετράνε τους νεκρούς της πανδημίας για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση γι' αυτό, ώστε να «ισοφαρίσουν» το Μάτι.

Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να δώσουν το «παρών», να διαθέσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να πιέσουν για να γίνουν όσα πρέπει, άρχισαν να γκρινιάζουν και να καταγγέλλουν τις ελλείψεις σε ΜΕΘ και προσωπικό, ενώ και οι ίδιοι που κυβερνούσαν μέχρι πριν από μερικούς μήνες δεν είχαν κάνει τίποτα γι' αυτά.

Στη συνέχεια, κομματικά στελέχη ξεκίνησαν την προσπάθεια αποδόμησης του επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας αντιμετώπισης της πανδημίας, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, θεωρώντας ότι με αυτό θα πλήξουν και την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος για την πολιτική Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ανδρέας Ξανθός έχει δηλώσει ότι και εκείνος την ίδια επιλογή θα έκανε.

Ο Αλέξης Τσίπρας και στην περίπτωση της πανδημίας, όπως και στον Έβρο, όταν είδε τις πρώτες δημοσκοπήσεις και πόσο αρνητικές ήταν αυτές για το κόμμα του και για εκείνον, αναγκάστηκε ξανά να εμφανιστεί «συναινετικός» λέγοντας το αυτονόητο, ότι στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Και πάλι, ωστόσο, διατήρησε τη διπλή γραμμή, με πολλά στελέχη του κόμματος στα κάγκελα.

Εκείνο, ωστόσο, που τον ανησύχησε περισσότερο είναι ότι στις δημοσκοπήσεις και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε ποσοστό πάνω από 70%.

Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse και στο περίφημο ερώτημα περί «καταλληλότερου» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε από το 45% στο 53%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατέβηκε από το 26% στο 22%.

«Προεκλογικά, συνεργάτες του τον καθησύχαζαν ότι οι δημοσκοπήσεις που δημοσίευαν τα ΜΜΕ δεν ήταν ακριβείς. Αυτό που ξέρει όμως τώρα είναι ότι οι δημοσκοπήσεις αυτές είναι αληθινές» αναφέρει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό και το τελευταίο διάστημα έγιναν συντονισμένες προσπάθειες από το επικοινωνιακό και πολιτικό του επιτελείο να αντιστραφεί το κλίμα υπέρ του. Η πρώτη προσπάθεια ήταν οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα με τον ίδιο χαμογελαστό να παίζει με το σκυλάκι του, σε μια προσπάθεια να βγάλει ένα πιο «ανθρώπινο πρόσωπο», όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ. Η άλλη ήταν η παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης που προκαλεί η πανδημία, «κοστολογημένη» όπως υποστήριξαν, ίσως για να προλάβουν την κριτική που θα το παρομοίαζε με το ανεφάρμοστο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης». Ούτε η πρόταση αυτή όμως κατάφερε να προκαλέσει ενδιαφέρον και ουσιαστική συζήτηση στην κοινωνία, με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν ξανά τα ΜΜΕ ότι δεν την προέβαλαν αρκετά και γι' αυτό δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Ερώτημα, πάντως, υπάρχει για το αν ανταποκρίθηκαν τελικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην έκκληση του πρωθυπουργού που έγινε πριν από μία εβδομάδα να καταβάλουν εθελοντικά το ήμισυ των αποδοχών τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.


Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απαντήσει τότε ότι «η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να καλέσει τους βουλευτές, υπουργούς και υφυπουργούς του να καταθέσουν προαιρετικά, για δύο μήνες, το 50% της αποζημίωσής τους στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί προφανώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, εμπεριέχει ωστόσο έναν ισχυρό συμβολισμό» και ζητούσε το μέτρο να αφορά όλους τους βουλευτές υποχρεωτικά, με πρωτοβουλία και απόφαση της Βουλής για διάρκεια τριών μηνών.


Ο Παύλος Πολάκης απάντησε ότι δεν δέχεται να καταθέσει το ποσό αυτό στον ειδικό λογαριασμό, αλλά θα αγοράσει ο ίδιος και θα δωρίσει στο νοσοκομείο της εκλογικής του περιφέρειας είδη προστασίας για το προσωπικό του Νοσοκομείου Χανίων, αξίας ίσης με το μισό του μισθού του. Ο Στέλιος Κούλογλου απάντησε ότι δίνει όλο τον μισθό του, αν ανοίξει το Νοσοκομείο της Χαλκίδας (ένα νοσοκομείο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί εδώ και χρόνια). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα εάν έχει καταθέσει τον μισό του μισθό και ίσως αυτό περιμένουν και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο ηγέτης καθοδηγεί με το παράδειγμα.

Στήλες
49

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

14 σχόλια
Θλιβομαι με αρκετα απο σχολια εδω μεσα1. Σκεφτονται μονο να μιλησουν κομματικα2. Αισθανομαι λες και διαβαζω σχολια μελών της ΝΔ3.Τα αντανακλαστικα της κυβερνησης εδω και καιρο ειναι σωστα και αναγνωριζεται4.Εχει ομως γινει αξιο θαυμασμου το αυτονοητο στην Ελλαδα εδω και 40 χρονια5.Φοβαμαι οτι η ενημερωση και τα μεσα της στο μελλον θα απαξιωθουν εξαιτιας της μονοπλευρης στασης τους6.φοβαμαι οτι θα ζησουμε νεο Καστελλοριζο...και νεα παπαγαλακια "ενημερωσης" γιατι εξαλλου....7. Ειναι της μοδας η ατομικη ευθυνηΑλλα δεν εγινε τωρα της μοδας."μαζι τα φαγαμε"...δεν μας ελεγαν..?Φοβαμαι λοιπον πως και στις ερχομενες δυσκολιες θα το ακουσουμε συχνα :8. "Ατομικη ευθυνη παιδια Σηκωστε το βαρος της οικονομικης κρισης που σας αναλογει"Η ιστορια επαναλαμβανεται σαν φαρσα
Εγώ πάντως θεωρώ ότι ο μόνος δρόμος για την πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που ακολουθεί ο Αλέξης: Απομάκρυνση των παλαιοκομματικών του 3% και στροφή προς την κεντροαριστερά.Το προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι βασικά δύο:1. Η ηγετική ομάδα είναι κατά βάση πολιτικά και κοινωνικά αμόρφωτη, δεν έχουν καμιά σχέση με τις εμβληματικές μορφές του ΚΚΕ εσωτερικού προ 10 -20 έτη.2. Η ηγετική ομάδα αποφάσισε να ακολουθήσει πιο ήπια ρητορεία αποκλειστικά και μόνο για προσέλκυση ψηφοφόρων χωρίς όμως στην πραγματικότητα να πιστεύουν σε αυτά που κηρύττουν, και ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι. Από την άλλη, επειδή ο Μητσοτάκης δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τον παλαιοκομματικό μηχανισμό εξουσίας, δεν βλέπω πως θα μπορέσει να είναι πραγματικά αποτελεσματικός για το καλό της χώρας.
Κάποια τρολ όντως ήταν αντίθετα στα μέτρα αλλά οι περισσότεροι υποστηρικτές ΣΥΡΙΖΑ και μαζί και τα στελέχη συμφωνούσαν με τα μέτρα και ζητούσαν περισσότερα (όπως το να κλείσουν οι εκκλησίες), παράλληλα στελέχη της κυβέρνησης αντί να πάρουν υπεύθυνη θέση στο θέμα, χρησιμοποίησαν την θρησκοληψία τους λαϊκίστικα και πολιτικάντικα.
Ναι, η αλήθεια είναι ότι το αντιπολιτευτικό έργο αυτές τις μέρες εξαντλήθηκε στο κλείσιμο των εκκλησιών. Και μόλις το έκανε ο Μητσοτάκης, η αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα στο κόμμα ήταν αφόρητη.
Νομίζω όλοι συμφωνούμε ότι αν δεν ήταν οι υποστηρικτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν το κλείσιμο των εκκλησιών, αυτές οι βιολογικές βόμβες θα είχαν παραμείνει ανοικτές και θα είχαμε περισσότερα θύματα και από την Ιταλία, χώρα με επίσης ισχυρή εκκλησιαστική παράδοση αλλά χωρίς ΣΥΡΙΖΑ (όχι ότι λείπουν και από αυτούς οι λαϊκιστές, αλλά είναι τελείως άλλο θέμα αυτό).
Χαίρομαι που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του με πατριωτισμό, αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να μην ξανακούσουμε ποτέ τη φρικιαστική φράση «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».
Κυρία Σιουτη ενα οπως παντα ομορφο αρθρο με γεγονοτα και ρεαλιστικες εκτιμησεις.Αλλα δεν βρηκατε μια (?) προταση να γραψετε για το προγραμμα "μενουμε ορθιοι" που εξηγγειλε ο Τσιπρας προχθες?Διαβαζουμε μοναχα για τα λαθη του παρελθοντος καθως και τις καταγγελιες του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρόγραμμα ήταν πολύ καλό. Προσωπικά νομίζω μπορούσε να δώσει και περισσότερα δισεκατομμύρια, σάματι από την τσέπη του θα τα βάλει; Αυτοί από την τσέπη τους δεν βάζουν δεκάρα, όπως είδες.=============
Ισως αντί να κάνουμε σχόλια απλά για να μιλήσουμε θα ήταν καλό να προβληματιστούμε : για ποιο λογο απουσιάζει ο πλουραλισμός αποψεων σε μια τοσο κρισιμη συγκιρια.Ανοιξε την τηλεόραση και ροβληματισου.Γιατι αύριο η δική σου γνωμη δεν θα εχει βημα
Δυστυχως ο Συριζα συνεχιζει να απογοητευει σε καθε επιπεδο. Συμφωνω οτι απο οτι την μια παρουσιαζεται ως σοβαρη και υπευθυνη πολιτικη δυναμη και απο την αλλη κανει οτι μπορει να προβαλει αντιρρησεις σε ολα, μεταναστευτικο, Τουρκια, covid. Σε καθε περιπτωση φαινεται να μην αντιλαμβανεται την θεση των Ελληνων σε ολα τα ζητηματα οποτε μοιραια γυριζει εκει απο οπου ξεκινησε πριν την χρεοκοπια. Δυστυχως ενω ειχε την ευκαιρια του να γινει ισχυρη πολιτικη δυναμη αλλα παρωχημενες ιδεοληψιες και εμμονες δικαιωνουν τους ποιο δεξιους κυκλους οι οποιοι ελεγαν οτι προκειται για το μεγαλυτερο λαθος των Ελληνων ψηφοφορων. Αν το καλο σκεφτουμε ποσο ανικανος παιζει να εισαι να εχεις να αντιμετωπισεις τους υπευθυνους της χρεοκοπιας και να χανεις. Σαν το ανεκδοτο που τρεχεις μονος σου και βγαινεις δευτερος. Στο μονο που πετυχαν ηταν η οικονομια η οποια ομως ηταν σχεδιασμος της τροϊκας ο Συριζα απλα τα εφαρμοσε. Κριμα πραγματικα
Εγω δεν ψηφισα δεξια, ποτε δεν το εκανα, ιδεοληψια και εγω λοιπον. Απο την αλλη ομως ο Συριζα αποτυγχανει να εκφρασει τον Ελληνικο λαο, αυτο δεν μπιρει να αμφισβητηθει, οι αποψεις τους για μεταναστευτικο, αναρχικους κτλ στοιχησαν πολυ περισσοτερο απο οσο πιστευαν. Και ρωταω ευθεως που ακριβως πετυχε η κυβερνηση Συριζα; Πουθενα αφου μονοι ομολογουν οτι το οικονομικο προγραμμα τους επιβληθηκε. Δυστυχως αγαπητε η μοναδικγ ευκαιρια της αριστερας μετα τον βππ καηκε με τον ιδιο ακριβως τροπο, ανωρημοτητα, ιδεολογικες εκθεσεις λυκειακου επιπεδου και παντελη αδυναμια να κατανοησουν το ποσο μικρο κρατος ειμαστε ωστε να επηρεασουμε την παγκοσμια πολιτικη σκηνη
Υπεύθυνοι της χρεωκοπίας δεν είναι και αυτοί που κάναν αντιπολίτευση διεκδικώντας "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά", ανυπακοή ή κήρυτταν το "δεν πληρώνω";Λέω εγώ τώρα...
με ενα νομο ενα αρθρο, και "ποτε πετανε τα αεροπλανα" ; για στειλε ενα τετοιο quote του τρισμησητου - απο λαιφσταιλ αριστερους μεχρι χαλανδριωτες αναρχαιους - αδωνιδους
Πολυ απλα, φανηκε η διαφορα στο θεμα φυσιογνωμια και ηγετικη φιγουρα.Επιπλεον κατι που στοιχισε αρκετα, υποθετω ειναι οτι και λογω της αντιπολιτευσης, αλλα και πολιτικης κατευθυνσης, ο κοσμος περιμενα περισσοτερες ριζοσπαστικες κινησεις (λ.χ. Διαχωρισμος Εκκλησια-Κρατους).Πιθανοτατα η κυβερνηση, και πολιτικοι αναλυτες θα ειχαν αρχισει να διαβαζουν τα γεγονοτα με τη Τουρκια. Το ποτε θα εσκαγε η βομβα δεν ειμαι σιγουρος οτι το ηξεραν, και πιθανολογω, οτι κανενας δε θα ηθελε να εχει να αντιμετωπισει το Τουρκικο, προσφυγικο, οικονομια, και τωρα τη κριση με τον ιο. Ετσι κουτσα στραβα, η κυβερνηση και εδικα το προσωπο του Μητσοτακη κερδιζει ποντους.Γιατι αν οι επικρητες ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφακη φωναζαν για το στυλ του Βαρουφ, πολυ ευλογα μπορουμε να υποθεσουμε (κατι το οποιο και εγω συμφωνω) οτι δινει καλυτερη εικονα προς τα εξω ενως Πρωθυπουργου απο "τζακι" και με το υφος, και γλωσσα, και χρηση αγγλικων, εν αντιθεση με ενος τυπου που, οκ το ανοιχτο πουκαμισο, αλλα τουλαχιστον να μπορει να ορθωσει πολιτικο λογο.Βεβαια, αν το 2015 το παιχνιδι με τα χρεη, το μνηνομνιο, ειχαν βγει νικηφορα, αλλα θα γραφαμε, βεβαια δε μπορουμε ποτε να δουλψουμε με "αν".Τελος ολη η αντιπολιτευση, αν θελει η χωρα να παει μπροστα, πρεπει να δουλεψει σε στοιχειωδη κριτικη, με σκοπο τη βελτιωση της χωρας, και οχι ουσιαστικα να κρυβονται πισως απο πολιτικους σκοποους, ιδεολογιες, και να μοιραζουν σανο στα προβατα τους (βλ ΚΚΕ)
Οταν είχε εκλεγεί για πρώτη φορά πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να μην πάρει κανένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτικό αυτοκίνητο: τον αγνόησαν όλοι εκτός από έναν νομίζω και δικαιολογημένα - προνόμιο ήταν γιατί να το αρνηθούν αφού απλά ήταν παράκληση /προτροπή κι όχι εντολή - που θα μπορούσε να την είχε δώσει μέσω του προεδρείου της Βουλής. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι πρέπει και μπορεί να δώσει στον κόσμο που δεν μπορεί να προσφέρει κάτι εφάμιλλο ή καλύτερο ο νυν πρωθυπουργός. Ποιος προτιμά π.χ. επίδομα σε σχέση με έναν αξιοπρεπή μισθό;
Ο εργοδότης που θα δει φοροελαφρύνσεις! Για να δείτε εσείς 500 ευρώ μισθό στο χέρι ο εργοδότης πληρώνει 1100 για ταμείο ασφάλισης συν φόροι αλληλεγγύης, εισφορές κλπ. Αν πληρώνει λιγότερα στο κράτος, έχει κάθε συμφέρον να έχει ευχαριστημένους τους εργαζομένους του ώστε να αποδίδουν αντί να γκρινιάζουν. Έτσι λειτουργούν τα ευνομούμενα δυτικά κράτη με ελεύθερα κράτη.
Κανείς ακόμα τουλάχιστον. Απλά ελπίζει κανείς μια κυβέρνηση που δε δίνει έμφαση στην αύξηση της φορολογίας για να δίνει επιδόματα θα επιτρέψει να κυκλοφορήσει περισσότερο χρήμα με την ελπίδα (θα συμφωνήσω μικρή) για καλύτερος μισθούς.Εξάλλου είναι δεδομένο ότι η Αριστερά βασίζεται στα χρήματα των άλλων για να μοιράζει επιδόματα.
Ας μου επιτραπεί μια ελαφρά κυνικότητα.Ψηφοφόροι ή καλοβλέποντες τον Σύριζα έχουν απομείνει είτε κάτι παλαιοπασόκοι που είναι εθισμένοι σε αριστερή φρασεολογία ή ελπίζουν σε μια νέα "σεισάχθεια" είτε κάτι αριστεροί βορείων προαστίων που θέλουν και να ζουν όπως ζουν -με όλα τα προνόμια και συμπαρομαρτούντα (όπως πχ ο μη συγχρωτισμός με πολλούς αλλοδαπούς ή το νέο γκουρμέ μπεργκεράδικο της γειτονιάς)- και να έχουν και ήσυχη τη συνείδησή τους είτε κάτι μειοψηφίες που ευελπιστούν να αλληλοεξυπηρετηθούν με τον Σύριζα.Αυτό το κοινό, όσο και να σέρνεται από την αυτοερωτευμένη εικόνα του, βαίνει μειούμενο είτε από φυσικά αίτια είτε από την οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.Ο Σύριζα ντύθηκε Πασόκ της δεκαετίας του '80. Τι έλεγε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης το 1996 για το Πασόκ; Δεν είναι ένα κόμμα που μπορεί να μετασχηματισθεί. Είχε συγκεκριμένο ρόλο και συγκεκριμένη χρήση από την ιστορία. Αυτό προσπάθησε να υποδυθεί ο Σύριζα. Όχι με επιτυχία.Ο προοδευτικός χώρος, ο μεσαίος χώρος, αυτή τη στιγμή δεν εκφράζεται γνήσια πολιτικά στην Ελλάδα. Η ΝΔ είναι σημαία ευκαιρίας και ο Κούλης ανεκτός ή αποδεκτός. Δεν είναι όμως φυσικός προορισμός. Η Δημάρ απέτυχε ελέω -και- κυρΦώτη. Το Ποτάμι αναλώθηκε υπερβολικά σε καθωσπρεπισμούς και αβρότητες. Το Κινάλ-Ελιά-Πασόκ με άλλο αριθμό ακτίνων στον ήλιο ή άλλο ΑΦΜ απλά δεν υπάρχει. Ο Σύριζα δεν ξεπέρασε ποτέ το dna του 3% που υπαγορεύει τις συμπάθειες σε γκρουπούσκουλα των Εξαρχείων ή του Χαλανδρίου.Όσο η ΝΔ θα ενσωματώνει τον μεσαίο χώρο δια του ήπιου λόγου και τέλεσης αναμενόμενων και λογικών πράξεων τόσο ο Σύριζα θα μικραίνει.Το τραύμα της διακυβέρνησης Σύριζα ούτε έχει επουλωθεί ούτε δύναται να λησμονηθεί. Η άναρχη, αδόμητη και χοντροκομμένη απόπειρα κατάληψης του κράτους και θεσμών δεν ξεχνιέται. Όχι μόνο δεν ξεχνιέται αλλά και συσπειρώνει.
«Η άναρχη, αδόμητη και χοντροκομμένη απόπειρα κατάληψης του κράτους και των θεσμών...» όπως ορθά γράφετε είναι φυσική συνέπεια της πλήρους απουσίας κοινωνικής και πολιτικής αισθητικής και της υποτίμησης και προσβολής της νοημοσύνης όλων ημών.
Το πρόβλημα του Τσιπρα και γενικότερα του Σύριζα είναι ενα: Πρέπει να αποφασίσουν εάν θα γίνουν επιτέλους ένα σοβαρό κόμμα της κέντρο αριστεράς η θα παραμείνουν για πάντα οι προστάτες των μπαχαλακηδων και των διαδηλωτών. Και τα δύο δε γίνεται. Η το ένα ή το άλλο. Ο Τσιπρας από τη μια προσπαθεί να υιοθετήσει μια μετριοπαθη στάση αλλά από την άλλη βγαίνουν πρώτοκλασατα στείλεχη (Πολακης. Κουλογλου, Καρανικας κλπ) και κάνουν επιδηξη χυδαιοτητας.Ο Αλέξης πρέπει να πάρει κάποτε αυτή την απόφαση. Με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Ο Έλληνας όλα δείχνουν πως ωρίμασε αρκετά μετά από 10 χρονια κρίσης-φάνηκε και στο πόσο άψογα συνεργάστηκε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην κρίση του κορωνοιου αυτό. Η θα ωριμάσει και ο Σύριζα κάνοντας γενναίους διαχωρισμούς με όσους δεν ωριμάζουν με τίποτα η θα συνεχίσει να κινείται προς τα άκρα της αριστεράς με αποτέλεσμα τη διαρκή συρρίκνωση. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πηδημα.
Μάλιστα. Δηλαδή δεν κάνεις αυτήν την σκέψη για την ΝΔ, αλλά για τον Σύριζα.Σου βγάζει νόημα εσένα δηλαδή, από την μια νεοφιλελεύθερος και μετριοπαθής Κούλης και συγχρόνως χριστιανοσύνη και μακεδονομάχος με Άδωνι και όλο το ακροδεξιό συνάφι. Και χρησιμοποιείς τη φράση και τα δύο δε γίνεται. Θα μας τρελάνετε τελείως.
Ο ηττημένος είναι που οφείλει να πάρει αποφάσεις και να διαλέξει τι θα κάνει για να επιβιώσει. Ο νικητής που αυξάνει τα ποσοστά του δεν έχει ειδική καούρα να βιαστεί για κάτι τέτοιο.
Απορώ πως ο Καρανίκας έφτασε να θεωρείται ένα από τα "πρώτοκλασατα στελέχη" του ΣΥΡΙΖΑ. Άτομο το οποίο γίνεται είδηση επειδή έγραψε κάτι στο facebook και το twitter, ανορθόγραφα.Ο Πολάκης κάνει επίδειξη χυδαιότητας, λέτε, αλλά εισπράττει και τις ευχαριστίες του υπουργού υγείας Κικίλια; Παράδοξο κι αυτό.Βουλευτές (κι όχι παρατρεχάμενοι) όπως Μπογδάνος, Γεωργιάδης κ.α. είναι η σοβαρή δεξιά που θα συγκέντρωνε γύρω του ο μετριοπαθής Μητσοτάκης; Θα μου πείτε, πως αλλιώς θα γινόταν κυβέρνηση η ΝΔ, μόνο με μετριοπαθείς φωνές δεν γίνεται.
define ακροδεξιό συνάφι.Συνήθως αυτό αναλύεται στον Βορίδη. Που όσο καιρό είναι στη ΝΔ δεν έχει βγει να υπερασπιστεί την ΧΑ όπως ο Λάμπρου έχει καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Κωστάρη ή συνομιλούσε με τους ΣΠΦ...Μην τρελαθούμε και τελείως.Δεν έχει πει βουλευτής της ΝΔ ότι δεν θυμάται νεκρούς από τη Χούντα όπως ο Κυρίτσης δεν θυμόταν νεκρούς από μολότοφ.Λίγο αυτοσυγκράτηση στον οπαδισμό.
Έχω ειλικρινή από ο Γεωργιάδης πέραν του ότι είναι εκνευριστικός και "μαλωσιάρης" τι ακροδεξιό έχει ως πολιτικός;Έχω ρωτήσει live και αρκετούς φίλους που το λένε και σαφή απάντηση δεν πήρα ποτέ. Ότι ήταν στο κόμμα του Καρατζαφέρη και ότι έχει πουλήσει βιβλία του Πλεύρη είναι συνήθως τα μόνα σχόλια. Αλλά αν το πάμε στο τι κάνει ο καθένα για να ζει να πούμε και για τις υποθέσεις που έχει δικάσει ο Κωνσταντόπουλος και η κόρη του.Είναι από τους πιο εργατικούς υπουργούς και από τους πιο διαφανείς οικονομικά. Πολλοί πολιτικοί παλαιότερων κυβερνήσεων θα θέλαν να είχαν την διαφάνεια του Γεωργιάδη. Από τον "νόμιμο και ηθικό" στον εθνάρχη και από τον "όλοι αγωνιζόμαστε για τον σοσιαλισμό" στον his master's voice.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως επισημαίνεται και στο άρθρο ακολουθεί μια διπλή γραμμή.Από τη μια ο "επίσημος" ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια συναινετική γραμμή για να παρουσιαστεί ως υπεύθυνη δύναμη και από την άλλη ο "ανεπίσημος" μέσω συριζοτρολ και συριζοσελίδων ξεσαλώνει στα social media υιοθετώντας την κάθε είδους ψεκασμένη καταγγελία ανακαλύπτοντας δηλώσεις πριν 7 χρόνια παραποιώντας τα γεγονότα.Έτσι τους έχουν όλους ευχαριστημένους.
Συγγνώμη, έχετε δει τα δεξιά "trolls" στα social media? Ο λόγος τους πιο διχαστικός και πιο ακραίος από ποτέ, με κύριο όπλο τους την αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης στο Μάτι - ναι, αυτό είναι το υπερόπλο τους όταν τα επιχειρήματα τελειώνουν, και κατά την γνώμη μου η κύρια αιτία της αποτυχίας της προηγούμενης κυβέρνησης (όχι η μοναδική βεβαίως.) Με αυτό το υπερόπλο, περνάνε ταυτόχρονα κάθε αναχρονιστική τους άποψη.Βάλε και τα όλα τα major κανάλια και ΜΜΕ, που μόνο εκθειάζουν την κυβέρνηση και αποφεύγουν κάθε αρνητική είδηση όπως ο διάολος το λιβάνι και voilà τα υψηλά ποσοστά αποδοχής του πρωθυπουργού.Κατα τ'άλλα ο Τσίπρας συνεχίζει στο mood αγουροξυπνημένου.
“...και κατά την γνώμη μου η κύρια αιτία της αποτυχίας της προηγούμενης κυβέρνησης (όχι η μοναδική βεβαίως.)...”Δεν ήταν το Μάτι «η κυρία αιτία της αποτυχίας της προηγούμενης κυβέρνησης» (να επανεκλεγεί προφανώς εννοείς). Αυτό το νομίζουν μόνο κάτι φανατικοί Συριζαίοι, γι αυτό και γίνονται χυδαίοι (και εντελώς ανόητοι) στο θέμα της πανδημίας. Οι χαρακτηρισμοί «νεκρόσιτοι» και «ερεβομανείς» είναι βέβαια πολύ ποιητικοί και φορτισμένοι για να τους ξοδέψει κανείς σε τρολ και οπαδούς κόμματος με το κωμικά κακόγουστο όνομα «Σύριζα».
"την αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης στο Μάτι"Το να χρησιμοποιούμε τη λ. "αποτυχία" για να περιγράψουμε το τι συνέβη στο Μάτι και τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης είναι understatement, που λένε και οι φίλοι μας οι Βρετανοί, ευφημισμός επί το ελληνικότερον.Επίσης, το να πιστεύουν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι αν δεν ήταν το Μάτι, θα επανεκλέγονταν δείχνει ότι δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Αυτό με κάνει να ελπίζω ότι δεν θα ξαναζήσουμε τον εφιάλτη εκείνης της τετραετίας.
Κακή διατύπωση το "η κύρια αιτία της αποτυχίας της προηγούμενης κυβέρνησης", sorry. Ναι, να επανεκλεγεί εννοώ και σίγουρα δεν πιστεύω πως ήταν το μοναδικό λάθος της κυβέρνησης Σύριζα. Το Μάτι χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από τα δεξιά τρολς στα social media. Οι αριστεροί δεν δικαιούνται να έχουν γνώμη για την πανδημία και τους χειρισμούς της κυβέρνησης γιατί "κρύβανε νεκρούς."Το καλοκαίρι του 2018 είδα πως αυτή η κυβέρνηση αποκλείται να επανεκλεγεί. Εγώ που έχω αυτή τη γνώμη λοιπόν, είμαι φανατικός Συριζαίος (lol) και γίνομαι χυδαίος με το θέμα της πανδημίας. Sure.Τα νεκρόσιτος/ερεβομανής τα προσπερνάω.Ας μην μπούμε σε συγκρίσεις ποια μεριά έχει τα πιο αποκρουστικά τρολς να βγάζουν δουλειά στα social media. Αλλά να μην έχουμε και την ψευδαίσθηση πως τα συριζοτρολ είναι μόνα τους και αλωνίζουν.
Magic Fly το ότι ο Τσίπρας δεν υπήρχε καμία περίπτωση να επανεκλεγεί ήταν ξεκάθαρο ήδη από το 2017, μην σου πω πιο πριν. Αφού την πρώτη φορά βγήκε οριακά και μόνο χάρη στον Καμμένο. Το θέμα από εκεί ναι πέρα ήταν εάν θα κατάφερνε να σχηματίσει κυβέρνηση ο Μητσοτάκης.Όσο για τα τρολ: όλος ο Σύριζα είναι ένα για γιγαντιαίο τρολ, δεν έχουν ούτε έναν σοβαρό άνθρωπο. Βρες μου έναν. Λειτουργούν όλοι προκλητικά, επιθετικά, έχουν ως μοναδικό τους στόχο τον διχασμό και τον καυγά, δεν έχουν τίποτα να προτείνουν ουσιαστικό και εφαρμόσιμο. Να συνεχίσω;
Όσο για το Μάτι και ότι «κρύβανε νεκρούς». Να ήταν μόνο αυτό. Στο Μάτι είδαμε ανάγλυφη την απόλυτη ανικανότητα συνδυασμένη με την υποκρισία, την χυδαία και εγκληματική αναλγησία, τον ναρκισσισμό, την κουτοπονηριά, την βρώμικη προπαγάνδα (για φωτιές που βάζουν οι εχθροί της εθνοσωτηρίου) τον καθεστωτισμό, την απαξιωτικό τρόπο με τον όποιον αντιμετωπίζουν όχι μόνο τους αντιπάλους τους αλλά την ίδια την νοημοσύνη των πολιτών. Όλα αυτά (πλην καθεστωτισμού, γιατί χάσανε και βρίσκονται πλέον στην αντιπολίτευση) τα βλέπουμε ξανά και ξανά κάθε φορά που ο Αλέξης και η παρέα του ανοίγουν το στόμα τους. Τουλάχιστον τώρα πια έχει μεγάλη πλάκα.
Όταν εσείς ή κάποιο άλλο ΜΜΕ μεγάλης εμβέλειας κάνετε ένα εξίσου μεγάλο άρθρο που θα εξετάζει που πάνε τα λεφτά των κρατικών χορηγήσεων την εποχή του κορονωιού -και που θα έπρεπε να πάνε (σύμφωνα με τους γιατρούς), τι αποτέλεσμα έχουν οι ελλείψεις σε προσωπικό, ΜΕΘ, μάσκες, τεστ κτλ στα ποσοστά θανάτων (π.χ. συγκριτική έρευνα Γερμανίας-Ιταλιας) και ποια η κατασταση της Ελλάδας, ανά χίλιους πολίτες πόσους γιατρούς, νοσοκόμους και πόσους αστυνομικούς εχουμε, πως συγκρίνονται αυτά τα νούμερα με την υπόλοιπη Ευρώπη, πως έχουν αυξομειωθει αυτά τα νούμερα σε σχεση με το 2008-2010 και απο ποιες κυβερνησεις, και και και.Όταν λοιπόν εσεις ή κάποιο αλλο ΜΜΕ μεγάλης εμβέλειας αρχίσει (αυτήν) την δημοσιογραφική έρευνα, θα αρχίσετε να σκιαγραφείται και η απάντηση στο ερώτημα "τι φταίει" που η κυβέρνηση πετάει στις δημοσκοπήσεις.
Κλασικά πράγματα. "Τα κατευθυνομενα μέσα ενημέρωσης που κάνουν βρώμικο πόλεμο στον ηθικό και φιλολαικο Σύριζα, τον υπερασπιστή των αδυνατώ" κλπ...Ευτυχώς η πλειοψηφία έπαψε να σας ακούει, σταμάτησε να σας δίνει προσοχή. Τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση, ο Σύριζα μας έδειξε επαρκώς τα" πλεονεκτήματα του".
@ Άρης ΚωνσταντινίδηςΚαθόλου κλασικά πράγματα, δυστυχώς. Εξακολουθείς να μην αντιλαμβάνεσαι ότι στο ευρύτερο κάδρο του προβλήματος δεν τοποθετείται μονάχα ο σφόδρα προβληματικός και αφόρητα αναποτελεσματικός Σύριζα (ο οποίος στην τελική ήρθε και παρήλθε), αλλά το αν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν όντως σοβαρή και επίμονη έρευνα στις ανεπάρκειες του κράτους και εποικοδομητικό έλεγχο στα πεπραγμένα της κάθε εξουσίας. Και η απουσία σοβαρής δημοσιογραφικής έρευνας τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι τρομερά ανησυχητική.Προσωπικά βγάζω φλύκταινες όποτε διαβάζω για κομματικούς κύκλους που φιλοτεχνούν προφίλ με διάφορα αξιοθρήνητα τεχνάσματα (εν προκειμένω οι χαμογελαστές φωτό του Τσίπρα με το σκυλάκι του) προκειμένου να δείξει ο εκάστοτε πολιτικός «ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο». Αλλά ανησυχώ βαθιά όταν η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ μιας χώρας παίζουν πρίμα μια κυβέρνηση. Όχι μόνο γιατί αυτό υποβαθμίζει επικίνδυνα την ποιότητα της δημοκρατίας (ας μην ξεχνάμε ότι τα ΜΜΕ αποτελούν από πολλές απόψεις ενεργό καθρέφτη αυτής της ποιότητας), αλλά και γιατί μια κυβέρνηση που δεν κρίνεται και δεν επικρίνεται όπου χρειάζεται, μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει. Ποτέ καλύτερη.
Ακριβώς. Βλέπω ενόχλησε πολύ το "θα λογαριαστούμε μετά" και η εμπνευσμένη από τον Καραϊσκάκη γελοιογραφία αλλά κανείς δεν αναφέρει το γιατί έγιναν αυτά τα σχόλια, ποια ήταν η αφορμή?
Μισό για να καταλάβω.Ψέγουμε τη lifo για προκατάληψη ή για μη εμπεριστατωμένη δημοσιογραφία; Για να καταλάβουμε.Αν είναι μη εμπεριστατωμένη δημοσιογραφία τότε είναι ένα γνώρισμα που ακολουθούσε και προηγούμενες κυβερνήσεις. Άρα η εκάστοτε κυβέρνηση έχει το ίδιο "αβαντάζ".Αν μιλάμε για προκατάληψη θα σας πρότεινα απλά να δείτε το ποσοστό πολιτευτών/πολιτικών προσώπων του Σύριζα που αρθρογραφούν / συντευξιάζονται εδώ σε σχέση με αντίστοιχους άλλων κομμάτων.Ο σαλίγκαρος εξάλλου τα λέει πάρα πολύ καλά με με λιγότερα λόγια από ότι συνηθίζω εγώ
@ ΓράφωνΚοίτα, νομίζω πως η LiFO είναι αφορμή για την κουβέντα που γίνεται εδώ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την δική μου παρέμβαση. Γενικότερα μιλώντας η έλλειψη εμπεριστατωμένης δημοσιογραφίας και η προκατάληψη αποτελούν υπαρκτά προβλήματα του εγχώριου Τύπου, σίγουρα όχι σημερινά. Το πρώτο btw μπορεί κάλλιστα να προκύπτει και ως συνέπεια του δεύτερου, στο βαθμό που η εμπεριστατωμένη δημοσιογραφική έρευνα μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει σε ένα Μέσο ή Όμιλο που έχει προαποφασίσει τη γραμμή του.Το θέμα είναι ότι από όποια αφετηρία και αν εφορμά ο aftos 1-0, το έλλειμα σε εμπεριστατωμένη και ανεπηρέαστη δημοσιογραφία στη χώρα μας υπάρχει. Και για εμένα αυτό καταλήγει να είναι πρόβλημα δημοκρατίας, στο βαθμό που η δημοσιογραφία απομακρύνεται από την έρευνα για να παίξει πολύ το χαρτί της άποψης, ειδικά από τη στιγμή που στα ΜΜΕ εμπλέκονται δυνατά πορτοφόλια που έχουν περισσότερο το ενδιαφέρον τους στραμμένο στα μεγάλα έργα παρά στο να στήσουν ένα επιχειρηματικά υγιές και κερδοφόρο ενημερωτικό μέσο (ξεκάθαρα δεν αναφέρομαι στη LiFO εδώ).Πάντως για να τα λέμε κι όλα, φταίμε και εμείς οι αναγνώστες σε ένα βαθμό. Δες για παράδειγμα τα άρθρα γνώμης στη LiFO πόσο συντριπτικά πιο δημοφιλή είναι σε σχέση με ένα ρεπορτάζ, τουλάχιστον με όρους πλήθους σχολιαστών που προσελκύουν. Πόσο συχνά θα δεις εδώ πχ να μαζεύονται δεκάδες σχόλια σε ένα τυχαίο ρεπορτάζ/είδηση και πόσο συχνότερα κάτω από μια αρθρογραφία; Ψοφάμε και εμείς ως αναγνώστες να τσακωθούμε με την γνώμη του άλλου.
@ Δρ ΜανχάττανΌσα λες ισχύουν.Ο λόγος, συνήθως, είναι το κόστος. Είναι πιο φτηνό να γραφτεί ένα άρθρο γνώμης από το να βγει κάποιος με ειδικές γνώσεις και να αρχίσει να ψάχνει για να βρει. Να στοιχειοθετήσει. Ο Τέλλογλου κι ο Παπαχελάς κάνουν βασικά αυτή τη δουλειά.Εχθροί των συριζαίων και οι δύο. Ο Αυγεροπουλος περισσότερο χτίζει αφηγήματα.Αυτό δεν αλλάζει την ουσία αυτού που είπα.Αντίστοιχο αβαντάζ είχε και πριν ο ΣΥΡΙΖΑ τότε.Κανείς δεν έκανε έρευνα να μάθουμε πως τα Εξάρχεια σε 5-6 χρόνια γίναν αραβοκουρδικο γκέτο.Άρα έπρεπε να παραμείνει εσαεί στην εξουσία αφού ούτε πανδημία του έτυχε ούτε τσαμπουκάς στα σύνορα. Α, ξέχασα. Τότε δεν υπήρχαν σύνορα, στη θάλασσα τουλάχιστον.Θέλετε να εξετάσουμε, στο 2ο ενδεχόμενο που έθεσα, στο παρόν μέσο την κομματική εκπροσώπηση;
Έχει ένα point o Dr. Manhattan αλλά τα τελευταία δέκα-δώδεκα χρόνια περίπου η Ελληνική δημοσιγραφία είναι είτε στρατευμένη είτε πεδίο παράθεσης απόψεων. Το δεύτερο δεν είναι απαραίτητα κακό αλλά συνήθως αντικαθιστά την έρευνα. Συμφωνώ ότι κανείς δεν είναι άγιος: ούτε πιστεύω ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως δεν θα προσπαθήσει να τσιμπήσει κάτι από τα λεφτά που πάνε και έρχονται, αλλά θεωρώ ότι οι όποιες αντιδράσεις γίνονται επειδή μέχρι στιγμής ο χειρισμός είχε αποτέλεσμα. Εν ολίγοις πιστεύω ότι ουδείς ενδιαφέρεται αν υπάρχει όντως κακοδιαχείριση ή κατάχρηση, αλλά περισσότερο αν θα γίνουμε δεύτερη Ιταλία.